Vihdoin valmiit hiusmallikuvat: Cutrin Muotolinja

Kaupallinen yhteistyö: Cutrin

Jännittää, mitä te sanotte näistä kuvista. Minusta lookista ja kuvista tuli upeat.

Olen suomalaisen Cutrinin Muotolinja kevät-kesä 2020 -kokoelman hiusmallina. Tässä jutussa näette valmiit kuvat, sekä yksityiskohtia tyylin inspiraation takaa.

Kun Cutrin kysyi minua syksyllä tulevan kevään ja kesän kokoelmansa malliksi, olin aluksi aika kauhuissani. Minäkö Koffin puistossa pulkkaileva, notskilta haiseva elämäntapaseikkailija siellä kaikkien ihanien kutrien keskellä? Taisin vastata, että olettekohan nyt aivan tosissanne, mutta sain vastauksen, että minut he juuri halusivat. Nimenomaan nuotionhajuisena, pulkkailumustelmat kyljessä.

Olen varmaan traumatisoitunut siitä, että joskus ollessani kuvattavana eri projekteissa, olen saanut kuvia takaisin milloin lihakset käsivarsista poistettuina, milloin luustoa digisti käsiteltynä tai posket kapeampina. Mutta Cutrin halusi kuviinsa minut, ihan minuna vain.

Seuraavaksi pohdin, uskaltaisinko antaa hiusteni muodonmuutokseen. Näin jälkikäteen en oikein tiedä miksi: hiuksenihan olivat oikeastaan aika valjut, varsin kelpaavat muttei kuitenkaan mitkään tyyliltään korvaamattomat.

Sitä paitsi jossain takaraivossa alkoi samantien kutkuttaa teini-ikäisen Henriikan ajatus: hiukset ovat uusiutuva luonnonvara. (Silloin minulla oli milloin mitäkin takapiiskaa ja pientä irokeesiä, punaista tukkaa ja pikkulettejä.)

Kaiken päälle tuntui, että hiukseni olivat stressistä ja kehnoista tuotevalinnoista sekä luonnon voimien johdosta todella huonossa kunnossa – niihin ei haitannut yhtään saada vähän (paljon!) eloa ja hoito-oppeja.

Vastasin kuitenkin ensin kahteen otteeseen kieltävästi, kunnes sinnikkään kolmannen yrityksen jälkeen Cutrin sai minulta seuraavan vastauksen ja lupasin olla mukana:

Tosi paljon kiitoksia, että jaksoitte odotella. Naurattaa edelleen tämä mun vaiheilu, joka on sittemmin vaihtunut kovaan innostukseen.”

Cutrin teki minuun alun alkaen vaikutuksen kotimaisuutensa lisäksi erityisesti tuoksuttomalla Vieno-tuotesarjalla, joka sopii minun tuoksuherkälle nenälleni.

Cutrin tahtotila on myös olla nimenomaan klassisen pohjoismaisen hiuksen asiantuntija: vaatii erityistaitoa käsitellä herkkää hiuspohjaa ja hienolaatuista, hentoista hiusta. Oma päänahkani ja omat hiukseni ovat tyyppiesimerkki tällaisesta spesiaalisuojelua kaipaavasta hiuskasasta.

Cutrinin koulutuspäällikkö kuvaili hiuksiani ja niihin tehtyä muutosta näin:

”Henriikalla on paljon hiuksia, mutta yksittäinen hius on ohut ja hentoinen. Henriikan hiukset ovat myös luonnostaan tummanvaaleat.  Tälläinen pehmeä hiuslaatu vaalenee helposti auringossa. Henriikan hiuslaatu on myös sellainen, että se saattaa vaurioitua helposti kemiallisista käsittelyistä. Näin ollen on tärkeää, että väri- ja vaalennustuotteet valitaan, siten, että hiusten kunto ei kärsi.”

