10 vinkkiä: Kuinka valita sopiva teltta?

Kaupallinen yhteistyö: Partioaitta

Kesä tulee vauhdilla. Sen tuntee aurinkona ja aurinkorasvana iholla, lämpönä merinopöksyissä ja iloisina kevätläikähdyksinä koko kehossa. Sieltä se taas tulee, taianomainen kesä, joka kestää periaatteessa vain pienen hetken, mutta samalla pienen ikuisuuden. Valoa riittää vuorokauden ympäri ja seikkailuja samoin.

Kesän lähestymisen huomaa aina siitäkin, että alan ajatella enenevissä määrin telttailua.

Telttailen kyllä talvisaikaankin, mutta en voi väittää, etten silti haikailisi kevään ensimmäisen telttaretken tuntuun. Siihen, ettei aamulla makuupussista ulos kömpiessä ole kylmä, ja kahvia voi keittää pelkkä flanellipaita päällään. Keväällä linnutkin ovat kaikkialla, mikä on tällaiselle tukkinukkujalle pelkkää plussaa, kun pystyn suodattamaan laulun yöllä ja nauttimaan siitä herätessäni. Tulkoon tuhannet, tai vähintään muutamat ikimuistoiset, telttayöt.

Nyt tulee juttu siitä, kuinka valita itselleen tai retkiryhmälleen sopivin teltta.

Vaikka itse sanonkin, tämä on hyvä juttu, informatiivinen mutta helposti lähestyttävä. Kannattaa lukea!

Kun internetin ihmeellisen maailmaan uppoutuu, saattaa telttavalikoima helposti vaikuttaa yhdeltä päättömältä sirkukselta. Väitän kuitenkin, ettei valinnan vaikeus ole lopulta kuin pienen murto-osan siitä haastavuudesta kun aluksi voisi luulla.

Näiden 10 apukysymyksen avulla voi helposti päästä käsiksi siihen, millainen teltta olisi itsellesi THE ONE. Tiedättehän, yksiö merinäköalalla, asunto hiekkarannalla tai melkein ihan mitä tahansa?

1. Milloin käytät telttaa?

Telttailetko pelkästään kesäisin, tai ehkäpä sen lisäksi myös keväisin ja syksyisin? Entä talvet, kannattaako ne ottaa huomioon?

Perusteltat jaotellaan karkeasti 3- ja 4-vuodenajan telttoihin. Mikäli talvitelttailu ei kuulu suunnitelmiin, voi 4-vuodenajan teltat jättää suosiolla harkinnan ulkopuolelle. Koska 4-vuodenajan teltta on valmistettu paksummasta materiaalista, jotta se pitää tuulen teltan ulkopuolella, 3-vuodenajan teltta on selvästi kevyempi. Ei kannata kantaa suotta turhaa painoa.

Itselläni ei esimerkiksi ollut kunnon talvitelttaa ennen tätä talvea, vaikka olenkin telttaillut talvisin jo vuosia. Teltan käyttöni oli niin talvisesongin ulkopuolista, etten kokenut tarvetta omistaa sellaista. Oma sekä puolison talviretkeily on kuitenkin lisääntynyt kiihtyvissä määrin, joten oli aika satsata myös talviversioon. Hankimme Hilleberg Nammatj 3 GT -tunneliteltan, jonka pitäisi kestää tyyliin koko elämämme talvimyrskyt niin töissä kuin vapaa-ajalla.

Mutta jos mietit elämäsi ensimmäisen teltan hankintaa, rohkaisin ehdottomasti ensisijaisesti 3 vuodenajan telttojen pariin.

2. Missä käytät telttaa?

Teltat jaotellaan kupolitelttoihin ja tunnelitelttoihin. Kupoliteltat eivät välttämättä ole juuri ”kupolin”muotoisia, vaan niillä tarkoitetaan itsekseen seisovia telttoja. Niissä teltan kaaret menevät vähintään yhdestä kohdasta ristiin. Tunneliteltassa teltan kaaret ovat samansuuntaiset, joten se ei pysty itsestään pystyssä. Tunneliteltta nostetaan pystyyn telttakeppien lisäksi kiiloilla ja naruilla, joten se vaatii myös maastolta enemmän.

Miksi kukaan sitten valitsisi tunneliteltan? Ne ovat keskimäärin kevyempiä ja pitävät paremmin tuulta, joten esimerkiksi pidemmille tunturivaelluksille tunneliteltan hankinta voi hyvinkin olla järkevä ratkaisu.

Koska olen henkeen ja vereen fiilisretkeilijä ja teen pääosin lyhyempiä reissuja, olen itse priorisoinut kupolitelttaan. Ensimmäinen ja eniten käyttämäni teltta on Fjällräven Abisko View 2 -kupoliteltta, jota kuuden vuoden jälkeenkin fanitan suuresti. Haluan, että teltan voi pystyttää nopeasti vaikka kalliolle, ja että makuupussista pääsee helposti ihailemaan auringonlaskuja ja -nousuja.

