Vatsaystävällistä ruisleipää

Yhteistyössä Asennemedia ja  Fazer 

Taloudessamme asuu kaksi ihmistä, jotka rakastavat leipää. Leipä on arjen helppo kaveri, hartaamman hetken hitaasti valmisteltu ja nautittu herkku.

Taloudessamme asuu kuitenkin myös samat kaksi ihmistä, joiden vatsat ovat toisinaan mielihalujen kanssa eri mieltä. Vaikka keliakiani oireileekin iholla, löytyy lähtökohtainen ongelma suolistosta. Jannen herkkä vatsa reagoi kaikkeen, niin kuin monen muunkin suomalaisen. Etenkään ruisleipä ei ole hänen listansa helpoin rasti.


Olemme testailleet nyt kuukauden päivät  Fazer Vatsaystävällinen -leipäperheen leipiä. Uusi sarja sisältää kolme leipää, jotka hellivät vatsaa: ruisleivän, 100-prosenttisen kauraleivän ja riisi-maissi-tattari-peruna-sekoitteisen gluteenittoman leivän.

Tässä on kuvia eräältä välipalahetkeltä, kun teimme pidemmän kaavan kautta herkkuleipiä. Oman leipäni päällä on vuohenjuustoa, viikunoita, baby-rucolaa ja saksanpähkinöitä. Jannen ruisleivällä on hänen suosikkejaan tomaattia, mozzarellaa, basilikaa ja pippuria.

Janne ruisleivästä:

”Leipä on tosi hyvää. Sellaista… voisinkohan sanoa mehevää? Maistuu tuoreelta ja on parempaa kuin sellainen peruskama. Vatsa ei ole ainakaan reistaillut yhtään jälkikäteen, vaikka yleensä ruis on aika tujua.”

Omat fiilikset gluteenittomasta leivästä:

Kaipaan koko ajan enemmän gluteenittomia leipävaihtoehtoja, jotka eivät ole pakastettuja. Oma vatsani ei reagoi juuri mihinkään (paitsi salaa suolistossa), joten keskityn makuun. Leipä on napakan kokoinen, ja auringonkukan- ja kurpitsansiemet toimivat niin maullisesti kuin visuaalisesti. Oikein oiva leipä.

Olin itsekin melkoinen rukiin ystävä ek (=ennen keliakiaa) ja niin on moni ystäväkin. Mutta aivan uskomattoman moni lähipiiriläinen kärsii suolisto- ja vatsaongelmista.

Fazer Vatsaystävällinen Ruis on sanottu olevan maailman ensimmäinen vatsalle lempeä ruisleipä. Se on leivottu uudenlaiseen taikinajuureen, joka vähentää leivän FODMAP-hiilihydraatteja. FODMAP-hiilihydraatit ovat juuri niitä huonosti sulavia ja aiheuttavat monille esimerkiksi turvotusta ja vatsakipuja.

Vatsaystävällinen Ruis on leivottu Suomessa kotimaisesta täysjyvärukiista ja -kaurasta ja sille on myönnetty Sydänmerkki.

Pakko lopettaa kirjoitus mielipiteeseen, että taikinajuuri on yksi suomen kielen ihanimmista sanoista. Toinen ihana on ruis. Kolmas on esimerkiksi lempeä, neljäs on haaveilla, viides on toivo. Onhan noita.

Lempeää ja vatsaa sekä mieltä hellivää viikonalkua kaikille.

-Henriikka

Kuvat meistä yhdessä: Ida Hanhiniemi, joka myös kirjoitti samoista leivistä omat ajatuksensa

7 kommenttia

 1. Rosa 23.1.2017

  Ärsyttää kun ruisleipä valkattii Suomen kansallisruoaksi. Siis kuka valitsi? Onhan se ihan hyvää mut KAIKKI saa siitä mahan kipeeksi. Nomutta eipä se Suomen kansallisjuoma Koskenkorvakaan ole kovin terveellistä elimistölle…( :D)
  Mutta asiaakin oli: itevälttelen kans vehnää ohraa ruista ja tuo Fazerin kaura ei maistu kyllä yhttään miltään. Super pettymys. Edes paahtaminen ei auttanut. Onneksi on löytynyt Vaasan 100% kauraleipä joka on tosi maukasta. :)

  Vastaa
  • Jasmine 23.1.2017

   En ymmärrä, kun ei mulla tuu ruisleivästä maha kipeäksi! :D Siis viittaan siihen, kun kirjoitit, että KAIKKI saa siitä mahan kipeäksi. Tietysti, jos ihan super tuore ruisleipä on kyseessä, niin se saattaa saada aikaan pikkuisen turvonneen olotilan, mutta noin muuten sopii vatsalleni aivan hyvin. Tuntuu, että viljojen välttely on joku tämän hetken trendi. Keliakia tai muu herkkyys on eriasia, mutta, jos vatsa kestää viljoja, miksei niitä voisi syödä sopivissa määrin. Mutta kaikki tavallaan tallaa, niinhän se menee. Oli vaan pakko tarttua tuohon KAIKKI ilmaisuun, vaikket sitä välttämättä niin kirjaimellisesti meinannutkaan ;)

   Vastaa
 2. Taiki Najuur 23.1.2017

  Taikinajuuri, leivän alkuvoima, ihmetyttää. Voiko sitä tehdä? Vai onko se siirtynyt sukupolvien mukana hamasta aikojen alusta?

  Vastaa
 3. Tiia 24.1.2017

  Uu, kiitti vinkistä! Niin herkun näkösiä leipäluomuksia teillä?

  Vastaa
 4. Marika Marttinen 27.1.2017

  Pitää kokeilla. ? Syön yleensä vain leivinhiivattomia. Onkohan näissä hiivaa? Hiivattomia leipiä on vaikea löytää ja valikoima kaupoissa on usein todella pieni.

  Vastaa
 5. Marja 29.1.2017

  Jos leipä on tehty taikinajuureen siinä EI ole hiivaa. Marttojen sivuilta löytyy ohje taikinajuuren tekoon. HUOM! Siihen ei kuulu tosiaankaan laittaa vehnäjauhoja.

  Vastaa
 6. Essi 9.2.2017

  Hei, mistä kuvien taulu on peräisin??
  ps. ekaa kertaa aloin lukemaan blogiasi jonkun kaverin suositteluiden vuoksi ja täytyy sanoa että KIITOS! Lähes yhtäkään blogia en ole lukemalla lukenut (sen jälkeen kun Eeva Kolu lopetti omansa), tyytynyt vaan eri blogien kauniisiin kuviin, mutta samalla kaivannut jotain sisällöllisesti kiinnostavaa luettavaa. Rennolla otteella sellasia aiheita mitkä koskettaa itseä. Vahva veikkaus että tästä saan sellaisen:)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.