Servettilakalla kuvioita kiinni

Porukka on kaivannut väsäily-juttuja. Tässäpä tulee ohje, kuinka koristaa pintoja serveteillä. Joku on ehkä tätä puuhannutkin ja huomannut, että kyseessä ei ole mikään vaikea projekti. Olen koristellut servettisysteemillä laatikoita lahjojapaketeiksi ja ihan arkisten pikkujuttujen säilytykseen.
Servettilakka-tekniikka
Valitse esine, jonka haluat servetillä koristeltavan. Esimerkiksi kova pahvi sekä puu materiaaleina sopivat hyvin.
Kuvassa olevia pahvisia laatikoita myyvät ainakin Sinelli ja Askarelli.
Levitä suojapaperi ja varaa sivellin, joka saa mahdollisesti hieman kärsiä lakkaamisesta.
Servettilakkaa saa mm. Tiimarista n. 7 euroa/pullo.
Lakkaa haluamasi pinta servettilakalla. Irrota servetistä ”yksi kerros” ja levitä se varovasti lakan päälle.
Varo ohuen servettikerroksen repeämistä ja siloittele se varovasti suoraksi.
(Itse jätin tähän Ikean servettiin kaksi kerrosta, jotta pinta jäisi ”rosoisemmaksi”)
Lakkaa muutkin pinnat ja kiinnitä servetti lakan päälle.
Alimman kerroksen kuivuttua lakkaa esine vielä kauttaaltaan servetin päältä,
jotta pinta jää kiiltäväksi ja servetti tarttuu paremmin.
Valmis! Serveteillä voi peittää esineen täysin tai sitten siitä voi leikata kuvia,
jotka erillisinä lakataan pintaan kiinni.

Miltä vaikutti? Tosiaan, jos täysin sileää pintaa hamuaa, niin täytyy tehdä minua tarkempaa työtä. Oma tavoitteeni ei ollut saada servettiin tasaista väriä, vaan hain kierrätyspahvin tunnelman mukaisesta sellaista ”rosoisempaa” pintaa. Ja hei, hyvä idis on ostaa tuollaisia pahvi- tai puukirjaimia ja tehdä niistä kirjaimet vaikka pyyhkeitten päälle kylppäriin. Isompaa laatikkoa voi käyttää vaikka valokuvien säilytykseen, ja pienempää korviksille tai muille koruille. Onhan noita käyttötarkoituksia.

Oon ollut lähipäivinä sellaisella väsäys-moodilla, joten ehkäpä lähiaikoina voisin laittaa lisää ohjeita tulemaan, jos kiinnostusta on. Amatööri-ohjeet, parhaat ohjeet.

Henriikka

Kategoriat: DIY 29 kommenttia

Servettilakalla kuvioita kiinni

29 kommenttia

 • crline sanoo:

  Samalla tekniikalla voi tehdä myös esim. kortteja, kunhan vain teippaa korttipohjan johonkin taustaan ettei kupristele liikaa :)

 • Anonymous sanoo:

  Vaikuttaa kivalta..:) Harmi kun toi lakka on noin kallista..:D

  • Henriikka sanoo:

   Tiimarista saa onneksi opiskelija-alen, -15 prosenttia. Ja toi on aika riittoisaa. En käy kuitenkaan kieltämään, etteikö se missään tuntuisu tuo 7 egee.

 • Ida sanoo:

  Oi tosi hauska systeemi! :D En tiennyt, että tuommoistakin on. Taas uusi tapa tehdä itse jotain nättiä. Jes ihanaa kiitos vinkistä. ;)

  • Henriikka sanoo:

   Itse pystyy niin helposti väsäämään kaikenlaista ja vaikka hinta saattaa olla aivan sama, kuin että ostaisi kaupasta laatikon, niin onhan omatekemä nyt eri lailla spesiaali.

 • Qtja sanoo:

  Nuo on kivoja! Joskus ala-asteella koristeltiin kukkaruukkuja tuolla samalla tekniikalla. Pitäskin kokeilla taas :)

  • Henriikka sanoo:

   hei joo, mä voisin keväällä koristella ruukkuja ja laittaa yrttejä kasvamaan, alakouluopit ne on parhaat opit!

 • astral sanoo:

  Tuo lakka on ihan loistava, itse harrastan laatikoiden koristelua sillä! (pakko mainostaa parhaiten onnistunutta http://astralitic.deviantart.com/gallery/28904229#/d3yd18w)Tiimarin puiset laatikot ja arkut ovat ihania tuunattavia :>

  • Henriikka sanoo:

   Oi, onpa makee! Good job. Täytyis kai itsekkin testailla enenpi vielä noita puisia juttuja, esim arkku olis jees.

