Kesän reissuhaaveita: 100 syytä matkailla Suomessa

Kaupallinen yhteistyö: 100 syytä matkailla Suomessa

Tiedätte kyllä, rakastan Suomea.

Joka niemeä, joka notkoa ja saarelmaa, viljavia vainioita ja kalarantoja, yliromantisoidun jaloksi ja rehelliseksi kutsuttua kansaa ja vänkyrää kansallista itsetuntoa.

Aion tänä kesänä, ja mitä luultavimmin tulevinakin kesinä, pysyä Suomessa. Miksikö? En ole keksinyt riittävän hyviä syitä lähteä. Sen sijaan olen keksinyt lukemattomia syitä jäädä ja matkailla kotimaassa.

Viime kesän Suomi-roadtrip ei laskenut lainkaan kotimaan huumaa, päinvastoin: vaikken varmaan samanlaista ympär-ämpär-reissailua toteutakaan tänä vuonna, en malta odottaa, että pääsen taas sukeltamaan Suomeen, sen salaisiin luoliin, vanhojen kaupunkien mukulakivikaduille, idyllisiin majapaikkoihin ja vaiettujen kansallisaarteiden ääreen.

Olin Kuusamossa, kun sain puhelun 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjalta. Kysymys oli selkeä: haluisinko lähteä kampanjan puolestapuhujaksi? Totta hitsissä halusin. Sanomahan on juuri se, mitä tuuttaan ulos kaikissa kanavissa muutenkin: matkusta lähemmäs, matkusta kestävämmin. Silloin oli helmikuun loppu, olin skraapannut juuri auton jäästä aamulla, ja puhelimessa puhuessamme tuntui, että kesään on vielä ikuisuus. Yhtäkkiä ollaankin tässä, kesän kynnyksellä. Mihin kaikki viikot humahtivat, kysynpä vain?

Tänä vuonna olen ennättänyt kiertää lähinnä Lappia (Ylläs, Pallas, Pyhä, Kilpisjärvi, Inari…) ja sen rinnalla olen viettänyt aikaa Pudasjärvellä, Kuusamossa, Kolilla, Lohjalla, Salossa ja Siuntiossa. Näiden rinnalla elämä on kulunut Tammelassa ja Helsingissä, minkä vuoksi arkikin on tuntunut jatkuvalta kotimaan matkalta. Mutta sen sijaan, että olisin kovin kiinnostunut kuntien ja kaupunkien nimistä, keskityn reissuillani enemmän niistä löytyviin kohteisiin. Kohteet voivat olla ihan mitä tahansa hienoista puista ja pyöräreiteistä kahviloihin ja huvipuistoihin. Joskus kohteet ovat jopa aineettomia: pienen kylän tunnelma tai kaikkialla leijuvat kansantarinat.

”Kyllä ei ole eksoottisempaa maata matkustaa kuin Suomi. Keräsimme sata yllättävääkin paikkaa ja tapahtumaa, joissa on vahva suositus käydä tänä kesänä. Tee niin – ja rahasikin jäävät Suomea kiertämään.”

Näin kuuluu 100 syytä matkailla Suomessa –Facebook-sivun esittelyteksti. Kampanja on Suoma ry:n eli Suomen paikallisten matkailuorganisaatioiden yhdistykseksen koordinoima ja se listaa sivulleen kaikkiaan 119 syytä ottaa suomalaiset kohteet matkahaaveeksi. On mahtavaa, että matkailupalvelutarjoajat yhdistivät voimansa ja keskinäisen kilpailun sijaan kotimaan matkailun suosiota on alettu yhdessä kasvattaa.

Kampanjasivu on oikeasti todella koukuttava (ja kaunis!). Olen jäänyt jo useita kertoja sinne pyörimään, sillä lähes jokainen syy ja kohde kiinnostaa:Eriskummallinen kahvihetki, ruokamatka Raaseporiin, Suomen laajin luolasto ja kireimmät siimat, onnistuneet treffit porojen kanssa ja aito, peräpohjalainen elämäntapa. Nimensä perusteella kiinnostavimmat lienevät maailmanympäripurjehdus 30-luvulla ja vuoden kestävät synttärijuhlat.

Joukossa on myös sellaisia juttuja, jotka olen jo kokenut ainakin kertaalleen. Esimerkiksi Saimi, Saimaa ja sienet eli Punkaharjun Valtionhotelli oli yksi viimekesäisen reissumme kohteista. Tosin silloin päätin jo samantien pihaan kaartaessani, että tänne palaan. Pian.

