Uuden kodin ostoslista

sisustuskuva

Sisustussuunnitelmat kannattaa aina aloittaa mieluummin roihuavalla liekillä kuin vakan alle kätketyllä kynttilällä. Parhaat tulokset syntyy, kun antaa aivojen ensin käydä omat unelmakierroksensa. Sen jälkeen voi palata ruotuun, muistaa oman kotinsa vajavaisuudet ja perustaa suunnitelmat käytäntöön.

Pinterest on mieletön paikka juuri tällaiseen hurjasteluun. On tietenkin oltava valmiina ottamaan se riski, että eri inspiraatiokansioissa oleskelu saa haluamaan suurempaa asuntoa, johon voisi yhdistää kaikki universumin tyylit barokista skandinaaviseen minimalismiin. Joskus sitä on vain niin lukkiutunut omiin huonekaluihinsa, omiin pinttyneisiin tapoihin käyttää esineitä ja ratkaista tilaongelmia, että pieni tirkistely tekee hyvää.

sisustuskuva2

Olen viimeisen viikon aikana haaveillut valmiista sisustuksesta, mutta suurinta päänvaivaa tuottavat puuttuvat huonekalut. Emme halua ostaa hätäratkaisuja, joten etsintäkin kestää luonnollisesti kauemmin. Erittäin vahvasti vallitseva valintakriteeri on tilan koko: 43-neliöiseen asuntoon ei hevillä mahduteta 24 hengen ruokapöytää. Etenkään jos haluaa sinne yhtään mitään muuta. Fyffendaalia aka fyrkkaa ei myöskään asunnonoston jälkeen ole heitellä jokaiselle katusoittajalle, vaikka toki haluamme panostaa mahdollisimman paljon laatuun ja vastuullisuuteen.

Ostoslista näyttää tällä hetkellä tältä:

1. Sänky

Edellinen sänkymme oli surkea, käytettynä vuonna 2010 ostettu 120-senttinen jenkkisänky. Valuimme kuoppaan pakkolusikkaan sängyn keskelle. Voitte arvata, ettemme ottaneet tätä mukaan uuteen kotiin.

Nukumme tällä hetkellä kahdella vieraspatjalla makuuhuoneemme lattialla. Se on oikein välttävä ratkaisu, mutta uusi sänky on etsinnässä. Patjan leveys voisi olla 140 cm, mutta 120 cm riittää myös oikein hyvin, jos sänky on kaunis ja käytännöllinen. 140-senttisen patjan kanssa tilasta saattaa koitua ongelma: Luulen, että makuuhuoneeseen mahtuisi kauniisti maksimissaan 150-senttinen sänky (patja + sängyn reunat).

Tärkeä kriteeri on säilytystila: joko laatikollinen tai vuodesohvamaisesti nouseva sänky olisi passeli. Laatikot ei kuitenkaan saa olla rullattavat, koska en haluaisi jyystää kauniita lattioitamme pyörillä.

sisustuskuva3

2. Vaatekaapit

Tästä kirjoitin jo aiemmin. Tarvitsisimme vaatekaappeja/-komeroita. Luultavasti mattavalkoisia, mielellään ilman vetimiä. Monipuolisia: rekillisiä, mutta myös hyllyllisiä. Leveys 1,5–2 m. Syvyys maksimissaan 58cm. Korkeutta voi olla reilusti. Saranalliset ovet: ei peiliä, ei liukuovia. Haluaisin henkariputken olevan ”sivuttain”, niin että kaikki vaatteet näkee ovet avatessaan. Kolme-neljä kaappia esimerkiksi, tähän tyyliin ilman nuppeja.

Uskon, että tässä asiassa täytyy turvautua mittatilauksesta valmistettuihin kaappeihin.

3. Ruokapöytä

Sydämessämme olemme pyöreän pöydän väkeä, sillä rakastamme yhdenvertaista sosiaalista istumisasetelmaa ja pyöreän muodon luomaa tuntua. Nykyiseen keittiö-/olohuone-yhdistelmäämme sopii kuitenkin huomattavan paljon paremmin suorakulmiopöytä.

Jotain yksinkertaista, jotain selkeää. Ei liian tummaa, muttei välttämättä kokovalkoistakaan. Tuolipaikkoja 4–6. Ja haluaisin suorat pöydän jalat, sillä jostain syystä en välitä lainkaan pyödän keskeltä vinottain sivulle levittyvistä pöydänjaloista.

4. Nojatuoli

Entisessä kodissa meillä oli kaksi nojatuolia: retrokeltainen ja kukkakuvioinen, joka oli parillä kympillä hankittua hetken mummolahuumaa (vein sen työpaikalleni, hihi). Toinen on uuteen kotiin kuljetettu, valtava viininpunainen löhötuoli, jonka ostin 17-vuotiaana kirpputorilta Lahdesta. Tuoli on rakas, muistorikas ja ensimmäinen huonekaluni, mutta auttamattomasti liian suuri tähän lukaaliin. Vien sen mökille ja sijalle kaivataan jotain vähän kevyempää.

Intuitiona mielessä on kevytrakenteinen, konjakinvärinen nahkanojatuoli.

5. Kirjoituspöytä

Myimme juuri vanhan kirjoituspöytämme. Se oli liian raskasrakenteinen pieneen makuuhuoneeseemme. Uusi omistaja on uudesta pöydästä aivan innoissaan: paljon säilytystilaa taiteilijalle! Meni ainakin oikeaan osoitteeseen.