Luulen, että tulevaisuudessa lapsen kasvaessa pidentyvät myös reissumme ja vaelluksemme, ja silloin puolison tunneliteltta nousee taloudessamme arvoonsa.

3. Kuinka väljästi haluat majoittua?

On hyvä hahmottaa, millaisessa seurassa yleensä retkeilee ja millaiseen käyttöön teltan koo’on on hyvä taipua. Montako ihmistä teltassa pitää mahtua yöpymään?

Jos haluaa vähänkään ylimääräistä tilaa telttaansa, kannattaa suhtautua teltan kerrottuihin henkilömääriin kriittisesti. Ilmoitetuilla määrillä ei ylimääräistä tilaa telttaan yleensä kovin paljoa jää, ellei satu olemaan pienikokoinen, tai retkeile pienikokoisten kanssa.

Useimmiten kahden hengen teltta on hyvä valinta, sillä se on riittävän kevyt kantaa mukana omineenkin, mutta tarvittaessa sisään mahtuu hyvin 2 ihmistä. Yksin reissaava pärjää yhden hengen teltalla. Esimerkiksi perheelle, lemmikin kanssa kulkevalle tai väljyyttä kaipaavalle sopii isompi teltta, esimerkiksi 3–4 henkilöä.

Oma ensimmäinen telttani, tuo jo-mainittu Abisko View, oli kahden hengen. Sen jälkeen olen hankkinut 3 hengen teltan, Fjällräven Abisko Dome 3, jossa olemme nukkuneet hyvin tiiviisti joskus nelisinkin. Kahden hengen teltta on ollut huomattavan paljon enemmän käytössä silloin, kun on liikuttu jalkapatikalla. Isompi teltta on kulkenut mukavasti mukana esimerkiksi roadtripatessa autolla tai melontareissuilla, kun ihmisvoimalla kannettavat matkat on olleet lyhyitä.

4. Haluatko mahtua istumaan teltassa?

Tämä on kysymys, joka on mielestäni yllättävän olennainen asia, mutta jää helposti huomiotta.

Jos teltassa aikoo vain nukkua ja sieltä kömpii unen jälkeen aina samantien ulos, on sanomattakin selvää, ettei korkeutta tarvita. Jos taas teltassa haluaa lueskella kirjaa istualteen, ihailla maisemia tai viettää pidempiä hetkiä, korostuu tila ja mukavuus myös korkeussuunnassa.

5. Kaipaatko absidia tai absideja?

Suurin osa teltoista on suunniteltu niin, että teltan päällikankaan alla, varsinaisen ”nukkumatilan” lisäksi, on lisätilaa tekemiselle ja tavaralle – näitä tiloja kutsutaan absideiksi. Ne ovat käytännössä teltan etupuolella tai sivuilla olevia eteisiä. Niitä voi olla yksi tai useampi, riippuen teltan mallista.

Omaa tilaa kaipaava (tai aktiivinen pissalla ravaaja) valitsee teltan, jossa on useampi absidi ja näin ollen lähes aina myös oma uloskäynti. Läheisyyttä pelkäämätön jakaa mieluusti tilansa toisen kanssa myös absidissa.

Myös absidien kokoon kannattaa kiinnittää huomiota – millaisten kantamusten kanssa liikut, miten paljon sadesuojaa tavarasi kaipaavat?

6. Miten tärkeää vedenpitävyys on?

Telttakankaan vedenpitävyys merkitään vesipilariarvolla. Arvo kertoo sen vesipatsaan korkeuden, jonka paineen telttakangas kestää millimetreissä. Wau.

Jos etsit sellaista poutapäivien kesätelttaa, kuivalle maalle pystytettävää, näistä arvoista ei tarvitse välittää ollenkaan. Tavallisesti pohjakankaan vesipilariarvon tulisi peruskäytössä olla noin 3000 mm ja telttakankaan noin 1500 mm tai korkeampi. Mutta jos aiot yöpyä rankkasateessa tai todella märällä maalla, kuten suolla, saatat tarvita jotain vielä jytympää.

7. Onko teltan painolla suurta merkitystä?

Tämä on ehkä tylsin kysymys kaikista, sillä yleensä ihminen kaipaisi mahdollisimman kevyttä, mutta kuitenkin kestävää ja tilavaa telttaa. Tässä joutuu yleensä tekemään jonkun asteisen kompromissin, sillä tila, laatu ja kestävyys, sekä keveys istuvat harvoin samaan telttaan.

Kannattaa pohtia, kantaako telttaa yleensä selässään vai esimerkiksi ahkiossa, kanootissa tai ihan autossa vaan. Mikäli telttaa kantaa rinkassaan paljon ja matkat ovat vielä pitkiä tai reissut monipäiväisiä, korostuu teltan keveyden tarve.

Itse valitsin ensiteltakseni suht kevyen mutta kuitenkin ensisijassa mukavan ja tilavan teltan, jo useasti mainitun Fjällräven Abisko View:n, joka on toiminut monessa, vaikka onkin painon suhteen pieni kompromissi.

