Koska olet viimeksi pessyt tyynysi ja peittosi?

Kaupallinen yhteistyö: LV & Asennemedia

Käsi ylös, jos olet viimeksi pessyt tyynysi ja peittosi yli vuosi sitten. Käsi ylös, jos et ole koskaan pessyt tyynyäsi ja peittoasi.

Ihminen hikoilee reilusti yön aikana ja osa tästä imeytyy suoraan lakanoihin ja vuodevaatteisiin. Ihosta irtoaa myös reilusti ihosolukkoa ja päästä hiuksia unen aikana. Nukkuminen ei oikeastaan ole kovinkaan hygieenista.

Eikö olisi ihana nukkua hotellipuhtaassa, raikkaassa sängyssä? Käsi ylös, kenen tekisi nyt mieli pestä lakanat ja vuodevaatteet saman tien.

Olen tehnyt lähipiirissäni pientä, omaa tutkimustani ja tajunnut, ettei juuri kukaan huolehdi vuodevaatteistaan riittävästi tai riittävän usein. Tyynyliinat sujautetaan mahdollisimman pian kuluneiden tyynyjen päälle, ja vieraille laitetaan mieluusti lakanat valmiiksi, ettei heille paljastuisi miltä tyynyt ja peitot näyttävät.

Tyyny tulisi pestä vähintään kahdesti vuodessa – tai hikoilusta ja esimerkiksi ihon kuivuudesta riippuen jopa 3–4 kertaa. Peitolle riittää harvempi väli, mutta sekin tulisi pestä ainakin kerran vuodessa. Uusia vuodevaatteita ei tarvitse hankkia vuosittain: tyyny tulisi vaihtaa 2–3 vuoden välein, peitto vähintään kerran viidessä vuodessa.

Huom! Suosittelen myös harkitsemaan, kannattaako näitä likaisia, muotonsa ja puhtautensa menettäneitä tyynyjä ja peittoja kantaa vuosien käytön jälkeen mökille. Emmekö halua nimenomaan mökillä rentoutua? Miksi silti niin moni kantaa juuri sinne kehnoimmat, hiestä kellertyneet ja käytöstä möykkyyntyneet vuodevaatteensa? Olisi aika ihanaa, jos mökillä olisi nimenomaan unet kuin hotellissa.

Myönnän, että olen ollut itsekin aika laiska pyykkärimuija opiskeluaikoinani. En ole erityisemmin välittänyt suosituksista, vaan laittanut tyynyni pesemättömänä suoraan kierrätyslootaan siinä vaiheessa, kun se olisi pitänyt jo pestä useasti.

Tein kuitenkin viestintäurani alkuaikoina töitä erään tyyny- ja peittovalmistajan kanssa ja sain asiakkuuden kautta niin mielettömän määrän (inhottavaakin) faktasisältöä, etten pysty enää ohittamaan pesusuosituksia.

Niin omat kuin vierastyynyt ja -peitot peseytyvät helposti omassa tai pyykkituvan pesukoneessa, ja myös patjasuojuksemme pystyy laittamaan pesukoneeseen. Patjaa ja sijauspatjaa kannattaa imuroida usein, sillä pesu on tietysti hankalampaa, mutta niidenkin pesua kannattaa vahvasti harkita kunnon mukaan. Tuuletus (erityisesti kovalla pakkasella) on huippukikka.

Vuodevaatteiden rinnalla lakanoita tulee tietysti pestä usemmmin, 1–2 viikon välein.

Kuinka pestä tyyny ja peitto?

Valitse hienopesuohjelma ja linkoa kevyesti. Jos pesulappu vain antaa luvan, niin pese 60 asteella, sillä se puhdistaa tehokkaammin. Käytä pesuainetta normaalia vähemmän, noin kolmannes tavallisesta määrästä.

Kuivaa tyyny ja peitteet ilmavassa paikassa välillä pöyhien. Muotoile tyyny ja peitto muotoonsa hieman kosteana ja anna niiden kuivua täysin ennen käyttöönottoa.

Olen itse melko herkkä hajujen kanssa. Olemmekin käyttäneet ainakin pari viimeistä vuotta hajusteettomia ja väriaineettomia LV:n pesuaineita. Tuoksuvista pesuaineista minulle tulee helposti päänsärkyä.