Minulle tuli suurena yllätyksenä, millainen valtava projekti tällaisen puolivuosittain toteutuvan kokoelman rakentaminen on. Ajattelin niin monessa kohtaa, että wow, miten paljon tähän panostetaan. Tunsin myös suurta ylpeyttä siitä, että saan olla mukana jossain sellaisessa suomalaisessa, jota tehdään ihan maailman meiningillä.

Kokoelmassa on neljä eri tyyliä ja kahdeksan mallia antamassa tyylille konkretiaa. Oma lookini kuuluu tyyliin nimeltä ”Hurma” (mikä ihana nimi!).

Pelkästään kuvaukset ja niiden valmistelut kestivät kokonaisen viikon, mutta sen lisäksi Cutrinin asiantuntijoilla on ollut suuri taustatyö tehtävänään ennen konkreettista hius- ja kuvaustyötä. Muotolinja pohjaa tyylinsä aina maailmanlaajuisiin trendiraportteihin ja pyrkii tietämään aina ennakkoon, mitkä aiheet ja asiat milloinkin ovat pinnalla.

Fiilistelin myös isosti sitä, että vielä tästä projektista täysin tietämättömänä, olin alkanut jo viime kesästä lähtien inspiroitua 70-luvusta. No, tässä projektissa pääsin jatkamaan tätä 70’s-sanomaani.

Hurma

Tyylin avainsanoja: Vintage, Nomadismi, Jakamistalous, Yhteisomistajuus, Föönikampaukset, Puolipitkät hiukset, Keskijakaus, Lämpörullat, Kiharat, Feminiinisyys, Polkkahiukset, Ultrapitkät hiukset, Ruskean sävyt, Khaki, Kulta, Okra, Sinapinkeltainen, Terrakotta, Aprikoosi

”Kulutustottumusten negatiiviset vaikutukset ympäristöön ovat saaneet ihmiset miettimään uusia kestävämpiä tapoja elää. Tämän trendin inspiraationa toimii jakamistalous, missä käyttöoikeutta arvostetaan enemmän kuin omistajuutta. Tavaroita lainataan ja vuokrataan. Omistamattomuus antaa riippumattomuuden tunteen, vapauden liikkua ja nauttia elämästä tässä ja nyt.

Tämä näyttäytyy new vintage -ilmiönä: esineitä, vaatteita ja asusteita käytetään uudelleen ja siirretään sukupolvelta toiselle. Niitä muokataan ja niille keksitään uusia käyttötarkoituksia. Vanha esine on usein väriltään käytössä kuluneen ja haalistuneen näköinen. Juuri nämä ajan patinoimat sävyt ovat huippumuodikkaita, etenkin yhdistettynä moderniin muotokieleen.

Hiusmuoti, hiusten muodot ja värit saavat inspiraationsa 70-luvulta. Hiusten on tarkoitus
näyttää todella paksuilta. Runsaat otsahiukset on leikattu nollakulmassa tai pienessä porrastuskulmassa. Tällä kaudella nähdään myös pitkien hiusten kerrostusleikkauksia, joissa hiukset ”valuvat” pehmeästi alaspäin kuin vesiputoukset. Hiuksiin haetaan runsautta laineilla ja syvään leikatuilla kerrostuksilla. Föönaukseen ja hiusten kohottamiseen kiinnitetään paljon huomiota ja hiuksiin kerrostetaan useampia tuuheutta antavia tuotteita. Sivu- tai keskipään jakaukselle kammatut puolipitkät ja pitkät hiukset kiharretaan pehmeille naisellisille kiharoille.”

Jännitin aluksi ajatusta etuhiuksista, mutta pidin niistä samantien. Suhteellisen korkea otsani on kuin tehty otsahiuksille. Monet vanhemmat ystäväni ovat kommentoineet, että näytän taas samalta kuin teininä – silloin kuljin aina etutukassa.

