Pääsiäisherkku: appelsiini-passionhedelmä-marenkipiirakka

Leivoin aamulla ihanaa, ihanaa piirakkaa ja päätin, että laitan teille reseptiä heti jakoon. Reseptiviidakossa kahlaaminen käy välillä työstä ja voihan se olla, että meitä on muitakin, jotka ovat jättäneet pääsiäisen leivontahommat pitkäperjantaille ja lankalauantaille.

Tänä keväänä kaikki eivät ehkä vietä samalla tavalla pääsiäistä ja voi olla, ettei joku edes tiedä, mikä päivä mikin on. Minusta on ihanaa, että erikoisesta keväästä huolimatta pääsiäinen on silti olemassa sellaisena, kuin se aina on: tulee yllättäen, ei vaadi ponnisteluja, mutta kirkastaa kevättä ja rauhoittaa kokonaisvaltaisesti.

Gluteeniton passion-marenkipiirakka

Gluteeniton
8–10 annosta
Valmistusaika: 30–60 minuuttia

Olen tehnyt pohjan omalla, helpolla ja toimivalla vakkari-murotaikinareseptilläni, mutta muuten piiras valmistui K-Ruoka-reseptipankin reseptillä.

Jotain muitakin sovelluksia tein reseptiin: appelsiinin lisäksi passionin rinnalle laitoin vähän sitruunaa, sekä mehuna että kuorena. Pidän siitä, että on reilusti makua. Sitruuna on kutienkin niin dominoiva, ettei kannata innostua liikaa.

Lisäksi sokerin olisi voinut jättää jopa kokonaan pois täytteestä tai vähentää ainakin reilulla kädellä. Puolitoista desiä on tosi paljon, kun kokonaisuus on muutenkin makea.

Jätin myös marengeista kardemumman pois, kun en liiemmin välitä sen mausta kuin korvapuusteissa ja muutamissa muissa spesiaalihetkissä.

Eli voit joko leipaista koko piiraan joko K-ruoan reseptin mukaan, jossa käytetään valmispohjaa, tai käyttää tätä reseptiä valmispohjan sijasta:

Raaka-aineet

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja

Ohje

Kuutioi rasva kulhoon ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne rasvakulhoon ja nypi ne rasvan sekaan niin hyvin, että taikinasta tulee yksi iso taikinapallo, eikä se murene kovasti.

Taikinan teon jälkeen pomppaa alkuperäiseen ohjeeseen, sovella tahtomallasi tavalla ja nautiskele täysiä leivonnan riemusta.

Oli IHANAA! Mehevää ja raikasta mutta makeaa.

Luulen, että tämä on vieläkin parempaa päivän tai pari jääkaapissa vetäytyneenä. Siksi nautin tänään vain osan ja sitten sunnuntaina juhla-aterialla isommalla haarukalla.

Meinasin klassisesti polttaa marengit (huom! kannattaa olla varovainen), kun tein niistä tuollaisia suht korkealle nousevia tonttulakkeja. Viime hetkellä onneksi heräsin ajatuksistani, hoksasin uunin ja sain piirakan pelastettua.

Teininä olin innokas leipoja, mutta perheenjäseneni muistuttelevat minua edelleen siitä, miten aina poltin kaiken. Minkäs sille mahtaa, jos huomio lähtee liian helposti muihin puuhiin. Tänään oli menossa eläytynyt musiikkiesitys tyhjille seinille – ei voinut kuin antaa palaa. (ha haha I know, tuplamerkitys.)

Rauhallista pitkäperjantaita ja pääsiäisenaikaa teille kaikille.

Ja yritetään muistaa, että vaikka kevät ja valo tulvii ikkunoista ulos, ja koronasta on tullut jo vähän ”normaalimpaa”, ei pääsiäisenpyhät ole mikään oikeutus lipsua säännöistä. Ollaan kaikki tässä samassa veneessä, ja jokaisen osa on tärkeä. Pysytään kotona, ei olla kuin välttämättömissä ihmiskontakteissa ja pidetään ne turvavälit. Voidaan sitten myöhemmin kesällä tai syksyllä juhlia raisummin, kun ollaan nyt nätisti.

Itse otan virtuaali-pääsiäisaterian videoyhteydellä perheeseeni, ulkoilen turvallisesti ja nautin juhlapyhistä kotioloissa.

Pus!

-Henriikka

3 kommenttia

 1. Lenu 11.4.2020

  Mulla ei ole insta-tiliä,joten en voinut siellä heittää kommenttia vaan tulin tänne blogin puolelle sen sanomaan. Sulla oli upean paljon leikkokukkia pääsiäisen kunniaksi, kauniita! Koska oot kuitenkin supercool influensseri, niin pakko tulla sulle kuitenkin välittämään viestiä kuinka leikkokukat on pilalla:( Eilen bongasin chocochili-ruokablogin pitäjän twitter-ketjun leikkokukkien eettisistä ongelmista sekä hillittömän suuresta hiilijalanjäljestä. Chocochilin tekijä Innanen on entinen floristi, mutta alan ilmastokestämättömyyden vuoksi on ne hommat lopettanut. Onneksi Innanen kuitenkin myös vinkkaa kirjoituksessaan kuinka leikkokukkia parempi vaihtoehto on esim monivuotiset viherkasvit. Kasveja ei siis tarvi unohtaa, mutta leikkokukat aion ainakin itse vastaisuudessa jättää ostamatta.

  Täältä löytyy Innasen twitter-postaus aiheesta:
  https://mobile.twitter.com/chocochilinet/status/1237393990523088896

  Vastaa
  • Henriikka 12.4.2020

   Heippa! Kiitos viestistäsi. Tosi olennainen ja tärkeä aihe, jota en kieltämättä ole tullut juuri ajattelleeksi riittävästi.

   Instagramin kuva oli kuitenkin jo usean vuoden vanha, edelleen silmää ihastuttanut. Olin eräässä tapahtumassa jossa luotiin kukka-asetelmia ja kuvassa oli minun ja äitini asetelmat paperikasseissa. Ei siis suinkaan pääsiäistä varten hankitut – tänä vuonna en hommannut lainkaan leikkokukkia juhlapyhiksi ja nimenomaan viherkasveihin yritän tätä nykyä panostaakin.

   Kiitos huomiosta. Täytyy tutkia nuo Innasen matskut oikein ajan kanssa :)

   Vastaa
 2. […] Jälkkäriksi oli sitä appelsiini-passionhedelmä-marenkipiirakkaa, josta kirjoitinkin jo pitkäperjantaina. […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.