7 + 1 ohjetta rennompaan elämään

Kaupallinen yhteistyö: Somersby & Asennemedia

Olen elänyt kesääni aika lungisti. Olen kuormittavan kevätkauden vastapainoksi löysäillyt menemään (itse myöntämäni) luvan kanssa, nukkunut pitkään ja valvonut öitä auringonlaskuja ihaillen. Oikeastihan toivoisin olevani se henkilö, joka käy kesälläkin aikaisin nukkumaan, jotta pystyy virkeänä nousta ihailemaan nousevaa aurinkoa. Mutta yllättävän usein kannattaa olla vain se kuka on, eikä se kuka tahtoisi mielikuvissaan olla.

Siinä muuten olikin yksi ohje, jota pyrin itse noudattamaan, jotta elämäni olisi rennompaa. Jotta elämäni olisi hauskempaa. Somersby haastoi minut pohtimaan, mitkä asiat tekevät elämästäni onnellisempaa ja rennompaa, ja listasin nyt teille seitsemän kohtaa, jotka tulivat ensimmäisenä mieleeni. Tässä ne nyt tulevat:

1. Jos mielessäsi käy ajatus ”unohdan tuon kuitenkin tuohon”, tee välitön korjausliike

Tiedättekö ne hetket, kun asettaa sateenvarjon sen koukusta bussin kaiteeseen, laittaa aurinkolasit yleisen vessan lavuaarin reunalle tai jättää sormuksen juomapullon päälle kahvakuulantreenin ajaksi, ja mielessä käy ajatus: ”Unohdan tuon kuitenkin tuohon.”

Don’t do that! Tee välitön korjausliike. Harmittavan usein ne tavarat nimittäin oikeasti unohtuvat, ja siihen verraten on pieni vaiva keksiä joku parempi säilytyskeino.

2. Stressaa vain asioista, joihin voit vaikuttaa

On asioita, joihin voit vaikuttaa: miten teet kotityöt, kenen kanssa aikaasi vietät, mitä syöt, mihin haet töihin… jne. Ja sitten on niitä asioita, joille et voi tehdä mitään. Klassiset esimerkit jälkimmäisestä ovat säätila ja jonotusajat. Hyvänen aika, miten turhaa onkaan stressata asiasta, joka ei ole piirunkaan vertaa omissa käsissä.

3. Älä harkitse liikaa

Liika harkitseminen on kannattanut ainakin omassa elämässäni hyvin harvoin. Loputon puiminen ja vatvominen vain vievät usein aikaa ja ajatusta siltä asialta, mitä kulloinkin ollaan harkitsemassa.

4. Jos asian hoitamiseen menee maksimissaan 2 minuuttia, tee se heti

Jos mieleesi pomppaa asia, jonka hoitaminen vie maksimissaan kaksi minuuttia, tartu heti toimeen. Hoida asia samantien. Näin mielesi ei täyty miljoonista kahden minuutin hommista, etkä ajaudu liikaa siirtämään asioita tulevaisuuteen, jotka voisit hoitaa heti alta pois.

5. Kun olet käymässä nukkumaan ja mieleesi tulee tekemätön asia, kirjoita asia ylös ja unohda se sitten

Hyvin yksinkertainen sääntö. Älä ala vatvomaan tekemättömiä asioita nukkumaan käydessäsi, sillä hyvin harva asia vaatii toimimista enää sinä iltana. Asian voi kuitenkin kirjoittaa ylös, jolloin sen voi tiputtaa rauhassa mielen päältä ja siirtää seuraavaan aamuun.

6. Mieti ensisijaisesti, mitä itse asiasta mietit, toissijaisesti mitä muut

Olet pääasiassa tilivelvollinen teoistasi ja ajatuksistasi vain itsellesi ja vasta sen jälkeen muille. Jos sinä pystyt seisomaan arvojesi, ajatustesi ja toimintasi takana, ei ole niin merkityksellistä, mitä muut siitä ajattelevat.

7. Pyri ymmärtämään, ettet kiinnosta muita ihmisiä ihan niin paljon kuin saatat luulla

Tämä liittyy myös vahvasti edelliseen kohtaan: oikeastaan hyvin harvalla ihmisellä on aikaa laittaa sinuun niin paljon ajatuksia, kuin ehkä joskus saatat luulla. Kun liukastut kadulla ja tarkastat ensimmäiseksi, näkikö kukaan, niin mahdollinen näkijä unohtaa kömmähdyksesi hetkessä. Kun teet valtavan päätöksen omassa elämässäsi, se harvoin liikuttaa suuresti muita ihmisiä.

Kaikilla on omassa elämässäkin niin paljon pohdittavaa ja tehtävää, että kenenkään toisen tekemiset liikuttavat tai kiinnostavat harvoin ihan niin paljon kuin ajattelisi. Joku voisi ajatella tätä seikkaa surulliseksi, mutta minusta se on vapauttavaa ja lohdullista.

Mitäs sanotte? Ei teillä olisi heittää hyviä tippejä näiden kahdeksan perään?

