Thaimaan viimeiset retket

Tänä torstaina olisi viimeisen tältä erää viimeisen Thaimaa-jutun vuoro (Ensimmäisen jutun voi lukea täältä ja toisen täältä). Viimeisen viikon vietimme kahdelle eri saarella, ennen kuin siirryimme takaisin Bangkokiin. Tätä ennen matkamme oli risteillyt Bangkokista Koh Lantalle, mutta nyt edessä olivat Koh Mook ja Koh Kradan. Tarkoituksenamme oli löytää ”paratiisi” ja siirryimme koko ajan suuremmalta saarelta pienemmälle. Niin kuin kuvista saatatte huomata, loppujen lopuksi jalkojen alla olikin mitä hienointa hiekkaa ja silmien edessä maailman kirkkain meri.
Ensimmäiset kuvat ovat Mookin saarelta, jonne siirryimme Lantan saarelta pitkähäntäveneellä. Island hopping (eli saarelta toiselle hyppely ja reissaaminen) on Thaimaan eteläosissa todella helppoa ja halpaa, sillä länsimaisten reppureissaajien epämääräinen haahuilu on paikallisille tuttua. Saarilla on ”matkatoimistoja”, joista voi varata lauttoja tuleville päiville ja saarien henkilökunta on usein yhteyksissä toisiinsa, ja tietävät näin opastaa muun muassa majoituksesta paikan päällä. Mitä pienemmäksi saari tulee, sitä hankalampi infoa on löytää. Meidän tapauksessa viimeisin Kradanin saarikin oli kuitenkin sen verran kehittynyt matkailussa, että minkäänlaista ongelmaa ei ollut. Hauskaa tosin oli, että esimerkiksi eräällä lauttamatkalla huomasimmekin olevamme osana päivän snorklaus-retkeä ja siinä missä muut jäivät korallille pulikoimaan, niin meidät heitettiin Mookin rantaan. Paikalliset kyllä tietävät, kuinka toimia mahdollisimman halvasti.
Koh Mook oli kaunis, mutta yllättävän ”turistisoitunut” alue. Päärannan johtava mökkikylä oli paikalliseen tasoon nähden sangen ylellinen ja jopa joku suomalainen matkatoimisto on ruvennut järjestämään Mookille pakettimatkoja. Oma majoituspaikkamme oli kuitenkin vähän kauempana rannasta ja saaren toisella puolella oli kalastajakylä ja rauhallinen ranta, jossa saattoi välttää hehkuvanpunaiset, suomalaiset eläkeläiset ja muun vyölaukku-kansan. Sinänsä turisteja olimme itsekin, mutta rauhaa kaipaavia sellaisia, ja siksi löysimmekin usein itsemme kaukana päärannasta. Myös ruokapaikkojen hinnat tippuivat sitä mukaa, mitä kauemmas pahimmista turistikeitaista käveltiin. Paikallisten ruoan ystävinä ruoan laatukin parani yhtä lailla: tuoreet hedelmät, mausteinen papaija-salaatti, paistettu kala sitruunaruoholla maustettuna, sticky rice ja mango ja curry-kastikkeet. Vatsani kaipaa Thaimaata hartaasti.
Pssst! Ylläolevassa kuvassa on rantarapujen hiekkapalleroita. Seurasimme tuntikausia, kuinka muutaman millin mittainen rapu teki tarkkaa työtänsä. Vielä rapujakin hienompaa oli kuitenkin hakea rantabaarista jääkahvi tai kookos-shake.
Majoituimme näilläkin saarilla pieneissä Bungaloweissa, joiden yöhinta seikkaili peak-seasonin aikaan yhteensä siinä noin 15 euron tietämissä. (Nyt saattaisi hinta olla tipahtanut jo puoleen!) Eipä nuo nyt ihmeellisiä mökkeröisiä ole, mutta hinta-laatusuhde ei voisi olla kohdallaan. Usein bungaloweissa on vielä oma suihku ja vessanpöntö/reikä maassa, mutta Kradanilla kylppäritilat olivat yhteiset. Tuuletusta ei luonnollisestikaan ollut, mutta sellainen hyrräävä kattotuuletin hoiti hommansa ja kuivatti silmät sopivasti.
Kolmen saaren viimeinen oli Kradan, saarista rauhallisin. Siinä missä Mookilla olivat kauneimmat näkemäni auringonlaskut, niin Kradanilla oli kirkkaimmat vedet ja hienointa hiekkaa. Enkä ole koskaan nähnyt niin häilyvää rajaa meren ja rannan välissä. Paljon saarelta ei ole kerrottavaa, sillä paljon siellä ei mitään ollut. Juuri ja juuri yksi pieni kauppa. Se mikä yllätti oli, että hinnat nousivat jonkun verran pienemmillä saarilla, mutta järjellä ajateltuna se onkin luonnollista, kun kaiken tavaran joutuu kuskaamaan maista. Nautin joka hetkestä kaiken seesteisyyden ja kauneuden keskellä. Jos kirjoittaisin romaanin, kirjoittaisin sen varmaan Kradanilla.
Päiväsaikaan saaren ympäristöön tuli veneillä turisteja ja paikallisia käymään ja eritoten snorklaamaan, mutta iltapäivästä saari hiljeni. Snorklasimme saaren edessä olevalla koralliriutalla, enkä ole koskaan nähnyt sellaista kalamäärää. Nemo-kalat olivat peruskauraa verrattuna niihin sateenkaarikaloihin.