Myös palkkimaisesti värjätyt etuhiukset ovat tuoneet persoonaa ja eloa, sillä olin vähän kaivannutkin jotain energiaa aina samankaltaisina pitkin kasvoja valuville hiuksille. Hiukseni olivat päässeet myös niin surkeaan kuntoon ainaisesta vaalennuksesta, liiallisesta kuivashampoon käytöstä, eräolosuhteista, stressistä ja laiskasta hiustenhoidosta johtuen, että kovin paljon niitä ei olisi pystynyt värjäämäänkään:

”Pohjaväri Henriikalla on muodikas viileä hiekka, jossa on aavistus purppuraista helmiäistä. ”Viileää hiekkaa” voidaan kuvailla useilla eri sanoilla: nude, hunaja, vaalea tuhka jne… Se on toteutettu Cutrin Aurora -”pisteväreillä”, jotka ovat loistavia rakennevaurioituneiden hiusten värjäyksessä: hellää värjäystä, kun sävyä halutaan muttaa maltillisesti, hiuksen kuntoa heikentämättä.

Päävärin sävyn idea on, että värin tummuus ei poikkea liian paljon Henriikan omasta tummuudesta, mutta antaa riittävästi kontrastia vaalealle tehosteosalle. Tämä tyyli sopii perinteisistä klassisista vaaleista väreistä ja raidoista pitäville asiakkaille. Tyyliin saa lisää asennetta ja persoonaa, mutta luonnollisuus ei täysin katoa.”

Oli tämä koko show aikamoinen! Eilen perjantaina Muotolinjan teaser-bileissä ja mietiskelin mielessäni marraskuussa startannutta projektia.

Kuvauksissakin oli monenmoista hiusasiantuntijaa: omat hiukseni tekivät Kaisa Vuorenpää sekä Jesse Lahtinen, mutta tietysti koko useampihenkinen tiimi vastasi kokonaisuudesta. Lisäksi paikalla oli meikkaaja, puvustaja, markkinointivastaava sekä neljä eri valo- ja videokuvaajaa. Sakkia riitti!

Välillä unohdin, ettei minun tarvitse larpata, kun hiihtelin valkoisissa vaatteissani menemään ja hyppelin ees taas kameran edessä salamavalot vilkkuen. Että voin olla ihan oma itseni vain.

Nauroin kuvauksissa mielessäni ajatusta, että jos minut olisi 10 vuotta sitten tiputettu tähän samaan hetkeen, niin olisin varmaan saanut sydänkohtauksen.

Cutrinin tämän kauden hiusmuodissa yhdistyvät luonnollisuus ja futuristisuus. Kokoelma on ylistys kulttuuriperinnöllemme, sen kiehtovalle eksoottisuudelle ja erilaisuudelle. Cutrinin kauneuskäsitys perustuu luonnollisuuden arvostamiseen ja kauneusihanteen taustalla on myytti ”luonnonkauniista ihmisestä”.

Pidän itse tosi paljon siitä ajatusmallista, ettei lähdetä muuttamaan, vaan korostetaan jo olemassaolevaa. Olemmehan kaikki ihan hurjan kauniita ihan sellaisina kuin olemme.

Sain projektista myös paljon pontta hiustenhoidolleni. Laitoin hiusshampoon hetkeksi bannaan, sillä se kuivattaa todella rajusti koko hiuspohjaa, joka on hiusten kasvualusta yhtä lailla kuin kasveille kasvimulta. Kuivashampoon käyttäjän on myös tärkeää puhdistaa hius hyvin säännöllisesti syväpuhdistavilla shampoilla ja hoitaa kosteuttavilla hoitotuotteilla – nooooo, en voin ylpeillä, että olisin tätä suuremmin ennen harrastanut. Onneksi ihminen voi alati kehittyä.

Arkisiksi hiusteuotteiksi suositeltiin CUTRIN BIO+ Hydra Balance -sarjan hiuksia ja hiuspohjaa kosteuttavia tuotteeita tai vaurioituneen hiuksen hoitoon sopivaa CUTRIN AINOA Nutri Repair -sarjaa.

