Merkkiuskollinen

Merkkiuskollinen voi olla peltipurkeissakin. Itse tosin en ole, mutta kyllä se kovasti sydäntä lämmittää, kun huomaan, että kaunis purnukka kirpputorihyllyllä onkin Aarikkaa. Eli olen sittenkin, mitä oikein yritän selitellä itselleni ja teille. Lemppareitani ovat Aarikan Riemuraita-sarjan värikkäät purkit, joita löytyy somasti rivistä keittiön ikkunalaudalta. Perinteisten suurempien purkkien rinnalla komeilevat myös suola-ja pippurisirottimet.

Kovasti näyttävät rivistön suuremmat peltipurkit samalta, vaan kaksi ovatkin hyypiöitä: Vale-Aarikoita! Vaikka kovin samoilta näyttävätkin, niin ohuemmat raidat ja tyhjä purkinpohja paljastavat kutaleet. Jos joku siis hamuaa arvokkaampia retroaarteita, niin näillä merkittömillä ei pitkälle pötkitä, vaikka mukavilta näyttävätkin.

Anna-Kaisa Huuskon ja Juho Huttusen Retro-aarteet-kirjassa (Wsoy) arvioidaan tälle vihreä-valkoraitaiselle Aarikan Riemuraita-peltipurkille arvoksi jopa 35 euroa. Purkithan ovat 70-luvulta ja arvio pitää varmasti paikkaansa. Nämä olivat kuitenkin kuumaa kamaa tullessaan, ja näin purkkeja löytyy kirpputoreilta edelleen useita, useita. Väittäisin siis, että jos on valmis näkemään vaivaa, niin halvemmallakin pääsee. Usein hinnat keikkuvat siinä 12 euron tuntumassa, mutta arvosta tietämätön myyjä luopuu purkistaan muutamalla hassulla lantilla.

Apua, googlailin vähän asiasta ja esimerkiksi täällä väitetään, että nämä sininen ja punainenkin olisivat Aarikkaa. Olenko siis itse väärässä ja ohutraitaisemmat, leimattomatkin kelpaavat joukkoon? Asiantuntijaa tarvitaan! (EDIT: Eivät ole Aarikkaa, purkeissa myytiin taannoin Marianne-karkkeja) Paksuraitaisista haluaisin kovasti löytää vielä ainakin ruskean ja oranssin. Onko minusta kovaa vauhtia tulossa hamstraaja? Kirjoittelen sitten ilolla nimmareita 60-vuotiaana, kun olen päässyt siihen tv-dokkariin nimeltä ”Hamstraajat”. Itken verta ja pidän kynsin hampain kiinni peltipurkeistani, kun kamerat kuvaa. Mukava tulevaisuus.

Huomenna, huomenna.. diidii. 
Ehkä joku vähän kaukaisempi maa minua kutsuu. 
Jota joksikin suureksi hedelmäksikin sitä on joskus nimitetty.
Iso appelsiini?
Henriikka

38 kommenttia

 1. karoliina 11.9.2012

  oooo kivalta näyttävät! tv. toinen hamstraaja.

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Ja kivoja ovatkin. Täynnä makaroonia, jauhoja yms yms. Kiitos!

   Vastaa
 2. ROOSA 11.9.2012

  Juuri kirjoitin omassa blogissa kuinka rakastan keräillä kaikkia peltipurkkeja ja pulloja! Poikaystäväni kutsuu niitä krääsäksi :( Hamstraajissa nähdää!

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Krääsä on ihanaa, jos se on oikeanlaista. Pidetään yhtä peltilelujemme kanssa. :–)

   Vastaa
 3. tuuli 11.9.2012

  peltipurkit, pullot, tölkit.. rakastuin juuri!

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Ovat kyllä aivan ihania, kaikki purnukat. RAKKAUTTA ILMASSA.

   Vastaa
 4. Niina 11.9.2012

  Minä väittäisin että nämä ovat käyttötavaroita, joten niitä ei voi hamstrata. Aika laihat perusteet, mutta uskottelen ainakin itselleni niin. : ) näihinhän voi siis laskea myös kaikki (maailman hienoimmat ja äärimmäisen tarpeelliset) astiat ja muut päivittäisessä käytössä olevat ihanuudet. Minä voisin tarvita tuollaisen keltaraidallisen!