Tilalle toivoisimme jotain kevyempää (yllätys yllätys). Oikeastaan tämän suhteen on kaikki vielä auki ja unelmat löytämättä.

—-

Tässä olivat suurimmat hankintahaaveet. Eikun onhan niitä vielä muutama: sohvapöytä ja tv-taso. Ja yksi String-hylly sängynpäätyyn. Edellisellä omistajalla oli samassa kohtaa samanlainen, mikä helpottaa asentamista mukavasti.

Näiden lisäksi kaipaisimme nykyisen 40-tuumaisen telkkarin sijasta vaihtoa 32-tuumaiseen (anyone?), mattoja ja paria huonekasvia. Kuka tietää, mitä kaikkea vielä. Jos pitäisi paljastaa ääneen suurin sisustusunelma, niin se olisi uusi taidehankinta ensiasunnon kunniaksi. Vaikka taiteesta puhuttaessa ei voi mielestäni enää puhua sisustuksesta. Taide on jotain sisustusta suurempaa.

Mikäs tässä on kiire valmiissa maailmassa? Jos sinulla on kuitenkin vinkki hankintaan jos toiseen liittyen, niin en voi muuta kuin arvostaa. Ihanaa sunnuntai-iltaa!

-Henriikka

Kuvat: Lilyfield LifeNora Nordland & Remodelista

13 kommenttia

 1. Hennariikka 10.1.2016

  Innolla odotan lisää kuvia kodistanne :–) Meillä on 45neliötä, joten hauska nähdä miten teillä lutviutuu tavarat melkein samankokoiseen kotiin!

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Kunnon kuvia saat vielä hetkosen odotella, kun ostoslista ei ole kuukaudessa lyhentynyt vielä ollenkaan. Hupsis. Toivottavasti kuitenkin lähitulevaisuudessa.

   Vähän tällaista tetristähän tämä meininki on vielä ollut, mutta eiköhän ennen pitkää kaikki tavarat löydä paikkansa :-)

   Vastaa
 2. Maria 10.1.2016

  Kuulostaa hyvältä ja haastavalta! Innolla odotan millaisia löytöjä teette :)
  Tiedän, ettei IKEAa voi oikein mainostaa laadukkaita huonekaluja etsiessä. Viime visiitillä huomasin kuitenkin, että sinne oli tullut muutama uusi, siro ja jopa melko hyvän näköinen kirjoituspöytä. Eikä yhtään ikeamainen! Kannattanee siis ainakin vilkaista! :)

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Heippa Maria,

   ja kiitos, että kommentoit. Ikeassa käytiinkin pari viikkoa sitten pikkuvisiitillä ja katseltiin pöytiäkin. Vielä ei mikään sykähdyttänyt ihan tarpeeksi, mutta olivat kyllä ihan selvästi petranneet. Good for them!

   Vastaa
 3. Nipsuu 10.1.2016

  Millä nimellä sut löytää pinterestistä :)?

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Moikka Nipsu,

   pinterestistä mut löytää tällä samaisella Aamukahvilla-nimellä. Sivupalkista löytyy myös linkki.

   Vastaa
 4. mepe 10.1.2016

  Muutin itsekin syksyllä uuteen asuntoon, ja tarvitsin makuuhuoneeseen lisää säilytystilaa. Hankin sängyn alle Ikeasta matalia Skubb-säilytyslaatikoita, ja oon niihin tosi tyytyväinen! Pariin isoon laatikkoon meni kaikki petivaatteet ja pyyhkeet, ja kahvoista laatikot saa vedettyä helposti esiin. Edulliset, eikä ole pyöriä :)

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Me yritetään etsiä sänkyä, jossa olisi säilytystila itsessään eikä tarvitsisi erillisiä säilytyslaatikoita. Kiitos kuitenkin vinkistä! :-)

   Vastaa
 5. Roosa 11.1.2016

  Meillä myös muutto ensimmäiseen omaan asuntoon tämän kuun lopussa. Tuossa jo joku aiemmin mainitsi Ikean kirjoituspöydästä, sinne on nyt tullut yksi ihana uutuus :) Alla linkki yhteen, mihin kiinnitin huomiota!

  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90278277/

  Vastaa
  • Henriikka 20.2.2016

   Moi Roosa.

   Tuo sun linkkaama pöytä on kieltämättä aika söpö yksilö. En oo ihan varma edes nähtiinkö sellaista, kun käytiin Ikeassa viimeksi. Vielä ei oo kuitenkaan ihan sellaista pöytää löytynyt, minkälaisesta haaveillaan.

   Toivottavasti teidän muutto meni hyvin ja ootte viihtyneet uudessa kodissa!

   Vastaa
 6. Ellu 11.1.2016

  unikea.fi

  Riippuen tosiaan budjetista, Tuukan tekemiä sänkyjä voisi suositella! Hienopuusepän valmistama, täällä mansessa. Kotimaista ja laatua, siitähän kaikki tykkää.

  Vastaa
  • Henriikka 12.1.2016

   Hei Ellu. Kiitos vinkistä! Osaatko yhtään kertoa missä hinnoissa liikkuvat? Onko sulla omakohtaista kokemusta, onko tuttu seppä tms? Näyttävät upeilta sängyiltä, huh!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.