Jannella on taas herkkä, atooppinen iho, joten senkään puolesta emme voi vahvojen aineiden tielle lähteä. Kaikkia kemikaaleja ja vahvoja hajuja tuskin pystyy poistamaan elämästä kertaheitolla, mutta askel askeleelta kohti raikkaampaa ja itselle sopivampaa kotia.

Viimeinen vinkki on oman äitini minulle opettama: sänkyä ei kannata pedata heti herättyään, vaan peitto kannattaa siirtää kunnolla sivuun, jotta sänky ja lakanat saavat tuulettua, ja kosteus haihtuu.

Luin pari vuotta sitten eräästä Voicen artikkelista, että kolmasosa tyynyn painosta voi olla pieniä ötököitä, kuollutta ihoa ja pölypunkkeja ja niiden ulostetta. Vaikka en tiedä, voiko tämä mitenkään pitää paikkaansa, niin hyi olkoon siltikin. Luulen, että kaikki meistä tahtoo tyynymme ja peittomme olevan raikkaat ja ihanat, eikä oksettavat bakteeripesät.

Kauniita, rakkaita unia.

-Henriikka

Edelliset pyykinpesukirjoitukseni (alan pikkuhiljaa olla guru):
Kuinka pestä urheiluvaatteita oikein?
Naisen ja miehen pyykinpesutaidot

24 kommenttia

 1. Nok 8.10.2017

  En ole (kai) koskaan kommentoinut, vaikkakin seurannut blogiasi jo usean vuoden ajan Englannista kasin. Ja nyt tulin sanomaan Bye! Blogisi tyyli on muutunut, enka enaa tykkaa siita, lyhyesti ja ytimekkaasti! Ennen oli enemman hauskoja, persoonallisia asuja ja tekemista, nykyaan matkailua (liikaa), valistamista (eko, luomu, vege) ja mainoksia (kuten tama pyykki-juttu). Ilo on jotenkin kadoksissa. Olet varmaan saaanut monia uusia, samanhenkisia seuraajia tyylimuutoksen seurauksena ja se on hieno juttu, mutta tama vanha poistuu porukasta.

  Vastaa
  • Henriikka 8.10.2017

   Tunsin oikein punan nousevan kasvoille, kun harmitti niin kovasti sun kommentti. Erityisesti harmitti tietenkin se, että ensimmäinen kommenttisi koskaan on juuri bye-viesti. Olispa ollut kiva aiemmin kuulla juttutoiveita ja palautetta. Mutta ei huolta, ymmärrän hyvin :) Arkeni on varmasti muuttunut paljon blogin alun, kun aloitin opiskelut ja muutin Helsinkiin. Toivon, että löydät uusia seurattavia ja sellaista sisältöä, josta nautit. En haluakaan, että tätä lukee sellaiset, jotka eivät itse saa iloa ja toivon mukaan hyötyäkin irti. Mukavaa syksyä.

   Vastaa
   • Cherry 9.10.2017

    Jatkan tähän. Olen samaa mieltä, nykyään on aika paljon mainoksia ja se on muuttanut blogia. Tosin positiivisena asiana se, että ne ovat kyllä yleensä ihan kivasti toteutettu. Enemmän kaipaisin aatteita eettisyydestä ja elämästä ja vaikkapa siitä, miten eettisyys ja ekologiset valinnat näkyvät elämässäsi. Ihanaa syksyä sinulle.

    Vastaa
 2. Meri 8.10.2017

  Mä pesen tyynyjä ja peittoja säännöllisen epäsäännöllisesti ja varsinkin vieressä kuorsaava mies hikoilee niin kauheasti, että tyynykin pitäisi pestä muiden lakanoiden kanssa viikottain.. iuh. Mutta lakanoiden vaihto on mun mielestä ehkä halvin tapa saada elämään zeniä ja sellaista puhtautta, jos muuten tuntuu tukkoiselta.

  Vastaa
  • Henriikka 8.10.2017

   ”Iuh” oli hyvin kuvaava sana, hah :D Lakanoiden vaihto on kyllä aina luksusta, se pitäisi tehdä vielä useammin. Itselleni haasteeksi nousee aina se, että kuivaushuone on niin täyteen varattu, enkä mahdu kotonamme lakanoita kuivaamaan. Pitäisi vaan ruksia ajoissa pyykkipäivät kalenteriin.

