Paitoja, kerrostaloja, polkupyöriä – puun monet mahdollisuudet

Kaupallinen yhteistyö: Metsäteollisuus ja Asennemedia

Metsä kiinnostaa. Mitä enemmän vietän siellä aikaa, sitä enemmän se kiinnostaa. Eikä ainoastaan retkeilypuitteina tai kauniina maisemina, vaan myös monina muina mahdollisuuksina.

Jos minulle olisi sanottu lukioaikana, että olen vielä joskus todella kiinnostunut biologiasta, olisin varmaan tyrskähtänyt. Luin ja opiskelin kyllä ahkerasti, kävin kurssit kelpo arvosanoin, mutta koska en kokenut aiheen liittyvän millään tavalla konkreettisesti elämääni, katosivat ne nopeasti mielestä. Nyt retkeilyn ja luontomatkustuksen myötä suorastaan intoilen vanhojen biologian kirjojen perään.

Vielä makeammin olisin nauranut, jos joku olisi sanonut minun kiinnostuvan muutaman vuoden päästä metsäteollisuudesta – excuse me what? Metsäteollisuuden yritykset olivat olleet lapsena koripallojoukkueemme sponsoreina, mutta se olikin lähin kontaktini koko alaan.

Vaan niin ne ajat muuttuvat – onneksi.

Tässä yhteistyökirjoituksessa on tarkoitus perehtyä sunnuntaihin sopivan pintaraapaisun lailla puupohjaisiin tuotteisiin ja niiden mahdollisuuksiin muuttuvassa maailmassa. Luulenpa, että noin 95 prosenttia lukijoistakin miettivät, kuinka voisi tehdä paremmin, elää paremmin ja nimenomaan kestävämmin.

Itselläni kiinnostus puuhun ja metsien mahdollisuuksiin kumpuaa retkimiljöitteni luonnonsuojelu-aspektin lisäksi myös kiinnostuksesta kestävämpiin valintoihin – voisiko puu auttaa ja olla esimerkiksi korvaamassa muovia? (Spoilaan vastauksen: varmasti voi.)

Maailmantuskaa kantava realisti tai toisaalta vahva optimisti kun olen, lähestyn usein asioita aina siltä kantilta, kuinka niistä voisi hyötyä, miten ne voisivat auttaa.

Globaalit ilmiöt asettavat haasteita myös materiaalitehokkuudelle ja logistiikalle. Puuhun pohjaava bioteollisuus tarjoaa omalta osaltaan tuotteita ja ratkaisuja globaalien ilmiöiden käynnistämiin haasteisiin.

Listaan seuraavaksi viisi globaalia haastetta ja esimerkkejä puupohjaisia tai puun ainesosia sisältäviä tuotteita ja ratkaisuja kuhunkin viiteen kategoriaan. Nämä esimerkit ovat Uusi Puu -hankkeen sivuilta. Uusi Puu on alan toimijoille avoin hanke, joka nostaa esiin tällaisia jo olemassa olevia esimerkkejä tuotteista, joihin on käytetty puuta. (Suosittelen surffailemaan sivuilla pidempäänkin, tosi kiinnostavia tuotteita, enkä ole osasta koskaan kuullutkaan.)

Resurssiniukkuus

1. Maapallon väestö kasvaa nopeasti ja toisaalta ilmastonmuutos edellyttää energiankäytön tehostamista.

Kuinka saamme käytettyä vähemmän materiaalia ja energiaa tehden silti enemmän?

Biopohjainen pakkauskalvo elintarvikkeille
Puupohjainen tekstiili
Kuitu styroksin korvikkeena pakkausmateriaalina

2. Kaupungistuminen

Ihmiset asuvat yhä useammin kaupungeissa. Joissain ennusteissa vuonna 2030 seitsemän kymmenestä ihmisestä, yli 5 miljardia, asuu kaupungeissa.

Kuinka saamme järjestettyä logistiikan miljardeille ihmisille tehokkaasti mutta samaan aikaan kestävästi?

”Muovikasseja” puusta
Suurkeittiön ruokahävikki kuriin ruoanlaittopaperilla
Helposti kierrätettävä, muoviton suojakerroskartonki

3. Väestörakenteen muutokset

Ihmiset elävät jatkuvasti pidempään. Pidemmät elinikäennusteet pidentävät myös ihmisten hoitotarvetta.

Kuinka kasvava ikääntyneiden ihmisten määrä otetaan huomioon tuotteita suunniteltaessa?

Pihkasalvasta luonnonmukainen hoito haavoille
Kilpailukykyisiä pakkauksia lääkealalle
Puusta valmistettu ekologinen ja myrkytön kipsi

4. Digitalisoituminen

Yhä useampi tuote hankitaan verkkokaupasta. Verkkokaupan määrän on arvioitu viisinkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä.

Digitalisoituminen ei ole pelkkiä bittejä – kuinka vastaamme muuttuneeseen kysyntään ja kaupankäyntiin uudenlaisilla ratkaisuilla?