8. Kuinka nopeasti ja helposti haluat telttasi kasata?

Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta kerran maailman VAIKEIMMAN teltan yöaikaan koonneena voin todeta, että kannattaa ennen ostopäätöstä katsoa vaikka Youtubesta kyseisen teltan kasaus- tai esittelyvideo.

Suurin osa teltoista on helppoja, nopeita ja kaikin puolin loogisia koota, mutta älä tee sitä virhettä, että helppoutta toivoessasi hankit sen maailman ainoan telttamallisen Rubikin kuution.

9. Kaipaatko muita ominaisuuksia teltaltasi?

Lisäksi on tietysti hyvä käydä läpi näiden lisäksi, jos kaipaat jotain spesifejä ominaisuuksia telttaasi. Taskuja tavaransäilytykseen, naruja kuivaukseen tai vaatteiden tuuletukseen? Tiettyä väriä tai ulkomuotoa? Heijastavia telttanaruja? Ylösrullattavat ulkoteltat maisemien katseluun? Kokonaan irrotettava sisäteltta tähtien ihasteluun ja nukkumiseen miltei taivasalla?

Nämä ovat jo pieniä asioita isojen linjojen rinnalla, mutta saattavat olla teltan käyttäjälleen hyvin olennaisia.

Myös kestävyys kannattaa huomioida. Teltan kasassa pitäviä kaaria valmistetaan pääsääntöisesti lasikuidusta ja alumiinista. Suosittelen valitsemaan teltan, jossa on kevyet alumiinikaaret, sillä ne ovat huomattavasti kevyemmät ja kestävät lasikuitua kovempaa käyttöä.

10. Millainen budjettisi on?

Ja viimeisenä mutta erittäin olennaisena, raha.

On totuus, että halvalla et saa kaiken kestävää laatutelttaa, et edes lähelle. Jos kuitenkin etsit vain hupailutelttaa festareille tai vaikka omaan pihaan, sellaisen kyllä saat. Jos taas pystyt laittamaan enemmän budjettia peliin, kasvavat ominaisuudetkin samaa tahtia, ja pystyt ostamaan retkeilyn kestävän teltan. Suosittelen jälkimmäistä jo ihan kestävyyden näkökulmasta.

Kartoita siis edellisten kysymysten avulla mitä olet hakemassa, ja lähde sitten vastaukset ja sopiva budjetti kädessäsi kartoittamaan tulevaa kotiasi verkkokauppaan tai kivijalkamyymälään.

Partioaitan teltta-kampanja

Partioaitta tarjoaa kesää vasten melkoisen telttaedun. Kun ostaa vähintään 599 €:n teltan, saa kaupan päälle 100 €:n lahjakortin.

Kampanja on voimassa 2.3.–31.5.2022.

Viime kesänäkin suosituimmat teltat myytiin nopeasti loppuun, ja vauhti on sen kuin kiihtynyt. Nyt tuntuu olevan vielä suurempi vaara, että teltat loppuvat ennen kesää. Eli jos haluaa varmistaa saavansa juuri sen unelmatelttansa, niin kannattaa tarttua toimeen.

Muistathan lisätä nettikaupassa ostoskoriin myös lahjakortin, kun ostat yli 599 €:n arvoisen teltan. Telttalahjakortti on valmiina samalla sivulla kuin ostoskori.

Kampanja on toki voimassa myös ihan fyysisissä liikkeissä.

Paljon tsemppiä kodinetsintään! Ainakin omat yksiöni ovat olleet niin aktiivisessa käytössä ja niin monenlaisissa maisemissa, että uskallan suosittelen teltan hankintaa lämmöllä.

Kaikkea hyvää kesän ja telttaretkien odotteluun!

-Henriikka

Lue täältä lisää teltan valinnasta

Lue lisää teltan huoltamisesta

2 kommenttia

 1. Piia 17.4.2022

  Moikka! Kiitos hyvästä postauksessa. Teltan hankinta on suunnitteilla, ja kovasti kiinnostaisi tuo sinullakin oleva Abisko view maisemien vuoksi. Muutamissa arvosteluissa olen kuitenkin törmännyt siihen, ettei välttämättä vilukissan teltta, tuulee helposti sisään ulkoteltan ja maan välistä. Oletko huomannut samaa, tai löytänyt jotain kikkakolmosta avuksi?

  Vastaa
  • Henriikka 18.4.2022

   Heippa! Ole hyvä, oli ilo tätä kirjoittaa.

   Hmmm, en ole ainakaan koskaan ajatellut, että tulisi kylmä 3 vuodenajan käytössä, tai että teltta tuntuisi jotenkin kylmältä. Tosin en kyllä ole se kovin vilukissakaan, joten ehkä olen myös huono vastaaja. Joten valitettavasti kikkoja et minulta kyllä saa, kun en ole huomanunt sisään erityisesti pyrkivää tuulta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.