Mitä Lapissa voi tehdä, jos rinteet eivät ole auki?

Kaupallinen yhteistyö: Visit Ylläs

Olen lapsesta saakka ollut Lapin kävijä, mutta vierailut ovat aina sijoittuneet talviaikaan. Lappi oli minulle pitkään yksinkertaisesti pidemmät rinteet ja paksumpi lumikerros kuin Kouvolan kotikeskuksessani Mielakassa. Simppelisti silkat paremmat puitteet lumilautailulle.

Mutta mitä vielä! Viimeisten vuosien aikana olen laajentanut ymmärrystäni pikkuhiljaa. On olemassa monen rakastama kesä-Lappi ja syys-Lappikin. Luoja tietää, jos löydän keväänkin vielä. Ja Ylläshän mainostaa, että heillä vuodenaikoja olisi kahdeksan. Ymmärykseni lienee siis vielä kovin vajavaista.

Mitä sitten syyskuussa teimme, kun olimme viisi päivää Ylläksellä? Ainakin saunoimme, istuimme porealtaassa ja söimme ihan mahdottomasti ja mahdottoman hyvin. Tässä kuitenkin pari lisävinkkiä:

Maastopyöräily

En ollut koskaan ennen maastopyöräillyt. Tai siis, olen ollut kaupunkipyörilläni satunnaisilla metsäreiteillä ja ajanut maastopyörällä kaupungissa, mutta tällaisena oikeana yhdistelmänä en ollut sitä ennen kokenut.

Olimme Hiden Trails Laplandin Tytin opastamalla muutaman tunnin retkellä. Alla oli heidän sähköpyöränsä, jotka olivat kyllä äärimmäisen luksus. Polkemista avustetaan sähköllä aina 25km/h saakka, jonka jälkeen poljetaan vain omilla voimilla. Yllättävästi jaksoin ylämäetkin aivan uudenlaisessa euforiassa, reidet ilman hapon happoa.

Ylläksen maastossa on paljon kunnostettuja ja opastettuja maastopyöräreittejä, joita voi lähteä valloittamaan kartan kanssa ilman opastakin. Mutta ohjatulla kiekalla ympäristöstä ja tekemisestä saa tietysti enemmän irti, kun voi reitin suunnittelun sijaan keskittyä itse pyöräilyyn.

Poljettiin mimmiporukalla hyvä 30 kilometrin lenkki: Äkäslompolosta Kesänkijärven ympäriä ja Yllästunturin päälle. Sieltä laskettelimme alas sumuista pyöräreittiä aina hotellillemme saakka.

Vaellus ja retkeily

Ihan parasta. Reittejä menee ristiin rastiin, laavuja ja taukopaikkoja on reilusti, ja haasteita kaipaavat voivat suunnata merkitsemättömille reiteille.

Reppuun voi pakata hyvät eväät tai metsästä voi syödä puolukoita ensihätään. Maasto on vaihtelevaa: kaikkea löytyy tuntureista kivikuruihin, sysimetsästä laajaan suomaisemaan.

Patikkareittien varrella riittää ihmisiä – yksinoloa kaipaavan kannattaa suunnata astetta kauemmas, sillä suurin osa retkeilijöistä pysyttelee kuitenkin helposti saavutettavilla lähireiteillä.

Frisbeegolf

Suoraan sanoen en ole vielä päättänyt, pidänkö edes frisbeegolffista. Se on jollain tavalla tosi rentouttavaa ja mukavaa, jollain tavalla aivan älytöntä ja hermoja raastavaa. Mutta juuri rauhallistahtiseen lomailuun se sopii hyvin. Saa olla ulkona ja kiskaista välillä kiekkoa eteenpäin (tämä lause varmaan kiteyttää hyvin oman pelitakniikkani, hoho).

Pelailimme itse Ylläsjärvellä, Hotelli Saagan viereisellä 18-reikäisellä radalla, mutta myös Äkäslompolon puolelta löytyy oma ratansa.

Mutta se on kyllä varmaa, että minun tulisi vähän hio tekniikkaani ja keskittymiskykyäni, jos haluaisin lajin mestariksi.

Melonta

Kajakki on kätevä, mutta ei ole kauniin inkkarikanootin vertaista.

