Onnistuneen Norjanmatkan ABC

_MG_0848 kopio

Sitä helposti unohtaa, että Norja on pohjoisin naapurimaamme. Se oli itse asiassa ennen viime viikkoista matkaamme viimeinen naapurimaa, jossa en ollut aikuisiällä käynyt. Matkaa suunnitellessa määränpään ja reitin tuli siten antaa mahdollisimman kattava kuva tuosta uskomattoman kauniista vuonojen, viikinkien ja murtomaahiihtokuninkaiden maasta. Aikaa meillä oli 6 yötä, noin viikon verran.

Hienoja paikkoja Norjassa on tuhatpäin. Meidän matkamme suunnittelupöydällä oli määränpäävaihtoehtoina viimeiseen asti kalastajakylien pohjoiset Lofootit ja eteläisemmän Norjan jylhä Geiranger-vuono. Kuten olen jo paljastanut, päädyimme jälkimmäiseen, vaikka sen suurempaa syytä valinnalle ei ollutkaan. Lofootit säilyvät ehdottomasti korkealla tulevien reissujen bucket listalla. Mulla on aavistus, että päädytään sinne viimeistään ensi vuoden aikana.

_MG_0002 kopio _MG_0051 kopio _MG_0087 kopio _MG_0246 kopio _MG_0254 kopio

Reittimme alkoi Wasalinen lauttakyydillä Vaasasta Uumajaan, josta jatkoimme ensimmäisen yön jälkeen täyttä vauhtia kohti länttä ja 640 kilometrin takana häämöttävää Trondheimia. Geiranger on sen verran etelässä, että reitti olisi voinut alkaa myös laivamatkalla Helsingistä Tukholmaan, mutta paljon kehuttu Trondheim sai katseemme suuntaamaan pohjoisempaan väylään.

Trondheimista oli otettu myös ne aiemmin julkaisemani siltakuvat. Kaupunkiin olisi mieluusti jäänyt pidemmäksikin aikaa, niin kiinnostavalta ja omaleimaiselta se vaikutti. Täytyypä palata – sinnekin.

13582457_10154310382733584_1251438073_o_MG_0753 kopio_MG_0440 kopio_MG_0743 kopio

Trondheimissa nukutun yön jälkeen käänsimme kurssin etelään. Geirangeria kohti vievä tie on upea: kuuden tunnin aikana ajoimme vehreässä muumilaaksossa, sormustenherramaisen karussa erämaassa, lumivuoristen huippujen ympäröimän hyisen järven rannalla ja lopulta serpentiinitiellä alas pieneen kylään.

Näimme Norjan reissun aikana kaksi hirveä, poron, jäniksiä ja muita elukoita. Löysinpä punkinkin lanteiltani jalat sojottaen. Noh, se oli jo elämäni kolmas, joten en panikoinut itseäni kuoliaaksi.

Geirangerista kirjoitan aivan oman kirjoituksen kuvineen, joten en analysoi määränpäätä tässä sen enempää.

_MG_0804 kopio_MG_0425 kopio_MG_0813 kopio

Paluumatkalla varioimme reittiä sen verran, että skippasimme Trondheimin ja hurautimme suorempaa tietä Ruotsia kohti. Kestoltaan matka oli lähes yhtä pitkä, mutta vaihtelu virkistää. Keski-Ruotsin mökkitunnelma muistutti aivan Suomen pienkylien kesää: huoltoasemia ja iltapäivälehtiä, jäätelötötteröitä ja itikoita. Ja tietysti vanhoja patuja vaihtamassa kuulumisia kyläkaupan portailla ja kauhistelemassa farkuissani ammottavia polvireikiä.

