Fabula – Kirjojen Netflix

_MG_0071 kopio

Sain viime syksynä testiin palvelun, johon olen koukuttunut täysin. Harvoin mikään digitaalinen tai tekninen asia saa minulta näin hyvän vastaanoton, kun kyseinen palvelu sai. Palvelun kehityspäällikkö kuvaili palvelua minulle sanoin ”kirjojen Netflix” ja se kuulosti kuin puuttuvalta palalta omaan arkeeni.

Kyseessä on Fabula, sovellus, jolla voi lukea rajattoman määrän mobiilikirjoja kuukausimaksua vastaan. Työryhmän tavoitteena on tehdä lukemisesta ja kirjojen löytämisestä mahdollisimman helppo kokemus. Ennenhän kyseisen tarpeen täytti kirjastot, mutta koko ajan kasvavan tahdin ja digitalisaation maailmassa monet ihmiset ovat vieraantuneet kirjastoista. Itsekin kuulun siihen porukkaan, joka kulutti kirjastonpalveluja aktiiviseen tahtiin lapsena ja nuorena, mutta opintojen loppumisen myötä myös kirjastovierailut vähenivät.

_MG_0003 kopio _MG_0083 kopio

Minulla on pahe ostaa matkoille pokkareita, sellaisia arviolta kympin maksavia. Sen lisäksi hankin kirjoja kierrätyssivuilta ja kirpputoreilta. Jonkun verran saan kirjoja lainaksi ja lahjaksi ystäviltä ja perheeltä. Materia on kuitenkin alkanut inhottaa. Kirjahylly notkui vielä kolminkertaisena ennen muuttoa, ja tarkoitus on typistää vielä tätä nykyistäkin yli puolella. Joskus haaveilin tikkailla varustetusta, valtavasta kirjastosalista, mutta nyt unelmani on lukunurkkaus ja nojatuoli. Luen kirjoja enemmän kuin innoissani, rakastan kirjoja, mutta en kaipaa fyysisiä kirjoja kotiini muutamaa rakasta enempää.

Vaikka ”oikeille” kirjoille onkin paikkansa, en rakasta kirjoja esineinä vaan sitä tekstiä ja sisältöä kansien välissä. Ja kuinka kauan menee, että kirja-sana tarkoittaakin juuri sitä tekstiä eikä sitä vihkomaista muotoa kirjailijan antamalle sisällölle?

_MG_0017 kopio _MG_0101 kopio

Olen hehkuttanut tätä palvelua kyllästymiseen asti jo ystävilleni. Toiset yhtyvät hehkutukseeni täysin, toiset tarttuvat fyysisiin kirjoihinsa kahta kovemmin. Ikään kuin toinen voisi joskus todella syrjäyttää toisen täysin. Toiset ovat ahkeria kirjastonkäyttäjiä, toiset eivät lue lainkaan. Minusta kymmenen euron kuukausihinta on edullinen, eräät kirjaorientoituneet ystäväni kuitenkin pitivät tätä rahantuhlauksena: kirjastoissahan käy ilmaiseksi!

Kaikille palveluille on kohderyhmänsä. Minä kuulun ilmeisesti Fabulan core-kohderyhmään. Sovellus on saatavilla iPhonelle, iPadille tai Androidille. Maksan mieluusti siitä, että kirjat ovat helposti puhelimellani, aina saatavilla. Minun ei tarvitse kuljettaa mitään fyysistä opusta ja kaiken lisäksi yhtäaikaa voi olla useampi kirja kesken. Voin valita olooni sopivan kirjan siinä hetkessä, kun nappaan puhelimen taskusta. Minun ei tarvitse lähteä varailemaan tai haalimaan kirjoja kirjastosta (vaikka luku-, ajanvietto- ja kohtaamispaikkoina ne ovat edelleen vertaansa vailla) eikä kävellä kauppaan ja maksaa pokkareista erikseen.

_MG_0120 kopio_MG_0022 kopio

Lisäksi haluaisin mieluusti haastaa itseäni sitä tavoitetta kohti, että puhelimen, läppärin tai tabletin selaamiseni olisi älyllisempää, tavoitteellisempaa ja kehittävämpää. En haluisi menettää malttiani ja keskittymiskykyäni häärivän maailmanmenon myötä. Samalla linjalla on Fabulan tiimi:

Haluamme tarjota ontolle selailulle todellisen vaihtoehdon. Me uskomme, että älypuhelimien käyttäjillä on yhä kapasiteettia myös siihen, mitä laitteiden nimi lupaa – älyyn.

Niinpä meillä onkin hullu ajatus. Entäpä jos edes murto-osa siitä ajasta, jonka kulutamme puhelinta tuijottaen kuluisikin ihka oikean kirjan parissa? Entä jos kirjan lukeminen olisi yhtä helppoa ja luontevaa kuin viimeisimmän viraalivideon avaaminen?

_MG_0026 kopio

Nyt vain pitäisi pysyä rauhallisesti nahoissaan, vaikka tuhannet kirjat ovat koko ajan saatavilla.

Ja kyllä, mekin rakastamme kirjoja. Huumaavan hyväntuoksuisia, koirankorville luettavia, paperille painettuja kirjoja. Emme halua syrjäyttää näitä, emmekä edes koe, että printtikirjat olisivat kilpailijoitamme. Aivoja käristävät click bait -artikkelit ja karkinmurskauspelit – nämä ovat meidän kilpailijoitamme.

Amen, brothers and sisters! Taistellaan älystä.

-Henriikka

Huom! Palvelu saatu blogin kautta testiin.

