7 tietokirjavinkkiä syksyyn

Tietokirjallisuus – siinäpä vasta kuiva termi kiinnostavalle asialle. Kun kaunokirjallisuus-sana puhkuu hattaraa ja onnellisuutta, töksähtää tieto aika kovasti. Termistä viis, minulla olisi nyt seitsemän tietokirjasuositusta päälle vyöryvään syksyyn.

Olen parin viime vuoden aikana tajunnut eläväni kuplassa, jossa kaikki kirjoittavat kirjoja. Tai jos eivät kirjoita, niin kuvittavat tai taittavat. Ehkä kustantavat. Se on tietysti ihana kupla, vaan välillä sitä luulee harhaisesti itseään luuseriksi, kun ei ole julkaissut yhtä ainutta tieto- tai kaunokirjaa.

Näidenkin suositusten takana ovat ystävät ja tutut ihmiset, joiden tiedän nähneen hirveän vaivan kirjojensa eteen. Sitäkin isommalla ilolla esittelen seuraavat seitsemän:

1. Hyvin eletty (Karita Sainio)

”Jokaisen nykynaisen must-have-käsikirja kestävään elämäntapaan.

Vastuullisuus on chic. Yhä useampi haluaa kosmetiikkansa puhtaana, muotinsa eettisenä ja ruokansa vegaanisena. Hyvin eletty opastaa kattavasti kauniiseen vastuulliseen elämään.”

Suora, muttei paasaava opus, joka käsittelee isoja asioita esteettisesti ja rehellisesti. Pienelle ihmiselle ymmärrettävästi. Psst! Kirjan on valokuvannut ihana ystäväni Ida.

2. Kasvis ruokakirja (Hanna Hurtta)

”Kasvis tarjoilee monipuolisen kattauksen maukkaita ja täysipainoisia kasvisruokia päivän jokaiseen hetkeen arjen nopeista tarpeista viikonlopun brunssille. Kirjan ohjeilla innostut ja onnistut, olit sitten kasviskokkailun vasta-alkaja tai pitkän linjan vegaani. Kirjan kaikki reseptit ovat helposti muunnettavissa vegaaniseen ruokavalioon, eivätkä ne sisällä gluteenia tai valkoista sokeria.”

Tämä on ehdottomasti se tietokirja, jota olen odottanut kaikkein eniten. Tajutan määrä Hannan herkkureseptejä, jotka eivät ole liian kimurantteja, mutta joissa on kuitenkin itua. Ihanaa.

3. Puuron uusi aika – maidottomia ja gluteenittomia puuroja, vanukkaita ja jogurtteja (Tuulia Järvinen & Tiina Strandberg)

”Täyteläisen pehmeitä unelmapuuroja, pirteän energisiä tuorepuuroja ja pikaruokaa pikkunälkään. Uuden ajan puurot ja vanukkaat tehdään laadukkaista raaka-aineista ilman gluteenia, valkaistua sokeria, maitotuotteita tai muita eläinperäisiä tuotteita.”

Rakastan puuroa! Ai että. Kirja on täynnä värikkäitä, ihania laatupuuroja, joita jopa minä osaan valmistaa.

4. Suuria unelmia (Anu & Anthony Ubaud)

”Kymmenen tarinaa siitä, miten omat unelmat toteutuvat. Anu ja Anthony Ubaudin kirjassa julkisuudesta tutut henkilöt puhuvat nuorille haaveiden saavuttamisesta.”

Ystäväni Anun ja hänen miehensä upeasti taitettu, kuvitettu ja kirjoitettu kirja isoista pilvilinnoista, joista tuli todellisia.

5. Eat Cake! – herkullisesti vegaaninen / deliciously vegan (Viena Jurvelin, Kaisu Jouppi)

”Opus ei ole vain vegaanisten herkkujen reseptipankki, vaan myös visuaalinen matka levollisiin leivontatuokioihin ja henkäyksen kevyiden marenkikakkujen leikkaamiseen ystävien kesken.”

On taatunvarmaa, että jos Vienan reseptit ja Kaisun valokuvat yhdistää, syntyy aivan upea kakkukirja. Kirja on lumoava paperivalintaa myöten.

Lisäksi aion pokalla suositella kahta kirjaa, joita en ole edes vielä lukenut. Kaiken lukemani ja olettamani perusteella uskoisin näistäkin kahdesta silkkaa hyvää:

6. 12 tarinaa kirjoittamisesta (Mikko Toiviainen, Ronja Salmi)

”Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen ovat haastatelleet omien alojensa huippuja ja kirjoittaneet kirjan innostuksesta, työstä ja unelmista. Kirja yllyttää lukijaansa tarttumaan omaan työvälineensä sekä tarjoaa myös käytännön vinkkejä ja harjoituksia oman kirjoittamisen tueksi.”

Kun kirjoittaa paljon, ja usein melko nopeasti, saattaa kela jäädä helposti pyörimään. Toivon saavani kirjasta uutta draivia ja ajateltavaa. Haluan muistutella myös omasta rakkaudestani puhtaasti kirjoittamista kohtaan.

7. Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät (Hanne Valtari, Satu Rämö)

”Haaveiletko jättävästi palkkatyön ja alkavasi tehdä työksesi sitä mistä pidät? Mietitkö miten yhdistää intohimo ja elannon hankkiminen? Haittaako, jos yhden intohimon sijasta onkin monta kiinnostuksen kohdetta?”

Yleensä tällaiset ajatukset ja lauseet saavat kuplatutkani huutamaan, karvani pystyyn ja pakenemaan. Mutta tästä kirjasta olen kuullut niin paljon kehuja, että pakkohan se on lukea. Enkä epäile, etten saisi myös paljon irti.

Nonniin! Joko minun olisi aika kirjoittaa oma kirja? Ehei, ei vielä. Hyvin mahdollista, ettei koskaan.

-Henriikka

Ps. Nyt vain jään valmiiksi nolona odottamaan, minkä ystävän laatukirjan unohdin listalta…

3 kommenttia

 1. Morjes missä seurassa! Kiitos ihana <3

  Vastaa
  • Henriikka 5.10.2017

   No sä tosiaankin kuulut tähän seuraan. Kiitos itsellesi <3!

   Vastaa
 2. […] Ensimmäinen tietokirjavinkki on Hannan Soppa -blogista tutun Hannan vegeruokakirja. Selkeitä, yksinkertaisia ja riittävän nopeita reseptejä ilman kikkailua. Nostin tämän myös aiemmin syksyn tietokirjavinkkeihini. […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.