Vastauksia kysymyksiin 1/3

MG_1653-kopio

Missä opiskelet?

Valmistuin toukokuun lopussa kulttuurituottajaksi Metropolia AMK:sta enkä siis tällä hetkellä opiskele mitään. Kulttuurituotannon opintojen lisäksi luin Jyväskylän yliopistossa suomen kielen, kirjallisuuden ja kasvatustieteiden perusopinnot.

Mitä kaikkia vaihtoehtoja mietit sillon aikoinaan kun jouduit miettimään näitä?

Lukion jälkeen hain ensimmäisenä vaihtoehtona liikuntatieteelliseen, sillä olin luullut koko elämäni haluavani liikunnanopettajaksi. Sen lisäksi hain opiskelemaan kulttuurituottajaksi ja äidinkielenopettajaksi. Pääsin sisään vain äidinkielenopettaja-opintoihin. Pidin välivuoden, jonka jälkeen opiskelin näitä opintoja vuoden tajuten, etten halua suomen lehtoriksi. Hain uudestaan kulttuurituotantoa Helsinkiin ja itse asiassa pääsin sekä Metropoliaan että Humak:kiin. Hain tälloin myös sisustussuunnittelua ja graafista suunnittelua sekä kuvataidekasvatusta.

Miten päädyit opiskelemaan kulttuurituottajaksi, missä opiskelet ja mitä oot siitä tykännyt?

Päädyin opiskelemaan kulttuurituotantoa Metropoliaan sattumien kautta. Etsin nettisivuilta kiinnostavia vaihtoehtoja ja kulttuurijutut kiinnostivat. Hain tietämättä mitä työ käytännössä tarkoittaa, ilman kokemusta alasta. Olen tykännyt kovasti ja nyt valmistumisen jälkeen aion kesän aikana kirjoittaa asiasta vielä oman artikkelin.

Pari vuotta sitten kirjoitin opinnoistani. Niistä voi lukea täältä: https://aamukahvilla.fi/2012/03/kulttuurituotanto-kulttuurituottaja-opiskeluistani/

piheporukka-copy

Missä ystäväsi opiskelevat?

Monissa eri paikoissa plus suuri osa on jo siirtynyt työelämään. Mutta esimerkiksi sairaanhoitajaksi Diakissa, Helsingin yliopistossa kasvatustieteitä, musiikkitieteitä ja viestintää. Moni ystäväni on valmistunut sosionomiksi ja usea työskentelee myös media-alalla eri koulutuksin.

Kerro kiinnostavia opiskelupaikkoja?

Tässäpä kinkkinen! Mikä nyt kutakin kiinnostaa. Mutta jos saisin itse nyt lähteä opiskelemaan mitä vaan, niin erityisesti puheviestintä kiinnostaisi. Uskon, että olisin kiinnostunut yllättävän monesta opinahjosta, jos vain ottaisin selvää.

Mitä lukio-ajasta jäi käteen?

Huomattavat kasvunvuodet, itsenäistyminen, yksi hyvin tärkeä ystävä ja rakkaita muistoja Kouvolasta. Itsetunnon kehittyminen ja paljon analyysia omasta itsestä ja paikasta tässä maailmassa.

Oliko yo-kirjoituksilla loppujen lopuksi mitään merkitystä mielestäsi?

Oli todellakin. Moneen paikkaan vaadittiin tiettyä keskiarvoa, jotta lähtöpisteet riittivät edes pääsykokeisiin.

Luetko paljon? Millaisia teoksia?

Tällä hetkellä en kyllä lue paljon vaikka haluaisin. Rakastan lukea ja luen pääasiassa romaaneja (aiheina mm. yhteiskunnalliset aiheet ja eri kulttuurit) sekä tietokirjallisuutta.

Paras kirja jonka olet lukenut 2015?

En ole lukenut tänä vuonna erityisen paljon, etenkään hyviä kirjoja. Kävin ostamassa tänään Sara Karlssonin kirjan ”Hyvän elämän anatomia” ja odotan siltä paljon tietämättä siitä mitään.

IMG_8419__

Mitä kirjaa olet tavannut nutturapäisen miehesi lukevan sohvalla?

Lähikuukaudet hän on uppoutunut lähinnä viestinnän opintoihin liittyviin tietokirjoihin. Hitlerin elämänkerta-tiiliskivi on ollut kesken jo varmaan viisi vuotta. Viime jouluna nutturamies luki höökillä kirjaa, joka kertoi historian merkittävistä vahingoista, jotka ovat vaikuttaneet ratkaisevasti koko maailmaan.

Mitkä ovat kaikkien aikojen tärkeimmät kirjat top3?

Tähän en lähde. Ei millään pysty listaamaan. Häräntappoase oli ensimmäinen kirja, joka tuntui nostavan minut lastenkirjoista vähän aikuisempiin kirjoihin. Olin kai 12-vuotias sen lukiessani. Viimeinen kirja, joka on oikeasti imenyt minut ihan täysin mukaansa on Taivaslaulu.

