Helppo gluteeniton siemennäkkäri

_MG_0834 kopio

Lempeää iltaa soturit. Sunnuntaita pukkaa ja varmasti osalla porukkaa myös haikeutta viikonlopun päättymisestä. Lohduksi sureville ja evääksi ensi viikkoon laitan jakoon herkullisen ja superhelpon siemennäkkärin ohjeen. Jos oikein vikkelästi kiiruhdatte kauppaan, saatte leivän uuniin vielä tämän illan iloksi.

Kymmenen minuutin valmistusaika menee nopeasti, mutta uunissa näkkärilevy viihtyy vajaan tunnin. Leipää odotellessa voi laittaa valkoviinin tai vichyn kylmään ja valmistaa herkkusalaatin. Keväisessä salaatissa on herneenpalkoja, parsakaalia ja kvinoaa, lisäksi kurkkua, tomaattia ja fetaa. Siinä missä salaatista ja siemenistä otetaan terveelliset ainekset talteen, sopii leivän päällä vähän herkutella: Oivariinia sopiva sipaisu mmm.

Tällaisen leipälevyllisen kumoaa vatsaan helposti parissa päivässä. Kaloreita siemenissä toki on reilusti, mutta nimenomaan hyviä rasvoja. Viljattomasti elävät voivat rauhassa nauttia näkkäristä ja yllätysvieraille näkkärilevy valmistuu helposti.

_MG_0853 kopio

Gluteeniton siemennäkkileipä

valmistus: noin 10 min
paisto: noin 1 h

2 dl maissijauho
3/4 dl auringonkukansiemen
0,5 dl pellavansiemen
0,5 dl seesaminsiemen
0,5 dl kurpitsansiemen
2,5 dl kiehuva vesi
0,5 dl öljy
sormisuolaa

1. Laita uuni lämpiämään noin 150 asteeseen.
2. Sekoita keskenään siemenet ja jauhot.
3. Kaada sekaan kiehuva vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi massaksi.
4. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
5. Laita käsi muovipussiin ja taputtele taikina ohueksi levyksi (peittää lähes koko pellin).
6. Sirottele sormisuola taikinan pinnalle (jos unohtuu, voi ripotella vasta valmiin leivän päälle).
7. Paista uunissa noin 45–60 min, riippuen siitä miten pehmeää näkkäriä toivot.
8. Jäähdytä tahtoessasi ja syö.

_MG_0851 kopio
_MG_0844 kopio

Tämän samaisen siemennäkkärin eri variaatioita pyöri interwebissä vuosi sitten mieletön määrä. Itse en tarttunut syöttiin silloin, mutta nyt muistin kaivaa idean jostain muistin kätköistä käyttöön. Minulle on tapana jättää asiat ja ideat hautumaan joksikin aikaa ja kokeilla niitä vasta pahimman trendipölyn laskeuduttua. Ei kestänyt kauan, kun jo löysin hittinäkkärin ohjeen useammaltakin sivulta. Näinköhän muualla tehdään vielä leipää viikottain, niin kuin minä nyt meidän kohdalla uumoilen?

Ruotsalainen bussi puksuttaa kohti Arlandaa. Yhdeksän lennolla ehdimme kotiin juuri keskiyöksi. Sitten päätä tyynyyn, unta palloon ja levänneenä uuteen viikkoon.

Puss och kram.

– Henriikka

Helppo gluteeniton siemennäkkäri

4 kommenttia

  • tiitu sanoo:

    Oi vitsi, ruoka-ainevammaisena, jolle tavallinen näkkäri aiheuttaa lähinnä pahoinvointia, lämpenen niin tälle! Mistä oot ostellu noita kaikenmaailman siemeniä, löytyykö ihan marketeista?

    • Henriikka sanoo:

      Tää on huippu resepti meille ruoka-ainevammaisille! Siemeniä löytyy perus marketeista, mutta myös esim. Punnitse&Säästä on hyvä ostospaikka näille tarvikkeille. Sieltä löytyy vaikka mitä ihanuuksia.

  • Nelliina sanoo:

    Ihana ohje. Kiitos!

    • Henriikka sanoo:

      Testasitko? Maistuiko? Minulle on maistunut monesti tämänkin kerran jälkeen hihi.

      Kiitos sulle kommentista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *