Haave toteen: Nelipäiväinen työviikko

Yhteistyössä Asennemedia & Paulig_MG_2724 kopio

En muista edes, kuinka kauan olen haaveillut nelipäiväisestä työviikosta. Syyskuun alusta toiveeni kävi vihdoin toteen, kun aloitin päivätöissäni 80-prosenttisen työsuhteen vapauttaen perjantait blogin tekoon ja -ideointiin.

Alunperin idea lyhennetystä viikosta tuli minulta itseltäni. Työskentely viestintätoimistossa oli kuitenkin minulle uutta, kun viime vuoden huhtikuussa aloitin, ja sovimme esimiehen kanssa tutustuvani viestinnän maailmaan ensin kunnolla täyden työviikon siivin. Olin jo ehtinyt haudata haaveeni, olinhan tyytyväinen joka tapauksessa, kunnes esimieheni otti keväällä asian itse puheeksi.

Tästä lähtien perjantait ovat minulle spesiaalipäiviä: luovaa työskentelyä, valokuvaamista, tulevan suunnittelua ja pelkästään hyviä kahvikupillisia.

_MG_2687 kopio _MG_2784 kopio

Miten sitten tarkemmin toteutan perjantaipäiviäni, jotta ne olisivat tehokkaita pelkän pitkään nukkumisen ja aamutakissa norkoilun sijaan? Tulevaisuus näyttää, mutta ajattelin kirjoittaa kahvihetkien rytmittäminä mitä olen suunnitellut.

Aamut alkavat seitsemän maissa, sillä kuudelta herääminen taitaa olla toiveajattelua iltojen pimetessä. Jos en lähde lenkille, kampean itseni aamupesun jälkeen aamiaispöytään ja aamukahville. Hyvinä aamuina olen ehtinyt jo meikatakin.

Janne on meillä aamiaismestari: saan tulla lähes aina valmiiseen pöytään. Smoothieta, munakasta, toisinaan leipää, hedelmiä tai marjoja. Kupissa höyryää yllätyskahvi, sillä en muista koska viimeksi olisimme ostaneet kahta samanlaista kahvipakettia peräjälkeen. Nyt kierrossa on keskitumma Café New York.

_MG_2718 kopio

Pitkän aamiaisen jälkeen otan läppärin esiin ja istahdan keittiönpöydän ääreen. Viime viikonloppuna käytettynä ostamamme kirjoituspöytä olikin makuuhuoneeseen liian suuri, joten joudun odottamaan omaa työpistettä vielä hetken. Luulen, että monet perjantait kuluvat myös kahviloissa, reissun päällä tai Asennemedian uusissa työtiloissa, mistä löytyy läppäripaikka minullekin.

_MG_2908 kopio_MG_2916 kopio

Olen aamuisin ja aamupäivisin tehokkaimmillani, siis aamukahvin jälkeen kannattaa ryhtyä hommiin. Yritän saada perjantaisin kirjoitettua ainakin muutaman jutun viikolle valmiiksi, sillä nyt olen ollut illat useasti kiinni koneen ääressä, kun haluan kirjoittaa blogiin lähes päivittäin.

Kuvienmuokkausta, tekstien kirjoittamista, aiheiden ideointia ja valokuvausta. Bloggaamiseenkin liittyy koko ajan enemmän yhteydenpito eri tahojen kanssa, sadat sähköpostiviestit ja niihin vastailu. Viikon aikana saattaa tulla niin paljon yhteistyöehdotuksia erilaisilta, eri verran blogimaailmaa tuntevilta tahtoilta, että perjantait on hyvä pyhittää myös rästiin jääneille, kohteliaille vastausviesteille.

Nyt perjantait ovat myös oivallisia palaveripäiviä: toisinaan yhteistyökumppani tai muu taho tahtoo tavata ennen yhteistyön aloittamista ja joskus, harvemmin, myös kiitokseksi projektin jälkeen.