IMG_3679-kopio

Jos täytyisi valita kolme vaatekappaletta, mistä et luopuisi, mitkä ne olisivat?

1. Turkoosi, kulunut isän vanha college
2. Ruskea kirppikseltä löydetty nahkahame
3. Musta Twist & Tangon bikertakki

Kosmetiikkafriikkinä haluan tietää sun ehdottoman lempimeikkisi!

Cliniquen kulmakynä, sävy 2: kylmän vaalea

Jos haluan tutustua sinuun ”in real life”, onko se mahdollista?

No, mikä ettei, jos satutaan joskus oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan. Mutta periaatteessa minulla on kyllä suuri osa ystävyyssuhteista ihan muiden reittien kautta syntyneitä.

Jos voisit tehdä aikamatkan menneisyyteen, mille vuosikymmenelle haluaisit mennä?

1920-luku kutkuttelee.

Millaisen kulttuuritapauksen tuottaisit, jos resurssit olisivat rajattomat?

Aivan valtavat tanssiaiset hyväntekeväisyysaspektilla ja kunnon kostyymi- ja somistus-panostuksilla.

Kummassa maailmassa eläisit jos olisi pakko valita kahdesta: sähkötön kaupunki vai kahvilaton kaupunki?

Kahvilaton. Kahvilatunnelman voi luoda itsekin, mutta sähköä on vaikeampi kehitellä itse. Sitä paitsi sähköttömät kahvilatkin olisivat suht vaikeita.

IMG_3654-kopio

Millaisen kinderyllätyksen suunnittelisit?

Minimittanauhan tai jonkun muun pieneen tilaan menevän hyödykkeen.

Asuntovaunuloma vai moottoripyöräloma Alpeilla?

Asuntovaunu. Kyllä minussa on karavaanaria motskarinaista enemmän.

Mikä on paras tv-sarja juuri nyt?

Modern Family katsomme Netflixistä, olen kiintynyt lähes kaikkiin sarjan hahmoihin. TV:stä katson vain uutisia ja aamutelkkaa.

Mikä olisi kirjoittamasi romaanisi ensimmäinen lause? Entä viimeinen?

Ensimmäinen voisi olla ”Minä kaipaan sinua” ja viimeinen voisi olla vaikka ”ja niin minä sinua kaipasin.

Stressaatko paljon? Mistä stressaat? Miten selviydyt stressitilanteista?

En varmaan ihan tarkalleen tunnista stressiä. Periaatteessa en ole lainkaan kova stressaamaan, mutta liika kiire tekee minusta kireän. Stressi on kuitenkin tunne, kun luulee ettei selviä kaiken kanssa, mutta ei minulla ole juuri koskaan sellaista tunnetta.

Yritän laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja miettiä päässäni, helpottaako stressi tilannetta tai onko asia loppupeleissä stressaamisen arvoinen.

Kuinka olet oppinut olemaan niin ”sujut” itsesi kanssa?

Välillä olen sujut, välillä en. Voi olla, että blogin kautta välittyy liian rento kuva itsekriittisyyteni asteesta. Mutta luulen, että rakastava perhe- ja ystäväpiiri on avainasemassa itsensä hyväksymiseen ja rakastamiseen.

Rennon rempseän olemuksesi salaisuus?

Paljon naurua ja ympärille niitä ihmisiä, keiden seurassa on parhaimmillaan.

Kuinka usein pidät herkkupäiviä?

Gulp. Liian usein. Herkuttelen harvoin tosi paljon, mutta ehkä neljästi viikossa saatan syödä jotain herkkua. Välillä pidän monien viikkojen taukoa, mutta joskus menee herkästi viikkokin, milloin joka päivä on huomaamattaan syönyt karkin tai kaksi. Ostan herkkuja harvoin, mutta yllättävän usein eteen tulee tilanteita, kun herkkuja tarjotaan. Näistä osaan kieltäytyä vain harvoin.

Asun Lahessa ja käyn Hesassa Kumpulassa koulua. Usein olis aikaa hengailla Arabianrannassa, niin onko siellä jotain nähtävää? Jotain kauppoja? Kahviloita? Mitä vaan? 

Ainakin useampi opiskeljaruokala (Ravintola Arabianranta, Kipsari, Meccala ja Metropolian toimipisteiden ravintolat), jos joskus haluat tulla tänne syömään. Arabiakeskuksen Iittalan outlet ja muutamat muut kaupat ovat aika kivoja ja Arabian ranta-alue näkemisen arvoinen ihan sellaisenaan. Vanhankaupungin koski ja Lammassaari on ihania alueita suht lyhyellekin kävelyretkelle. Mitään mieletöntä kivijalkakulttuuria täällä ei ole, mutta designia ja kaunista arkkitehtuuria. Nauttisit varmasti jo ihan ympäri ämpäri kävelystä. Mondon Helsinki-oppaassa taitaa olla ihan oma kierros Arabianrannalle.

