Oi, astiakaappimme

Lupasin jo kauan, kauan aikaa sitten paljastaa teille astiakaappiemme sisältöä. Nyt se aika sitten koittaa, ja on luvassa juttu astioistamme. Onneksemme omistamme suhteellisen suuren keittiön ja kaappitilaa, joten karsimista ei ole tarvinnut tehdä paljon. Onneksi ja onneksi, mutta rakastan astioita. Välillä ehkä liikaakin. Kaupunkikierroksen huippuhetki on käydä hipelöimässä matalia teekuppeja Marimekon liikkeessä tai tsekata Iittalan myynnistä poistuvat tuotteet. Keksisin joka viikko uuden sarjan, jota kerätä (ei ei, en kuitenkaan toteuta kuin muutamia).  
Mukit ovat ehdottomia lemppareitani. Jotenkin ne vetoavat. Juon yleensä maitoni ja mehunikin mukista,  se tuntuu turvallisemmalta. Jos saisin jättää kaappeihimme vain yhtiä astioita, niin ne olisivat ehdottomasti mukeja. Elämä on kuitenkin helpompaa hieman varioidulla varastolla ja tässä seuraavaksi yksitellen lähes kaikki käyttöastiamme.
Marimekon Oiva-sarja. Silkkaa täydellisyyttä. Simppeli muotoilu ja somat puuyksityiskohdat kruunaavat koko jutun. Pyöreänmuotoiset jälkiruokalautaset ovat sopivan matalareunaisia ja toimivat monessa. Teepannu on häälahja ystäviltämme ja se saa miettimään, miksemme juo teetä enemmän? Kuvassa olevien astioiden lisäksi meiltä löytyy Oiva-patakin, sen unohdin kuvata tyystin.
Vihreät ja keltaiset Marimekon Oiva-kulhot. Värit näyttävät luonnossa tosin kirkkaammilta. Sopivat hyvin aamupala-muroille tai salaattikulhoksi, pienenpi okran värinen on omiaan rahkan ja jäätelön kanssa. Viekussa on ystävältä lahjaksi saatu yksinäinen mukivanhus, josta hörpin kahvini, kun Janne on keikkareissuilla.
Oiva-sarjan lisäksi toinen tehokokoelma ovat Iittalan Teemat valkoisina ja ruskeina. Muutama vihreä mukikin on löytynyt kouluni vierestä sijaitsevasta Iittalan Outletistä. Syvät lautaset ovat vakiokäytössämme salaateille ja tomaattikeitolla, mukeja taas fanitamme niiden jämäkkyyden vuoksi: Teeman ja Kokon välillä käytävä taisto oli helppo, sillä Kokon kupit keikkaavan helpommin.
Tämän kuvan astiat ovat harvemmassa käytössä arjessa, mutta piristävät kattauksia juhlahetkinä. Marimekon pienen Mariskoolin sain 18-vuotislahjaksi, sehän on aikuisuuden merkki. Lasiset jälkiruokakulhot ja sinapinväriset lautaset ovat hankittu kirpputoreilta. 
Satumetsä ja Taika: uskolliset kaakao- ja teemukimme, sekä totta kai kahvimukit silloin, kuin silmät aukeaa vasta neljännellä desillä. Janneen tutustuessani olin saanut lahjaksi Satumetsää, kun hänelle taas oli kertynyt Taikaa. Eivät nämä parahimmin mätsää yhteen, mutta meidän keittiössä se ei olekaan niin justiinsa.
Sagaformin Spektra-viinilaseista olenkin hehkuttanut jo useaan otteeseen. Edelleen hurraan niiden puolesta! Lisäksi lasipuolelle on valikoitunut Ikean mahtipontiset lasit kuumien kesäpäivien cola-laseja varten, sekä muutamat matalammat kirpputoreilta. Laseissakin itselleni tärkeää on tukeva pohja, siitä syystä etummaisina olevat konjakkilasit ovat ainakin toimivat.
Viimeisinä muttei vähäisinä kaikki yksinäiset yksilöt, joita ei syystä tai toisesta olla viskattu menemään (niiden kaikkien 12-vuotis-synttärilahjojen mukana). Muumimukeista en ole koskaan välittänyt erityisen kummasti, jollain lailla nuo kolme kuitenkin viehättävät. ”Ilman sinua olen lyijyä” -mukit ovat lahjana ihanalta Hennalta, häävalssista muistuttamassa. Indiskan jättikokoiset mukit ovat tupaantuliaislahja ja niitä toivottavasti haalin vielä tulevaisuudessa lisää. Ainoa täysin yksinäinen on Jannen ensimmäinen muki omaan talouteen. Se on muotoilultaan ja kuvitukseltaan kerrassaan upea kokonaisuus. Eihän taidetta heitetä pois.
Olen pohtinut paljon muotoilun ja astioiden merkitystä suomalaisille. Olen useammissa tupareissa kuullut lauseen ”nyt mulla on vasta nää Ikean astiat, mutta tarkoitus on panostaa kyllä myöhemmin ja ostaa Iittalaa”. Ja tämä ei ole tullut ainoastaan itsetiedostavien, trenditietoisten naisten, vaan myös esimerkiksi erään poikaboksi-miehen suusta. Ja kaikki huonekalut olivat ostettu halpoina, eikä se häntä häirinnyt. Jollain tavalla astioiden laatu on Suomessa tärkeää. Tämä ei tietenkään päde kaikkiin, mutta jollain kummallisella tavalla kuitenkin ne kotimaiset keittiönkaapit täyttyvät laatuastioista, vaikka kaikki muu talouteen olisi hankittu halpahalleista.
Henriikka
Kategoriat: astiat 30 kommenttia