Lautta-bussi-yhdistelmällä pääsimme saarikierroksen päätyttyä Trangin juna-asemalle, josta lähti 15 tunnin junamatka kohti Bangkokia. Kyllä oli kolisevassa junassa taas tunnelmaa. Bangkokissa oli kaikki ennallaan: kuu kallellaan ja ihmisiä kuin susia itärajalla. Chatuchakin viikonloppu-marketti oli huikea elämys satoineen ja tuhansine myyntipöytineen: aivan mielettömiä second hand -löytöjä tekee joskus mitä oudoimmista paikoista. Viimeinen päivä kului muuten rauhassa, syöden varastoon, luonnollisesti.

Siinä oli kaikki kuvasato Thaimaasta teille. Vastailen miellelläni mieltä askarruttaviin kysymyksiin reissuun liittyen. Vielä olisi marraskuista Tansanian-reissu-kuvasatoa varastossa.Vieläkö siellä jaksettaisiin reissujuttuja?
Tämä vuosi taitaa mennä Suomessa. Valitettavasti. Jos lompakkoni yllättävästi siitä vuoden mittaan kuitenkin lihoo, niin sitten kohteena voisikin olla Intia. Tai ehkä Islanti. Tai Uusi-Seelanti. Namibia ehkäpä?
Mukavaa torstaita. Harmi, ettei ole helatorstai, olisi vapaapäivä haha.
Nyt Les Misérables ja ihanat ihanat kaksi ja puoli tuntia.
-Henriikka

27 kommenttia

 1. Anonymous 28.2.2013

  Ymmärrän että tää on todella ”hölmö”(ja varmasti joillekkin liian henkilökohtainenkin) kysymys ottaen huomioon että jokaisen reissu taittuu kuitenki omalla tavalla, mutta millaisella kokonais summalla tollainen reissu teillä onnistui? Kiinnostaisi kovin lähteä itekkin mutten yhtään osaa edes arvioida että paljon moiseen menisi rahaa.

  kiitos jos viitsit vastata!

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Heippa,

   mä yritän vähä muistella ja kirjata tähän.

   – Lennot: noin 600-700 euroa/pää (halvemmalla saisi, jos ei lentäisi ruuhka-aikaan)
   Majoitus: Bangkokissa ilmaista, mutta muuten halvin majoitus oli tällaiseen ruuhka-aikaan 7 euroa/pää
   Ruoka: Pärjää hyvin halvalla, jos syö katukeittiöistä yms. Ruokarahaksi riittää vitonen päivässä, hienostoihmisille enemmän (etenkin Bangkokissa on myös tosi kalliita ravintoloita)
   Sisäiset lautat ja junat noin viisi kertaa halvempia, kuin voisit niiden kuvitella olevan Suomessa, esim yöjuna 15 h oli muistaakseni 12 euroa/pää.

   Lisäksi maksaa viisumi (tosin alle 1 kk reissuun ei Thaimaassa tarvinut maksaa mitään, mahdolliset rokotukset, matkamuistot…)

   Unohdinkohan jotain olennaista? ole hyvä vain ja kiva kun joku on kiinnostunut matkailemaan.

   Vastaa
 2. Linda 28.2.2013

  Ihania kuvia, tosi kiva postaus! (: Ehdottomasti viimeiset Tansania-kuvatkin halutaan nähdä! ((:

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Sittenpä mun täytyy lähteä niitä valitsemaan ja muokkailemaan. Jee, siitä tulee kivaa muistelua!

   Vastaa
 3. Iitu 28.2.2013

  Ihania kuvia! Mä haluan kans täältä suomen kylmyydestä jonnekkin lämpimään!

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Kiitos. Voi, kunpa sormia napsauttamalla pääsisi riippumattoon nukkumaan.

   Vastaa
 4. Vööra. 28.2.2013

  Rakastan näitä sun kuvia! ja reissujuttuja ehottomasti vaa lissää! :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Hyvä hyvä hyvä. Niin kiva kuulla, juttuja siis tulossa myöhemmin.