Pisin ajopäivä oli 12-tuntinen ja ajoimme muutenkin paljon lyhyessä ajassa. Rakastan itse kököttää auton takapenkillä, kirjoittaa päiväkirjaa, lukea ja ihailla maisemia. Joku istumista inhoava olisi saattanut pitää tahtiamme liian nopeana. Jos rauhallista lomaa olisi kaivannut, ideaalikesto matkalle olisi ollut 1–2 päivää enemmän, joista molemmat olisi voinut viettää perillä Geirangerissa tai vaihtoehtoisesti toisen vaikka matkalla Trondheimissa ja toisen perillä.

Lähdimme itse Helsingistä tiistaina ja ajoimme Tampereen kautta Vaasaan. Palasimme maanantai-iltana. Kovin paljon lyhyempään aikaan reissua ei saa puristettua, ellei ole kovin innokas ajaja.

_MG_0580 kopio_MG_0584 kopio_MG_2701 kopio

Matkamme tiivistetysti:

ti: Helsinki-Tampere-Vaasa-Uumaja
ke: Uumaja-Trondheim
to: Trondheim-Geiranger
pe: Geiranger
la: Geiranger–Alvdal
su: Alvdal–Uumaja
ma: Uumaja-Vaasa-Tampere-Helsinki

Teltta oli kotimme ja linnamme matkan jokaisena yönä. Telttapaikka sai myös vaihtua lähes joka päivä, sillä vain perillä Geirangerissa vietimme kaksi yötä peräkkäin.

Vaikka määränpää oli selvä, kovin tarkkoja sijainteja yöpymiselle emme olleet miettineet. Ainoastaan leirintäalueista isoimman, Uumajan First Campin olimme varanneet ensimmäiseksi yöksi etukäteen. Tämä oli myös kaikista majoituspaikoistamme suurin, kliinisin ja tylsin, mutta oli mukavampi, kun saapuessamme keskiyön aikoinin ei tarvinnut ryhtyä telttapaikanmetsästykseen.

_MG_2619 kopio_MG_0605 kopio

Muiden leirintäalueiden suhteen kuljimme fiilispohjalta. Norjassa ajaneet tietävät, että leirintäalueita riittää. Tienvarsikylteissä komeilee kymmenen kilometrin välein tiipiin näköinen telttasymboli kutsumaan matkalaisia kylään. Tämän vuoksi en haluakaan antaa varsinaisia suosituksia, sillä extempore-matkailu on maassa enemmän kuin mahdollista.

Meidän matkamme ehkä positiivisin yllätys oli paluureitin varrella keskellä Norjaa sattumalta löytynyt leirintäalue. Gjelten Bru Campingissa hiljaisen joen varrella tuoksui sopivasti vanha talo, pysähtyneisyys ja rauhallisuus.

Paikka oli kaunis ja teltan pystytti mielellään. Naapurista löytyi 20-luvulla rakennettu puinen kyläkoulu, juuri sellainen jollaisia Suomestakin löytyi ennen. Pihalla oli koripallo-, jalkapallo- ja käsipallokentät, itserakennettuja leikkitelineitä ja teatterilava. Istuimme hiljaisen koulun pihalla pitkät tovit kahvia hörppien ja aika tuntui menneeltä.

_MG_2587 kopio_MG_2609 kopio_MG_2599 kopio

Huhut ovat totta, Norja on melko kallis (ei kuitenkaan niin kallis kuin meitä varoiteltiin!). Hyvällä suunnittelulla ja sopivalla sniiduilulla road tripin saa silti pysymään mukavassa budjetissa, jos ylettömän rahanmenon haluaa estää. Loppuhinnaksi tuli hieman vajaa 200 euroa per matkustaja lauttoineen, bensoineen, ruokineen ja yöpymisineen.

Tässä parhaat vinkit tällaisella matkalla säästämiseen:

1) Osta ruoat Suomesta ja tee itse. Me kannoimme mukanamme juureksia, perunoita, nuudeleita, näkkileipää, hernekeittoa ja vaikka mitä muuta hyvin säilyvää muonaa. Kun takakontissa matkakaverina oli myös kaasupullo ja parila, herkulliset setit syntyivät joka päivä käden käänteessä. Hernekeitto oli hyvä kaveri pariin sadehetkiin, kun parilaa ei ollut järkeä laittaa kuumaksi.