Oi, astiakaappimme

30 kommenttia

 • ROOSA sanoo:

  musta toi taika ja sademetsä sopii ihanasti yhteen! :)

 • Linda sanoo:

  Alan keräämään kans tuota Iittala Teemaa ja kauan mietin Arabian Kokoa, mutta joo, nuo Teeman astiat varmaan sopivat paremmin tiskikoneeseenkin (?) :D

  • Henriikka sanoo:

   Hahaha, oot muuten varmaan oikeassa tuon tiskikoneasian kanssa! Great, yksi syy lisää. Vaikka Kokot on kanssa huippuja, myönnettäköön.

 • CARAMELLKID sanoo:

  Minä en taidakkaan sitten olla mikään tavallinen suomalainen, kun olen haaveillut vain Prisman synttärihyllyltä löytyviä Hello Kitty-moteja. (: Tällä hetkellä kylläkin juon teeni aina tuollaisesta Satumetsä-kupista, mutta sitten kun omaan kotiin muutan niin hommaan Hello Kitty -astiaston ! Sen olen päättänyt. :3

  Tässä samalla voisin kehua blogiasi. Hienoja tekstejä ja muutenkin on todella tyylikäs. Tykkään paljon. (: Nyt kun aloin miettimään, en muista ollenkaan, että mitä kautta tämän blogin löysin, mutta ensimmäinen teksti minkä luin, oli joku sellainen missä kerroit, kun olit tehnyt vinyylikulhoja. Kokeilin itsekin ja sopivat todella hienosti meikkipöydälleni pitämään kynsilakat ja muutkin purkit järjestyksessä. (: Siispä kiitos hienosta ideasta ! (:

  • Henriikka sanoo:

   Ekaksi täytyy kiittää ihanasta kommentista, todella kiva kuulla tälläisiä juttuja, kuinka tänne on eksynyt yms. Ja mainiota, että oot myös viihtynyt saitillani. Yritän parhaani, toivotaan sen riittävän.

   Ja hahah, meitä on moneksi. Onneksi. Ehkäpä ne Hello Kitty -mukit tuovat sulle sen ilon ja onnen sid. Hyvä niin.

