Kesä tulee – Etsinnässä matkavinkit Suomi-roadtripille


Janne tässä moi!

Miten sitä vuosi toisensa jälkeen puhuukin siitä, kuinka monen viikon Suomi-roadtrip olisi siisti, ja silti jättää sen tekemättä? Varmasti myös teistä moni on joskus fiilistellyt samaa: auto alle, rasiallinen kirsikoita mansikoita herneitä, take-away-kuppi huoltoasemakahvia ja ilman kiirettä kohti seuraavaa kohdetta. Usein työt ja lomapäivien käyttäminen kotikaupungissa ja ulkomailla kiilaavat kuitenkin edelle.

Henriikka on vielä reissussa, mutta minä aion jo piirtää ensimmäisiä rasteja kartalle, jotta reissu tänä vuonna vihdoin toteutuisi Työn helpottamiseksi haluaisin kohdevinkkejä teiltä. Viitisentoista erinomaista suositusta tiputitte jo Henriikan suomimatkailupostaukseen joulukuussa, mutta kaipaan vielä lisää – kunnon vinkkikollaasi auttaisi varmasti myös muita lukijoita löytämään uusia kohteita.

Mitkä ovat niitä Suomen vähemmän hypetettyjä kaupunkeja ja kuntia, liian harvoin vierailtuja luontokohteita tai kummallisimpia mutta ehdottomasti vierailun arvoisia nähtävyyksiä?

Meille hyvin tuttuja ja yleisesti kesäisin vierailtua kohteita ovat Tampere & Kangasala -osasto, Kouvolan seutu, Kuhmossa sijaitseva mökkimiljöö (yllä) sekä Turun ja Porvoon kaltaiset satunnaiset piipahtamiskohteet. Kotikaupunkimme Helsinki on tietysti myös hyvin ”kaunis kesäkaupunki”, kuten kaikki Suomen kaupungit. Vaikka näiden lisäksi olemmekin verrattain paljon reissanneet, runsaasti on vielä näkemättä.

Itse haluaisin tänä kesän vierailla ainakin jossain päin Lappia, koska en ole ikinä käynyt siellä kesäaikaan. Minulle hyvin vieraan länsirannikon kauniit puukeskustat, kuten Kristiinankaupunki, ovat myös houkutelleet jo pitkään, samoin kuin vähäiselle koluamiselle jäänyt Lounais-Suomi. Jospa vihdoin saisi vietyä itsensä vaikkapa Hankoon. Itä-Suomesta suunnitelmissa on ainakin kauniissa Savonlinnassa pyörähtäminen ja järvimaisemista nauttiminen. 

Ajankohta reissulle on vielä auki. Olemme molemmat onnistuneet suunnittelemaan tämän kesän työt niin, että tällainen reissu varmasti johonkin väliin mahtuu. Jos ei yhtenä pidempänä settinä, niin ehkä sitten muutamana lyhyempänä pistokeikkana.

Nyt kaikki vinkit tiskiin! Kaunis kiitos jo etukäteen!

– Janne

Kategoriat: matkustus, vinkit 35 kommenttia

Kesä tulee – Etsinnässä matkavinkit Suomi-roadtripille

35 kommenttia

 • R sanoo:

  Saariston rengastie on yksi ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

 • Elina sanoo:

  Jos tulette Savonlinnaan, pyörähtäkää Sulosaaren Lettukahvilassa! Savonlinnaan on rakenteilla uusi kulttuuritila, joka aukeaa tässä kuussa, ja heinäkuussa kaupungissa on mahtava taidetapahtuma Savonlinnan Uusi Taidemuseo (7.-21.7.). Punkaharjulla Valtionhotellissa kannattaa käydä lounaalla ja Lustossa metsämuseossa sekä vanhalla juna-asemalla taidenäyttelyssä. Parikkalan patsaspuisto kannattaa läydä samalla reissulla!