2) Tankkaa auto ennen Norjan rajan ylittämistä. Me syötimme tankin täyteen Ruotsin puolella, hieman Åren ohittamisen jälkeen. Punaisen bensavalon syttyessä jouduimme turvautumaan myös norjalaiseen polttoaineeseen, mutta vain niin pienissä määrin kuin mahdollista.

3) Nuku teltassa. Leirintäalueella neljä aikuista, kaksi telttaa ja yksi auto kustansivat yhteensä vain 20-30 euroa per yö. Sähköstä joutuu usein maksamaan noin 4€ yö ja omasta vesipisteestä arviolta saman verran. Nämä jätimme usein ostamatta. Lämmin suihku kustansi monessa paikassa euron minuutilta, toisissa huljutteli ilmaiseksi.

4) Nauti luonnosta. Maksulliset aktiviteetit, kuten melominen ja maastopyöräily saattavat olla kaiken niihin käytetyn rahamäärän arvoisia. Edullisuutta kaipaaville Norja tarjoaa kuitenkin luontoreittejä luontoreittien perään, joten ilmaista tekemistä löytyy. Lankomiehen pro-vinkkinä kaikille myös se, että vaikka Norjan joissa ei saa kalastaa ilman lupaa, meri on kaikille kalamiehille ilmainen leikkikenttä. Ota siis vapa mukaan!

_MG_0643 kopio_MG_2705 kopio _MG_2683 kopio

Norja-huuma on Islanti-huuman lisäksi pyyhältänyt viime vuosina Suomen kansan yli. Kiittää saamme ainakin lukuisia outdoor-instagrammaajia, jotka iskevät tileilleen vastuttamattomia vuorikuvia. Ne eivät jätä vaihtoehtoja: maisemat on koettava itse.

Lofootit. Trondheim. Norjan tutkimattomat tiet. Prepare. Tulen juomaan pian kaikki loputkin kahvit, nauramaan kuuta vasten, pystyttämään telttani letkeästi.

-Henriikka

28 kommenttia

 1. Maarit Johanna 30.6.2016

  Oiii mikä fiilis kattoa näitä kuvia! Me ajettiin viime kesänä viikossa Sodankylästä Tukholmaan Norjan kierroksella Luulajan, Åren, Trondheimin, Dombåsin, Lomin ja Oslon kautta. Vitsit mie sitte rakastan autossa istumista. Varsinki Norjassa! Meki saatettiin vaan istua tunteja ihan hiljaa ajaessa ilman musiikkiakin. Oli ihan tarpeeksi tekemistä kun piti polttaa verkkokalvoille ne kaikki upeat maisemat <3
  Hyvä idea ottaa eväkset matkaan Suomesta. Pahimmillaan maksettiin vissiin yhdestä burgeriannoksesta kolmekymppiä euroissa. Huh.

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Hei mahtavaa kuulla, että kuvat on onnistuneita. Siitä lähes kaikki propsit hovikuvaajalleni J:lle.

   Kuulostaa aivan ihanalta tuo teidän reissu. Autossa istuskellessa ehtii nähdä niin paljon enemmän kuin jos matkaa esimerkiksi junassa. Tietysti välillä on kiva päästä myös vähän nopeammin, mutta Norjan kaltaisessa maassa siinä useimmiten voittaa, vaikka vauhti ei huimaisikaan päätä.

   KOLMEKYMPPIÄ BURGERIMEININGISTÄ. Huhhuh, se on kyllä jo aika kova hinta. Onneksi kaikkialla ei ole sentään ihan niin hintavaa. Mutta siis omat eväät Suomesta oli kyllä yksi reissun onnistunein idea!

   Vastaa
 2. Tää on mun bucket listalla. Joskus vielä toteutan saman :’)

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Go sun bucket list! Mä niin kannustan toteuttamaan tämän. Voi sitä onnenpäivää, kun saat rastittaa bucket lististäsi tämän kohdan tehdyksi.

