Turun parhaat kahvilat

_MG_2330 kopio

Vietin viime viikonloppuni Turussa. Meillä oli lauantaita varten vain yksi ja ainoa ohjelmanumero: kahvila-hopping.

Hoppingin idea on kiertää kaupungin parhaat kahvilat, istua jokaisessa hetkisen, nauttia paikan juomisista ja syömisistä ja vaihtaa sitten paikkaa. Missään ei saa syödä tai juoda liikaa, ettei kestävyyskunto hyydy. Emme itse ole mitään Turku-tietäjiä, mutta onneksi kesän Siperian reissulta tutut, kultaakin kalliimmat ystävät olivat meidän paikallisoppaitamme.

Mutta arvatkaa! Pääsimme aivan surkeaan suoritukseen: yhteensä kolme kahvilaa, jonka lisäksi yhdestä hädässä sulkemisajan kynnyksellä muutama leivos matkaan. Pidimme jokaisesta paikasta niin suuresti, että emme ehtineet alkua pidemmälle. Esittelen nyt kuitenkin kaikki kolme kivaa paikkaa, jotka ovat kaikki suosittelemisen arvoiset.

_MG_2324 kopio

GAGGUI-KAFFELA
(Humalistonkatu 15a 20100 Turku)

Tervetuloo meijä kaffelaa, Gaggui Kaffelaa. Me tehrää kaik meijä kaffela tuatteet iha ite, ain marmeladist sokerimassaa saakka. Kaffetki me sul jauhetaa suaraa pavuist paika pääl, ni saat suaraa kuppiis  tuaret vast jauhettuu kaffet. Et tul säki vaa maistaa gagguu ja kaffet, nährää kaffelas!

Täytyy sanoa, että vaikka rakastan murteita, inhoan kun murteita kirjoitetaan tekstiksi. Se on usein pahempaa kuin ”vauvakielellä” kirjoittaminen. Gaggui-kahvilassa huomasin tekeväni mielipiteessäni vahvan poikkeuksen, sillä murreleikittely sopi mukaan kuvioihin.

Gaggui on viihtyisä, trendikäs, sopivan random ja äärimmäisen herkullinen. Kakuilla on aivan mahtavat nimet, valitsemani juustokakku oli muistaakseni ”vähä liia tuhti”. Valitsimme mukavan pöydän ja luimme jokainen kirjaa tahollamme aikamme. Kahvi oli erittäin hyvää, vasta jauhetuista pavuista, ja astiat kauniita. Palvelu oli harmittavan epämääräistä ja vähän töksähtelevää; esimerkiksi turhautuneisuus paistoi kassahenkilön kasvoilta, kun emme osanneet tehdä kakkupäätöstä ihan heti. Olisin myös itse valinnut vähän erilaisen musiikin enkä suosikkipopitusta.

Näistäkin asioista huolimatta suosittelen ehdottomasti piipahtamaan. Maut ja miljöö olivat varmasti kohdillaan.

_MG_2296 kopio _MG_2306 kopio _MG_2316 kopio   _MG_2373 kopio

TEEPOLKU — TEEHUONE JA TEEKAUPPA
(Humalistonkatu 13, Turku)

Mitä mitä mitä? Kahvifani teen maailmassa! Kyllä vain, kahvila-hoppingimme koki kolauksen, kun jo toinen etappi olikin teepuodissa. Suomen parhaaksi tituleerattu teekauppa piti käydä näkemässä ja kokemassa, ja teelle itselleenkin pitää antaa aina tasaisin väliajoin mahdollisuus näyttää kyntensä.

Ja kyllä kannatti. Saimme vitosella extempore kunnon teemaistelut ja melkein tunnin mittaisen ”luennon” teestä ja teen maailmasta. Intohimo on universaalia, on sitten puhe teestä tai kahvista. Oli mielenkiintoista kuulla osaavalta henkilöltä lisää skenestä ja koko teetouhusta.

Mutta eihän tee toki mitään kahvia ole, enkä valitettavasti vieläkään osannut nauttia teen mausta kunnolla. Eräs keltainen tee oli mietoudessaan kuitenkin varsin hyvää. Jos joskus on lyhyempi tai pidempi hetki aikaa, kannattaa käydä kuuntelemassa ja maistelemassa. Saattaa oppia uutta. Ja teenystävien kannattaa tietysti sännätä apajille!