 • Norde sanoo:

  Hailuoto Oulun kupeessa on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen! Ihanan idyllinen asutettu saari noin tunnin lauttamatkan päässä merellä Oulun edustalla. Saaren toisessa päässä on mahtava hiekkadyyninen ranta, majakka ja venesatama. Muuten sellaista maalaisidylliä ja pari hyvää lintutornia. Päiväseltään ehtii hyvin tutkimaan saarta, mutta yöpyäkin voi.

  Toinen itseä kiinnostava saari on Tankar Kokkolan edustalla, tosin siellä en ole itse koskaan käynyt. Ja onhan Kokkola aivan idyllinen kaupunki muutenkin ja matkalla voisi piipahtaa myös Kalajoen hiekkasärkillä.

  • Nipo sanoo:

   Hailuoto on ihana! Pieni korjaus: lauttamatka kestää tuskin pariakymmentä minuuttia muistaakseni. :)

   • Nanna sanoo:

    Suosittelen kans lämpimästi sekä Hailuotoa että Kokkolaa, joka on oikein idyllinen kesäkaupunki :) Myös Rauma ja Naantali!

 • Ohcejohka sanoo:

  Utsjoki. Suosittelen tosin ajankohdaksi ehdottomasti heinäkuuta. Siitä on myös lyhyt matka Norjaan, esimerkiksi Tenovuonolle, jossa maisemat ovat upeat. Maisemat kyllä ovat upeat Utsjoellakin ja sieltä kannattaa ajaa Karigasniemelle menevää Tenontietä, joka on Suomen kaunein.

 • Inka sanoo:

  Itä-Suomesta vitostien varrelta Mäntyharju :) Taidekeskus Salmela ja Iso-Pappilan museoalue Kirkonkylällä on tosi kauniita paikkoja. Salmelaa vastapäätä oleva Kirkonkylän Kioski on kahvipaikkana paikallisten kesken elävä legenda.

 • Hennakaisa sanoo:

  Hmm, onhan nuita: Raahen puutalot, saaristo ja meri, Rovaniemen urbaani kaupunkimiljöö, yötön yö ja pieni pyrähdys vaarojen laelle kapuamaan aurinkoa tähyilemään. Savonlinnaan kannattaa kyllä mennä ja samalla käydä Punkaharjulla, Puumalassa tai Sulkavalla, jos haluaa kunnon elävää kesäkuntaa ihastella. Koko Järvi-Suomi on musta aivan upea kesäisin, eli jossain Keski-Suomen tai Savon alueella kannattaa ehottomasti käydä viihtymässä.

 • Heini J sanoo:

  Puumala!! Kotikuntani ja niin upea Saimaan helmi! Siellä voi vuokrata mökin täydelliseltä paikalta, osallistua norppabongausretkelle jnejne.

 • ebbs sanoo:

  Ruotsinkielinen seutu Vaasasta ylöspäin ja esim vaasasta saaret ja ”kalastajakylät” raippaluodossa päin. Sitten erityisesti kohteeksi Munsala-Hirvlaxin suunnalla: Storsand! Iso ranta ja meri! Myös Uusikarlepyy hauska kohde. Tulee heti Vöyrin jälkeen tunne kuin olisi ulkomailla, kun kaikki tienviitat yms. muuttuvat ruotsinkielelle.

 • Laura sanoo:

  Pori <3 ah ihana kotikaupunki! Kirjurinluotoon piknikille, yyteriin uimaan, Kalloon fiilistelemään kallioita ja merta, yöpulahdukselle Ruosniemen ankkalammelle eli ankkikselle. Kivoja ravintoloitakin tullut hurjasti lisää ja jos kesän parasta festarikokemusta tavoittelee niin Porin lähelle Harjavallan karma rockiin!! \../.

 • Jenna sanoo:

  Pohjoispohjanmaan helmi on Hailuoto! Kuin matkaisi eri aikakaudelle.

 • Minä sanoo:

  Aavasaksan yötönyö on kokemisen arvoinen! :) Koko Tornionjokilaakso on kyllä aivan uskomattoman upea ja osan matkaa voi taitella vaikka Ruotsin puolta! :)

 • minna sanoo:

  Merenkurkun maankohoamisrannikko (maailmanperintökohde). Siellä ehdottomasti Björköbyn kylä ja jos mahdollista, vielä risteily Valassaarille. Keski-Suomesta Saarijärvi ja Pyhä-Häkin kansallispuisto. Siellä on mykistävän upeaa vanhaa metsää.

