Miksi en ymmärrä joulustressiä?

Jouluaatto on maanantaina. Se tulee niin varkain, en ole ehtinyt valmistautua juuri lainkaan. Yleensä järjestän joulutouhut systemaattisesti joulukuun ensimmäisten viikkojen aikana, mutta nyt viitin viikkoni Tansaniassa. Takaisin tullessani lähtötilanne (+10 astetta ja vesisade) olikin muuttunut kunnon lumivaipaksi ja heräsin siihen, että joulu on melkein ovella. Pitkäjänteiset joulupuuhat saivat jäädä: koristeet jäivät vintille ja lahjoen ostonkin tein ensimmäistä kertaa viime hilkulla. Itsetehtyjä paketteja en valitettavasti saanut valmiiksi tavalliseen tapaan. Joulu yllätti täysin. Mutta toisin kuin luulisi, se ei ole lainkaan stressaavaa, vaan oikeastaan aika jännittävää.
Olen oppinut vanhemmiltani, ettei joulua kannata stressata ja anoppinikin sanoi tänään, että komero kannattaa siivota, jos aikoo viettää siellä joulunsa. Ihmettelen suuresti niitä huusholleja, joissa ennen joulua asetellaan pakasterasiat aakkosjärjestykseen ja muutetaan sisustusta kahdeksasti. Itselleni joulunaika on sitä rauhoittumisen (ja myös huomattavan kutkuttavien salaisuuksien) aikaa. Joulunaika kuluu villasukat jalassa, lautapelejä pelaten ja hyvin syöden. 
Toffifeita meni tänään ansiokas määrä ja glögiäkin useita kuppeja. Tomusokerista, vedestä ja karamelliväristä sain pipareille kuorrutetta ja laitoin kaiken luovuuteni peliin. Lahjat alkavat olla kääreissään, ei tosin yhtä kauniisti kuin yleensä, mutta miksi minä sitä itkisin? Voinhan sitten paketoida ensi vuonna vieläkin paremmin. Jos huvittaa. Nukun aamulla pitkään, valvon illalla myöhään, nautin perheestä ja ystävistä, jäätävän kovista pakkasista ja siitä, että lahjoja voi antaa ja saada. Kertokaa minulle joulustressaajat, mikä saa teidät tästä niin kovin vauhkoamaan?

Josko jokainen nyt laskisi sen keittokauhan tai luutturätin maahan ja kelaisi, 
mikä tässä oikeasti on olennaista. 
Henriikka

10 kommenttia

 1. Anonymous 23.12.2012

  provosoivaa, mutta asiaa puhut siskohyvä. nähdään joulupäivänä!

  ps. ite en kuitenkaan hyväksy kuin täydellisesti paketoidun joululahjan.

  Vastaa
  • roosaliina. 23.12.2012

   sama.

   Vastaa
  • Henriikka 26.1.2013

   Että te ootte höpönassuja. Ihan hölmöläisiä. Ette saa lahjoja laisinkaan. eiku hups, joulu meni jo.

   Vastaa
 2. Anonymous 23.12.2012

  Aion nyt perustella joulusiivouksen yms. stressitekijöiden merkityksen. Mäkin oon kuullu ton että siivoa komero jos aiot viettää joulun siellä. Ihan hyvin ajateltu. MUTTA. Mä rupesin tänä jouluna miettimään tätä vähän tarkemmin. Meillä aina on hullu siivous ennen joulua. Tavallaan tosi ärsyttävää, ja sitä sit kelaa et ”eiks tätä vois tehdä joskus muullon miks just nyt ku on kaikkee muutaki”. Mutta jos sitä ei tee nyt niin tuleeko sitä tehtyä milloinkaan?
  On mukava, että vuoden suurinta juhlaa varten siivotaan ja valmistaudutaan. Tulee jouluinen ja juhlava olo kun koti on siisti. Jos koti näyttäisi samalta kuin arkena, ei tuntuisi niin joululta. Paras tunne on myös kun hurjan joulusiivon jälkeen menee saunaan relaxoitumaan ja aamulla herää kotona jossa on joulu. Ja muutenkin, miksi siivoomisen pitäis olla stressaavaa? Sitä tehdään kuitenkin itseä varten, ja sitäkin voi tehdä ihan rauhassa. Siivominen voi olla kivaakin.
  Hyvää joulua!
  – R