Kampanjasivu toimii myös ulkonäkönsä lisäksi tosi hyvin. Tykkään Suomen kartasta, jonka avulla pystyy tsekkailemaan kohteiden (eli syiden) sijainteja. VR on lisäksi kampanjan yhteistyötaho ja siksi sivuilla näkyy kivasti myös, mitkä ovat kohteiden lähimmät juna-asemat ja miten pitkällä ne sijaitsevat. Sivuilla on myös Suosikit-osio, jonka avulla voi tehdä helppoja lempparilistoja kohteista ja ottaa niitä itselleen talteen tai jakaa kaverille.

Koko 119 syyn lista tekisi mieli kirjata samantien bucket listaksi ja aloittaa ainainen Suomi-kulkuruus. Vaan otetaanpa nyt rauhassa kuitenkin, onhan tässä elämä aikaa.

Tälle kesälle on tiedossa sopivaa Suomi-maniaa, kun lähdemme kouluporukalla reiluksi viikoksi Itä-Suomeen, Jongunjoelle melomaan kesäkuussa. Sen lisäksi tiedossa on valloittaa kumpainenkin kesämökki joksikin aikaa. Mutta mitä muuta? Sitä en ole vielä päättänyt. Olisin kiva kulkea mahdollisimman paljon junalla ja busseilla, vaan saatan lainata myös autoa muutamaksi päiväksi.

Haluaisin ainakin Lappiin kokemaan viime kesän tapaan yöttömät yöt ja sen tuoman absurdin olon. Yöjunalla voisi kipaista vaikka viikoksi Ylläkselle, yhteen tutuista suosikkipaikoistani. Sekä yöjunassa että Lapissa on aina yhtä ihanaa.

Sen lisäksi haluaisin jonkun pitkän viikonlopun mittaisen loman kunnolla hyvinvointi- ja rauhoittumis-ajatuksella. Paikaksi voisi sopia esimerkiksi juuri tuo Punkaharjun hotelli tai sitten esimerkiksi joku suloinen paikka Turusta. Turku voisikin muuten olla ihana kohde! En ole sillä koskaan ollut vielä koskaan kunnon turistina, ja esimerkiksi kasvisravintola Kuori on pitänyt kokea jo syksystä saakka.

Parin tuollaisen suunnitellumman reissun rinnalle toivon sellaista spontaanimpaa Suomi-liikehdintää. Että joku aamu vaan herään ja päätän lähteä Salon Mathildedaliin, Ruissalon kylpylään tai ihailemaan Hanasaarta. Sillä eihän siitäkään mitään tule, jos meinaa aikatauluttaa kesän kauttaaltaan, eikä suunnitelmien välissä ehdi kuin purkaa ja pakata laukut.

Huomaan nykyisin, että reissaan huomaamattani. Kun ennen rajasin kalenterista lomalle tai matkalle esimerkiksi erilliset kaksi viikkoa, nykyisin maisemanvaihdokset ja lähiretket taittuvat huomaamattomammin. Saatan lähteä illaksi ihastelemaan jotain itselleni uutta luontokohdetta bussimatkan päähän tai ottaa viikonlopun mittaisen irtioton muutaman tunnin junamatkan päähän. Joskus irtiotot ovat kaukana kaikesta hälinästä, joskus on ihana valloittaa Suomen suurimpia kaupunkeja kuin ei olisi niistä koskaan ennakkoon kuullutkaan.

Itselläni työn ja loman sekoittuminen on luontaista, sillä voin työskennellä mistä tahansa. Olen kuitenkin huomannut saman lähipiirissäni, ja myös tutkimukset osoittavat sen seikan, että työtä ja lomaa yhdistetään koko ajan enemmän ja luovemmin. Työmatkan päätteeksi kohteeseen saatetaan jäädä pariksi päiväksi virkistäytymään tai huilimaan. Erinomaista optimointia ja hyvä kehityssuunta, sanon minä – toki siitäkin on pidettävä huolta, ettei aina ole mielessään töissä, jos kaikki menee yhdeksi isoksi yhdistelmäksi vain.

Erityisen innoissani olen kuitenkin koko kotimaan matkailun nousemisesta. Ja sitten vain palveluntarjoajille jäitä hattuun, että kaikkea kehitettäisiin ja rakennettaisiin mieluummin kestävästi ja pitkäjänteisesti, kuin suht nopeasti kasvaneita turistimassoja varten vikkelästi ja kestävän kehityksen lainalaisuuksista piittaamatta.