 • Sofia sanoo:

  Oulu, Rauma ja Pohjois-pohjanmaa Vaasastan ylöspäin (esim. Kokkola ja Kalajoki, Raahe) on nähtävän arvoisia! Itse olen kotoisin tältä alueelta ja mielellään palaan sinne aina uudestaan!<3

 • Savonlinnalainen sanoo:

  Savonlinnassa käydessä Sulosaaressa sijaitseva Lettukahvila Kalliolinna on ihan maailman suloisin paikka ja joka kesän ehdoton suosikki! Kasinosaaret (joista Sulosaari on yksi) on muutenkin kaunis paikka! Ja jos Olavinlinnaan haluaa hakea tavallisista turistikuvista poikkeavaa perspektiiviä, kannattaa kävellä junasillan yli Kyrönniemen puolelle kallion päälle:) Punkaharjulla kannattaa käydä vähintään ajamassa läpi harjualue. Ja jos Joensuuhun haluaa jatkaa, niin siellä iso suositus Rento-kahvilalle ja Vesikioskille. Tervetuloa Savonlinnaan!:)

 • Lipe sanoo:

  Hanko on aika kakkeli purjehtijoiden Disneyland, mutta Tammisaari oi Tammisaari! Ihana kirppis, hieno museo, naurettavan halpoja ravintoloita. Sillä sykkii minun sydämein.

 • Annis sanoo:

  Matkalla Kristiinankaupunkiin, (etenkin, jos otatte suunnan Tampereelta), osuu reitillenne Lauhanvuoren kansallispuisto Isojoella. Kansallispuistossa on upeasti nähtävissä jääkauden jälkiä ja se tarjoaa juuri sopivia päiväreittejä käveltäväksi, jossa samalla pääsee näkemään näkötornin, kivijatan ja Spitaalijärven. Jos kaipaatte reissuun sellasta hengähdyshetkeä luonnossa, niin suosittelen viettämään tuolla puolipäivää.

  Ja siitä ehtii hyvin illaksi Kristiinankaupunkiin, johon on Lauhanvuorelta noin 50 km. Sitten vinkki Kristiinaan, siellä leirintäalueen kioskilla kannattaa käydä jäätelöllä. Paljon makuvaihtoehtoja ja yllätytte, kun se yhden pallon jäätelö onkin täällä kahden pallon kokoinen. Lupaan, parasta joka kesä!

 • ElluP sanoo:

  Itsekin liputan Hailuodon puolesta, upeaa luontoa! Oulun alueella myös Sanginjoki on kuin satumetsä. Kokkolassa kävisin vanhassa kaupungissa (=Neristan) ja Tankarin majakkasaarella. Näiden kaupunkien välissä on tietysti Kalajoen hiekkasärkät myös :)

 • Sanna sanoo:

  Kokkolan aluetta suosittelen lämpimästi <3 Vanhakaupunki muistuttaa Porvoota hiukan rosoisempana versiona. Kaupunkin edustalta pääsee todelliselle miniristeilylle Tankar -saarelle. Saarella on mainiota käydä tutkimassa majakkaa ja syödä piknik eväät. Kahvila Saha on must see -paikka, jos kahvila on vielä ensi kesänä toiminnassa. Muita Kokkolan lähistöltä löytyviä helmiä nostaisin Öjan ja siellä Cafe Bryggan. Öjassa on mahdollista myös vaeltaa, vaikka vain muutaman kilometrin verran. Kunhan luontoon vain pääsee.

  Piipahda ehdottomasti samalla Lohtajalla Ohtakarissa. Täältä löydät hiekkarantaa silmän kantamattomiin ja sekä yllättäen Puolustusvoimien ilmatorjunnan harjoitusalueen.

