Joutomaa ja mikä se on?

Täytynee tunnustaa, etten ole mikään ekspertti suomalaisten (tai yleensäkään minkäänlaisten) taiteilijoiden kanssa. Osaan ehkä muutaman nimetä tai tunnistan ulkonäöltä jonkun persoonallisen tyylin, mutta yleisesti ottaen olen hukassa. Eräs tyyli kuitenkin notkautti polvet jo alkumetreillä, kun törmäsin yritykseen nimeltä ”Joutomaa”. Reetta Isotupa-Siltasen kuvissa eläimet ja ihmiset, sekä todellisuus ja mielikuvitus sekoittuvat ja jäljelle jää eläinhahmoja kahdella jalalla seisten, suurten teekuppien äärellä pomppivia tonttuja ja norsuja päälletysten. Joutomaalla on oma putiikkinsa Turussa, mutta jälleenmyyjiä on ripoteltu ympäri Suomea. Itse bongasin taitelijan tuotteita osoitteesta madeby.fi. (linkki alhaalla)

Blogissaan taitelija kertoo yrityksestään seuraavanlaista: ”Vuonna 2006 perustettu Joutomaa myy kollaasitöistäni painettuja postikortteja, onnittelukortteja sekä signeerattuja printtejä. Töissäni yhdistän eri tavoilla käsittelemiäni vanhoja kuvituskuvia itse maalaamiini osiin. Teen työni käsin leikkaamalla, liimaalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapanossa Suomessa. Minulle Joutomaa tarkoittaa mielikuvitusmaailmaa, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Pyrkimyksenäni on tehdä enemmän kuin vain kauniita kuvia. Haaveeni on kertoa tarinoita jotka saavat katsojan hymyilemään ja ajattelemaan samaan aikaan.

Joutomaa on myös ”pieni hassu kauppa”, osoitteessa Kellonsoittajankatu 8, Turku. Perustin myymälän työhuoneeni yhteyteen lokakuussa 2009. Liikkeessä on omien tuotteitteni lisäksi myytävänä noin 20 suomalaisen ja ulkomaisen käsityöläisen ja taitelijan ihania, hienoja ja kauniita tuotteita. Paljon pieniä, kivoja, värikkäitä ja lahjaksi sopivia tuotteita! Esim.korvakoruja, kaulakoruja, rintakoruja, paljon erilaisia pussukoita (varmasti Turun paras valikoima! :), printtejä jne. Tekijöiltä kuten: Syko Design, Onnela Design, moumou Design, May-me, Emmeline Design, Karuski, Pinnalla jne.

                                                                        

                                                                                                 
MIKSI JOUTOMAA?
Yrityksen nimi on kummallinen, myönnetään! :) Usein se on ensimmäinen asia josta puhun asiakkaan kanssa: Mitä se oikein tarkoittaa? Kun perustin yrityksen ainoa kriteeri nimelle oli että sen on oltava suomenkielinen. ’Joutomaa’ on ehkä käsittämätön (myös) ulkomailla, mutta minulle Suomen kieli on rakas asia! Halusin että nimi kuullostaa kauniilta ja kuvastaa jotenkin tyyliäni, eli on hiukan hassu ja outo :)
Joutomaahan tarkoittaa yleisessä kielenkäytössä maata jolla ei ole taloudellista arvoa, siis arvotonta paikkaa. Joutomaa ei ole peltoa eikä metsää, eikä siellä asu ketään. Messuilla juttelin asiasta nuoren naisen kanssa jolle joutomaa merkitsi ihanaa erityistä leikkipaikkaa lapsuuden lähiössä. Minulle ’Joutomaa’ merkitsee samaa: mielikuvitusmaata jossa kaikki on mahdollista. Koska siellä ei oikeastaan ole mitään, siellä voi tapahtua mitä tahansa!

Huvittuneimmin yritykseni nimeen suhtautuvat yleensä keski-ikäiset miehet… :) Kun tilaan jotain reaktio on usein: ”Siis MIKÄ se sun yrityksen nimi oli??” Toisaalta nimi on tuonut myös paljon uteliaita messuosastolleni. Toiveissa on että nimi on myös jäänyt ihmisten mieleen!”

Hmmhh, harkinnan alla on suurikokoinen printti huoneentauluksi, kunhan vastaan kävelee osuva kuva ja kunhan saan puoliskoni hyväksynnän. Ja kaikki kaverit: kavahtakaa, sillä tulevaisuudessa saattaa postiluukusta kolahtaa Joutomaan postikortteja.

Ja sitäpaitsi, vaikka olenkin enempi Jeesuslapsienkeli-joulukorttien ystävä, niin sydämeni sulaa näille: (tilatkaapa ensi jouluksi tällaisia!)

 Tälleesti tänään! Henriikka

 http://joutomaassa.blogspot.com/
 http://madeby.fi/artist/shop/Joutomaa/
(huomioi myös monen muun ihanan kotimaisen taitelijan luomukset!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.