Huippuhyvä ja nopea portobellowokki

Kaupallinen yhteistyö: Puhtaasti kotimainen ja Champ & Asennemedia

Joskus en malta odottaa, että pääsen jakamaan jonkun reseptin blogissa. Tämä on yksi niistä kerroista.

Teimme viime viikolla Jannen kanssa portobello-sienistä ja värikkäistä kasviksista niin hyvää ja helppoa wokkia. Kukkakaalin sesonkiaika on käynnissä, joten teimme pohjaksi kukkakaaliriisiä.

Jos joku kaipaa nopeaa ja herkullista sunnuntaireseptiä tähän päivään, niin tälle lämmin suositus!

Huippuhyvä ja nopea portobello-wokki

2–3 hlölle
gluteeniton, vegaani
valmistusaika yhteensä noin 30 min

Ainekset:

Marinaadi/kastike
2 valkosipulinkynttä (murskattu/hienonnettu)
2 tl tuoretta inkivääriä (hionennettu)
3–4 rkl vaahterasiirappia (tai agavesiirappia/kookossokeria)
1/2 tl kuivattua chilimaustetta
3–4 rkl soijakastike/gluteeniton soijakastike
1 rkl seesamöljy (käytimme oliiviöljyä)
3 rkl limemehua
1 rkl vettä

Vihannekset
2 portobello-sientä
1 punainen paprika viipaloituna
noin 2 dl broccolinia/parsakaalia paloiteltuna
TAI muita vihanneksia: sipuli, vihreä paprika, kesäkurpitsa…

Tarjoiluun esim.
Riisiä tai kukkakaaliriisiä
Seesaminsiemeniä
Korianteria
Sitruunanmehua

1. Valmista tai laita kiehumaan riisi/kukkakaaliriisi/kvinoa tai muu tahtomasi lisuke.

Huom! Kukkakaaliriisi valmistuu yksinkertaisesti silppuamalla kukkakaali blenderissä pieneksi murskaksi. Tahtoessa kylmän riisin voi lämmittää/miedosti ruskistaa paistinpannulla.

2. Puhdista sienet ja paloittele ne ohuiksi viipaleiksi.

3. Valmista marinaadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa. Maista ja mausta tarvittaessa: lisää inkivääriä, limemehua, soijakastiketta, chiliä tai vaahterasiirappia.

4. Laita sienet laajaan astiaan, esim. paistinpannulle ja kaada marinaadia päälle. Kääntele varovasti, että marinaadi sekoittuu kunnolla sieniin. Jätä sienet reiluksi 10 minuutiksi sivuun ja valmistele sillä aikaa vihannekset. Voit käännellä sieniä muutaman kerran, että ne marinoituvat tasaisesti.

5. Puhdista ja pilko vihannekset. Kun sienet ovat seisseet riittävän kauan marinaadissa, lämmitä suuri pannu keskilämmölle ja lisää vähän seesamöljyä. Lisää sieniä pannulle niin paljon, että ne mahtuvat pannulle sulassa sovussa ja paista 2–4 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes muuttuvat kullanruskeiksi ja vähän paahtuneiksi. Jos sieniä on enemmän kuin pannulla kokoa, tee sama toiselle setille sieniä.

6. Siirrä portobellot sivuun ja peitä ne pitääksesi ne lämpimänä. Lisää sitten vihannekset pannulle ja lisää lieden lämpötilaa. Paista 2–3 minuuttia usein sekoittaen.

7. Lisää mahdolliset muut tahtomasi ainesosat (esim. sipuli, jos haluat sen vähän napakampana) ja mahdollisesti jäljelle äänyt marinaadi. Kääntele ja paista minuutin verron. Älä anna vihannesten lössähtää. Laita liesi pois päältä ja tarjoile ruoka heti.

8. Voit lisätä annoksiin esim. valkosipulia tai valkosipulikastiketta, seesaminsiemeniä, vihreää sipulia, korianteria, sitruunanmehua tms.

Miltä vaikutti? Ai vitsi, tämä on niin hyvää. Haluan tehdä tätä pikaisesti uudelleen. Muita samanlaisia kiksejä jakamissani resepteissä ovat aiheuttaneet esimerkiksi valkosipulinen kikherne-kaalisalaatti ja 15 minuutin koookos-curry-nuudelikeitto.

Tässä portobelloreseptissä ihanaa ovat juuri nuo sienet. Kotimaisia viljeltyjä sieniä saa ympäri vuoden, ja ne ovat puhtaita ja terveellisiä. Sienten käyttö on lisääntynyt meillä ihan hirväesti tänä vuonna, kun emme ole syöneet lainkaan lihaa, eikä Janne kalaakaan. Nämäkin portobellot on viljety Suomessa – sen huomaa tuosta pakkauksen sirkkalehtimerkistä.

Suosittelen syömään tätä ruokaa tikuilla. Tilanteesta tulee heti hitaampi ja hartaampi. Haimme kukkakaupasta pari peikonlehteä kattaukseen, muuten mentiin simppelisti pellavalla ja klassisilla astioilla. Veteen laitoin limeslaisseja, kun tekeehän se vesikannusta välittömästi vähän ihanamman.

Hyviä ruokahetkiä kaikkien päivään. Otetaan rauhassa, hemmotellaan toinen toisiamme ja itseämme hyvillä (ja toivottavasti helpoilla) resepteillä.

-Henriikka

Lähteet: Resepti suomennettu ja muokkailtu Minimalistbaker.com-ohjeesta

Kategoriat: astiat, reseptit, ruoka ja juoma, yhteistyö Avainsanat: , 4 kommenttia

Huippuhyvä ja nopea portobellowokki

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *