Mieskin saa kitkeä

Yhteistyössä Kekkilä_MG_0522 kopio

Janne tässä moi!

Kirjoitan tämän päivän blogipostauksen, koska sain viimein toteutettua yhden pitkäaikaisista all talk, no action -tavoitteistani. Pidän ruoanlaitosta, minkä vuoksi olen pidemmän aikaa suunnitellut helppojen ruokakasvien kasvattamista omalla ikkunalaudallamme. Laiskuudestani johtuen se on kuitenkin aina jäänyt. Yllättäen Kekkilä heitti muutama viikko sitten aiheeseen liittyvää haastetta huvittavasti vaimoni ohi suoraan minulle, joten pakkohan siihen oli tarttua.

Työnsin siis kädet multaan.

Tiesin heti, että mitään kovin kunnianhimoista en halua alkaa kasvattaa. Parvekeettoman 43-neliöisen kerrostalokotimme puutarhapuitteet eivät ole mielettömät, mutta eivät toki olemattomatkaan. Tavoitteena oli istuttaa jotain sellaista, joka voisi olla lähes jokapäiväisessä käytössä, mutta jonka hoitamisen ainakin pitäisi olla suhteellisen helppoa. Tämän vuoksi valitsin kohteekseni yrtit, jotka mielestäni tekevät ruoasta kuin ruoasta aina astetta parempaa.

_MG_0653 kopio_MG_0400 kopio _MG_0447 kopio

On hauska fakta, että olen itse saanut isoimmat keittiöviljelyvaikutteet nimenomaan miehiltä.

Isäni on todella kova viherpeukalo, eikä todellakaan rajoita intohimoaan pelkästään ruukkukukkiin. Meillä on vanhempien luona iso piha, jossa isä on käytännössä aina, jos ei ole töissä tai TV:stä ei tule hiihtoa. Puutarhasta löytyy aina viljeltävää, kitkettävää, siistittävää ja korjattavaa. On marjapensaat, omenapuut, kukat, kurkut ja yrtit. On ollut aina kivaa, kun ruokapöydästä on usein löytynyt itsekasvatettua ruokaa.

Toisena inspiraationa on ollut eräs hyvä turkulainen ystäväni, joka on luonteeltaan käsityömies henkeen ja vereen. Luonne näkyy myös keittiössä: omavaraisuutta arvostetaan. Muistan joitain vuosia sitten, kun hän fiiliksissään selitti itujen kasvattamisesta itse, kun minä kitkin vasta villeissä unissani. Inspiroiva kaveri.

_MG_0497 kopio _MG_0598 kopio_MG_0543 kopio

Valitsin uhreikseni neljä perusyrttiä: monikäyttöisen timjamin, jokaiseen jälkkäriin sopivan mintun, suomalaisen perusyrtin persiljan ja lempivihannekseni tomaatin parhaan kaverin basilikan. Näistä jokaisen voi istuttaa ja kasvattaa ihan siemenestä asti, mutta koska halusin päästä helpommalla, ostin ne valmiina tuoreyrttinä ja siirsin ruukkuihin.

Yrttien siirtäminen ja kasvattaminen ei ole mitään rakettitiedettä: valmiiksi kasvatettu yrtti siirretään juurineen päivineen ruukkuun ja täytetään tyhjät kohdat mullalla. Viisi olennaista knoppia kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

1.    Jos ruukun pohjassa ei ole reikää, pitää pohjalle ehdottomasti heittää lekasoraa tai jonkinlaista kivimurskaa salaojitukseksi. Tätä saa onneksi lähes joka kukkakaupasta.
2.    Mullan pitää olla tarpeeksi hiekkaista, joten esimerkiksi ihan tavallinen kukkamulta ei tähän hommaan käy. Kekkilä teki omassa tapauksessani homman helpoksi nimenomaan yrttien kasvattamiseen tarkoitetulla mullalla.
3.    Yrtit tykkäävät valosta. Itään tai länteen päin katsovat ikkunat ovat valon määrän suhteen näin kesän yli ideaaleja, eteläisillä ikkunoilla saattaa tulla liian kuuma. Toisaalta, jos ikkunat ovat vanhat ja kovin vetoiset, kannattaa pitää huolta, ettei yrtit palellu.
4.    Yrtit juovat aika paljon, joten päivittäinen kastelu on tärkeää. Lannoitettakin voi lisätä välillä – nestemäinen versio on aika simppeli vaihtoehto.
5.    Käytä yrttejä säännöllisesti ruoanlaitossa, niin ne pysyvät terveinä ja jaksavat kasvaa.

_MG_0724 kopio_MG_0410 kopio_MG_0562 kopio

Oikeastaan ainoa hyvin vaikeaksi kokemani asia oli ruukkujen valitseminen. Ei kuitenkaan siksi, että yrteille pitäisi valita jokin todella spesiaali ruukku vaan siksi, että valikoimaa on hurjasti ja niiden ulkonäölle pitäisi saada vaimonkin hyväksyntä. Onnistuin mielestäni aika hyvin!

Tuossa ikkunalaudalla nuo yrtit nyt mukavasti viheriöivät – persiljaa ja minttua olen jo ehtinyt käyttääkin. Kaikki apu on kuitenkin tarpeen, joten jos joku siellä ruudun toisella puolella osaa kertoa jotain nokkelia vinkkejä minulle ja kaltaisilleni aloittelijoille, otamme ne äärimmäisen kiitollisina vastaan.

Myös helppoihin lajikkeisiin – niin yrtteihin kuin muihinkin – liittyviä ehdotuksia olisi kiva kuulla. Minkä kasvattaminen olisi hauskaa ja helppoa puuhaa? Korianteri ja ruohosipuli ovat itselläni seuraavina listalla, jahka nyt ensin selviydyn rinnakkaiselosta näiden kanssa vähän pidempään. Vaatii aikaa, huolenpitoa ja säännöllistä googlettelua, niin kuin parisuhde konsanaan.

_MG_0727 kopio _MG_0597 kopio_MG_0745 kopio

Tässä puutarhanhoidon huumassa hankin itselleni lisääkin tekemistä. Nämä pienet kaktukset pääsevät seuraavaksi uusiin ruukkuihin. Ehkä ne ovat jonkinlainen itsetunnon vakuutus: käsittääkseni kaktukset ovat aika sitkeitä eliöitä, joten jos nuo yrtit tuosta nuupahtavat, niin ei tarvitse aivan täysin pettyä itseensä.

-Janne

8 kommenttia

 1. Alina 27.4.2016

  Hyvä Janus! Mulla on aina noi yritelmät vaan kuollu vaikka oon kaikkia äitin neuvoja naudattanut. Toivottavasti sulla on parempi onni :). Kai noissa on sit kaikki tekniikat että mistä kohtaa pitää katkasta, jotta ne jatkavat kasvuaan, mutta googletitkin varmaan niitä jo. Kaktukset näyttävät mun mielestä siltä, ettei vielä tarttis uusia ruukkuja. Ne viihtyy vissiinkin tosi ahtaissa tiloissa, mutta toisaalta jos sun ruukut ei kovasti tosta suurene niin just näihin aikoihin ruukut kantsii vaihtaa kun sää on otollisin näin keväällä. Ite aion kans yhden kaktuksen vaihtaa tänä keväänä, kun se on niin muhku, ettei reunoilta enää ees näy multaa. Kaktusmullan pitää kai olla kans hiekkaista… Palataan bro!

  Vastaa
  • Mahtijanne 28.11.2016

   Puoli vuotta myöhemmin on hyvä katsoa, mihin on päässyt. En juuri mihinkään. Istuttamani yritit kuolivat melko pian, mutta en varmaan ihan tarpeeksi huolella jaksanut niiden pärjäämistä seuratakaan. Kaktuksen sen sijaan porskuttavat oikein hyvin! Niitä voisi hankkia vaikka lisää…

   Vastaa
 2. Anniina 27.4.2016

  Mä olen kasvattanut tässä kevään mittaan tomaattia ja kurpitsaa siemenestä. Nyt ovat jo aika isoja ja pitäisi päästää ne parvekkeelle, mutta vielä on vähän kylmä. Sitten mulla on lehtikaalia, suosittelen! Tuntuu aika helpolta kasvatettavalta. Yrteistä minttu, persilja ja basilika ovat Tregren-yrttipuutarhassa keittiössä. Kesämmällä aion laittaa vielä ainakin timjamia ja salaattia, sisällä kun meinaa tila loppua kesken :-) Tsemppiä yrttien hoitoon! Kerro joskus, mitä niille kuuluu!

  Vastaa
  • Mahtijanne 28.11.2016

   Unohtui vastata 6 kk sitten, joten kerron nyt, mitä niille kuuluu! Yrteille kuuluu huonoa, en saanut niitä useasta yrityksestä huolimatta pysymään hengissä. Parveke olisi ollut varmaan parempi kasvupaikka.

   Nyt harkinnassa on tuollainen yrttipuutarha, joka toimii sisällä varmemmin ja valaisee yrttejä. Ehkä jouluksi!? Kiitos paljon suosituksista, minttu ja basilika ovat meilläkin paljon käytettyjä.

   Vastaa
 3. Inka 29.4.2016

  Kuivatuista ruokaherneistä saa kasvatettua tosi helposti maukkaita herneenversoja. Niitä liotetaan yön yli ja heitetään multaan ja sitten vaan kastellaan ja viikon päästä ne on jo valmiita leivän päälle tai salaatin joukkoon. Kannattaa kokeilla :)

  Vastaa
  • Mahtijanne 28.11.2016

   Hyvä vinkki! Näin puolen vuoden radiohiljaisuuden jälkeen voisi ottaa vaikka käyttöön!

   Vastaa
 4. Salla 7.5.2016

  Oot nii symppis tyyppi !:)

  Vastaa
  • Mahtijanne 28.11.2016

   No voi kiitos! Säkin varmasti olet. Olen myös todella paha unohtamaan asioita, kuten kommentteihin vastaaminen…

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.