VEGE! (jätti kasvisruokaopas)

 Huom! Kirja saatu arvostelukappaleena_MG_2956 kopio

En ole mikään kasvisruoan mestari. Osaan loihtia vaikka minkälaisia salaatteja, mutta lämpimien kasvisaterioiden kanssa olen aivan uuno. En yksinkertaisesti keksi, millaisia kasvisvaihtoehtoja voisin kokeilla.

Lapsuudenkodissamme noudatettiin paikoitellen kokeilevaakin, mutta pääosin oikein perinteistä suomalaista 90-luvun keittiötä: nakkikastiketta, makaroonilaatikkoa, pinaattilettuja, broilerinkoipia ja kinkkukiusausta. Juhlapäivinä oli usein ruokaisia salaatteja, joista makaroonisalaatti oli suosikkini. Tavallisista puoli viiden päivällisistä harva vaihtoehto oli kuitenkaan kasvis.

Vaikken vege tai kasvisruokailija olekaan, syön mielelläni kasvista. Keliakia-diagnoosin vuoksi etenkin sosiaalisissa tilanteissa helpottaa, ettei gluteenittoman vaihtoehdon lisäksi tarvitse erikseen vaatia vielä kasvistakin. Omassa keittiössä saa kuitenkin tehdä juuri sellaista ruokaa kuin haluaa ja yritän koko ajan vähentää punaista lihaa ja ottaa tilalle maistuvaa vegeä.

_MG_2971 kopio
_MG_2965 kopio
_MG_3003 kopio _MG_2983 kopio

Maaliskuulla kauppojen hyllyille ilmestyi jättimäinen tiiliskivi: Vege! -tuoreita makuja kotikeittiöstä. Ystävykset Alex Nieminen ja Riikka Sukula julkaisivat yhdessä kasvisreseptikirjan.

Kirjan taustalla on suomalaisten kasvanut innostus kasvisruokaan ja kieltämättä kirja kuulosti juuri siltä kuin se olisi omiin tarkoituksiini tehty: ”Tutkimusten mukaan kasviksista haluttaisiin tehdä ruokaa useammin, mutta ei tiedetä miten. Tämä kirja tarjoaa vastauksia siihen. Kirjan idea lähti siitä, että kattavaa suomenkielistä, “tavallisen ihmisen” kasviskeittokirjaa, ei juuri kaupoista löydy”, kertoo Alex Nieminen.

Kirjassa on mukana innostavia ideoita tutuista raaka-aineista sekä runsaasti kokeiluihin kannustavia vinkkejä. ”Puolet resepteistä on kotiklassikoitamme, puolet uusia, tätä kirjaa varten ideoituja ja testattuja. Ehdottomat suosikkimme ovat portobelloburger, kukkakaalicrust -pizza sekä beet wellington”.

En itse juurikaan välitä tofusta ja siksi seuraava kommentti sai minulta ison peukun: ”Ituja, tofua tai soijarouhetta resepteistä etsiville kirja tuottaa pettymyksen. ”Lupaamme, että kirja on sataprosenttisesti itu-, seitan- ja tofuvapaa”.

_MG_2990 kopio_MG_2994 kopio_MG_3013 kopio_MG_2999 kopio_MG_3009 kopio
Kirjan tehneet ystävyksen pitävät myös vege-aiheista blogia. Lisää vinkkejä ja reseptejä on tarjolla osoitteessa vegeblogi.com. Sidottu kovakantinen kirja tuntuu kuitenkin luksukselta kädessä ja keittiössä. Massiivinen opus avaa ovet ihan uuteen maailmaan, vaikka pasta- ja muut viljareseptit eivät sellaisenaan itselleni sovikaan.
Kirjan ovh on 38€ ja luulisi tällaista helmeä löytyvän vaikka mistä.
Odotan syksyä ja sienijuttuja.
-Henriikka

7 kommenttia

 1. Henne 3.5.2015

  Minun mielenkiintoani taas ehkä vähän vähensi kirjan tofuttomuus ja seitanittomuus. Okei, kesti jonkun 6 vuotta kasvissyöjänä, että opin valmistamaan niitä hyvin (osittain laiskuudesta oli kyse). Onko vege-kirjan resepteissä sitten käytetty paljon maitotuotteita tai munaa? Ja koetko kirjan olevan enempi tehty miellyttämään sekasyöjää? :) Mielenkiinnolla aina seuraan uusien kasvisruokakirjojen tulemista markkinoille, tää vaikuttaa aika uudelta konseptilta!

  Vastaa
  • Henriikka 3.5.2015

   Kieltämättä iduttomuus ja seitanittomuus minua myös vähän harmitti, vaikka tofut ja soijarouheet jätän suosiolla usein muille. Sinänsä tuo Vege-nimi on vähän harjaanjohtava että osassa reseptejä on kyllä esim. kananmunaa, joten vegaanille tämä ei sinänsä ole. Mutta suuri osa resepteistä näytti kyllä myös munattomalta ja maidottomalta. Tuolta blogista niitä reseptejä näkee suoraan.

   Vastaa
 2. Tellu 4.5.2015

  Vegereseptivinkkinä täytyy jakaa ilosanomaa – Syötävän Hyvää blogista löytyy ohje ’Kiroilevan vegaanin pad thai’ On muuten herkullista! Ja joo, on siinä tofua, jonka fani en itsekään ole, mutta sopii tuohon, tai miksei voisi jättää pois tai laittaa vaikka katkarapua.

  Vastaa
  • Henriikka 17.5.2015

   Tofu on itselleni vähän kirosana, mutta Jalotofun tuotteet on esimerkiksi olleet oikein hyviä. Miksei siis kokeilla tuotakin, kun kerran suosittelet? Tänks :–)

   Vastaa
 3. Inka 9.5.2015

  Täytyykin tutkia tuota opusta joku kerta esim. kirjakauppavisiitillä! Ja jos helppo arkivegeruoka kiinnostaa, niin suosittelen erittäin lämpimästi tätä blogia: http://chocochili.net/ On meinaan pelastanut mut monta kertaa ruokakaupassa, erityisesti vegaaniuteni alkuaikoina, kun päässä olevia vakkarireseptejä ei ollut. Kannattaa kokeilla esim. kookoscurrya tai helppoa linssikeittoa. (Ja vielä pakkp mainita: helsingin sanomien mustapapupihviohje on ihan mielettömän herkullinen!)

  Vastaa
  • Henriikka 17.5.2015

   Joo ja jos et kirjakauppaan asti jaksa, niin tuolla heidän blogissaan on paljon noita samoja reseptejä. Chocochili onkin tuttu, tosin ihan uusi sellainen. Uskon blogin pelastavan myös minut monessa tulevaisuuden hetkessä.

   Vastaa
 4. […] kesken kirjoituksen lisätietoa kirjasta ja mitä mitä mitä! Klikkasin auki oman kirjoitukseni. Olenkin siis kirjoittanut kirjasta jo aiemmin, en siis paasaa […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.