  Jos olette pyöräilijöitä, niin alan harrastajien pyhiinvaelluskohteen löydätte Kälviältä. Pyörä- ja Urheiluliike Maunumäelle tullaan pidemmältäkin hakemaan erikoisosia ja hakemaan alan tietoa liikkeen omistajilta. Kälviällä piipahtaessa ei voi olla näkemättä pyöräilijöitä. Sanotaankin, että kylällä asuvat ovat joko hulluja tai pyöräilijöitä. Joskus jopa molempia :)

 • Pauliina sanoo:

  Mä oon käynyt Kokkolasta Tankarin majakkasaarella ja se oli tosi kiva! Kalajoen hiekkasärkät on hienot, mutta niin on myös Lohtajan dyynit Kokkolan ja Kalajoen välissä. Itä-Suomessa Koli on huippu.

 • heidiiiii sanoo:

  Suosittelen Pohjois-Savoa ja Kuopiota! Ei välttämättä mitään suuria nähtävyyksiä sisältävä kaupunki, mutta tunnelma on leppoisa. ”Mualiman navalla” eli Kuopion torilla nautitut torikahvit on ainakin must-juttu ja jos maisemia haluaa katsella järveltä päin, kannattaa suunnata Kallaveden risteilyille.

 • vera sanoo:

  Lahteen tulee nopeesti Helsingistä! Lapakistoon retkeilemään, valokuvausystävälliselle Kiikunlähteelle tai ihan vaa istuskelemaan Satamaan ja siitä kävelylenkille Kariniemen Lanu-puistoon. :)

 • Masa sanoo:

  Uusikaupunki jos vanhat puutalot kiinnostaa. Pakkahuoneen vierasvenesatamasta saa parhaat munkit. Isokarin majakkasaari on luontonsa ja eläimistön puolesta ainutlaatuinen kohde, matkalla uteliaat hylkeet tulevat usein tervehtimään veneilijää. Harmaakarin edustalla on huikea laguunimainen hiekkapohjainen lahti johon voi pulahtaa uimaan. Ja Karhuluodon kallioinen uimaranta on myös ihana. :) Karjurockissa Lokalahdella on aivan oma tunnelmansa. :D

 • Pakko hypettää Kilpisjärveä, ihan best!! Saanalle käyt ainaki nousemassa :) Kåfjord/Gorsabruan seudun kautta toki myös Haltin Suomen korkeimman kohdan valloittaminen käy ihan päiväretkestä!

 • Karoliina sanoo:

  Jos käytte keski-suomessa niin käykää Saarijärvellä julmienlampien luontopolulla! Lähtee 13-tien vierestä ja mukava muutaman kilometrin jalottelu kesken matkustuksen. Upeat näkymät! 😊 Moni onkin ehdottanut Kokkolaa ja suosittelenkin että ajatte sinne juuri 13-tien kautta. Ehdottomasti vältelkää kuitenkin 4-tietä jos jotain haluatte nähdä matkalla pohjoiseen, tylsempää tietä saa hakea välillä äänekoski-oulu 😂

  • Reissaaja sanoo:

   Sään salliessa Julmilla lammilla voi hyppiä kallioilta uimaan (grillauspaikan vierestä). Suosittelen myös poikkeamaan!☺️

 • Emma sanoo:

  Turun saaristorundi polkupyörillä ja losseilla seikkaillen. Sitten on tämä Oulussa mieletön ja suurelle väelle tuntematon saari Oulunsalon Varjakka, sinnekin pääsee ilmaiseksi lossilla ja sieltä voi vuokrata vaikkapa saunan käyttöön. Tai grillata. Mustaherukkapensaat ovat omaa luokkaansa. Autioita huviloita ja satumetsää, ja ihan tajuton kiikku. Say no more…

 • ReetaJohanna sanoo:

  Keski-suomessa Kannonkoski (keski-suomen pisimmät hiekkarannat), Saarijärvellä Pyhähäkin kansallispuisto ja Jyväskylä. Itä-suomessa Koli ja pohjoisessa Sodankylä.

 • Km sanoo:

  Tammisaari! Fiskars! Mustion linnan yöpyminen ja illallinen!

