Luminen Reykjavik ja Golden Circle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä kirjoittaa vain neljän yön matkasta Islantiin, jonka aikana kuitenkin tuntui näkevän niin paljon? Miten selittää niitä ajatuksia auki, joita karu saari herätteli? Miten kuvailla geysiriä, miten jäähileinä piiskaavaa tuulta? Miten selittää avaruudellinen ulkonäkö? Miten kuvailla maailmanlopun tunnetta vesiputouksella?

En tiedä. Toisaalta Islanti vastasi odotuksia, toisaalta ei yhtään. Tiesin luonnon olevan suuressa osassa, mutta en tiennyt luonnonsuojelun olevan niin minimaalista. Tiesin ihmisten käyttävän villapaitoja, mutta en tiennyt niiden vallan ulottuvan työunivormuiksi asti. Tiesin miesten olevan komeita ja partaisia, mutta en sitä, että he ovat tosiaan kaikki. Vaikka tiesin, että ihmisiä on vähän, en uskonut koko Islannissa olevan puolta vähemmän porukkaa kuin pelkästään Helsingissä.

Ristiriitainen, koukuttava Islanti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pari päivää meni työnteossa ja pääkaupungissa, lauantai jäi luonnolle. Reykjavikissa keskityimme joulun tuntuun, Mondon matkaoppaan suosittelemiin ravintoloihin ja kahviloihin ja tapasimmepa oppaan kirjoittajaa, Reykjavikissa asuvaa Satuakin viinin ja ruoan äärellä. Kävimme luonnonvaraisella Blue Lagoonilla uimassa ja korvat meinasi paleltua samalla, kun pylly uhkasi kärventyä.

Lauantaina vuokrasimme auton ja lähdimme kiertämään Golden Circleä, Reykjavikin läheisyyteen sijoittuvaa kuuluisaa rinkiä, jonka varrelle osuu niin geysir, magmavuoret kuin mieletön vesiputouskin. Lunta satoi niin paljon, ettei eteen nähnyt. Siitä kertoo kuudenneksi viimeinen kuva. Vesiputous oli oma suosikki. Seisoin sen äärellä ja mietin, että luonto se on lopulta ihmistä vahvempi. Jos tulisi maailmanloppu, tämä vesiputous jatkaisi pauhaamistaan.

Ennen maailmanloppua tahdon käydä kuitenkin Islannissa vielä muina vuodenaikoina. Kesällä ainakin. Onko Islannissa joka miehen oikeudet? Saako telttailla? Pitää selvittää. Ennen maailmanloppua on kyllä muutama muukin asia listalla, esimerkiksi laskuvarjohyppy ja Etelä-Amerikka.

– Henriikka

Ps. En oikein osanut kertoa mitään ”vinkkejä”, sillä aika oli rajallinen ja työt verottivat kaupunkikiertelystä. Kysy ihmeessä, jos nousi kysyttävää.

23 kommenttia

 1. Essi 16.12.2014

  Huh, lähtökuume senkun kasvaa.. Mahtavia kuvia upeasta maasta!

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   Kiitos Essi. Matkakuume kasvaa myös täällä, kuinka me oikein kestetään?

   Vastaa
 2. anni 17.12.2014

  Ihana talvinen Islanti! Itse oon käynyt kesällä, talvireissu on listalla :D
  Ihan mihin vaan ei saa käsittääkseni telttaa laittaa. Mut Islannissa on ylläripaljon leirintäalueita, ja niihin saa ostettua jonkun kortin, tyyliin 100e/viikko (en oo varma) ja saa yöpyä niissä kaikissa. Ihan täydellistä jos haluaa esim. ottaa asuntoauton alle ja kiertää koko saaren!

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   Islanti näyttäytyy varmaan niin eri tavoin eri säätiloilla ja vuodenajoilla. Leireily Islannissa olisi enemmän kuin parasta, joskin talvella saattaapi olla suositeltavaa jokin muu yöpymiskeino hih.

   Vastaa
 3. Satu 17.12.2014

  Upeita kuvia!!
  Toivottavasti pylly ei pahasti kärventynyt :)

  PS. Ja joo, saa telttailla.

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   Pylly on edelleen paikallaan, joten ei huolta.
   Olipa kiva nähdä sua!

   Ps. JES! Telttailemaan. SBM-matkaa odotellessa.

   Vastaa
 4. Ellu-kana 17.12.2014

  Vau,mitä kuvia! Antoi ihan uudenkäsityksen Islannista, ja nosti tämän maan ”pakko käydä tuolla” -listalle. :)

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   No jo oli aikakin nousta sille listalle. Ja tässähän on vain pikkiriikkinen osa koko komeudesta.