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Erittäin hyvä peruste. Eiväthän nämä ole silkkaa turhuutta, kuten vaikkapa koriste-esineet- Vaikka onkin todettava, että on mulla hirveä läjä peltipurkkeja tyhjilläänkin. khih.

   Vastaa
 5. sannero 11.9.2012

  samat peltipurkit miellyttävät muakin, tarpeeksi hyväkuntoisia en ole vielä vaan kohtuuhintaan kirpparilta löytänyt. Mutta mahtavaa matka isoon…meloniin :)))

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   MELOONI, mahtavaa. Kannattaa kyllä napata matkaan, jos hyväkuntoisia löytyy. Harmittaa aina kun joku on tussilla raapustanut jotain kylkeen.

   Vastaa
 6. nienor 11.9.2012

  Kivan näköinen värisuora purkkeja! Mulla on itsellänikin noita, ja ne kapeampiraitaiset ei tosiaan ole Aarikkaa, vaan niissä on joskus ollut Marianne-karkkeja, joskus olen nähnyt tuollaisen siniraitaisen ihan etiketilläkin. Mutta merkistä viis, kivoja ne on silti :)

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   KIITOS INFOSTA. Sain rauhan sydämeeni, että voin niitä hyvällä omallatunnolla pitää niitä kutaleina. Vaikka kauniita ovat nekin, mutteivät sentäs aarteita.

   Vastaa
 7. Aada 11.9.2012

  Miedänkin kaapista löytyy noita Aarikan raitapurnukoita. :) Noi suola- ja pippurisirottimet ovat kyllä super söpöt! Oon pistänyt merkille, että niistä myös pyydetään aika suolaisia hintoja ja vaikkei ihan olis kovin hyvässä kuosissakaan enää.

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Todellakin suht kovia hintoja, enkä oikeastaan ole nähnyt noita sirottimia missään muualla. Eivät ole omanikaan kovin hyvässä kunnossa, mutta onneksi eivät aivan romujakaan. Kiitos!

   Vastaa
 8. Anonymous 11.9.2012

  millä/miten oot tehny ton bannerin, tai ton ” aamukahvilla ” tekstin tuol ylhääl?

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   En ole tehnyt sitä, vaan ulkoasun on tehnyt ystäväni Ville Niemi. Hän raapusti itse tuon tekstin, se ei ole siis valmisfontti.

   Vastaa
 9. Saana 11.9.2012

  Voi kuinka uusilla silmillä saitkaan minut katsomaan nuita iänikuisia äitin peltipurkkeja ja hamuaamaan itselleni. Äidillekin jo sanoin, että tiedän mitä perinnökseni haluan, kunhan omaan kämppään joskus muutan!
  Meiltä löytyy ainakin vihreä ja punainen iso sekä lisäksi ruskea matala, jossa tällä hetkellä tee-pusseja.

  Ihania ovat purkkisi! Taidankin lähteä kirppiksiä kiertämään!

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Noniin! Aina oppii jotain uutta. Voi olla, että tuttuja tavaroita on aika vaikea katsoa minään aarteina, arvokkaina perintökalleuksina, kun on tottunut vaan siihen että niissä säilytetään käyttötavaroita. Oi ihanaa, saat purkkeja sitten omaan kotiisi.

   Vastaa
 10. Veera 11.9.2012

  Hahah, hamstraajan tulevaisuus kuullostaa hyvältä, mutta teijän huomisen suunnitelmat kyllä vielä paremmilta! Ihanaa reissua! :)

  Niin ja ainahan voit vaan sanoa että et hamstraa vaan keräilet, ja sehän on pelkästään positiivinen harrastus eikä mikään ongelma joka pitää myöntää tv-kameroiden kuvatessa ;)

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   KERÄILY, noniin. Sehän on se lapsuuden ikuinen harrastus. Avaimenperiä, pinssejä, pullonkorkkeja… miksei purkkejakin? Kunhan tästä ei pakkomielle synny, niin taidan olla turvassa.

   Vastaa
 11. Anonymous 12.9.2012

  Hihii, minä lähden tänään Australiaan. Couldn’t be more excited!!! :D

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   OHHHH” Toivottavasti on ihan törkeän siisti reissu!