   Vastaa
 3. Elina 1.7.2016

  Voi että ei voisi parempaan aikaan tää juttu tulla! Käytiin kevällä Lapissa seikkailemassa ja tuumattiin että seuraavaksi lähdetään käymään Norjassa. Kiitos ihan superisti hyvistä vinkeistä! Tuli ihan hirveä reissukuume näitä kuvia katsellessa :)

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Mahtava kuulla, että osui hyvään kohtaan tämä kirjoitus. Norja on ihan uskomaton maa ja luonto on siellä niin kaunista. Vaikka niin on kyllä Suomen Lapissakin. Ai että, miten kauniilla pallolla saadaan asustella.

   Vastaa
 4. annnu 1.7.2016

  Huomenna starttaa auto kohti Lofootteja. Ei todellakaan suunniteltaessa tajuttu, että kaikki muutkin suuntaavat Norjaan. Nyt reissukuvia on ilmestynyt yhdeltä jos toiselta. Kutkuttava fiilis :)

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Minkälainen reissu teille oli Lofooteille? Kuvista päätellen se näyttää varsin varteenotettavalta kohteelta. Ja oot kyllä ihan oikeassa – viimeisen parin vuoden aikana suomalaiset on vallannut rytinällä Norjan! Mutta mahtavaa, että täällä on herätty sen maan kauneuteen.

   Vastaa
 5. Anniina 1.7.2016

  Rakastan Norjaa!!! Olen melkeinpä mustasukkainen siitä, että kaikki tuntuvat matkustavan sinne nyt. Itse olen käynyt lähinnä Oslon seudulla (kun vanhempani asuivat siellä), mutta haluaisin niin niin kovasti tehdä tällaisia reissuja. Kiitos vinkeistä :-)

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Oli ilo olla antamassa vinkkejä ja jakamassa Norjan ilosanomaa!

   Oslo ei ole itselleni niin tuttu, mutta kutkuttaa niin, että eiköhän sekin jonain päivänä ole edes vähän vähemmän vieras kuin nyt.

   Vastaa
 6. Emmi 1.7.2016

  ”Naapurista löytyi 20-luvulla rakennettu puinen kyläkoulu, juuri sellainen jollaisia Suomestakin löytyi ennen EU-direktiivejä”

  Tiedän, että kuulostan nillittävältä ja varsinaisesti kommenttini ei liity suoraan retkeilyyn Norjassa, mutta toivon silti, että kuvaileva kieli ei olisi syy tukea Soinin kaltaista ”missä EU, siellä ongelma” -diskurssia. Ottaen huomioon Britannian EU-kansanäänestykseen liittynyt epämääräinen ongelmien sysäämistä unionin syyksi tilanteissa, en näe rakentavana ohimennen viljellä samanlaista retoriikkaa. Olkoonkin, että tarkoitus lienee ollut tässäkin tapauksessa vain fiilistellä menneitä aikoja tekstiä elävöittäen. EU:lla on vain rajattu toimivalta koulutuspolitiikassa, sillä perustamissopimusten mukaisesti koulutuspolitiikka kuuluu jäsenmaille. Käytännössä siis Suomen ihkaomat (paikallis)poliitikot ovat luoneet puitteet sille millaiselta kyläkouluverkosto näyttää, toki asutuksen mukaiset edellytykset, toivottavasti, huomioiden. Mitä tulee niihin direktiiveihin, uskon meidän kaikkien nauttivan esim kuluttajan suojaan liittyvistä parannuksista. Ja mitäpä olisi elo vailla neljää perusvapautta unionin alueella: ihmisten, tavaroiden, pääomien ja palveluiden vapaata liikkuvuutta.