   Vastaa
 5. emmimarjukka 17.12.2014

  Oo, ihan kuin Tarkovskyn elokuvista, karua ja kaunista! Minuakin on jo pitkään kiinnostanut lähteä käymään Islannissa, vaikka matkasta onkin jo etukäteen melko ristiriitaiset tunteet; Kunnon Lomalla kivalla säällä on aika suuri merkitys, joten kesä tuntuisi kaikkein otollisimmalta ajalta visiitille. Toisaalta, Pohjoismaiden kesät eivät taida olla niitä kaikkein luotettavimpia, joten otollinen ajankohtakaan ei luultavasti takaisi toivottuja kelejä. Talvella Islanti olisi eksoottisimmillaan, mutta kylmyys ei oikein houkuttele vaikka eksoottista olisikin….valintoja, valintoja! Ehkä pitäisi vain lopettaa pähkäily ja läksiä matkaan! Tai sitten antaa itselleen siedätyshoitoa niitä Tarkovskyn elokuvia katsomalla, niissäkin taitaa usein olla koleaa ja märkää.

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   Niin, se on kyllä oikeasti outo tunne, että matkustaa kylmempään maahan kuin mistä lähtee. Suomalainen kuin harvemmin sitä kokee. Toisaalta Islannissa on mun tietääkseni usein kuitenkin Suomea lämpimämpi (mutta sinähän asustatkin muualla?).

   Sen minä vaan sanon, että keli kuin keli ja olisi vuodenaika mikä vaan, niin maa on näkemisen arvoinen.

   Vastaa
 6. Emmi 17.12.2014

  Vitsit mitkä huudit! en ollut jotenkin edes tiedostanut Islantia kunnolla ennen näitä välähdyksiä. Nyt jään maa on todellakin mielessä eikä tenttikirjat enää innosta yhtään.

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   Hahaha, jotenkin oletettavaa että reissailu jyrää tenttikirjat 6-0. Älä unohda tätä saarta.

   Vastaa
 7. Eveliina 17.12.2014

  Hei moi, millaisella kameralla räpsit kuvasi? :)
  t: utelias valokuvauksen opiskelija.

  Vastaa
  • Henriikka 17.12.2014

   Heippahei. Nämä kuvat on kaikki otettu Olympuksen uudella PEN-kameralla. Suurin osa blogin kuvista on Canonilla, jolla Janne kuvaa. Itse käytän tätä Olympusta.

   Vastaa
 8. anonyymi 17.12.2014

  Jos tykkäsit islannista, samaa tunnelmaa löytyy myös lähempää ihan suomesta :) käsivarren luonto on hyvin samanlaista ja mahtavasta mallan luonnonpuistosta löytyy myös tietääkseni suomen suurin vesiputous? Oli muuten hieno kokemus siellä käydä. Pikku mallalle nousu on myös ollut elämäni antoisimpia kokemuksia, totta kai myös saana. Ylipäänsä tuntureille kiipeily on vain parasta hommaa, suomesta pääsee kätevästi myös ruotsin ja norjan tuntureille, kuten parakselle ja pältsanille ihan vain kun vain lähtee kilpisjärven keskustasta kävelemään. Ja sitten kun käsivarresta pääsee eteenpäin huikeaan norjaan, mm lofooteille ja skibotniin <3 kyllä käsivarren maisemiin vain rakastuu, tänä vuonna olemme kahdesti siellä käyneet. Seuraavan kerran hiihtolomalla ajattelimme mennä hiihtämään, talvella mallan luonnonpuistossa saa kulkea vapaasti!! :)

  Vastaa
  • Henriikka 19.12.2014

   Niin varmasti tykkäisinkin, olen siitä aivan varma. En oikeastaan tiedä miksen ole siellä koskaan käynyt. Tai siis olen ollut useita kertoja Lapissa, mutta lähinnä talvella ja käsivarsi ja ihan ylimmät paikat ovat kyllä tuikituntemattomia. Ehkä ajomatka sinne tuntuu liian pitkältä? Tai lennot ovat olleet liian kalliita? Ensi kesäksi olisi ihan huippua päästä, kiitos vinkistä!

   Vastaa
 9. Hanna 18.12.2014

  Siis vau mikä luonto!!

  Vastaa
  • Henriikka 19.12.2014

   Ihan käsittämätön (ei tosin pidä unohtaa, että Suomen luonto on aivan yhtä upea, ei vain enää meille niin eksoottinen).

   Vastaa
 10. Paju 19.12.2014

  Siis jos jostain saa sulle olla kateellinen, niin tästä. (En kyllä aio olla kateellinen ikuisesti, pakko päästä tonne!) Upeita kuvia Henriikka! Ps. Bongasin tiskien takaa vain parrattomia miehiä ja tulin siihen johtopäätökseen että parta taitaa olla niille jo vähän mainstream.

  Vastaa
  • Henriikka 19.12.2014

   Ei kannata olla kovin kauan kateellinen, nimittäin lennot on tällä hetkellä tosi halpoja ja Islannin kruunukin on halpa. Mikset lentäisi heti joululomalla?

   Vastaa
 11. Paju 19.12.2014

  Mun joululoma, jos sitä siksi voi edes kutsua, kestää kolme päivää… Lennot Roomaan on kuitenkin jo tammikuun lopuksi varattu!

  Vastaa
 12. Niina 1.1.2015

  Tuonne on päästävä! ÄÄK!

  Vastaa
 13. […] viimeksi ollut Islannissa nopealla työmatkalla muutaman päivän joulukuussa 2014, kun oli maailman kylmintä, ja lunta satoi vaakatasossa. Moni asia on varmasti muuttunut ja vihdoin on aikaa tutustua maahan […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.