Vapautuneet päivät sopivat myös erilaisiin projekteihin, jotka vaativat aikaa: pitkät valokuvassessiot, workshopit, puhujakeikat, koulutukset, luennot… Mitä kaikkea ehdinkään tätä nykyä?

_MG_2837 kopio_MG_2893 kopio

Lounaan jälkeen, noin kahden aikaan iltapäivällä, on päiväkahvini vuoro. En ole rutinoitunut kahviaikoihin, mutten myöskään kittaa kahvia litratolkulla huuleen päivän aikana. Juon kahdesta neljään kuppia päivässä. Kahvihetket ovat aina levähdyshetkiä työntehon lomassa; juon harvoin kahvia tehden töitä samalla.

Jos en huitele valmiiksi jossain kahvilannurkassa, haen päiväkahvini usein mukaan. Nämä kuvat ovat yhden suosikkini, Kalevankadun Gran Delicaton, edustalta. Täällä kävimme myös alkukesästä Pauligin Paulan kanssa. Tiskillä tiedetään jo hymyillen, että se on mustaa kahvia mukaan.

_MG_2786 kopio

Luulen tulevien perjantaiaikataulujeni ja -suunnitelmieni olevan tosi vaihtelevia. Käytän varmasti päiviä hyväkseni ja karkaan pitkiksi viikonlopuiksi reissuun.

Olin sitten kotona tai en, toivon kuitenkin saavani vähintään työpäivän verran tehtyä joka perjantai. Pitkäntähtäimen ajatus on, että kun teen asioita valmiiksi, vapautuu minulle arki-illoilta aikaa nähdä ystäviäni, ulkoilla, lähteä paikkoihin spontaanisti ja tehdä kaikkea muuta kuin istua 12-tuntisia päiviä koneen äärellä.

Työnteko on kuitenkin vain työntekoa. Haluan nauttia siitä, mutten täyttää sillä koko elämääni.

_MG_2941 kopio_MG_2992 kopio

Ideaaliajattelua on, että laittaisin läppärinkannen alas ja aloittaisin viikonlopun vieton viimeistään viideltä. Sen jälkeen kutsuvat ehkä treenit, ystävät tai muut riennot.

Kymmenen, yhdentoista aikaan nautitaan iltapalaa ja lähes aina sen jälkeen päivän viimeiset kahvit. Iltaisin kupissa on usein tummapaahtoista, vähän kuin jälkiruokana pitkän päivän tapahtumille (nyt iltakahvina Presidentti Black Label). Kun on perjantaista kyse, voi olla että aikataulu lipsahtaa keskiyön kahveiksi. Päivä alkaa ja loppuu näin sohvalta kahvikuppi kourasta, kuulumisia vaihtaen.

Odotan suurella innolla kaikkia tulevia perjantaipäiviä ja samalla vielä suuremmalla draivilla päivätyötäni. Luulen tämän olleen hyvä päätös.

-Henriikka

28 kommenttia

 1. Anita 7.9.2016

  Oi nelipäiväinen työviikko olisi kyllä niin luksusta! Ihana tuo sinivihreä neuletakki, mistä olet löytänyt sen? Kivaa ja inspiroivaa alkusyksyä :)

  Vastaa
  • Kuutamolla 8.9.2016

   Tuosta neuletakista minäkin kyselen! Se näyttää just oikeelta ja niin lämpimältä <3 ja onnittelut unelman toteutumisesta, varmasti ihanaa! :)

   Vastaa
   • Henriikka 8.9.2016

    Minäpä käyn heti huutelemassa, että villatakin löysin siivouspäivästä kierrätettynä. Maksoi vaivaiset pari euroa. Mutta alunperin se on Lindexistä.

    Ja kiitos molemmille ihanista kommenteista. <3

    Vastaa
 2. saaara 7.9.2016

  Ihan mahtavaa! Onnea uuteen arkeen:) Kuulostaa kyllä todella hyvältä. Itse käyn yliopistolla vajaata viikkoa, koska matkaa 100km. Etäpäivien haaste on kylläkin aloittaa ne hommat.kröhöm. kotona sohva ja älypuh. yms haahuilu saattavat olla liian houkuttelevia…kummasti sitä alkaa kiinnostaa tiskaus tai huonekalujen siirtely, kun pitäisi alkaa opiskelemaan.