 • sannero sanoo:

  TÄMÄONIHANABLOGI! löysin äsken ja ihan mykistyin, heti suosikkeihin –>

 • maiu sanoo:

  Tuli ihan jäätävä laatikkohimo (mikä se on, sitä en oikein osaa selventää), kun tälläsiä kattelee. Oih!

  • Henriikka sanoo:

   Mä luulen, että toi sun ”laatikkohimo” on verrattavissa siihen, kun mulle aina välillä iskee ”vihkohimo”. Haha. molemmat on söpöjä juttuja.

  • maiu sanoo:

   Joo, todella! Ja sit lisäksi vielä se mua etenkin yläaste-lukio akselilla vaivannut ”täydellisesti kontaktimuovattujen vihkojen” himo… Huh.

 • Anonymous sanoo:

  Älyttömän hyvännäkösiä!

 • Hanna sanoo:

  ihan törkeän ihania noista tuli ! mun taitaa pitää itsekin kokeilla jotain tuollaista :—)

  • Henriikka sanoo:

   Sit on musta kiva, että oikeesti halvalla saa vaik marimekon tai iittalan servettejä, jos niistä kuoseista tykkää. Sitten laatikohin tai peltipurkkeihin kiinni, ni melkein designia haha. koklaa ihmeessä! Raportoi siten miten meni.

 • Laura sanoo:

  Kiitti ohjeista! Sain heti inspiksen myös! :)

 • Anonymous sanoo:

  Ja mielestäni parasta on valokuvien siirtäminen kankaalle tai paperille. Tulee todella tarkkoja kuvia, eikä mitää höttöö. :)

 • Maama sanoo:

  Hih, meidän äiti tekee samaa ;) Siellä se näprää ja näpertää lukulampun valossa kun pikkumies 6-vee on painunut unten maille. Pitäisköhän itsekin kokeilla, varmaankin aika meditoivaa touhua tuollainen…

  • Henriikka sanoo:

   Oi söpöt äidit! Minunkin äiti kuulemma tämän ohjeen myötä aloittaa saman näpertelyn. Kuten myös rakas anoppi, joskin hän on tässä lajissa jo paljon minua parempi. Hiha, koita ihmeessä ja raportoi sitten kuinka onnistui!

 • Anonymous sanoo:

  Jos haluat kankaalle siirtää valokuvaa, nii tämä ainakin toimii:

  1. Tulosta lasertulostimella haluamasi valokuva (mustavalkoisena tai värillisenä, kuinka vaan), resoluution kannattaa olla vähintään 150. Huomioi, että kuva siirtyy peilikuvana kankaalle. Anna kuvan seistä vuorokauden, ennen kuin alat todelliset hommat. Leikkaa Kuva reunoja myöten irti tulostepaperista.
  2. Laita kuva haluamasi kankaan päälle ja teippaa maalarinteipillä kuvankokeiset ”kehykset” kankaalle ja nosta kuva pois, jolloin siis näet kankaassa kuvan kokoisen aukon, joka on teipillä reunustettu.
  3. Sivele lakkaa (joku akryylipohjainen lakka, niitä on tosi monia ihan kuvansiirtolakka -nimellä) kuvan päälle aika reippaasti (n. 1mm kerros) ja laita kuva sille valmiiseen kohtaan. Kuvaa voi rullailla päältä esim. sillä maalipötkylällä hetken aikaa, että kuva on joka kohdasta kiinni kankaassa.
  4. Odota n. 2 vuorokautta ja sen jälkeen hellästi hinkkaa/rullaa veden kanssa paperi pois, kunnes esiin tulee kankaaseen siirtynyt valokuva!

  Helppoo. :) Netistä löytyy monia ohjeita lisää tai tarkennukseksi, jos tarvitsee, mutta tuolla tekniikalla mä oon tehnyt.

  • Henriikka sanoo:

   HEI KIITOS IHAN TOSI PALJON TÄSTÄ . Täytyy yrittää kun löydän sellaisen rauhallisen kesken kaiken melskeen keskellä. Tää on kyllä huikee idea jesjes, oon täpinöissäni!

 • Nimma sanoo:

  Tuo lakka on itse asiassa tehty näin : 1/2 puuliimaa ja 1/2 vettä. Esim erikeeperi on halpaa, turha maksaa kallista hintaa valmiista tuotteesta! Kiva blogi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.