 • Iivi sanoo:

  Itä-Suomessa suosittelisin ehdottomasti Lappeenrannan kupeesta löytyvää Pulsan Asemaa. Aivan ihana paikka; vanhasta juna-asemasta kunnostettu kahvila ja putiikki. Asemalta löytyy myös suloisia Bed&Breakfast tyylisiä huneistoja. Karjalaiset, omistajapariskunta, ovat aina vastaanottamassa vieraita hymyillen, ja heillä riittää aikaa jutella vieraiden kanssa ja kertoa aseman tarina. Pulasn vierailusta tulee aina hyvälle tuulelle, ja joka kesä sinne on aina palattava uudestaan ja uudestaan.

 • Essi sanoo:

  Rauma on aivan ihana! Vanhakaupunki on upea, siellä kannattaa käydä KaffeBarissa kahvilla ja Osteria da Filippossa pizzalla, kierrellä torilla, pikkupuodeissa, museoissa ja käydä katsomassa hieno kirkko. Rotary-puistosta löytyy ihanat, rauhalliset kalliot, Poroholmassa on hiekkaranta. Seurakunnan yleiset saunat on hauskoja paikkoja kohdata ihmisiä. Täydellinen kesäpäivän viettopaikka siis!

 • Xxx sanoo:

  Suosittelen Lappeenrantaa ja erityisesti linnoitusta ja hiekkalinnaa, josta tänä vuonna yritetään tehä maailman korkeinta http://www.visitlappeenranta.fi/fi/Nae-ja-koe/Seikkailu–ja-perhepuistot/Hiekkalinna, samoin Saimaan kanava on näkemisen arvoinen, joko parin tunnin risteilyllä tai pyöräilyreittiä pitkin aina Venäjän rajalle ast (noin 30 km per suunta). Ja tietty satamassa pitää nauttia vedyt ja oluet laivaterassilla. Saimaan kanavan museo ja kahvila on kans näkemisen arvoinen paikka. Imatran suuntaan matkatessa löytyy suuri kylpyläkeskittymä ja samalla voi käydä kattomassa ainutlaatuista Imatran valtionhotellia ja koskinäytöksiä ja matkalla tänne Luumäellä löytyy pian avattava Kotkaniemi http://www.kotkaniemi.fi.

 • Lasse V. sanoo:

  Jos Heinolan läpi ajelette, niin kannattaa harkita visiittiä Cafe Kailaksessa, vesitornin Cafe Tornissa tai Harjupaviljongissa. Kaikki nuo ovat kauniita kesäkahviloita hienoilla sijainneilla. Heinolassa on myös lintutarha, kehuttu kesäteatteri, Suomen suurin puu ja paljon kauniita puistoja.

 • Marjukka sanoo:

  Hei! Monelle varmaan tuntematon mutta erittäin kaunis ja idyllinen rannikkokaupunki Pietarsaari on ehdottomasti käynnin arvoinen. Pietarsaari on jo kaksikielisyytensä takia mielenkiintoinen kohde, monet kuvailevat että tuntuu siltä kuin tulisi Ruotsiin. Pietarsaaressa on jäljellä paljon vanhaa arkkitehtuuria sekä myös yhtenäinen puukaupunkialue, Skata. Skataa reunustaa varmasti kaunein tehdas ikinä, vanha tupakkatehdas ja sieltä pääsee nopeasti kauniiseen Koulupuistoon, jossa on maailman pohjoisin kasvitieteellinen puutarha. Kaupungin tutkimisem lomassa voi käydä syömässä lounaan After Eightissä kauniissa vanhanaikaisessa miljöössä, tutustumassa Lunda gårdin vintage kaupassa ja käydä vaikka itsetehdyllä jäätelöllä Cafe Skorpanilla. Jos aikaa on enemmän, 10 km päässä kutsuvat Fäbodan hiekkarannat ihastuttavine kallioineen. Ja jos suuntana on pohjoinen voi ajaa 7 sillan saaristotietä esim Kokkolaa päin. :) maisemat ovat taatut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.