Muotoilutuotteina olen käyttänyt tuoksuttoman VIENO-sarjan Sensitive Hairspray Light -hiuslakkaa ja Sensitive Volyming Mousse -volyymi-/muotovaahtoa. Laitan muotovaahtoa usein ennen föönausta etuhiuksiin, se saa hiukset pysymään parikin päivää kuosissa ja sopivasti koholla. Lakkaa käytän kohtuudella spesiaalihetkissä. Myös tuoksuton lämpösuojasuihke on ollut käytössä silloin, kun olen suoristanut tai kihartanut.

Periaatteessa tekisi mieli leikata tulevana keväänä sellainen ihan lyhyt polkka. Toisaalta nyt hiusten kunnon parantuessa tekisi otsahiusten rinnalle mieli kasvattaa pitkät hiukset takaisin. Mitä mieltä olette?

Entä mitä sanotte kuvista ja lookista? Kannattiko?

Luulenpa jo valmiiksi tietäväni vastauksen, sillä muutoksen onnistuminen on tullut hymyn paketissa näkyville kuvissani täällä ja Instagramissa. Tyyli ei toki ole syy hymyyni, mutta ehkä parhaimmat ulkonäkömuutokset ovatkin juuri sellaisia, jotka korostavat jo olemassaolevaa.

Leikitellen, tyylitellen, ei-niin-vakavasti.
Kun eihän tämä elämä niin vakavaa ole.

-Henriikka

Kiitos:
hiukset: Kaisa Vuorenpää / Jesse Lahtinen / Jani Kinnunen / Karoliina Tolvi
meikki: Meliina Savela, asu: Emilia Laitanen + koko Cutrin-tiimi! Pus <3

10 kommenttia

 1. Riikka 9.2.2020

  Aivan ihana muutos ja juttu, aihe on itselle läheinen myös! Kiitos jälkeen kerran kokemuksen jakamisesta ?

  Vastaa
  • Henriikka 9.2.2020

   Ilo oli minun. Oli tosi kiinnostavaa hypätä kunnolla hiusmaailmaan. Uteliaana opin ihan tosi paljon uutta.

   Vastaa
 2. Emma 9.2.2020

  On todella hineon näköiset! :D

  Vastaa
  • Henriikka 9.2.2020

   Kiitos <3 Olen niin tyytyväinen ollut itsekin.

   Vastaa
 3. Satu 9.2.2020

  Kyllä kannatti.
  Hyvän näköiset hiukset :-)
  Tosi pirteät ja mun mielestä myös paksumman näköiset nyt. Värisävy on upea :-)

  Vastaa
  • Henriikka 9.2.2020

   Kiitos! Ja hei ihan totta, yhtäkkiä hiukset näyttää siltä kuin olisivat puolta paksummat. Se olikin yksi tyylin keskeisistä asioista.

   Vastaa
 4. Saaraaaa 9.2.2020

  Ei juukelis kuin upee! Nyt tää oma mäyrän raato saa lähtee. Haen koht keittiösakset ja miehen tukkakoneen.

  Vastaa
  • Henriikka 9.2.2020

   :—–D repesin ääneen. Ehdotus: olisko ammattilaisen kätöset ja sakset sittenkin parempi vaihtoehto? Vaikka mistä minä tiedän, millaisia luomuksia noista käsistä ja välineistä syntyisi.

   Vastaa
 5. Hanna 17.2.2020

  VAU! Upeita kuvia ja mikä tukka, ihana väri ja malli!

  Vastaa
  • Henriikka 18.2.2020

   Kiitos! En voisi itsekään olla tyytyväisempi. Sitä paitsi hiukset ovat alkaneet taas voida hyvin! Uutta hiusta puskee ihan hurjalla vauhdilla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.