Harrastuksena mummoilu

_MG_0316 kopio

Sain arvostelukappaleena käsiini pari viikkoa sitten hyvin hämmentävän kirjan. Otsikko kuului ”Mummoillen”. Katsoin hetken vähän kornia mutta suloista kantta ymmärtämättä, mistä kirjassa on kysymys. ”Henkisen mummon käsikirja” ei varmastikaan ole opus niille, jotka ovat tahtomattaan jäänet ilman jälkikasvua ja kokevat henkistä mummoutta.

Takakansihan sen kertoi: ”Mummous ei ole sidottu ikään, lastenlasten saamiseen tai edes sukupuoleen, se on mielentila.

_MG_0324 kopio _MG_0332 kopio _MG_0339 kopio

Moderni mummo kierrättää, tekee kirpputorilöytöjä ja sälöö satoa talven varalle. Pukeutumisen lisäksi siivouksessa ja kuntoilussa siirrytään mummosarjaan. Teräsmummon arvonimen saa potkukelkkaa lykkimällä.

Mummoillen-kirjassa opetetaan mummoilun saloihin ja alalajeihin. On sienimetsäopastusta, askarteluohjeita ja kodinhoidon abc. MeNaiset oli kuvaillut lehdessään kirjaa ja ilmiötä seuraavin osuvin sanoin:

Kolmikymppiset hurahtivat mummoiluun. Henkisesti mummo. Eläkeläissielu. Näin kolmikymppiset kuvailevat itseään. Yhä useampi on vaihtanut baari-illat hölskytyskurkkuihin ja neulekerhoon.

_MG_0349 kopio _MG_0351 kopio _MG_0354 kopio _MG_0358 kopio

 

Nämä ilmiöt ovat kyllä niin outoja. Miksi ”mummoilusta” pitää tehdä oma termi ja opaskirjakin? Oudoksi on mennyt tämä maailma. Mutta kai minäkin olen jonkun asteen mummoilija. Marjojen säilöjä ja kettukarkkien ystävä. Mummopisteeni lähtevät mahdollisesti nousuun tämän kirjan ohjeiden käyttöönoton jälkeen.

Voisin siteerata mummo-teemassa jotain sopivaa virttä, vaan enpä muista nyt osuvaa.

– Henriikka

7 kommenttia

 1. Kuutamolla 13.6.2015

  Ah, kettukarkit! Oon ollu puoli vuotta karkkilakossa ja toinen puoli ois jälellä, ja oon kuolannu mm. kettukarkkien perään. Viime yönä näin unta että söin niitä ja selittelin itelleni että ”ei tätä lasketa karkinsyönniks jos en pure näitä ollenkaan..”

  Vastaa
  • Henriikka 17.7.2015

   Muahahaa, ihan paras uni. Kettukarkit nammnam, niin hyviä ja niin mummoja.

   Tsemppiä karkkilakkoiluun. Palkitse sitten itsesi kettukarkeilla, kun oot saanut lakon päätökseen.

   Vastaa
 2. […] baari-illat hölskytyskurkkuihin ja neulekerhoon.” (lainaus Mummoillen kirjasta, joka on lainattu Aamukahvilla-blogista – haha yliopistolla kun nyt näkisivät minut tekemässä tällaisia toisen käden […]

  Vastaa
 3. Pollyanna 13.6.2015

  Höm! Hieman järkytyin lukiessani tällaisesta perinteisestä ”mummoilusta” – moderni mummokin on kierrättävä idealisti, ei bloggaava realisti saati motoristi. Aihe kyllä koskettaa varsinkin, kun itse juuri kirjoitin (vasta alkaneessa) blogissani pari päivää sitten omista mummo-ihanteistani. Mutta omaan tulevaisuuden mummoiluuni kuuluu sukkapuikkojen kilinän lisäksi joraaminen yökerhossa nuorten katseista piittaamatta – siitä ei tainnut olla tässä teoksessa mainintaa? :) Luin juuri 74-vuotiaan mummon blogia parin vuoden takaa, eikä siellä todellakaan jääty vain kammariin kutomaan sukkaa.

  Vastaa
  • Henriikka 17.7.2015

   Heippa,

   toivottavasti tämä ei aiheuttanut sulle mielipahaa. Tarkoitus ei varmastikaan ole laittaa mummoja mihinkään tiettyyn boksiin. Uskon, että kirja on kirjoitettu hyvällä mielellä – sekä ns. perinteisiä että moderneja mummoja kunnioittaen.

   Kiitos kommentistasi.

   Vastaa
 4. Emmi 15.6.2015

  Vaikkei kirjaa varmaan liian vakavasti otettavaksi tai mummoja stereotypioivaksi olekaan tarkoitettu, niin kieltämättä minullakin heräsi vähän samanlaisia ajatuksia kuin Pollyannalla. Pidän kyllä mummoilu-käsitteestä, mutta se on minulle nimenomaan käsite eikä sinänsä liity välttämättä mummoihin. Enemmänkin se on juurikin sellaista mutkatonta suhtautumista elämään, itse tekemisen kunnioittamista, maanläheistä asennetta sekä perheen ja ystävien arvostamista. Ilmeisesti tätä on haettu takaa kirjassakin, mutta en oikein ymmärrä miksi tämän ”mielentilan” ja varsinaisten mummojen välille on sitten kuitenkin vedetty niin suora ja vahva yhteys. Aion kyllä etsiä kirjan lähempään tarkasteluun, vaikka ensivaikutelman perusteella mummostereotypia onkin vähän turhan vahvasti esillä. Konsepti kuulostaa kuitenkin kiinnostavalta!

  Vastaa
  • Henriikka 17.7.2015

   Kiitos, kun jaksoit jälleen kommentoida Emmi.

   Niin kuin jo edelliselle ehdin kirjoittaa ja mitä sinäkin sanoit, en usko, että tarkoituksena on levittää mummostereotypioita ainakaan negatiivisella mielellä. Vaikka kyllähän itseänikin ihmetytti ja ihmetyttää edelleen se, kuinka mummoilusta tehdään erityinen ilmiö.

   Oletko löytänyt kirjaa käsiisi? Mitä mieltä olit?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.