  Joka tapauksessa, Norja näyttää upealta! Toivottavasti pääsen joku päivä käyttämään mainioita vinkkejä :)

  Vastaa
  • Henriikka 1.7.2016

   Kiitos kommentistasi! Hyvää pohdintaa. Näinhän se ajatusmallit syntyvät (vrt. feminismi). Vaikka kirjoittaisi kuinka kevyesti ja huumorilla, jättää sen mahdollisen negatiivisen jälkensä lukijaan. Muokkasin tekstin, etten vain viljele lisää moisia ajatuksia.

   Vastaa
 7. sus 1.7.2016

  Eikä! Me olemme lähdössä Geirangeriin parin viikon päästä. :) Reittiä Tukholma-Oslo-Lillehammer-Geiranger. Oli mielessä aluksi paluu juuri Trondheimin ja Uumajan kautta, mutta samaa reittiä palaamme koska lautta Uumaja-Vaasa olisi maksanut ihan liikaa tuolloin turistiaikana verrattuna laivaan Tukholma-Turku.

  Teimme samalla porukalla reissun Lofooteille kaksi vuotta sitten. Kilpisjärven ja Saana-tunturin kipuamisen jälkeen ylitimme rajan ja ajelimme Narvikin kautta Lofooteille jossa kiersimme ja kaarsimme vaikka missä. Lofootit on ehdottomasti näkemisen arvoiset!! Sieltä tulimme takaisin Bodon kautta ja Pohjois-Ruotsin läpi.

  Odotan kuvia Geirangerista. Hauska fiilistellä etukäteen muiden kuvia vaikka reitit erilaiset ovatkin. :D Itse odotan innolla myös Oslon näkemistä, tarkoitus on olla siellä pari päivää. Onneksi meillä on Norjaan varattuna 9 päivää. Geirangerissa otamme myös vuonoajelun ja patikoimme paljon vuorilla.

  Viime reissulta oppineena omat eväät ovat ehdottomat! Ruokaa ei kannata mennä syömään ravintoloihin ja kuivamuonaa mukaan Suomesta niin paljon kun autoon vain mahtuu! :D Hyvänä hintaesimerkkinä niille, jotka eivät ole siellä olleet, niin muistelisin että pelkkä kanamunakenno Norjassa maksoi 4-5 euroa.

  Vastaa
  • Henriikka 21.9.2016

   Heeeei, minkälainen oli teidän Geirangerin reissu? Meidän Geirangerin kuvat taisi sulle tulla ihan auttamattoman myöhässä, mutta ainakin oot saanut nyt jälkikäteen fiilistellä tuplasti.

   Omat eväät Suomesta oli kyllä paras oivallus vuosiin. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkit meille kaikille!

   Vastaa
 8. Roosa 1.7.2016

  Viime elokuussa matkattiin Norjaan. Käytiin Lofooteilla.

  Reitti oli Tampere-Äkäslompolo-Kilpisjärvi-Lofootit-Ruotsin lappi-Haaparanta-Tampere

  Tähän reissuun saimme uhrattua neljä päivää ja kolme yötä. Yksi nukuttiin Äkäslompolossa, toinen Norjassa ennen Lofootteja ja kolmas Ruotsin ja Norjan rajalla autossa. Vaikka maisemat oli huikeet lähdettiin jatkuvan kaatosateen ja kylmän ilman takia jo takaisin kotiinpäin. Reissu oli myös aika extremporee ja mitään ei keritty suunnittelemaan. Muuten varmaan oltaisiin otettu vaelluskengät tai jotain muuta mukaan. No reissu sekin ja ensi kerralla varustaudutaan paremmin.

  Vastaa
  • Henriikka 21.9.2016

   Oivoi, tylsää, että ootte joutunut kääntymään jo ennen aikoja takaisin. Meitä säät salli ihan hyvin, vaikka kyllä myös ripsi sadetta pikkuisen.

   Mutta hyvä asenne – ensi kerralla osaatte varmasti varustautua sen mukaisesti, ettei tarvitse lähteä kotiin sään takia!