   Vastaa
 12. Anonymous 12.9.2012

  Jep kapea raitaisissa on myyty Marianne-karkkeja aikanaan.

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   DODII. Niin minä mietinkin, mutta Marianne-tieto tuli aivan uutena. Kiitos!

   Vastaa
 13. Sara 12.9.2012

  Niiin suloisia purkkeja! Toinen sisustushamstraaja ilmoittautuu.

  Taidat tosin muistaa tuon hedelmäjutun väärin, oisko ollu kuitenkin Iso Päärynä…?

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   PÄÄRYNÄHÄN se olikin. JEEJEE ja oli kyllä varsin upea päärynä. Hyvä, että meitä hamstraajia löytyy useita, ei tarvi yksin ihailla ja hävetä.

   Vastaa
 14. Anonymous 12.9.2012

  Multaki yks tuommonen löytyyy (: aivan ihania !

  Vastaa
 15. Anonymous 18.9.2012

  milläs fontilla tai miten oot kirjottan ton aamukahvilla tuohon??:)

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   En ole tehnyt sitä, vaan ulkoasun on tehnyt ystäväni Ville Niemi. Hän raapusti itse tuon tekstin, se ei ole siis valmisfontti.

   Vastaa
 16. Plg 21.9.2012

  Punaraitaisessa oli tavallisia Marianne-karkkeja. Siniraitaisesssa oli toffee-Marianneja. Voitin kerran molemmat tivolissa :D Minä purkeistä mitään älynnyt (äiti kylläkin) ja karkitkin joutuivat säännöstelyyn…

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Tivolit, ne on vasta ihanan tunnelmallisia paikkoja. Ja tämä oli aivan ihana nostalginen juttu, kiitos siitä.

   Vastaa
 17. Anonymous 22.9.2012

  nii voitko vastat tohon että millä teit ton otsikon ???? siis fontti tai se ja miten

  Vastaa
  • Henriikka 22.9.2012

   Anteeksi kun kesti. Vastaan kyllä kaikkiin kommentteihin AINA, mutta se vie aina aikansa. Fontista: En ole tehnyt sitä, vaan ulkoasun on tehnyt ystäväni Ville Niemi. Hän raapusti itse tuon tekstin, se ei ole siis valmisfontti.

   Vastaa
 18. Desthea 11.1.2013

  Aarikan purkeiksihan noita Marianne-purkkeja tosiaan aika usein kutsutaan (ainakin just Huuto.netissä, kirppiksillä jne.) eikä sinänsä ihme kun ovat niin samannäköisiä ja malli on täysin sama. Purkit on käsittääkseni ehkä valmistettu samalla tehtaalla (GWS), mikä selittäisi ainakin tuon saman muodon/mallin. Sitä en tiedä onko muuta varsinaista yhteyttä, mutta jotenkin vähän hassulta kyllä tuntuu että olisi ihan pelkkää ”sattumaa” että ovat niin samannäköisiä.. :)

  Itselläni on kokoelmassa virallisten Aarikan purkkien lisäksi myös noita Marianne- ja Marimint-purkkeja, parissa etikettikin vielä tallella. :) Tuossa yks postaukseni jossa ne näkyykin:

  http://muotimissio.blogspot.fi/2011/02/spinnin-round-spinnin-round-spinnin.html

  Vastaa
  • Henriikka 26.1.2013

   Hei tämäpä se vasta oli avaava kommenti, kiitos kaikesta infosta. Pistän nämä tärkeät tiedot muistiin ja sitten voin päteä jollekin, joka ei tiedä asiasta haha. Kiitos siis kovasti.

   Vastaa
 19. Ellu 20.2.2014

  Moikka! Olisko mun mahdollista lainata tätä kuvaa ostoilmoitukseen? :) Mä niin kovasti haluaisin ostaa näitä purkkeja, mutta tarviisin kuvan.

  Vastaa
  • Henriikka 21.2.2014

   Totta kai! Anna mennä vaan. Isompiraitaiset ovat siis Aarikkaa, ohuempiraitaiset Marianne-karkkien vanhoja purkkeja.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.