Verkkokauppaa uusiutuvia kuitumateriaaleja käyttäen
Aaltopahvi suojaamaan verkkokauppatuotteita

5. Tiedostava kuluttaminen

Modernit kuluttajat vaativat ostamiltaan tuotteilta mm. eettisyyttä, kestävyyttä, vastuullisuutta, terveellisyyttä, turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä. Myös tuotteen aiheuttama mielihyvä ja pakkauksen esteettisyys vaikuttavat ostopäätöksiin.

Kuinka pystymme vastaamaan kuluttajien muuttuviin tarpeisiin?

Ympäristöystävällinen vaihtoehto puuvillalle

Mänty luomujäätelön makuaineena

Uusiutuvasta puuraaka-aineesta täysin kompostoituva ja biohajoava paistovuoka

Eivät ole yksinkertaisia asioita nämä. Mitä enemmän asioiden selvittelyyn laittaa aikaa, sitä selkeämmin hahmottaa, ettei ymmärrä asioita vielä kovin laajasti. Toisaalta, sehän monesti onkin parasta – hahmottaa kokonaisuuden monisäkeisyys ja –merkityksellisyys, syy- ja seuraussuhteiden lukematon määrä ja se, että aina voi oppia lisää.

Jos edellinen lista perustui liikaa ongelmien ja uhkakuvien maalailuun, niin suosittelisin sukeltamaan myös metsäbiotalouden tulevaisuuskuvastoon. Sen lisäksi, että kuvasto on visuaalisesti rakennettu, se lähtee liikkeelle tulevaisuudesta ja ratkaisuista ongelmien esittämisen sijaan.

Olin viime keväänä biobrunssilla, jossa esiteltiin biotalouden innovaatioita ja keskusteltiin aiheesta. Innostuin teemasta niin, että suunnilleen tärisin koko päivän. Saan päälle vähän samoja fiiliksiä, kun selaan tuota kuvastoa: vuototiivis pahvipakkaus elintarvikekuljetuksiin, täysin uusiutuva pahvimuki, puiset pesualtaat, kerrostalot, polkupyörät…

Erityisen kiinnostunut olen puupohjaisesta langasta ja puuvillan korvaamisesta vaateteollisuudesta (puuvillan kasvatus kuluttaa noin kuusi prosenttia kaikesta käytetystä vedestä!), mutta siitä aiheesta riittäisi taas juttua toisen kirjoituksen verran.

Millaisia ajatuksia aihe ja puun tulevaisuuden mahdollisuudet herättävät? Täyttä hepreaa, tuttua jargonia? Kiinnostaako puut? Veikkaanpa, että suurinta osaa aihe ei saa tärisemään, niin kuin minua, mutta koska aihe koskettaa ihan jokaisen arkea, voisi kuvitella sen herättävän edes ajatuksia.

Nyt suuntaan Turkuun, sillä olen hostaamassa kansainvälisiä matkabloggaajia ja esittelemässä ylpeänä Suomea seuraavan viikon aikana. Luultavasti kerron puistakin.

-Henriikka

6 kommenttia

 1. Emilia 14.1.2018

  Mielenkiintoinen aihe, mulla on tällä hetkellä menossa 4. välivuosi(…), ja huomaan metsätieteellisen vetävän koko ajan enemmän puoleensa. Ennen olin varma, että haluan opettajaksi. Mielessä on pyörinyt myös ajatus, ympäristökasvattajan urasta, olisi mahtava saada lapset kiinnostumaan ympäristöstä. Sitä odotellessa, että joku tulee hakemaan mut koulun penkille… :D

  Vastaa
  • Henriikka 21.1.2018

   Ei välivuosissa oo vikaa, jos ne enemmänkin auttaa löytämään elämälle suuntaa kuin lannistavat. En edes välitä tuosta termistä ”välivuosi”. Sehän tarkoittaisi, että jatko-opiskelu olisi joku ihan välttämätön juttu. Mutta hei, ympäristökasvattajuus, opettajuus ja metsätieteellinen kuulostavat kaikki tosi hyvältä – kuuntele sydäntä <3

   Vastaa
 2. Essi 14.1.2018

  Hyvä kirjoitus! Toisaalta puut ovat valtavan tätkeitä hiilinieluja ja siksi ratkaiseva asia ilmastonmuutoksen torjumisessa. Jos metsiä siis hakataan pois lisääntyvällä tahdilla, se kiihdyttäisi ilmastonmuutosta entisestään, eikä maapallolla ole siihen varaa. Aihe on siis tosiaan mielenkiintoinen, koska vaikka puuta voitaisiin käyttää ympäristön kannalta vaikka mihin hyödylliseen, voisi se koitua myös riskiksi.

  Vastaa
  • Henriikka 21.1.2018

   Oot aivan oikeassa. Jos puita ei käytetä nimenomaan vastuullisesti, koko homma vaan nousee itseään vastaan. Siis nimenomaan haluaan korostaa kestävää käyttöä, en sademetsien tuhoamista tai puun ylikäyttöä.

   Vastaa
 3. Sape 14.1.2018

  Kiinnostavaa!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.