   Vastaa
 9. Elisa 1.7.2016

  Hei, pakko nyt kysäistä tosta fjällrävenin repusta,että miten se toimii reissussa päiväreppuna. Itsellänikin nimittäin kyseinen reppu, mutta toiminut vain koulukirjoja varten ja elokuun puolessa välin olisi reissu Norjan ja Ruotsin Lappiin.

  Vastaa
  • Henriikka 21.9.2016

   Heippa Elisa,

   Tuo Fjällräven on oikein kiva päiväreppu! Ainakin omaan selkääni se on sopinut kuin nenä päähän. Kånkeniin verrattuna vähän enemmän tilaa ja hihnat on sen verran paksummat, että suurempi painokaan ei rasita samalla tavalla. Voin kyllä siis suositella.

   Hupsis, nyt vasta tajusin, että teidän reissuhan on jo mennyt ja minä vielä oon jakelemassa innokkaasti suosituksiani. Olen niin jälkijunassa… Mutta hei pääsikö reppu reissuun? Jos joo, niin mitä itse tykkäsit?

   Vastaa
 10. Norja on kyllä huippupaikka! Tosiaan paljon edullisemmaksi tulee, jos yöpyy teltassa ja tekee ruuat itse. Hotellit, ravintolat ja varsinkin alkoholi on kyllä hinnoissaan, mutta maisemat on sen arvoisia. Maanantaina puolitoistaviikkoa välillä Bergen – Stavanger ohjelmassa vuokra-autolla: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/norjaan-patikoimaan-kuvien-perusteella/

  Vastaa
  • Henriikka 21.9.2016

   Älä muuta virka! Ihan kreisi mesta. Ja omat ruoat ja telttameiningit oli erityisen hyvä homma, kun ei tahdo käyttää suuria setelinippuja.

   Oijoi, kuulostaa kyllä tuo Etelä-Norja sen verran houkuttelevalta, että pakko varmaan suunnata vielä joku kaunis päivä sinnekin!

   Vastaa
 11. Maija 4.7.2016

  Kiitos täydellisen ajankohtaisista vinkeistä! Ollaan itsekin lähipäivinä lähdössä Pohjois-Ruotsiin/Norjaan trippailemaan, kulkupelinä tosin moottoripyörä :) Odotan innolla!

  Vastaa
  • Henriikka 21.9.2016

   Norjan reissut on kaiken odotuksen arvoisia. Ainakin minun kokemuksien mukaan! Mikä uskomaton maa se onkaan.

   Vastaa
 12. Inkeri 4.7.2016

  Ihania kuvia taas kerran, sun jutuista tulee aina niin hyvä mieli <3 Oon lähdössä kuukauden päästä Norjaan vaihtoon ja en pysy housuissani, kun odotan tulevaa viikinkielämää niin into piukeena, joten Norja-jutut on enemmän kuin tervetulleita!

  Vastaa
  • Henriikka 21.9.2016

   Oi, kiitos kiitos kovasti Inkeri.

   Vaihto Norjassa kuulostaa aivan ihanalta. Toivottavasti oot viihtynyt ja päässyt tutkimaan paremmin ihanaa luontoa siellä!

   Vastaa
 13. […] jotenkin ylittämätön este. Muistin kuitenkin lukeneeni aiemmin kesällä Aamukahvilla-blogista automatkasta Norjaan Uumajan kautta. Tarkemman Google mapsin tutkailun jälkeen minulle selvisi, että Ruotsin ja Norjan […]

  Vastaa
 14. […] ja pimentää illat, voi muistella vielä kerran kesäistä Norjanmatkaa. Muutenhan reissusta on jo melkoisen perusteellisesti raapustettu reitin ja erinäisten aktiviteettien suhteen (melonta, pyöräily), mutta itse kohdetta, […]

  Vastaa
 15. […] kuvat ovat viime juhannukselta, Norjan roadtripiltä, jota muistelen usein […]

  Vastaa
 16. […] 5. Onnistuneen Norjanmatkan ABC […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.