Itsetehty, paahdettu cashewpähkinävoi -resepti

Kaupallinen yhteistyö: Earth Control & Asennemedia

Saimme toissaviikonloppuna rakkaita vieraita Suomen Turusta (Kirjoitin näin, vaikken ymmärrä tuota sanontaa. Miksei se voi olla vain Turku?). Alina ja Juuso, yhdet parhaista ystävistämme, saapuivat odotetusti kylään viikonlopuksi, ja mukana oli tietysti myös heidän pikkutyyppinsä, yksi meidän lempimukuloistamme.

Viikonloppu oli laitettu kalenteriin jo viikkoja sitten. Kun on ystäviä ja sukulaisia ympäri Suomen, on hyvä päättää vain joku viikonloppu ennakkoon ja pitää sovitusta kiinni. Turkujengin kanssa tavoitteena on nähdä kunnolla ainakin paristi vuodessa, lähes aina jompienkumpien kotona. Tällä kertaa viivyimme Helsingissä, kun Airbnb valtasi Turun kodin.

Viikonloppu meni rentoillen, niin kuin ne aina menevät. Sunnuntai-iltapäivällä päätimme laittaa välipalapöydän koreaksi ja teimme iltapäiväkahville Earth Controlin pähkinöistä cashewpähkinävoita. En ollut koskaan ennen tehnyt sitä itse, mutta olin aina halunnnut koettaa. Aika oli sopiva, sillä erityisesti Juuso fiilistelee fanaattisesti pähkinän rakennetta, muuntautumiskyykyä ja ominaisuuksia, joten projekti ei ollut vain omani.

Paahdettu cashewpähkinävoi

•    400 g cashewpähkinöitä (maustamattomia)
•    1 rkl voita tai kookosöljyä (paistamiseen)
•    ripaus merisuolaa

Kuumenna paistinpannu keskilämpöiseksi ja sulata voi/öljy. Paahda pähkinöitä niin, että ne saavat kauniisti väriä – älä käräytä!

Anna pähkinöiden jäähtyä ja kaada ne sitten tehokkaan monitoimikoneen/blenderin jauhettavaksi. Lisää ripaus suolaa. Jauha niin pitkään (arviolta 10-30 min.), että pähkinät muodostavat sileän pähkinävoimassan.

Säädä suolan määrä kohdilleen ja purkita. Voi säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

(Siitäkin huolimatta, että paljastan sotkuisen kotini, en malttanut olla lisäämättä yllä olevaa kuvaa. Ihana pieni oli istutettu sohvalle leikkimään, vaan yhtäkkiä hän tajusi meidän herkkuhetkemme ja saapui uteliaana osingoille.)

Pähkinävoin teosta:

Voin tekeminen oli todella helppoa, mutta kärsivällisyyttä vaativaa. Oma blenderimme ei ole mikään arvokas tai supermasiina, mutta siinä riittää kuitenkin reilusti tehoa. Hepposilla blendereillä pähkinävoin tekemiseen ei kannata lähteä. Jäähdytimme blenderin kannua puolessavälissä hetken ikkunalaudalla pakkasessa, minkä jälkeen se pyöritti voita taas sisukkaasti. Lisäksi tökimme pähkinöitä puutikulla blenderin sisällä, jotta pähkinät pysyivät ruodussaan kannussa.

Pähkinävoi oli ihanaa! Siis miten voikaan pähkinä olla noin ihmeellinen, että tuollainen kova naposteltava muuttuu voiksi ilman mitään lisäaineksia? Aivan mieletön luonnonherkku!

Katoimme voin lisäksi pöytään siemennäkkileipää (tietysti), karhunvatukoita, passionhedelmää ja brie-juustoa. Laseissa kylmää valkoviiniä. Enkä voi väittää, etteikö olisi paras herkkupöytä pitkään aikaan! Siis todella hyvä kombo tuo pehmeän pähkinän, juuston ja kirpeänmakean passionin yhdistelmä.

Olisipa minulla tällekin sunnuntaille tuollainen pöytä katettuna, vaan tilanne on kuitenkin se, että istun junassa matkalla kotiin. Koti on ollut tyhjillään yli viikon, joten ilmassa on pähkinä sijaan varmaan jonkun pöydälle unohtuneen vihanneksen tuoksu. Kukat odottelevat kastelemistaan ja postit odottelevat kynnysmatolla.

Tästä kaikesta huolimattakin on ihana päästä tuttuun kotiin. Meidän kotiin. Ja on meillä ainakin cashewpähkinöitä kaapissa, jos ei muuta syötävää löydy ensinälkään.

Viimeisen kuvan ilmeestä näkee, että myös pienin vieraamme nautti tekemästämme pähkinävoista ja pöydän muista herkuista täysillä. Viinilaseista pidimme sentään kunnolla kiinni. Earth Controlin cashewt, ja cashewpähkinät yleensä, ovat mukavan mietoja ja makeita, maapähkinävoihin verraten maku ei ole niin stydi vaan sellainen pehmoisempi. Voita voi käyttää leivänpäällisenä, mutta sen lisäksi vaikka missä: puuron päällä, smoothiessa, raakaleivonnassa, kastikkeissa, dippinä… oikeasti missä vain, kunhan ei vain unohda purkitettua voita jääkaapin perälle. Muita reseptejä esimerkiksi pähkinöistä löytää Earth Controlin Facebook-sivulta.

Hirveä nälkä tulee kun kirjoittaa. Ja juna saapuu pian Helsinkiin. Se on kuulkaas kaupan kautta kotiin ja syömähommiin. Ihanaa sunnuntaita.

-Henriikka

3 kommenttia

  1. Maria 25.3.2018

    OOH tuota olen aina halunnut kokeilla, mutta oman blenderin teho epäilyttää… Saako udella mikä blenderi sulla on käytössä?

    Vastaa
  2. Irmeli Pohjola 18.9.2021

    Sana ’turku’ tarkoittaa toria ja on sen eräs vanhentunut muoto. Kauan sitten, kun vain Varsinais-Suomessa oli kaupunkimaista asutusta, Turku oli tunnetuin kauppapaikka, tori, sen aikaisen Suomen pääpaikka, Suomen Tori.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.