Nämä kuvat ovat Suomi-roadtripiltämme, Mustasaaresta, Merenkurkun saaristosta. Olimme jäähdyttäneet Somersby Sparkling Rosé -siideripullojamme meressä, kun aurinko laski vaaleanpunaisen ja –sinisen sävyissä tehden koko maailmasta onnellisemman ja ihanamman. Koko roadtripin nauratti, laulatti ja oli hyvä olo. Jos kesäloman pohjalta pitäisi ennustaa tulevan syksyn olotilaa, povaisin erinomaista rentouden leveliä.

Luulen, että aktiivisimmin näihin ohjeisiin palaan minä itse. Kun aurinko ei laske mailleen ollenkaan, on vähän helpompi kulkea hattaroissa. Mutta Hemingwayn ikikultaisella sitaatilla muistuttelen, että aurinko nousee aina. Ja vaikka Paperi T muistuttaakin Ernestiä sen myös laskevan, niin sitä hän ei ota huomioon, että auringonlaskut vasta upeita ovatkin.

-Henriikka

Valviran ohjeistuksen mukaisesti alkoholia ei saa kommentoida, muut kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita.

12 kommenttia

 1. Wuuuh 25.7.2018

  Liika harkitseminen osui aika kohalleen nyt! Oon tässä jo aivan liian monta tuntia miettinyt yhen viestin lähettämistä. Ehkä nyt vaan kirjotan tän loppuun ja laitan sen viestin! :D

  Vastaa
  • Henriikka 7.8.2018

   Hei ihanaihana! Konkreettinen esimerkki. Toivottavasti viestin lähetys kannatti :))

   Vastaa
 2. Milja 25.7.2018

  Ihana sivusto, onneks löysin! Ja kivoja vinkkejä <3 oon todennu kans ton vitosen todella toimivaks!

  Vastaa
  • Henriikka 7.8.2018

   Voi kiitos! Iso ilo saada tällaista palautetta.

   Vastaa
 3. TiinaElina 26.7.2018

  Ihania ohjeita kaikki ♡
  Ny toteutin sitä 2min ohjetta kun totesin et ton yhden karvaisen maton pesemiseen menee enemmän aikaa kuin mitä toi ihana varjo viipyilee tässä mökin edustalla.
  Niinpä pyysin miestäni raahaamaan vanhan lepotuolin tähän ja pistin maate :)
  Silloin on nautittava kun siihen on hetki, matto hoituu myöhemminkin.

  Ei oo oikeestaan lisättävää, vain paljon opittavaa.
  Huisia kun aloitat opinnot!!

  TiinaElina

  Vastaa
  • Henriikka 7.8.2018

   Sä kyllä jätät aina niin mukavia kommentteja. Ihana esimerkki ja niin mukavan oloinen hetki vanhassa nojatuolissa.

   Kiitos ja aurinkoa loppukesään!

   Vastaa
 4. Jukka Tiihonen 26.7.2018

  Tykkään erityisesti kohdasta 7. Ja tämän kohdan kanssa käaikädessä kun vapautuu turhasta kelailusta mitä muut ajattelevat, koska he eivät välttämättä kovin paljoa jouda sinusta ajattelemaan, vapautuu elämään rennommin.

  Vastaa
  • Henriikka 7.8.2018

   No just tämä! Miten suotta saattaa käyttää aikaa ihan turhaan kelailuun ja ylianalyysiin. Sen ajan voi käyttää mm. pohtien, miten tää maailma pelastetaan.

   Vastaa
 5. Saija 26.7.2018

  En koskaan ikinä kommentoi mihinkään, mutta halusin nyt jakaa ajatukseni, jos siitä olisi edes yhdelle ihmiselle hyötyä. Paras vinkkini rennompaa elämään ainakin itseni kohdalla on, että mieti kerran kunnolla mikä on sinulle elämässä tärkeää. Aluksi kehitin työtäni varten ”ongelmanratkaisukeinon” itselleni, jotta voisin päivittäin tehdä itselleni oikeita arvovalintoja. Nykyisin kuitenkin henkilökohtaisen elämäni ongelmatilanteissa kysyn itseltäni että, ”mikä on lopulta oikeasti tärkeää?”. Elämä on helpompaa ja rennompaa kun tiedät valmiiksi, mikä sinulle on tärkeää ja pystyt valitsemaan arvojasi tukevan suhtautumis-/toimintatavan vaivattomasti.

  Vastaa
  • Henriikka 7.8.2018

   Hei tää on ihan älyttömän hyvä vinkki. Oon joskus kuullut joltain saman, mutta unohtanut. Tää on niin tärkeää ja nimenomaan helpottaa itseään niissä hetkissä, kun tekis mieli välitä ”väärin” hetken mielijohteessa. Kiitos kun jaoit (ja saat kyllä kirjoittaa myöhemminkin, vaikkei olis ihan näin viisaitakaan sanoja.)

   Vastaa
 6. Lina 8.8.2018

  Päivä vain ja hetki kerrallansa

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.