 • niina sanoo:

  Voisin ryövätä nuo kaikki marimekon asiat! Astiat on parhaita, niihin vois tuhlata huimia summia rahaa hetkessä. Ja olet oikeassa siinä, että mukista mehunjuontikin tuntuu turvallisemmalta. Lasit on turhanpäiväsiä. Oi.

 • ida sanoo:

  Meillä oli kaksoisveljen kaa semmone päätös että mä alan keräämään KoKoa ja veli taas Teemaa. :D

 • Hosuli sanoo:

  Ei oo kaikki KoKot yhtä kiikkeriä: http://hosuli.blogspot.fi/2012/03/mintunvihrea-lahja.html :)

  Meilläkin kerätään Teemaa. Pitäispä oikeastaan kopsata tämä sun postausidea, astiat on aina yhtä kiinnostavia!

 • Mä haaveilen keittiöstä, jossa on paljon hyllyjä, mutta vähän ovia. Haluan nähdä kauniit astiani, turha niitä on ovien taakse piilottaa (ja juu, tiedän, että ilman ovia astiat pölyyntyvät helpommin..)! Tykkään kaunnista (ja joistain rumistakin!) astioista…

  • Henriikka sanoo:

   Sinä olit se, jonka mielestä maatuskat ovat hyvät kuvun alla, jotta ne eivät pölyynny. Tässä on ristiriitaa, todella :-) Mutta avokeittiö ja avohyllyt, uijui. Haaveilen kanssasi.

 • Tiina sanoo:

  mien selvästi oo yhtään normisuomalainen, sillä säästän ihan ongelmitta nimenomaan astioissa! en koskaan ole ymmärtäny, miksi porukka maksaa jostain pentikin kupista 30+ euroa, entä jos se hajoaa, sitte voi snadisti harmittaa. omat astiani on tullu haalittua marketeista (kivan värikkäitä!) sekä kirppiksiltä, sillä minusta on hauska ajatella että astialla on tarina :) muumimukeja mulla tosin on, sillä jostain syystä en vain voi vastustaa muumitavaraa. ja muutamat taikajutut olen saanu lahjaksi. tyttöystävä tiputti just viime viikolla yhen taikan kaapista ja häntä ihan hurjasti harmitti, vaikka astioitahan ne vain on :) ja noitahan onneksi valmistetaan vielä, harmittais enemmän jos joku jo valmistuksesta poistunu sarja hajoais.

  • Henriikka sanoo:

   Ehkä sulla on enempi järkeä päässä, kuin monilla. Ehkä astioihin kätkeytyy ihmisten mielestä jotain kestävää, mikä on todella ristiriitaista, sillä nehän vasta helposti rikki menevät. Täytyypi pohtia tätä jatkossakin, mainiota kun kommenttien puolelta löytyy aina valtavirtakapinoitsijoita.

 • Anonymous sanoo:

  Tuo on niin totta! Kaikki huonekalut ja tekstiilit meilläkin on saatu mikä keltäkin sukulaiselta, mutta astiakaapista löytyy esim. reippaasti Runo-astioita ja Arabian vanhempaa sarjaa, Kosmosta.

  • Henriikka sanoo:

   Oudot kummat suomalaiset. Kai sitä ollaan niin design-kotimaasta ylpeitä, että että. Toisaalta designia löytyy myös esim huonekaluista?

 • Lina sanoo:

  Ihana postaus! Olen niin samaa mieltä kanssasi, laatuastiat jostain syystä tuntuvat tärkeiltä. Kai se ruoka maistuu erilaiselta Pentikin astioista kuin, että sen söisi Ikean astioista. Unohtamatta kattausta! :)

  • Henriikka sanoo:

   KIITOS. Joo kattaus kruunaa, siitäpä tulikin mieleeni että olispa kiva kirjoittaa kunnolla kattauksistakin. Kunhan ehtii. Mukavaa kesää!

