Torikorttelit.

Pyrin parhaiksi kavereiksi Helsingin kanssa. Haluan oppia tuntemaan ratikkareitit, bussilinjat, kadunkulmat, kievarit ja kahvilat, divarit, paperikaupat, satamat ja niiden laivat, kirpputorit, leipomot, suklaapuodit, metsät ja puistot, sekä asuinalueiden hengen. Haluan tietää kaupungin perinteet ja historian, mutta pysyä erityisesti perillä siitä, mitä nyt tapahtuu: mistä nyt puhutaan ja mitä on tekeillä? Mitä täällä tapahtuu?
Yksi parhaimmista käynnissäolevista uuden kaupunkikulttuurin projekteista on ehdottomasti Torikorttelit. 
”Torikorttelit on Kauppatorin ja Senaatintorin välissä henkiin heräävä Helsingin uusi vanha kaupunki. Historiallinen alue, jossa luodaan ja eletään uutta Helsinkiä. Vuoteen 2017 saakka kortteleita läpikäyvä remontti mahdollistaa väliaikaisia ja pysyviä tiloja uusille toimijoille ja tapahtumille.”
Koko jutun juju on herättää vanha keskusta eloon. Entinen, aktiivinen korttelisto Tuomiokirkon edustalla on vuosikymmenten saatossa hiljennyt hiljenemistään. Kauniit rakennukset ja liiketilat ovat jääneet huomiotta, ja tapahtumat ja palvelut ovat siirtyneet kortteleista kauemmaksi. Torikorttelit-projekti ajaa aluetta takaisin kansan tietoon ja edistävät yrittäjien ja muiden tekijöiden pääsyn korttelien tiloihin toimimaan. 

Tämän jutun kuvat ovat Torikortteleissa sijaitsevasta Urban Story -liikkeestä, mutta kortteleissa tapahtuu paljon, paljon muutakin. Itse pidän paljon pienempien katujen tunnelmasta ja mukulakivityksestä. Kahvi- ja ruokatarjonta ei rajoitu Engeliin, vaan alueella on esimerkiksi teehuone Chai Wan ja suomalaista ruokaa ja suominostalgiaa tarjoava Savotta. Ostospuolelta löytyy esimerkiksi Lumi, Urban Story ja Madeby Helsinki, ja esimerksi Samujia ja Costo toimivat pop-up-putiikkeina Torikortteleissa viime kesänä. Lisäksi alueella joogataan, nautitaan musiikista, kuvataiteesta, katujuhlista ja muista riennoista. Kortteleihin on ujuttautunut myös Erilainen matkatoimisto, jossa tiedetään missä paikalliset menevät ja annetaan vaihtoehtoisia vinkkejä arjen minilomille ja mikromatkailuun.

Sieltä puolen tulee aina kyselyitä, mitä Helsingissä kannattaa tehdä, minne mennä ja mitä nähdä. Tämä on sellainen alue, että jos rakastaa haahuilla päämäärättömästi niin kuin minä, niin haahuilkaa ihmeessä tänne haahuilemaan.
Ja päämäärätietoisemmillekin tiedoksi, että Torikorttelit eivät hiljene talvikaudeksi. Pitäkää silmällä tätä uutissivua ja hypätkää mukaan osallistumaan ja tekemään. Helsinki on parhaimmillaan, kun se on elossa.
-Henriikka

8 kommenttia

 1. Elisabeth 28.9.2013

  Torikorttelit kuuluvat myös minun suosikkipaikkoihin Helsingissä <3 Alueella on jo n. 15 kahvilaa/ravintolaa!

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

  Vastaa
  • Henriikka 30.9.2013

   Jep, toinen toistaan ihanampia kahviloita. Ja italialaista jätskiä, mmmmm.

   Vastaa
 2. Anonymous 29.9.2013

  Urbaaninenä!

  Vastaa
 3. Anonymous 29.9.2013

  Muistatko minkä merkkisiä ovat nuo origamimaiset lamput kuvassa 12? Pallomainen mintun värisen takana näyttää upealta ja olkkariini sopivalta:)

  Vastaa
  • Henriikka 30.9.2013

   Hitsi vie, kun en muista yhtään. Voithan soittaa liikkeeseen ja kysäistä? Tuotteet ovat tosin saattaneet vaihtua sitten kuvienottohetken.

   Vastaa
 4. Anonymous 29.9.2013

  Asutko jossakin päin kaisanniemeä/kruununhakaa? Olin olevinani näkevän sinut sielläpäin yhtenä päivänä

  Vastaa
  • Henriikka 30.9.2013

   Hei siellä. En asu, asun Arabianrannassa. MUTTA siskoni asuu siellä, ja siksi olin siellä perjantaina, ja ystäväni asuu siellä, ja siksi olin siellä sunnuntaina.

   Ja muutenkin pyörin siellä useasti. Saatoitpa siis hyvinkin bongata.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.