Ja toisaalta meille reissaajille jäitä hattuun, että myös tukisimme nimenomaan niitä palveluita ja matkakohteita, jotka tekevät hommansa hyvin.

Mikä on teistä paras syy matkustaa Suomessa? Mitä kohdetta, elämystä, palvelua tai mitä tahansa te suosittelisitte? Lupaan laittaa viidelle ekalle vastaajalle postikortin kesäreissuiltani.

Voi veljet ja sisaret, en malta odottaa kesää ja satoja hyviä syitä jäädä Suomeen.

-Henriikka

Ps. Olen puhumassa kampanjasta ja kotimaan matkailusta myös huomenna Huomenta Suomi -ohjelmassa klo 06.37. Oletan, että olette kaikki ruutujen äärellä tsemppaamassa! Sormet ristiin, etten möläytä mitään nuijaa ja saa ikuista somevihaa päälleni.

Seuraa 100 syytä matkailla Suomessa –kampanjaa somessa:
Instagram: @100syytamatkaillasuomessa
Facebook: 100 syytä matkailla Suomessa

14 kommenttia

 1. Marianne 7.5.2019

  Vitsit kuulostaa ihanalta. Itse haluaisin kanssa lappiin mutta saa nähä miten käy.

  Vastaa
 2. mariem 7.5.2019

  Pohjanmaan rannikko, Kokkola, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Pietarsaari. Vaasassa on kivoja ravintoita, Munsalassa mahtava hiekkaranta!

  Vastaa
 3. Katriina 7.5.2019

  Turku ja Naantali! Turussa Keskiaikaiset markkinat, ihanat kahvilat, kuten Gaggui ja Cafe Art sekä Kuralan Kylämäki. Naantalissa vanhakaupunki, Muumimaailma ja Luonnonmaan pikkuisen erilainen kioski-kahvila :)

  Vastaa
 4. Kultsi 7.5.2019

  Mun mielestäni paras syy matkustaa Suomessa on Suomen luonto. Hengästyttävän kaunis, puhdas ja monipuolinen, joka puolella Suomea. Olen onnellinen asuessani kaupungissa, jossa lähin metsäni on 3 minuutin kävelymatkan päässä.

  Pohjois-Karjalan tyttönä on pakko suositella matkakohteeksi Kolia. Tyrmäävän kansallismaiseman lisäksi sieltä löytyy jokaiselle jotakin: vaellusreittejä, talvella laskettelurinteitä, mukavuudenhaluisille spa-palvelut, ihana luontokeskus, tapahtumia jos minkälaisia ja tietysti hulvaton maisemahissi. Ajelin siinä pikkutyttönä yhdellä Kolin käynnillä varmaan 10 kertaa loputtoman kärsivällisen isäni kanssa. Itseäni kiehtoo Kolissa myös sen merkitys Suomen taiteeseen sekä suomalaisuuden identiteettiin 1800-1900 lukujen vaihteessa. Onko edes mahdollista käydä Kolilla ajattelematta Sibeliusta tai Järnefeltiä?

  Kiitos muuten sulle mielettömästä Suomi-matkailun inspiraatiosta sekä tässä postauksessa että niissä lukuisissa aiemmissa!<3 Täällä aiotaan ainakin viettää osa kesälomasta kotimaata kartoittaen. :)

  Vastaa
 5. Emma 7.5.2019

  Mäntän kuvataideviikot! https://www.kuvataideviikot.fi/

  Vastaa
 6. Saarijärvi 7.5.2019

  Saarijärvellä juhannuksena järjestettävä Kiimasen savulenkki on elämys vailla vertaansa! Maalaismaisemissa juostavan lenkin jälkeen voi palautua saunamaailmassa joen rannalla – ihanaa!

  Vastaa
 7. Jenni 7.5.2019

  Hossan kalliomaalausreitti jäi mieleen erräältä kesäkuun päivältä. Oli ihanan vaalean vihreää ja reitti poukkeileva ja kaunis. Hossa on muutenkin oiva paikka melonnalle ja sukellukselle kirkkaitten vessiensä ansiosta. ?