   Vastaa
 3. MUSTARTTU 9.10.2017

  Luin tämän sängyssä aivan liian myöhään aamupäivällä, mutta pomppasin tuon Voicen artikkelin jälkeen aika vilkkaasti pois ? kiitos siis tästä! Ei mennytkään koko päivä hukkaan.

  Vastaa
  • Henriikka 9.10.2017

   :—D Ilo oli mun puolella.

   Mutta siis eikö oo OKSETTAVAA. Iuhhh.

   Vastaa
 4. Meeri 9.10.2017

  Kuinka sopivasti, juuri toissapäivänä heitin tyynyt pesukoneeseen ensimmäistä kertaa kotoa muuttamisen jälkeen (hyi)! Mikä toisaalta oli myös huono juttu, sillä vaikka noudatin pesuohjetta, toisen tyynyn sisälmys muuttui pahanhajuiseksi klimpiksi. :O Inhoan kaiken sellaisen pesemistä, joka ei ole jotain yksinkertaista, superkestävää puuvillaa, onnistun aina venyttämään, kutistamaan, irrottamaan värit tms…

  Vastaa
  • Henriikka 16.10.2017

   Oijoi, voi harmi, kun kävi noin. Mikähän siinä sitten on mennyt mönkään… Toisaalta välillä kyllä huomaa, että esimerkiksi huonolaatuisemmat vaatteet kärsii heti ensimmäisestä pesusta kauhean paljon. Ei niiden tyynyjenkään sisältö usein ainakaan parane siitä pesusta, vaikka puhtaammaksi tuliskin.

   Vastaa
 5. Heidi 11.10.2017

  Minä taas tykkään siitä miten yhdistät yhteistyöt ja mielenkiintoisen sisällön. Ymmärrän, että tämä on työsi josta saat elantosi. Olet kuitenkin rehellinen ja kirjoituksistasi välittyy halu miellyttää molempia osapuolia. Minulle tuli oikein hinku pestä kaikki peitot ja tyynyt enkä malta odottaa, että pääsen muuttamaan väliaikaisesta kämpästä taas omaan (puhtaaseen) kotiini. Mukavaa syksyä sulle Henriikka. Vaikutat ihanalta tyypiltä :)

  Vastaa
  • Henriikka 16.10.2017

   Heippa Heidi,

   Olipa ihanasti kirjoitettu kommentti. Suurkiitokset siitä. Ja hei, kiva kuulla, että oot kokenut yhteistyöjutut rehellisiksi, koska siihen mä todellakin tahdon pyrkiä.

   Aurinkoa sun syksyyn. Toivottavasti pääset pian muuttamaan omaan kotiin :-)

   Vastaa
 6. Ansku 11.10.2017

  Hyvä teksti!

  Paitsi etten usko, että hotellin tyynyjä ja peitteitä pestään kahdesti vuodessa. Rapsakat lakanat hotellissa kyllä on ?

  Äitini hyvä vinkki on laittaa tyynyn pesulappuun maalarinteipillä edellinen pesupäivämäärä. Etenkin vierastyynyjen kanssa tämä auttaa, niitä pesen vain kerran vuodessa tai ylikin. Omat tyynyt ja peitteet aina syksyisin ja keväisin.

  Vastaa
  • Sirpa 13.10.2017

   Hyvä vinkki pesupäivästä! Itse pyrin aina laittamaan uusiin tyynyihin ja peittoihin kk/vuosi tiedot niin sitten tietää paremmin miten vanhoja ovat.
   Mökillä tosin on vieläkin käytössä vanhempieni häälahjaksi yli 50 v sitten saadut peitot, jotka näyttävät kyllä vieläkin uudehkoilta. No ei ne arkikäytössä ole ikinä tainneet ollakaan.

   Vastaa
   • Henriikka 16.10.2017

    Erittäin hyvä vinkki tämäkin. Kiitos siitä!

    Ja joop, huomaa kyllä hyvin, onko vuodevaatteet ollu aktiivisessa vai vähemmän aktiivikäytössä.