  Vastaa
 3. Anonymous 23.12.2012

  Nimenomaan! R puhuu asiaa :D Olin tänä vuonna kipeänä juuri pari viikkoa sitten, enkä osallistunut leipomistalkoisiin lähes ollenkaan, eikä tuntunut yhtään joululta. Eilen kuitenkin siivottiin, ja heti tuli joulufiilis :D

  Mutta se stressi! Saat oikeasti olla hyvin, hyvin onnellinen, jos et stressaa. Itellä on kaks pahetta, jotka oon huomannu tän syksyn aikana: kaikista mahdollisista (oikeesti, melkeen mikä hyvänsä asia) huolehdin ja mietin ja stressaan, ja lisäksi olen perfektionisti. Neulon ja virkkaan, mutta yhtään villapaitaa en ole tehnyt valmiiksi asti (No oon, mutta en oo niihin tyytyväinen, joten aion tehdä niille jotain -luultavasti jäävät siis keskeneräisiksi :/ ). Kaipaisin kyllä tehokkaita vinkkejä, miten voisi olla hermoilematta joka ikistä vastaantulevaa asiaa, voisitkin järjestää tuostakin aiheesta postauksen, olisi kullanarvoinen juttu :)

  Vastaa
  • Henriikka 26.1.2013

   Heippa,

   hyvää keskustelua: kiitos suuresti siitä! Ehk mä vähän liikaa korostin sitä, etteikö saisi siivota tai ettäkö sitä kannattaisikin välillä tehdä. Joskus vaan tuntuu, että ihmisilt menee huomio olennaiselta sen vuoksi, että veivataan mopin ääressä. Tärkeintä olisi kai se, että jos siivoaa hullun lailla, niin siitä edes jollain tasolla nauttisi eikä stressi veisi voimia joulurauhalta.

   Tietenkin, jos se jouluntuntu tulee jouluaherruksen jälkeen vasta, niin totta kai kannattaa. Mutta jos tuntuu, että hommat painavat niskaa liian raskaasti, niin saa antaa itselleen myös luvan levätä. Parastahan on siivota, jos siitä ei stressaa. Itse siivous kun on vaan ainoastaan positiivinen asia.

   Vastaa
 4. Roosa 25.12.2012

  Mulle kävi ihan samalla tavalla: joulu tuli paljon aiemmin kuin aikasempina vuosina… Ja oli oikeastaan (salaa) helpottavaa ostaa valmiit lahjat, koska niissä omatekoisissa on kuitenkin kaikessa ihanuudessaankin paljon enemmän vaivaa!

  Vastaa
  • Henriikka 26.1.2013

   Se vaan jotenkin iski! En ehtinyt valmistautua tipan tippaa, enkä käydä glögittelemässä ystävien kanssa kai kertaakaan kodin ulkopuolella. Omatekemät lahjat on parhaat vain silloin, kun niihin on oikeasti mahdollisuus laittaa reilusti aikaa.

   Vastaa
 5. miijamarya 27.12.2012

  Mulla tuli kans joulu tänä vuonna varkain, kun rakkaan mummin sairastuminen vei ajan joulutouhuilta. Parasta joulussa oli, että sain sittenkin mummin sairaalasta jouluksi kotiin. Jäi siivoamatta ja leipomatta, mutta tuntui kuitenkin joululta <3 oli kiva huomata se.

  Mutta muuten; mulla on koti aina niin sekaisin, et on ihanaa, kun se ees kerran vuodessa on vähän kauniimpi. Arkena en sitä niin pystyis pitämään. Tänä jouluna se on kyllä ollut sikinsokin, ehkä uudeksvuodeks siivoan :)

  Vastaa
  • Henriikka 26.1.2013

   Voi että, olipa ihana että sait mummisi jouluksi kotiin sitten kuitenkin. Leipomiset ja siivoomiset on pientä rakkaiden ihmisten rinnalla.

   Minäkin pidän siitä, että jouluisin on puhdasta. Mutta joulurauhasta en tingi, vaikka koti jäisikin sitten puunaamatta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.