   Vastaa
 5. Veera 28.2.2013

  Aahh, reissukuume potenssiin kymmenen! Aivan ihania kuvia, möit kyllä Henriikka mulle tuon Kradanin ihan täysin, sinne mä tahon! (ja miljoonaan muuhunkin paikkaan, mutta ehkä tuo meni listan jatkoksi ;))

  Ja ehottomasti lisää reissujuttuja! Mäkin laitoin tännään minun upouuteen blogiin vähän vanhempia reissukuvia Pariisista, saa käydä kurkkimassa. :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Miljoonaan muuhun paikkaan minäkin vielä tahdon. Suosittelen Kradania ja vieläkin lämpimämmin sitä silloin, kun ei oo turistiaika.

   Uijui uusi blogi, sairaan kiva. Meen heti lueskelemaan.

   Vastaa
 6. MariWLZ 28.2.2013

  Oi ! Namibia on aika ihana paikka, ainakin poihjoisosa jossa itse vietin kuukauden :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   NICEE! Siellä on appiukko viettänyt nuoruutensa, enkä vielä pääsen sinne joskus.

   Vastaa
 7. Emma 28.2.2013

  Vaikka suomeen on hyvää vauhtia tulossa kesä niin matkakuume sen kun vaan kasvaa, eikä kyllä yhtään auta näiden kuvien ja etenkin tekstien lukeminen…

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Pahoittelut tällaisesta kansan kiihotuksesta. Otan kaiken vastuun hartioilleni ilolla mahdollisista rangaistuksista.

   Vastaa
 8. Sini 28.2.2013

  Oi vau mitkä maisemat! En ole aikaisemmin ollut kovin innostunut Thaimaasta mutta hmmm jospa sitä joskus itsekin pääsisi sinne kiertämään (–:

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Joo itse asiassa Aasia ei ole itsellenikään koskaan ollut sellainen must-kohde. Janne sitä kuitenkin suositteli, eikä kaduttanut että mentiin. Toivottavasti joskus uudestaankin.

   Vastaa
 9. wee 1.3.2013

  Voi jumpe kuinka siistejä reissuja sulla (teillä)! Kaikki makeimmat paikat on niin kaukana että lennot maksaa hirveitä summia ja harmittaa, koska todellakin haluaisin nähdä näitä eksoottisia paikkoja reppureissaamalla. Mutta näitä kuvia on kyllä niin kiva kattella, tottakai loputkin kuvat! Hauskan näkönen muuten tuo Thaimaan kuu x)

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Kannattaa voittaa Pauligin kisasta tonnin matkalahjakortti niin kuin meille kävi. Oli huomattavasti halvempi matka ;–)

   Mutta oikeesti, säästäminen kannattaa. Joskus yksi pidempi matka kannattaa sen rinnalla, että käy vuoden välein Ruotsissa tuhlaamassa säästönsä.

   Vastaa
 10. Laurs 1.3.2013

  Ehdottomasti lisää reissujuttuja ja varsinkin -kuvia. Tässäkin kuvat oli niin ihania, kauniita ja vielä kerran ihania! :)

  Vastaa
 11. M 1.3.2013

  Vau kuinka upeita maisemia ja kauniita kuvia! Todellakin lisää reissujuttuja, näitä on ihana lukea :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Ainoa ongelma on, että kun käy läpi näitä reissukuvia, niin tulee törkeä Suomi-morkkis. Haha, ehkä kestän sen. Kiitos!

   Vastaa
 12. aura 1.3.2013

  Reissupostaukset on parhaita, ehottomasti lissää! Minkälainen kamera teillä oli tuola thaimaassa mukana? Itekin oon lähössä kesällä reppureissaamaan sinne ja mietin että onko järkkärin raahaminen kamala virhe?

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Kiitos Aura (aura on niin ihana nimi).

   Meillä oli järkkäri, canon 550D ja kaksi putkea. Liputan kyllä ehdottomasti sen puoleen, että ottaa kunnon kameran mukaan, jos tykkää valokuvata. Tietenkin kannattaa pohtia että mihin menee ja pärjääkö huonommallakin ja miten priorisoi. Toki omaisuus tuo aina lisää sellaista vastuunkantamista, mikä saattaa olla isokin rasite.

   Vastaa
 13. Anonymous 1.3.2013

  sairaan magee kuva toi ton vessakuvan jälkeen! ja hienoja on muutkin.

  t.veljes

  Vastaa
  • Henriikka 2.3.2013

   Hei se on kyllä ihan hieno, nyt kun sanoit. Kiitän suuuresti.

   Vastaa
 14. […] – Thaimaan jutut: Lippu Bangkokiin ja takaisin Elämäni riippumatossa Thaimaan viimeiset retket […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.