_MG_2339 kopio _MG_2352 kopio _MG_2358 kopio _MG_2364 kopio _MG_2388 kopio _MG_2495 kopio

BEAN BAR
(Aurakatu 3, Turku)

Bean Barissa ymmärrettiin todella kahvin päälle. Kysyttiin halutaanko hedelmäistä vai pähkinäistä, tummaa- vai vaaleapaahtoista. Kaffa Roasteryn kahveilla harvoin menee vikaan. Itse otin perinteisesti tummaa kahvia, mutta etenkin ystävän kupinreunasta maistettu latte oli taivaallista.

Paikka on lähinnä Take Away -kahvia ja muita mukaanotettavia tuotteita varten, mutta löytyipä sieltä muutama istumapaikkakin hetken levähdykselle. Spesiaalituotteita ovat belgialaiset, käsintehdyt konvehdit. Söin itse niitä silmilläni, kun eivät olleet gluteenittomia, mutta muun seurueen valitsemat passion- ja pähkinäsuklaat katosivat äkkiä lautasilta.

Bean Barissa myydään myös toasteja, makeita herkkuja ja kaikennäköisiä välineitä ja kahvilaitteita nautiskeluun kotipuolessa.

_MG_2490 kopio _MG_2493 kopio

Löytyyköhän minulta edes turkulaisia lukijoita vai ajaako helsinkiläisyys kaikki karkuteille? Sietäisi lukea, sen verran paljon olen hehkuttanut Turkua vuosien varrella. Jos turkulaisia tai Turun kävijöitä löytyy, oliko näistä joku vakiopaikkanne? Entä minne kannattaa suunnata ensi kerralla?

Neljäs kahvila-hoppingin pysäkki oli Turun kauppahallissa. Otin kiireessä mukaani MBakeryn tyrni- ja sitruunamarenkileivokset. Koska viikonloppumme sisälsi suhteellisen paljon ruokaa, otin leivokset mukaani Helsinkiin ja söin ne sunnuntai-illalla. En tiedä olenko koskaan syönyt yhtä hyviä leivoksia. Ehkä olen, mutta en muista niitä kertoja. Olkoon nämä kaksi leivosta siis listan kärjessä seuraavaan hoppingiin saakka.

-Henriikka

22 kommenttia

 1. Niina 1.3.2016

  Cafe Art! Sinne kannattaa mennä. Tiirikkala on myös kiva. Ja Fabbes on hinta-laatusuhteeltaan mahtava.

  Oot käynyt käytännössä mun alakerrassa Humalistonkadun mestoissa, asun nykyään aivan siinä kulmilla. MBakeryllä on kyllä hyvät tuotteet, hyviä valintoja. T: syksystä asti Turkulainen

  Vastaa
 2. Turku, aina ja ikuisesti, Turku on paras, rakkain ja ihanin ?

  = kyllä sinulta löytyy Turkulaisia lukijoita ?

  P.s. ensi kerralla kannattaa tsekata myös Cafe Art, se on oma suosikkini vuodesta toiseen. Samoin Latte on aika hauska paikka. Mutta kahvien laaduista en valitettavasti ole mitään sanomaan, taidan olla luopio kahviblogin lukijana, kun en ole koskaan juonut kahvia…

  Vastaa
 3. b 1.3.2016

  Fazer

  Vastaa
 4. annma 1.3.2016

  Tiirikkala, Cafe Qwensel ja Cafe Art on mainioita! Ja Pure Foodinista saa ihania raakakakkuja!

  Vastaa
 5. Veera Mikola 1.3.2016

  Komppaan kahta edellistä, Cafe Art on aivan loistava! Siellä maistamani kahvi kuuluu parhaimpiin mitä olen koskaan maistanut, ja kakutkin oikein hyviä. Tosin kaverini joi kyseisessä paikassa soijalattea, eikä oikein pitänyt. Sinne on silti aina pakko päästä kun Turkuun asti jaksan matkustaa (niin siis tosiaan en ole Turkulainen vaan Tamperelainen, tosin nyt asun Englannissa :) ).

