Maailma seinällä

Meillä on itäinen pallonpuolisko olkkarin seinällä. Ostettiin se Kouvolan itsepalvelukirpputorilta nimeltä Femmatori. Joku vanha mies halusi päästä vanhasta kartastaan eroon ja kun hän oli saanut tietoonsa, että itäiselle puoliskolle löytyi uudet nuoret omistajat, niin hän soitteli perään olisimmeko kiinnostuneita vielä toisestakin puoliskosta. Yksi kuitenkin riitti, kiitosta vain. 
Minusta toi on todella siisti. Aika hallitseva ja värimaailmaltaan ei se kaikkein neutraalein, mutta ollaan kiinnytty kyseiseen maailmanpalaan niin kovasti, että se saakin hallita sisustusta. Ihana kun Afrikka esittää niin isoa osaa ja pomppaa maanosista selkeimmin esille (ehkä tämä on vain oman mielenmaailmani seurausta). Kartassa on se paha ja samalla ihana puoli, että matkustelemaan tekisi mieli yhä enemmän ja enemmän. Siihen ei rahkeet kuitenkaan nyt riitä. Tsekkailen kuitenkin äkkilähtöjä ja seikkailen omissa suunnitelmissani. Tulevaisuutta on kuitenkin mitä todennäköisemmin suht monta vuotta edessä.

Karttoja löytyy usein myös antikvariaateista: lakkautettujen koulujen opetusmateriaalit ja -julisteet lahjoitetaan tai myydään jälleenmyyntiin. Opetusmateriaali myös uudistuu koko ajan, jonka vuoksi vanhat ja kellahtaneet kartat löytävät uudet käyttötarkoituksensa. Karttojen lisäksi opetusjulisteista löytyy myös muita helmiä: kukkakollaaseja, ruumiinosia ja esimerkiksi puiden kuvia ja latinankielisiä nimiä on kerätty kollaaseiksi koville pahvitaustoille tai heppoisemmille julisteille. Lakkautuksien myötä myyntiin tulee myös vanhoja pulpetteja, lasivitriinejä, täytettyjä eläimiä ja vaikka mitä tarinoita sisältävää.
Toisinaan hinnat ovat järkyttävän korkealla: siitä on helppo pyytää, mistä maksetaan. Varsinkin kuuluisat antikvariaatit pystyvät pyytämään esimerkiksi juuri kartoista todella korkeita hintoja. Toisinaan käy kuitenkin flaksi ja aarteita saa muutamalla eurolla. Itse maksoimme omastamme muistaakseni noin 30 euroa, mikä tuntui kyllä helpottavan huokealta. Ihastuimme nimittäin karttaan ennen, kun tajusimme kurkata hintaa.
Viimeisessä kuvassa näette kotimme ainoan eläimen: Cloucurry on koira. Kai hahmotatte viirusilmäisen pulskimuksen?
Henriikka
Kategoriat: kirpputori, sisustus 11 kommenttia

Maailma seinällä

11 kommenttia

 • Riikka sanoo:

  Ihana! Mä oon jo kauan haaveillut sellaisesta kartasta, johon voisi esimerkiksi nuppineuloilla merkitä missä kaupungeissa on jo käynyt.

 • annie sanoo:

  Sillon kun asuin berliinis, mun kaverin kämpässä oli hirveen iso kartta berliinistä ja oli merkattu siihen että missä kukakin asuu. Sellasen ku taas sais tehtyy :) tosin tällä kertaa tartteisin maailman – tai ainakin euroopan kartan

 • Henriikka sanoo:

  Hihhei mekin Riikka hetken pohdittiin, että pitäiskö ruveta neulailemaan. Mutta kun ei oo koko maailma samassa julisteessa niin hylättiin idea.

  Ja Annie! Sun täytyy itse piirtää niin iso kuin tarviit. Oli varmaan siisti se vanha.

 • bea // tia sanoo:

  oooo makee !!
  xx tia

 • Anonymous sanoo:

  Hieno! Itselläni oli muinoin Espanjan asunnossa kartta, johon kaikki kylässä käyvät laittoivat tarrat kotipaikkaansa. Tykkäsin siitä olin jo innolla tekemässä infografiikkaa vieraiden asuinpaikoista (eniten Suomesta, Espanjasta ja Meksikosta). Hämäräksi jäi, oliko asunnossamme oikeasti käynyt Pääsiäissaarilta kotoisin ollut tyyppi vai jekuttiko joku bilevieras!

 • Henriikka sanoo:

  Tänks ihana tia!

  Ja anonyymi, toi on iha törkeen hyvä idea toi tarrajuttu. Pitäs löytää joku vähä uudempi kartta, mihin voisi ihmiset tökkää. Vaikka Suomen kartta.

 • Heippa! uusi lukija ilmottautuu ja herttilei. Ensinnäkin olen kuunnellut smg:n ilman sinua olen lyijyä -biisiä nyt niin että kaikki kolme spotifytunnustani ovat evänneet kuuntelumahdollisuuden siihen…

  Ja tämä kartta ! (taisin löytää blogisi karttajuttujen avulla.) Olen yrittänyt metsästää vanhahkoa karttaa sillä karttahullu poikaystäväni on hurahtanut. Ihanaa ,että muuallakin ollaan karttahullaantuneita !

  -henu

 • Henriikka sanoo:

  Heippa uusi lukija!

  Kiva, että oot uusi lukija Jei! Se on aina piristävää. Voi että toi SMG! Sun on ostettava nyt levy ja ehkä mahdollisesti myös levysoitin. Tai turvautua utubeen.

  Karttahullut on jees, ole ylpeä. Toivottavasti löydätte sikakivan tai kivoja!

 • Anonymous sanoo:

  hahahahhahaa.
  googlasin jostain hyvin oudosta syistä ”täytettyjä eläimiä” ja ehdotuksena löyty tää blogi. saat tästä yhden uuden ”miten löysin tieni blogiisi”-tarinan.

  t. hans petterson

  • Henriikka sanoo:

   Siis eniten ihmettelen tätä:
   miksi googlaat hakusanoilla: ”myydään täytettyjä eläimiä”

   Toiseksi tätä:
   miksi blogini löytyy näillä hakusanoilla?

   Hahaha. Huikeen hyvä juttu!

  • Anonymous sanoo:

   jos toi ei ollut retorinen kysymys niin vastaus lienee tämä lausahdus ”Lakkautuksien myötä myyntiin tulee myös vanhoja pulpetteja, lasivitriinejä, täytettyjä eläimiä ja vaikka mitä tarinoita sisältävää.”

   t. hande

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.