Miten käyttää raparperia?
Meidän pihalla kasvaa mahtipontinen rivi raparperia. Klassisesti olen aina ajatellut, että niistä voi tehdä piirasta, mehua tai hilloa, mutta muun kanssa mielikuvitukseni on ollut hyvin rajallinen. Erityisesti suolaiset reseptit ja ideat ovat loistaneet mielessäni poissaolollaan.
Nyt kysyin teiltä seuraajilta kevään korvilla, Instagramin puolella parhaita raparperiresepti- ja ruokavinkkejä ja lupasin laittaa ne myös kaikille jakoon.
Täältä niitä vinkkejä nyt tulisi!
Toivottavasti kommenttiboksiin tulvahtelee vuosien mittaan lisäideoita, ja lupaan myös päivittää listaa sitä mukaa, kun saan itse lisäideoita. Tästä voi tulla sellainen jokavuotinen idealista, myös minulle itselleni. Ehkä kymmenen vuoden päästä olen täysi raparperinero.
Nyt olemme ennättäneet kokeilla raparperia jo raparperilohen muodossa (apua, miten hyvää!) sekä pikkelöitynä raparperina. Tällä viikolla on aikeena tehdä ”raparperihyvettä” eli raparperipaistossa uunissa uuniomenapaistoksen tapaan, raparperipuuroa sekä jälkiruokahenkistä raparperipitsaa vanhempieni pitsauunissa.
Muutaman varren olen jo ehtinyt pakastaa paloina pakkaseen, jotta pystyn sitten mehuttamaan niitä myöhemmin kesällä mansikoiden kanssa. Ja luultavasti joskus talvella on muutenki parempia ideoita kaiken suhteen, joten pakastaminen on senkin takia erittäin järkevää.
Ideoita raparperin käyttöön
- Kiisseli, keitto
- raparperi-mansikkakiisseli
- raparperikiisselin sekaan kaardemummaa
- kermavaahtoa kaveriksi
- Hillo, Hilloke, Marmeladi, Kompotti
- käytä esim. britakakkuun
- omena-raparperihillo
- mansikka-raparperihillo
- raparperi-vaniljahillo
- raparperi-inkiväärihillo
- tarjoa juustojen ja keksien kanssa
- tarjoa vaniljajäätelön kanssa
- Siirappi
- esim. Suvi sur le vif -reseptillä
- gintoniciin tai mocktaileihin
- skumpan sekaan
- vichyn sekaan
Juomat
- Mehu, juoma
- ”oikein tujua mehua, jota voi sitten sekottaa soodaan/drinkkeihin”
- raparperi-sitruuna -tuoremehua (ilman keittämistä, uutetaan sitruunalla)
- raparperi-seljankukka-kaardemummamehu
- minttu-raparperimehu
- raparperi-schorlee: lantraa vichyllä ja sitruunavichyllä
- Louhisaaren juoma herukanlehdistä
- Hellapoliisin raparperijuoma
- Hillasblog raparperi-mansikkamehu
- Sima
- Sangria
- Limsa
- Mehun siivilöintimäskit puuron tai jugurtin päälle
Leivonnaiset
- Piirakka
- Maisemakahvilan raparperipiirakka
- kermaviili-raparperipiirakka
- Toscapiirakka
- Rahkapiirakka
- Hillasblog rapaperi-marenkikakku
- Mascarpone-raparperipiiras, kinuskikissa
- Piimäpiirakka
- Satu Koiviston raparperipiirakka
- Raparperi-juustokakku
- Marenkipiirakka
- Keikauskakku
- Frangipane
- Kakku: ”Vähän kuin banaanileipä, mutta raparperista”
- Bella Table -vinkit:
- Muffinit
- Kääretorttu
- Uunipaistos, ”raperperihyve”
- raparperia, kaurahiutaleita, voita ja sokeria ja sit vain uuniin!
- Semifreddo
- Sorbetti, jäätelö
- Smoothieen
- Jugurtin/puuron päälle
- paista pannulla pienehköjä paloja hunajan kanssa
- Raparpericurd
- Rahka
- Chutney
- syö esim vuohenjuuston kanssa grillatuilla leivillä
- grilliruokien lisukkeeksi
- Grillattu raparperi
- sellaisinaan tai grillinyytteinä
- Raparperihauki
- Raparperilohi
- Keittoihin lisukkeeksi
- Pizza
- Risotto
- Pakastimeen paloina odottamaan hyviä ideoita talvella
Muita vinkkejä
- Sateenvarjoksi
- Hatuksi
- Miekaksi
- Käytä lehteä muottina ja vala askelmia sementistä puutarhaan
- Lehdistä luonnollista ötökkämyrkkyä esim. ruusujen suojaksi
Siinäpä kertakaikkisen mainio lista.
Lisää vinkkejä saa laittaa tulemaan!
Olen ennättänyt jo käyttää raparperin lehteä hattunakin, joten kovaa vauhtia tässä ollaan matkalla raparperin käytön ammattilaiseksi.
Kaikkea hyvää alkukesään. Nautitaan sadosta!
-Henriikka
EDIT:
Lisävinkkejä
- Raparperilikööri
- Perunasalaatin lisukkeeksi (Uunissa paahdettua perunasalaattia parsalla ja raparperilla)
- Raparperi toimii myös erittäin hyvin erilaisissa aasialaisissa ruoissa esim. hapanimelässä kastikkeessa.
- Raparperinlehdet pefletiksi
Raparperin lehti peflettinä saunaan! Jokainen iso tai pikkuinen pylly saa valita sopivan.
Olen joskus tehnyt uunissa paahdettua perunasalaattia parsalla ja raparperilla. Toimii tosi hyvin, kun uunissa paahtunut raparperi antaa oman kirpeän makunsa salaattiin. Raparperi toimii myös erittäin hyvin erilaisissa aasialaisissa ruoissa esim. hapanimelässä kastikkeessa.
Kiva lista! Meilläkin on raparperia jo yli oman tarpeen. Mekin dippasimme lapsena raparperia sokeriin ja söimme, mutta raparperia ei saa syödä raakana! Se sisältää paljon oksaalihappoa, joka voi vaikuttaa veren kalsiumpitoisuuteen ja jopa vaurioittaa munuaisia.
Yksi vielä! Raparperin ylijäämä kuitusuiruista saa pyöriteltyä kiepputtaen ja hieroen raparperinarua.
Heips!
Sinulla on muutes kaunis sukunimi! <3
Meitä ei ole paljon Suomessa… <3
Hauska postaus. Hyödyllinenkin. Mutta hei, otathan huomioon raparperissa sen, että koko kasvi on myrkyllinen, eli kasvin lehdillä ei todellakaan kannata leikkiä.
Ja koska kasvi on myrkyllinen, se ei sovi ruuaksi meille kaikille. Esim minä en voi käyttää raparperia. Vatsa ei siedä.
Meidän siirtolapuutarhan saunan vieressä kasvaa raparperi, josta voi ottaa lehden pefletiksi saunaan, jos on unohtanut kankaisen kotiin. Ekan kerran hieman ihmettelin että mikä juttu, mutta nyt se on ihan normaalia ja hauskaa.
Raparperiremmit- juustohöylällä ohuiksi ”naruiksi” uuniin 100° n 20-30min niin et niist tulee tahmeita ja pyöritellään sokerissa :)