    Vastaa
  • Henriikka 16.10.2017

   Heii, kiitos paljon Ansku. Kiva kuulla, että tykkäsit. Ja kiitos vinkistä, äidit on usein melkoisia neroja. Pitääpä ottaa käyttöön maalarinteippipäivämäärät.

   Vastaa
 7. Maija 12.10.2017

  Meillä on nykyään tyynyissä sellaiset suojukset (saa pikkurahalla esim. Ikeasta), ei tarvitse yhtä usein pestä tyynyjä ja suojusten kuivumisessa kestää huomattavasti lyhyempi aika kuin tyynyillä. Suosittelen! Kannattaa myös ottaa tavaksi imuroida sänky lakanoiden vaihdon yhteydessä, helppo ja nopea homma.

  Sun blogi on kiva ja tästä tulee aina hyvä mieli. En oo lukenut vuosikausia, joten en osaa sanoa tän ”muuttumisesta”, mutta itse tykkään tosi paljon! Kiitos!

  Vastaa
  • Henriikka 16.10.2017

   Helou Maija.

   Nyt tuli parikin hyvää vinkkiä. Ihan mahtava saada oikeasti tällaisia käytännönohjeita, joita ei oo tullut edes ajateltua. Kiiiiitos. Ja ihana kuulla, että oot saanut hyvää mieltä näistä jutuista. Se on aina parasta palautetta.

   Vastaa
 8. Kaarina suomalainen 12.10.2017

  Olen kerännyt pienet silikonipussit talteen kaikista paketeista ym. Tei 20×20 ohuesta kankaasta pussin johon laitoin pikkupussit, ompelin umpeen. Tällaisia litteitä pusseja on kertynyt jo muutama petarin ja joustinpatjan väliin kosteutta keräämään

  Vastaa
  • Henriikka 16.10.2017

   Ohoh, eipä oo tällainenkaan tullut ikinä mieleen. Mutta hyvin ajateltu. Well done!

   Vastaa
 9. Höpötin 14.10.2017

  Niin mutta kuinka monella meistä on tarpeeksi iso pesukone ja kestääkö tyyny? Entä tilaa kuivata?

  Oon nähnyt kun tyyny on ollut pesun jälkeen pumpulipalloina koneessa.

  Vastaa
  • Henriikka 16.10.2017

   Hmm, niin se itse peseminen voi tietysti olla ongelmana. Meidän kone ei ole ainakaan yhtään normaalia isompi, mutta ollaan saatu kuitenkin siinä pestyä. Ja onneksi useissa taloyhtiöissä on myös yhteisiä koneita tai sitten voi viedä ihan pesulaan. Mutta hyviä pointteja todellakin. Me ollaan saatu vietyä peitot taloyhtiön kuivaushuoneeseen kuivumaan, mutta ilman sitä voisi olla vähän ahdasta kuivata asunnossa… Ja meillä tyynyt on kestäneet ihan hyvin pesua, mutta luultavasti ainakin halvimpien tyynyjen sisältö kärsii jonkun verran jokaisessa pesussa. Mutta mulla ainakin tieto kaikesta siitä pölyn ja bakteerien määrästä ajaa mut hankkiutumaan siitä eroon ja vaikka sitten ostamaan hieman parempilaatuiset vuodevaatteet, jotka kestävät pesua :-)

   Vastaa
 10. Hetukka 26.10.2017

  Hyvään saumaan tuli luettua tämä postaus! Olen pidemmän aikaa miettinyt peiton ja tyynyjen pesuja, mutta en ole saanut aikaiseksi aloittaa tätä projektia. Nyt tuli himppasen, tai melkoisesti, sysäystä ryhtymään tuumasta toimeen nuista ötökkäkommenteista! :D Viikonloppu onneksi vapaa ja pesutuvan saan varattua netistä käsin, joten pyykkitupa here I come! :)

  Vastaa
  • Henriikka 6.11.2017

   Hahhaa, ihan huippua. Mullakin tuli pienoinen tuli pepun alle, kun kuulin tuosta. Välillä on kyllä aika paikallaan saada tällaisia itsensä herättäjiä!

   Vastaa
 11. […] 3. Koska olet viimeksi pessyt tyynysi ja peittosi? […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.