Kuinka pestä urheiluvaatteita oikein?

Yhteistyössä LV & Asennemedialv-sport-pyykinpesuneste

Urheiluvaatteet ovat ihania. Ne voivat olla miten hulluja, kokeilevia ja värikkäitä tahansa, kunhan ne ovat toimivia. Arkiurheilussa käytän paljon teknisiä materiaaleja, vaelluksilla ja pidempikestoisessa urheilussa suosin myös luonnonmateriaaleja. Merinovillalle on vaikea löytää voittajaa vaelluksella, mutta salille en sitä pukisi.

Kun laatuun panostaa, uusia ei tarvitse hankkia usein. Haluan kuitenkin, että minulla on juoksulenkille laitettavaksi useampi kuin yksi paita, pari kun tuppaa aina odottamaan pyykkikorissa. Ja siinä missä lenkille tarvitsee omanlaisensa kuteet, saattaa joogatunnille tarvita vähän erilaiset vermeet.

Ja entä ulkoilu? Vaellukselle merinovillakerrastot, hiihtolenkille tuulipuku ja lumilautailureissulle kevyttoppis kuoritakin alle. Enkä vielä edes huomioinut vuodenaikoja: en todellakaan laita heinäkuun minisortsejani talvipakkasille tai vuorattuja talvitrikoitani kesällä kiipeilypuistoon.

lv-sport-pyykinpesuneste

Entä sitten urheiluvaatteiden pyykkäys?

Se onkin ihan oma vitsauksensa, niin kuin pyykinpesu ylipäänsä. Vinkkejä kyllä löytyy! Mutta rakastan puhtaita, raikkaita vaatepinoja ja tyhjää pyykkikoria, enkä siksi voi väittää, etteikö pyykkäämisessäkin olisi puolensa. Oikeastaan pidän pyykinpesusta paljon, mutta inhoan likaisita pyykkiä. Urheiluvaatteiden pesussa on lisäksi käytettävä ihan omia, juuri siihen hommaan sopivia kikkoja.

Kaiken a ja o on vaatteiden tuuletus. Jos hikiset urheilukamppeet sulkee märkinä hengittämättömään pyykkikoppaan tai treenikassin pohjalle muhimaan, hiki syöpyy varmasti syvemmälle. Myös nopeus on valttia: en odota kolmea viikkoa, että laitan polyesteri-aluskerrastoni pesuun.

lv-sport-pyykinpesuneste

Urheiluvaatehuollossa on monia koulukuntia. Itse pyrin miettimään tuotteen käyttöikää, mutten halua tehdä hommasta liian hankalaa ja yksityiskohtaista.

Ihoa vasten olleet paidat ja urheilurintsikat pesen jokaisen hikisen käyttökerran jälkeen, trikoot vähän harvemmin. Rauhallisemman urheilusuorituksen jälkeen ihan konkreettisesti haistelen vaatteitani ja punnitsen, riittääkö tuuletus.

Tuulipukua ja muita päällysvaatteita pyrin tuulettamaan ja pitämään pesukerrat harvoina. Erityisesti pinnoitetut vaatteet kannattaa pestä vasta, kun niissä alkaa näkyä tahroja tai rasvajälkiä. Sen lisäksi niiden huoltoa helpottavat erilaiset niitä varten suunnitellut suojakäsittelyt (esim. vahapintaiset kankaat ja Gore-Tex). Hieltä haisevia vaatteita en kuitenkaan halua käyttää, eikä hien pinttäminen vaatteisiin ole vaatteiden käyttöikääkään ajatellen järkevää.

lv-sport-pyykinpesuneste

Pyykinpesuaineista käytössä on LV Sport, jonka koostumus sopii erityisen hyvin ulkoilu- ja urheiluvaatteiden pesuun alhaisissakin lämpötiloissa. Nestämäinen pyykinpesuaine on urheiluvaatteille ehdoton, sillä pulveri voi tukkia kuidun ja haitata tuotteen hengittävyyttä. Pesuaine on suunniteltu erityisesti teknisille tekstiileille ja herkille erikoismateriaaleille, ja tuotteen säännöllisen käytön kerrotaan pidentävän urheilu- ja ulkoiluvaatteiden sekä työvaatteiden käyttöikää. Tuotteella on Joutsenmerkki.

Moni pesee urheiluvaatteitaan hurjissa lämpötiloissa, mutta olen itse yrittänyt energiaa säästäen pestä vaatteet mieluummin pienemmissä lämpötiloissa. Kuuma vesi myös haalistaa ja kuluttaa vaatetta ahkerasti, enkä halua päästä ihanista neonväreistä eroon.

En ole myöskään mikään pyykinpesuaineen lotraaja, enkä lievänä hajuallergikkona välitä vahvasti tuoksuvista pyykinpesuaineista. Nurmi-, muta- ja muut satunnaisten luontopainien tuottamat tahrat olen saattanut paikallispestä kevyesti ennen konepesua.

lv-sport-pyykinpesuneste

Ja vielä pari sääntöä teknisille urheiluvaatteille! Ei kuivuria: kuumuus tuhoaa elastaaniset vaatteet. Ei huuhteluainetta: hengittävyys, huokoisuus ja elastaanisuus kärsii.

Meillä on ollut pari vuotta Jannen kanssa sellainen sopimus, että koska käyn itse töissä, niin hän tekee suunnilleen kaikki kotityöt. Mutta toukokuusta lähtien tilanteemme on muuttunut, sillä Janne on tehnyt opiskelujen ohella täyspäiväisesti töitä. Kotityöt ja pyykkipäivät odottavat siis myös minua ainakin seuraavat pari kuukautta.

Voisin yrittää neuvotella sopimuksen, että jos minä pesen kaikki pyykit, niin Janne imuroi, pyyhkii pölyt, laittaa ruoan, tyhjentää viemärikaivot, pesee ikkunat, vaihtaa lakanat, käy kaupassa, tamppaa matot, tuulettaa petivaatteet ja täyttää sekä tyhjentää astianpesukoneen. *sormet ristissä

-Henriikka

3 kommenttia

  1. Aki 16.10.2016

    Hyviä vinkkejä, itse pyrin pesemään omat urheiluvaatteet juuri sen takia, että olen melko tarkka miten ja millä ne pestään. Lisävinkkeinä jo luettelemiisi sanoisin, ettei kannata pestä kovilla kuivausnopeuksilla koska se on haitallista urheilu ja ulkoiluvaatteille. Useimmiten kyseiset materiaalit vielä kuivuu suht nopeasti joten olen pitänyt sääntönä, ettei yli 800 nostaisi kuivausvauhtia :) Itsellä on myös tiettyjen urheiluvaatteiden kohdalle sattunut tuota hien pinttymistä ja etikan lisäämisellä ns. ”huuhteluaineena” on auttanut pääsemään hajusta eroon! Joku on sanonut, että etikka saattaa haalentaa värejä, mutten ole vielä itse huomannut silloin tällöin kun olen joutunut käyttämään.

    Vastaa
    • Henriikka 17.11.2016

      Hei hyviä vinkkejä, kiitos Aki. Tuohon etikkaan en olekaan vielä ehtinyt paneutua niin hyvin. Laitetaan listan jatkoksi!

      Vastaa
  2. […] pyykinpesukirjoitukseni (alan pikkuhiljaa olla guru): Kuinka pestä urheiluvaatteita oikein? Naisen ja miehen […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.