  Vastaa
 6. loviisa 1.3.2016

  Hep! Hyvä meininki näyttää olleen, vaikka niinhän Turussa aina, hehe. Art ja Tiirikkala, hyviä juu, ja Aula cafén jazzbrunssi (erityisesti kesällä sisäpihalla livemusiikilla, mutta muutenkin!) ja Tintån leipomotuotteet on suosittelunsa ansainneet!

  Vastaa
 7. kata 1.3.2016

  Seuraavaksi kannattaa kokeilla myös pikkuinen Latte Café ihan keskustassa, siellä löytyy sitä maailman parasta asiakaspalvelua. Omistaja Gerard on maailman ihanin ihminen ja toivottaa aina asiakkaan tervetulleeksi kuin hyvän ystävän, kokemusta ei voi unohtaa :)

  Vastaa
 8. emmi 1.3.2016

  Nykyään helsinkiläistynyt, mutta aina ja ikuisesti sydämeltään (<3) turkulainen suosittelee seuraavia:

  Tiirikkala
  Tätä ei voi jättää väliin! Anniskelukahvila, josta saa myös maukasta ruokaa ja keikkaelämyksiä kotiinviemisiksi. (Linnankatu 3)

  Café Art
  Paikan baristat on monena vuonna valittu Suomen parhaiksi ja tunnelmaa ei käy myöskään moittiminen. (Läntinen Rantakatu 5)

  Fontana
  Fontana nyt toki on brunssi- ja lounasravintola, mutta jälkiruokatiskiltä löytyy sellaiset herkut, että en kyllä ohittaisi tätäkään. Ja jos ruokapaikkaa miettii, niin kokeilkaa ehdottomasti tätä! (Aurakatu 1)

  Ruokapaikoista ja baareista suosittelisin myös seuraavia: Kortteliravintola Kerttu, Kaskis, Bar Kuka, Cup & Pint

  Vastaa
 9. Iida 2.3.2016

  Turkulainen lukija ilmoittautuu myös! Ja komppaan edellisiä, missasit Cafe Art:in. Siinä yhdistyy vaan kaikki.
  ps. etenkin jokiranta.

  Vastaa
 10. Sini 2.3.2016

  Jo edellä mainitut Cafe Art ja Tiirikkala! Tintåssa on myös ruoan lisäksi hyvä kahvi ja ihanat leivokset <3 Ah varsinkin kesä iltaisin!

  Vastaa
 11. Mirppa 2.3.2016

  Ihanaa että mainitsit Bean Barin! Se on kai muuttamassa parempiin tiloihin niin pääsee sisätiloissa nauttimaan lattea. Ja Cafe Art on kyllä parasta Turkua mitä on, varsinkin jos pääsee jokirantaan istumaan! Mäkin komppaan Aula Cafeta, sieltä saa opiskelija-alennusta lounaalla ja he ymmärtävät gluteenittoman päälle :)

  Vastaa
 12. Vilja 2.3.2016

  Kirjakahvila Brinkkalan sisäpihalla on ehdoton lemppari. Kahvila on kokonaan vegaaninen ja tarjonnasta löytyy usein myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Kirjakahvilassa eli kirjiksessä on erilaisia taidetapahtumia, keikkoja, leffailtoja ja vaikka mitä upeeta. Vahva suositus :-)

  Vastaa
 13. Heini 2.3.2016

  Vähän kauempana keskustasta, Uittamontiellä, sijaitsee Taikinajuuri, jossa suositaan luomua ja lähellä tuotettuja raaka-aineita! Lämmin suositus :)

  Vastaa
 14. Katri 2.3.2016

  Hahaa toistan nyt muita, mutta Cafe Art on oma vakkarini ollut jo muutaman vuoden! Parasta paikassa on se, että se vaikuttaa useimmiten olevan täynnä (ja joskus jono tiskille on pitkä) ja silti ei koskaan jää ilman pöytää.

  Vastaa
 15. Elena 4.3.2016

  Cafe Art, ihanaa kahvia ja jokinäkymä, joskin kamalat tuolit :D

  Pure Eerikinkadulla on ihana raakakakkuilupaikka?

  Cafe Qwensel on söötti pieni museokahvila, must see varsinkin kesällä<3

  Tiirikkala myös tosi ihana paikka ja hyvä palvelu!