15 kommenttia

 1. Anne 12.1.2016

  Apua, kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta! Kuinka laaja valikoima erilaista kirjallisuutta palvelussa on? Voisinpa oikeasti harkita tämän palvelun käyttämistä (mulla on täsmälleen sama pahe ostaa matkalle kympin pokkareita, jotka jää hyllyyn turhanpäiväisinä notkumaan ekan – ja ainoan – lukukerran jälkeen).

  Vastaa
 2. ansu 12.1.2016

  woo ja minäkun haluaisin vaan tuolta kirjahyllyltäsi tuon vesivärimaalauskirjan ! päätin juuri, että alan maalaamaan kuin pien picasso konsanaan. mutta varsin kiehtova myös tuo fabula, samasti materia välillä tuntuu inhalta

  Vastaa
 3. juusto 13.1.2016

  Meillä voi rekisteröityä ilmaiseksi kirjaston sivuille ja sen jälkeen ilmaiseksi lukea kirjoja netissä. Juuri aloitin Konmarin. Kirjastostamme en muuttaisi mitään.

  Vastaa
  • Henriikka 13.1.2016

   Hienoa! Hyvä, että kirjastonne toimii. Todella vissi pointti. Tämä kirjastoasiahan ei toki ole ihan niin yksinkertainen.

   Kirjaston systeemit ovat usein suhteellisen monimutkasia ja usein niihin on rakennettu jonkinlainen keinotekoinen varausjärjestelmä. Ainakin niissä palveluissa, mitä olen itse käyttänyt, on saatavilla tosi hintsusti kirjoja. Eikä ole ollut mitään appia vaan pitää ladata abode digital edition -softa koneelle ja opetella itse miten se toimii. Puhelimella ja tabletilla, jos haluaa lukea niin pitää erikseen ladata merkkikohtaisia sovelluksia. Lisäksi kirjat pitää itse siirtää koneelta puhelimelle tai padille.

   Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ilmainen lainaus olisi kaikista paras systeemi ja kirjastoille pitäisi antaa kaikki apu ja tuki systeemien kehittämiseen. Ihan senkin takia, että lukemisesta ei tulisi rahakysymys. Nyt kehitys on kuitenkin tosi paljon jäljessä ja maksan mieluusti, että systeemi toimii jouhevasti, visuaalisesti, helposti, nopeasti.

   Miten kirjaston digikirjaston saisi sitten toimimaan paremmin? Siihen en osaa vastata. Ehkä he tarvitsisivat Fabulan apua. :)

   Vastaa
   • Henriikka 13.1.2016

    Ja onko tosiaan näin, ettet muuttaisi yhtään mitään? Luulisi, että ahkeralla kirjastokäyttäjällä olisi juuri niitä kehitysideoita?

    Vastaa
 4. Suvi 13.1.2016

  Ollaan muuttamassa kuun lopussa ja mulla on kans suunnitelmissa karsia kirjakokoelmaani rajulla kädellä. Kiva huomata, että sun hyllyyn on jäänyt samoja teoksia, jotka aion itse ehdottomasti säilyttää (Olssonit, Hosseini, Taivaslaulu, Little Bee…) :)

  Mä oon yrittänyt vähentää fyysisten kirjojen (voiko noin sanoa? :D) ostamista ja oon löytänyt viime vuosina kirjaston varauspalvelun.Varaamalla saa uutuudetkin melko nopeasti ja edullisesti. Mulla Fabula toimis varmaan parhaiten sellaisten pokkareiden kanssa, joita harvoin tulee luettua toista kertaa. Yks iso miinus on tosin se, että ruutua tulee tuijotettua muutenkin niin paljon päivän aikana, mikä saa mut ainakin vielä mieluummin valitsemaan ”perinteisen” kirjan. Mutta who knows, ehkä jäisin kerrasta koukkuun tähän(kin) uuteen tekniseen ihmeeseen :)

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Heippa Suvi! Kiva, kun kommentoit.

   Meillä on selvästi hyvä kirjamaku! Ja puhut kyllä ihan asiaa tosta ruudun tuijottamisesta. Kyllä fyysiset kirjat (!) on siitä ihan omaa luokkaansa, että saa katsella jotain muuta kuin kännykän ruutua ja käännellä ihkaoikeita sivuja.

   Vastaa
 5. Katri 13.1.2016

  Joku jo kommenteissa mainitsikin, mutta tosiaan kirjastoiltakin löytyy hyviä ja kattavia asiakkaille maksuttomia e-kirjastoja, joista voi ladata useimmille laitteille luettavaa tai lukea selaimessa. Valikoimat ovat olleet jo nyt yllättävän monipuoliset ja uutuuksiakin löytyy. En tosin tiedä, että miten nuo e-kirjastot toimivat esimerkiksi ulkomailla. (Hehee, täytynee selvittää, kun kirjastossa kuitenkin töissä olen…)

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Mä en viime aikoina ole kauheasti hyödyntänyt kirjaston e-palveluja aiempien kokemusten takia. Voi tietysti olla, että mulla on jäänyt vääränlainen kuva niiden toimimisesta ja varmasti tietysti myös eri kirjastojen välillä on suuriakin eroja. Kirjaston ideaa ihan yleisesti liputan kuitenkin ihan kympillä ja toivon, että kaikkiin Suomen kirjastoihin saataisiin jouheva ja toimiva systeemi.

   Kiva, kun kommentoit Katri.

   Vastaa
 6. Bazooka 13.1.2016

  Mielelläni lukisin tarkemmin tämänkin postauksesi, että mistä siinä oikein on kysymys, mutta valitettavasti Boom Beach kutsuu. Ja Clash of Clans. Ja…

  Vastaa
 7. Jansku 13.1.2016

  Fabula on loistava! Olen ollut lukijana jo heti toiminnan alusta. Suosittelen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.