Lähdimme Roosaliinan kanssa melomaan Sampon kaupan takaa Äkäslompolon järven kautta Kesänkijokea pitkin. Joenpiennar näytti uskomattomalta! Ruska oli parhaimmillaan, ja vaikka kajakki olisi varmasti kääntynyt vähän sutkakkaammin, inkkarissamme oli tunnelmaa.

Kanootti vuokrattiin Team Sportia Äkäslompolosta, eli aivan lähtöpisteemme vierestä. Kanoottia ei tarvinnut erikseen kuljetella autolla mihinkään, vaan pääsimme heti vesille.

Erään sillan kohdalla nostimme kulkupelimme joen laitaan ja pidimme kahvitauon sillalla. Nice!

Mitä muuta?

Olisi ollut aivan ihanaa päästä ratsastamaan, esimerkiksi jollekin pienelle maastoretkelle hevosen selässä. Lisäksi kalastusretki on seuraavaa kertaa varten listalla. Mutta kaikkea ei tietysti ehdi kerralla, ja “pelkkään” vaelteluunkin voisi hyvin käyttää kaikki lomapäivät. Sain myös vasta perillä tietää, että eilen hehkuttamani hotelli-ravintola Aurora Estaten yhteydessä toimii kauneuskeskus Kristalli Ylläs, joka olisi varmasti myös sopinut lempeään lomaamme. Ehkä Ylläksellä on toinenkin kauneushoitola, tai esimerkiksi hieroja, täytyy ensi kertaa varten selvittää.

Ja ehkä silloin ensi kerralla jaksan myösraahautua edes kerran hotellin salille – vaikka mitäpä suotta, ulkoilma kun on aina ulkoilma.

Tällä hetkellä kirjoitan tätä tekstiä silmät ristissä Singaporessa. Saavuimme muutama tunti sitten perille, ja aikaeroinen kroppani huutaa unta, unta, unta! Siis painan pään tyynyyn ja jatkan huomenna.

-Henriikka

6 kommenttia

 1. Avatar Anu / Mielilandia 21.10.2017

  Kivoja vinkkejä! Musta on aina hassu huomata, että tosiaan aika monelle etelämpää Suomesta tulevalle Lappi on yhtä kuin laskettelurinteet, kun oon itse Lapista enkä ole lasketellut elämässäni kuin muutaman kerran ja edelliskerrastakin on vierähtänyt melkein puoli elämää. :D Toisaalta en ole Tunturi-Lapista vaan etelämpää, ja haluaisin kyllä joskus ihan vaan hiihtolomalle “oikeasti pohjoiseen”. Mut suosittelen lämpimästi keväistä Lappia: kevät on mun pohjoisen lempivuodenaika. Se valon määrä ja päivittäin silmissä näkyvä lisääntyminen tuntuu pitkän talven jälkeen maagiselta!

  Vastaa
  • Avatar Tiia 29.10.2017

   Sama! Minustakin tämä on hassua. Enkä miekään ole lasketellu paria kertaa enempää vaikka olen Tunturi-Lapista :D

   Mutta Henriikalle tiedoksi, että Ylläksellä Saagan yhteydessä on Ylläs Wellness, jossa saa aivan ihania hierontoja yms. Suosittelen lämpimästi ja erityisesti Elisaa tekijäksi.

   Vastaa
   • Henriikka Henriikka 6.11.2017

    Eikä. Ihan mahtavaa, miten täällä kommenttiboksissa rikotaan stereotypioita! You go girls.

    Ja hei, kiitos paljon vinkistä. Pitääpä yrittää seuraavalle Ylläksen reissulle mahduttaa Elisan hieronta.

    Vastaa
  • Henriikka Henriikka 6.11.2017

   Hahah, joo se on oikeasti aika hassu illuusio Lapista. On ollu ihan mahtavaa saada tajuta, että siellähän on paljon muutakin kuin ne rinteet. Ja muinakin vuodenaikoina tapahtuu eikä vain talvella. Keväinen Lappi kuulostaa esim. erityisen hyvältä!

   Vastaa
 2. Avatar Riku Kylä 22.10.2017

  Erittäin fiilis kirjoitus! Oli mukava lukea :)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.