 • Susanna sanoo:

  Mä täällä myös kerran intouduin pohtimaan tota suomalaisten astia-asennetta! Viettelin tovin au pairina Espanjassa ja huomasin, ettei kellään oo mitään kiinnostusta astioihin, Suomessa kun taas ihan kaikki haluaa just niitä Iittaloita hyllyynsä! Ehkä se astioiden laatu sitten vaan on suomalaisille tärkeämpää.:)

  • Henriikka sanoo:

   Tai ehkä ajatus astioiden laadusta on suomalaisille niin tärkeää. Voi olla, että jos laittaisi Ikean astiat eteen ja kertoisi niiden olevan Iiittalaa, niin niitä varjeltaisi kuin silmäterää?

 • karoliina sanoo:

  Täällä toinen mukifriikki! Pohdin pitkään Kokon ja Teeman välillä, mutta päädyin kokoon, koska työpaikalla on teemaa. Voi kunpa pääsis pian muuttamaan omaan kotiin niin sais kaikki omat astiat käyttöön =D

  • Henriikka sanoo:

   Tuo oli erittäin hyvä syy olla ostamatta teemaa! Kyllä se muutto sieltä vielä eteen tulee, mitä pidempään venää, sitä paremmalta ne omat astiat tuntuu.

 • Anonymous sanoo:

  En ihan ymmärtänyt, et palvot Marimekon valkoisia mukeja, muttet huoli niiden joukkoon tuota taloilla kuvitettua?
  Ostas niitä vähä lisää, ni hyvin vois sekottaa valkosten kanssa!

  • Henriikka sanoo:

   PSSSSSSt. Se on seuraava steppini, olen suunnitellut ostavani vaikka muutaman tuollaisen lisää! Ne olisi mainio mix.

 • Anonymous sanoo:

  Noi Marimekon mukit on maailman parhaiten käteen sopivat! Mukipuolella piti siirtyä niihin vain sen (no ehkä vähän kans ulkonäön) takia. Muuten luotan Teeman ajattomuuteen. Hassua kun joillekkin se on niin tärkeää että on iittalaa ja arabiaa ja jotkut kummastelee sitä että miks on niin kalliit astiat. Itse olen ajatellut opiskelijana että mielummin ostan/ saan lahjaksi pikku hiljaa iittalaa kuin että ostan väliaikaisesti jotain ikea-astioita miettien että ”sit kun mul on rahaa ostan kunnon astiat”. Ja ei se oo niin justiinsa jos on eri sarjoja, musta on tärkeempää et tykkää niistä kuin se että ne ois joku yhtenäinen astiasto :) t. Rosa

  • Henriikka sanoo:

   Juu nuo marimekot ovat myös siitä hyviä, että niihin voi yhdistellä iha mitä vain. Vaikka niin kuin sanoit, ei se yhdistely ole aina se main-point.

   Ja joo hauska miten tämä keskustelu jakaantui. Toiselle riittää valintatalon mukit, toinen maksaa itsensä kipeäksi iittalasta ja on sitten onnellinen. Itsehän kuulun jälkimmäiseen.

 • Anonymous sanoo:

  Heippa, onks noi sun Teeman ruokalautaset niitä 26cm? Jossain mainittiin että jos laittaa veitsen ”lepäämään” lautasen reunalle niin Teemassa se luiskahtaa aina sinne pohjalle. Onko näin?

  • Henriikka sanoo:

   Heippa! Hauskaa kun joku kommentoi näitä vanhempiakin juttuja. Kyllä ovat noita 26-senttisiä, eli niitä isoja. En ole huomannut veitsen luiskahtamista, mutta meillä onkin Memory-aterimet, eikä perinteisimpiä malleja. Voi olla, että tuo ”luiskahtaminen” onkin ihan todennäköistä, reuna on sen muotoinen, mutta itse en ole huomannut yhtään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.