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Hei kiitos kovasti. Nelipäiväinen työviikko on ollut aivan huippu juttu mulle.

   Hahhahaa, toi on kyllä niin totta. Mä oon ollut ylpeä itsestäni, kun oon saanut pidettyä itseni suhteellisen hyvässä kurissa.

   Vastaa
 3. Marie H 7.9.2016

  Hei ihan mahtavaa! Itse teen omasta tahdosta myöskin vajaata viikkoa vaikkakin viisipäiväistä. Tykkään työstäni, mutta elämässä on niin paljon muutakin.

  Ja pist. Ihana asukokonaisuus. Neule ja nahkamekko. <3

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Mun korvaan viisipäiväinen työviikko ei kuulosta kovinkaan vajaalta! Mutta ehkä oon tottunut liian hyvään hihhii. Ja jep, sama täällä – työssä käyminen on superjees mutta ei kaikki kaikessa.

   Kiitos Marie :-)

   Vastaa
 4. Siis tämä oli niin ihanan toiveikas ja tulevaa odottava teksti, että tuli aivan mieleen omat ”nyt alan kuntoilumaan” -innostukset :D Toivottavasti sun perjantait kuitenkin menestyvät paremmin kuin mun kuntoiluyritykset. Varmasti auttaa, kun neljä muuta päivää on ”perinteisempää” arkea.

  Olen omalla kohdalla myös pyöritellyt ajatusta tietyn päivän tai puolikkaan työpäivän pyhittämisestä blogille. Kokopäiväisenä yrittäjänä se olisi teoriassa mahdollista, mutta jostain syystä en ole siinä onnistunut. En osaa pitää kiinni siitä. Voisin toki myös kokeilla esimerkiksi aamuisin pyhittää vaikka tunnin blogille. Hmmm.. Täytyy kokeilla.

  Kerrohan sitten miten perjantait alkavat rakentua :) Miltä se neljän päivän viikko tuntuu? Tämä oli ihana teksti. Näitä arkea käsitteleviä aiheita on kiva lukea.

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Voi, neljän päivän viikko on toiminut mulla aivan superhyvin. Oon niin iloinen, että tein tän päätöksen. Vaikka se ei ehkä täällä puolella näy, niin siitä on ollut kyllä mulle paljon apua ja helpotusta, kun on saanut yhden päivän keskittyä näihin juttuihin.

   Kiitos jälleen ihanasta kommentista. Ja kestotsempit kuntoiluihin!

   Vastaa
 5. Anna-Kaisa 7.9.2016

  Kuulostaapa ihanalta! Luova perjantai lienee mitä mainioin tapa aloittaa viikonloppu. Ja kuinka mukavaa onkaan tehdä hommia rauhassa, omaan tahtiin. Olen itsekin haaveillut vajaasta työviikosta, jotta saisin yhden kokonaisen päivän sivuduuneilleni. Saa nähdä, löydänkö itseni joskus osa-aikaisen opettajan hommista, jolloin voisin toteuttaa toimittaja-maajussiuttani yhden päivän viikossa.

  Ihana asukokonaisuus muuten! Mistä noin kauniin villatakin löytää? :) Ja mikä on tuo ihana taulu, joka teillä on sohvan päällä?

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Hei kuulostaa hyvältä sun suunnitelmat. Toivottavasti joku päivä tulee vielä sellainen mahdollisuus, jos sellainen on edelleen haaveena. Opettajan työssä se ei olekaan niin itsestäänselvyys, että voi tehdä vajaata viikkoa.

   Kiitos kovasti. Villapaidan oon löytänyt Siivouspäivän kirpparilta ja taulu on Jenniemilia Designin. Oon kirjoittanut siitä aikaisemmin, voit lukea täältä : https://aamukahvilla.fi/2014/12/vuoden-taiteilijaloyto-jenniemilia-design/ . Aivan ihana taulu meidänkin mielestä.