Perheesi vaikuttaa lämpimältä yhteisöltä ja sinulla on monta sisarusta. Koetko, että se on suurin voimavarasi? Olisitko sama ihminen, jos sinulla olisi esim. vain yksi sisarus?

Kauniisti kirjoitettu, kiitos. En koe, että se on suurin voimavarani, mutta ehdottomasti yksi suurimmista. En voisi olla enemmän kiitollinen älyttömästä, ihanasta perheestäni. En varmasti olisi lähellekään sama ihminen ilman kaikkia kolmea sisarusta.

IMG_9420-kopio

Olette siskosi kanssa ihanan taiteellisia ja kultturelleja. Kumpuaako se lapsuuden maailmoista (ja miten), tai ihan vain geeneistä? Vähän yksinkertaistetut kysymykset, mutta kysäisen mielenkiinnosta miten em. asiat koet, näin taiteellistieteellisenä persoonana.

Ensinnäkin kiitokset kohteliaisuudesta. Minua ei ehkä ole ennen kutsuttu taiteellistieteelliseksi persoonaksi. Meidän perhe ei ole ollut koskaan mikään ihmeellisen kulturelli, muttei ikinä sellaista vastaankaan. En usko kiinnostuksen kumpuavan perheestä vaan ylipäänsä ympäristöstä ja ihmisistä, keiden piirittämänä olemme eläneet. Varmasti geeneilläkin on vaikutusta asiaan.

Missä tutustuit sun mieheen?

Nuorten taideleirillä Ryttylässä.

IMG_8606

Olet ihastuttavan lämmin ja aito blogissasi. Myös sinun ja miehesi välinen vuorovaikutus välittyy niin. Olette jotenkin niin samanhenkisen näköisiä, etten voi kuin ihailla ja ihmetellä. Miten tutstuitte ja koitteko heti ”sielujen sympatiaa”?

Suurkiitos kivoista sanoista. Kun tapasimme tuolla taideleirillä koimme kyllä samantien sielujen sympatiaa, vaikka seurusteluun kestikin aikansa.

Mitä lehtiä luet?

Helsingin Sanomia, Dekoa, Oliviaa, Trendiä, Imagea, Fit-lehteä, Me Naiset Sporttia, Mondoa… Hyvin paljon ja kaikenlaista.

Mitä puoluetta äänestät?

Enpä kerro, dippadappadaa.

Mitä herkkuja syöt (raakasuklaa tms. luomusuperfood ei käy vastaukseksi)?

Rakastan herkkuja, lukuunottamatta kuivakakkuja, pullia ynnä muita perinteisiä sokerileivoksia. Juustokakut ynnä muut samankaltaiset kakut ovat suosikkejani kuin myös irtokarkit. Olen enemmän sokerien kuin suolaisten perään, vaikka sitä usein tuskastelenkin.

Mitä kieliä puhut?

Suomea, englantia, ruotsia ja jonkun verran saksaa.

Mitä kadut?

Liian suorapuheisia kommentteja huonoihin tilanteisiin, ajattelemattomuutta ja loukkaavia sanoja ja tekoja läheisille. On aina yhtä outoa, kun joku sanoo ettei kadu mitään.

Mitä lemmikkiä halajat?

En mitään. Rakastan niin paljon matkustaa, ettei lemmikki olisi meille kovin hyvä. Sitä paitsi en usko lemmikin viihtyvän meidän suht pienessä ja tavarantäyteisessä kodissa.

IMG_9720-kopio

Mitä kirjaa luet?

Tällä hetkellä Sahar Delijanin ”Jakarandapuun lapset”.

Mitä lauluja laulat?

Lähinnä kotimaisia, folk- ja popveisuja, joita on helppo laulaa mukana.

Mitä kyniä käytät?

Nyt oli kummallinen kysymys. Käytän lähinnä mustamusteisia kuulakärkikyniä. Sain (otin) edellisestä työpaikasta kaksi kuulakarkikynää, jotka ovat täydellisiä ja varjelen niitä hukkumiselta. Pidän hyvistä kuulakärkikynistä, joissa on tasainen piirto ja joista muste irtoaa helposti.

Osat 2/3 ja 3/3 coming soon. Kylläpä te kyselittekin. Vastausten kirjoittaminen uuvutti täysin.

– Henriikka

2 kommenttia

 1. Tiina 9.6.2015

  Kuulakärkikynä-kohtaan täytyy todeta, että se on kummallista, miten kaikista parhaat kuulakärkikynät ovat mainoskyniä! Mikään kaupasta ostettu kuulakärkikynä ei ole koskaan kohonnut mainoskynien rinnalle.

  Vastaa
  • Henriikka 17.7.2015

   No jep, sanos muuta. Mainoskynät on aivan parhaita. Ei ehkä aina mutta useasti.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.