  Tykkään kanssa Gaggui-kaffelasta, mutta samantyylisiä kokemuksia asiakaspalvelusta.. Hieman nyrpeänoloista ollut usein..:/

  Vastaa
 16. Ellen 4.3.2016

  voi . tulee Turku-ikävä <3 kiitos Henriikka! miten mulle tulikin melkeen tippa silmäkulmaan……???

  Vastaa
 17. Janette 14.3.2016

  Turku on ihana kaupunki. ^^ Rakastan myös kahvia, ihana posti!

  Vastaa
 18. Maria 17.3.2016

  Edellä mainitut kahvilat ovat hyviä, tunnelmallisia ja tasokkaita, suosittelen tutustumaan. Paitsi Cafe Art, jota niin kovin usein hehkutetaan turkulaisten kahviloiden kuningattarena. Hmm. Olen hyvin tarkka kahvistani ja nauttinut lukemattomia kertoja täydellisiä tai ainakin hyvin tehtyjä cappuccinoja ja espressoja niin Espanjassa, Ranskassa kuin Italiassakin, jossa tuntuu että pienimmänkin kyläpahasen pienimmästä ja vaatimattomimmasta kuppilasta saa aina laadulla valmistettua espresso-pohjaisia juomia. En tiedä onko reilua verrata Artia näihin, mutta miljööltään (jokiranta) ja sisustukseltaan (perinteisen kahvilan meininkiä) sekä tunnelmaltaan (ihmiset, puheensorina) ei jää mitenkään jalkoihin. Ainoastaan se kahvi: liian monta kertaa cappuccino on ollut joko liian kylmää, valjahtaneen makuista, liian maitoista tai pahimmillaan eltaantuneen, jopa härskiintyneen oloista. Toivottavasti tsemppaavat! Palvelu on kuitenkin aina ollut ystävällistä ja asiantuntevan oloista ja baristat ymmärtääkseni voittaneet kilpailuja. Ehkä oikea ei vain ole osunut kohdalleni.
  Terveisin turkulainen
  Ps. olen lukenut blogiasi jo jonkin aikaa ja pidän siitä aina vain enemmän! Kiitos ihanasta raikkaasta kirjoitustyylistäsi!

  Vastaa
 19. Henriikka 15.5.2016

  Menin näistä kommenteista ihan sekaisin! Miten monella olikaan takataskussaan supervinkki?

  Kiitos ihan jokaikiselle. Säilytän listan mielessänia ja otan käyttöön ensi kerralla, kun kurvaan Turkuun. KIITOS, KIITOS, KIITOS.

  Vastaa
 20. M 5.3.2017

  Olin ennen sitä mieltä että Cafe Art olisi Turun paras kahvila mutta sitten löysin Fika -nimisen kahvilan lähellä kirkkoa. Paikka on aivan ihana ja kaikki tarjolla olevat syötävät herkullisia. Siellä saa jopa herkullista keittoa lounaaksi. Mielestäni hinta- laatusuhde on myös parempi kuin Artissa. Kahvila ei välttämättä ollut vielä pystyssä kun blogiasi varten Turussa vierailit mutta kannattaa ehdottomasti lisätä ensi vierailun ohjelmaan! Myös Cafe Carre on uusi ja mukava paikka kirjaston vanhaa päätyä vastapäätä.

  Vastaa
  • Henriikka 5.3.2017

   Hei kivaa – lisää uusia Turku-kohteita. Ihan mainiota, että kommentoit tänne, vaikka juttu onkin jo vuoden vanha. Voisikin taas alkaa suunnitella seuraavaa Turun vierailun ajankohtaa :-)

   Vastaa
 21. Mika 5.12.2018

  No jos Helsingistä ajelee Turkuun, niin kannattaa kyllä pysähtyä kahville Halikossa Design Hill:n tiloissa toimivaan kahvilaan. On meinaan makusinfonian lisäksi esille asettelu aivan viimeisen päälle. Itse aina juon Lattea, niin en muita kaffeja osaa kommentoida, mutta Latte on aina ollut ammattitaidolla tehty. Monissa paikoissa kun laadunvaihtelu voi olla aika hurjaa

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.