   Vastaa
 6. Tuija Rajala 7.9.2016

  Mahtavaa, on ihana välillä tehdä vähemmän töitä. Saa tehdä muutakin ja välillä juoda kahvit ihan rauhassa.

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Älä muuta virka. Vaikka tästä huolimatta mun perjantait on ollut aikamoista meininkiä aamusta iltaan. Ehkäpä joulua kohden osaisin vähän löysätä.

   Vastaa
 7. miia 8.9.2016

  Oi, kuulostaa ihan mahtavalta! Sun blogi on kyllä ehdottomasti mun lemppariblogi ja sun tekstejä on mukava lukea :) Pakko muuten kysyä, että mitä olet opiskellut?

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Heippa Miia. Ja kiitos sulle aivan mainiosta kommentista. Tulin tosi hyvälle mielelle.

   Oon opiskellut Metropoliassa kulttuurituottajaksi ja valmistunut sieltä hieman alle pari vuotta sitten.

   Vastaa
 8. Elina 8.9.2016

  Oi Henriikka, sä olet ihana! Olen jo pitkään lukenut sun blogia; se on sun itsesi tapaan niin aurinkoinen ja aito, että fiilis tarttuu aina myös itseen kun täällä käy! Inspiroit mua suuresti!

  Kiitos, ja ihanaa syyspäivää!

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Oi Elina, kiitos ihanasta kommentista. Aivan mahtavaa kuulla, että voi olla inspiroimassa muita ihmisiä. Ihanaa marraskuuta sinulle.

   Vastaa
 9. Saara 8.9.2016

  Kuulostaa täydelliseltä!
  Mulle tuli näistä kuvista myös jotenkin kova Helsinki-ikävä :)

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Helsinki on hyvä paikka, joten en yhtään ihmettele. Mutta tuskin Lissabon kauheasti häviää tsihi.

   Vastaa
 10. Anni 8.9.2016

  ❤️
  miten ois joskus kahviaiheinen postaus? mikä on sun lempikahvila ja sen paras kahvi? entä top3 ”marketti”kahvia? kahvi mustana vai maidolla?

  ihana blogi sulla!

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Kiitoskiitoskiitos Anni.

   Pyyntö vastaanotettu ja kirjoitettu ylös!

   Vastaa
 11. emma 9.9.2016

  Hei, onpa hyvä idea! Omien projektien edistämiseen ja palautumiseen ei tunnu viikonloppu yksistään riittävän. Hyvä avaus sille, kuinka tasapainoa voi hakea.

  Mua kiinnostaisi tietää olohuoneen taulun alkuperästä. Kiinnostava tekniikka ja viivat muistuttavat lentoreittejä.

  Kiitos ihan parhaasta blogista!

  Vastaa
 12. Amppis 10.9.2016

  Luovuus pääsee varmasti ihan eri tavalla valloilleen, kun sille on järjestänyt omaa aikaa! Kuulostaa ihan mahtavalta! Itsekin haaveilen nelipäiväisestä työviikosta ja yritän toteuttaa haaveeni, kun palaan äitiysloman jälkeen töihin.

  Ihan toista asiaa: Mistä tuo sohvanne on?

  Vastaa
  • Henriikka 15.11.2016

   Oot ihan oikeassa! On ollut ihanaa, kun on pystynyt keskittymään yhden päivän pelkästään näihin juttuihin sen sijaan että työpäivän jälkeen yrittää paneutua blogiin kunnolla.

   Sohva ollaan ostettu käytettynä, mutta alunperin se on Ikeasta.

   Vastaa
 13. […] nykyisin oikeita onnenpäiviä. Ei sillä, etten pitäisi kaikista muistakin päivistä, mutta nelipäiväisen työviikon myötä perjantaista on tullut minulle aivan […]

  Vastaa
 14. Päivi 4.10.2016

  Hei tuu Blossomiin istuskeleen!❤

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.