  Vastaa
 8. Satu 8.5.2019

  Suomessa on kyllä monta ihanaa kohdetta missä vierailla. Itse olen myös tuolla sivustolla vieraillut. Kajaani, Kuopio, Rovaniemi, Pietarsaari, Kokkola, Turku, Koli, Jyväskylä, Kalajoki ja Tampere sekä monia muita.Tampereella monia museoita, kuten muumiomuseo, urheilu-tapahtumia, festareita, järvet ympäröi. Voit kalastaa, uida.

  Vastaa
 9. Sini 8.5.2019

  Oulun Seikkailupuisto Huikiassa on mukavaa käydä kiipeilemässä ja kokeilla erilaisia ratoja jotka on tehty ylös puihin. Tulee lapsuusmuistot mieleen kun silloin tuli kiipeiltyä vaikka minne :) Tänä kesänä ajattelin myös käydä kukka- ja eläinpuisto Escurialissa ja ihailla erilaisia eläimiä.

  Vastaa
 10. Ssaana 8.5.2019

  En oo oikein ikinä ymmärtänyt, miksi ihmiset lähtee kesällä ulkomaille, kun Suomen kesä on niin lyhyt ja ihana! Itse oon aina viettänyt kesäni Suomessa, ja täällä on tosiaan niin paljon kaikkea kivaa nähtävää ja on valoisaa ja kaunista. Ilolla tervehdin siis tällaisia Suomi-kampanjoita ja mahtavaa, että olet omalta osaltasi myös lobannut Suomi-matkailua! Näin Itä-Suomessa asuvana tuntuu, että olen jo käynyt kaikissa lähialueen kunnissa ja ettei täällä ole enää mitään nähtävää, mutta pitänee perehtyä asiaan taas tänä vuonna uudestaan. Näin raskauden loppupuolella kun ei kovin kauaksi enää voi lähteä reissailemaan.

  Vastaa
 11. Daphnion 8.5.2019

  Suomessa on niin paljon ihania paikkoja! Vaikka paljon olen kiertänyt kotimaata, niin ainaa löytyy jotain uutta ja ihmeellistä. Tänä kesänä aion ainakin kiertää entuudestaan vieraita kansallispuistoja. :)

  Vastaa
 12. Anni 9.5.2019

  Voi vitsi, tuli ihan ikävä Suomea ja Suomen kesää! Viimeksi olen ollu kesän Suomessa pari vuotta sitten, ja usean ulkomailla vietetyn jälkeen se oli yllättävän kivaa – viikonloppuisin ehti kaverin mökille Lopissa, juhannukseksi ja töiden loputtua omalle Lappeenrantaan ja matkalla vaikka Porvooseen, ympäriämpäri Helsinkiä, ekaa kertaa Hankoon… Ja kesän lopuksi ehdin Turkuun ja Naantaliin, sekä muutamaksi päiväksi Saaristomerelle. Kaikki ihania paikkoja.

  Saaristomerelle menoa kyllä suosittelen, jos ei voi purjehtia (siinäpä idea!), niin lautat kuljettavat ja voi ottaa vaikka telttailukamppeet. Tykkään kovasti myös Savon seudusta.

  Paljon on nähtävää: en ole koskaan ollut Pohjanmaalla tai kesällä Lapissa, en juurikaan kansallispuistoissa ja keskellä maata on kaikkea mystistä. Jospa ensi kesänä ehtisi hetkeksi Suomeen! Tai joku päivä ainakin.

  Vastaa
 13. Nyyti 12.5.2019

  Jopas iski matkakuume, kun noita kuvia katseli ja tekstiä luki! Minä haluaisin oppia tuntemaan Lappia paremmin, olen matkannut siellä säälittävän vähän. Viime kesänä isäni avustuksella myös yhtäkkiä tajusin, miten hurja määrä Suomessa on erilaisia merkittyjä luontopolkuja. Vaikka liikun metsässä muutenkin, vieraissa paikoissa luontopolut ovat siitä mukavia, että voi vain fiilistellä maisemia, eikä tarvitse huolehtia eksymisestä. Niitä aion alkaa tänä kesänä ottaa haltuun. Viime kesänä kiersin jo esimerkiksi Nyrölän luontopolun Jyväskylässä ja Huutoniemen luontopolun sen naapurissa Uuraisilla, molemmat upeita! Ja samalta alueeltakin jäi vielä monia, monia polkuja kiertämättä.

  Vastaa
 14. […] juku, miten monia kiinnostavia paikkoja Suomessa onkaan. Kirjoitin toukokuun alussa siitä, että olen 100 syytä matkailla -kampanjan puolestapuhuja. Olen edelleenkin sitä mieltä, etten […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.