Kuinka herkut maistuvat vielä paremmilta?

Yhteistyössä Asennemedia ja PauligBrazil pieni

Taas lähti vähän lapasesta. Halusin kirjoittaa teille makupareista: kuinka ruoan tai herkun rinnalle tarkkaan valittu, siihen sopiva kahvi voi tehdä ruokahetkestä ja makuelämyksestä vielä moninkertaisesti paremman.

Oli tarkoitus kertoa yhden tai korkeintaan kahden esimerkin turvin toimivista makupareista, mutta kuinka kävikään? Löysin niin monta innostavaa ja toimivaa komboa, että leivoin ja kuvasinkin esimerkkejä peräti neljä.

Olen kova makuparien ystävä. Usein unohdetaan, että niin kuin esimerkiksi viinitkin, myös kahvit vaativat kaverikseen sopivan seuralaisen. Tässä näitä nyt sitten tipahtelisi reseptien kera. Jokaisessa esimerkissä on esitelty herkku + kahvi, joka viimeistelee makuelämyksen. Kaikki esimerkit on poimittu Pauligin Makuparit-palvelusta, joka on erittäin kätevä väline, jos ei ruoan ja mustan kullan yhdistäminen luonnistu vielä ammattilaisen ottein.

Juhlamokka pieni

Minitortillapizzat + Brazil tumma paahto

Lyömätön ”pitsaresepti”, jonka sovelsin gluteenittomaksi korvaamalla reseptissä mainitut tortillat gluteenittomilla maissitortilloilla. Niin hyviä! Sovelsimme vähän täytteitä ja lisäsimme valkosipulia. Jääkaapin jämistä saa kehiteltyä vaikka minkälaisia variaatioita tortillapitsoille, jos joskus on kehitettävä nopeasti aterioita hävikkiruoasta.

Reseptin on kehitellyt tummapaahtoinen Brazil mielessään 52 weeks of Deliousness -blogin Anne.

Pohjois-Pohjanmaan Omenahyve ja Juhla Mokka

Pidätkö marengista? Tulet rakastamaan tätä omenamarenkikakun reseptiä. Kaikista näistä neljästä herkusta tämä oli suosikkini. Söin noin puolet kakusta, joka oli aika valtava. Pehmeän, sopivasti hilloutuneen, sitruunalla maustetun omenan ja lämpimän kahvin yhdistelmä, mmm mmm mmmmm.

Gluteenittoman version sain, kun vaihdoin ohjeen vehnäjauhot pokalla gluteenittomaan jauhoseokseen. Laitoin jauhoseosta noin desin enemmän kuin vehnäjauhoja olisi kuulunut laittaa.

Mundo pieni

Omena-kaurapaistos ja Paulig Mundo

Paulig Mundo on Pauligin kauneimpia kahveja. Myös reseptissä jatkettiin omenalinjalla, kun kahvi sai viekkuunsa nopeasti valmista, mutta niin herkullista omena-kaurapaistosta. Tämä yhdistelmä toimii yhtä lailla kuin edellisetkin.

Tein paistoksen Urtekramin gluteenittomilla kaurahiutaleilla Hellapoliisin ohjeen pohjalta. Vaniljajäätelöpallo kuuman paistoksen päälle sulamaan ja oranssista retkimukista kahvia kohti ääntä. Nam!

Presidentti pieni

Juustokakku ja Presidentti tumma paahto

Tummapaahtoiset maistuvat kyllä usein, vaikka pidän kyllä vaaleistakin. Tummissa on sellainen viipyilevä tunnelma. Ne sopivat hetkiin, kun päivän työt on jo hoidettu tai ilmassa on juhlan tuntua. Vaaleapaahtoisista saan enemmän energiaa: ne sopivat aamuun tai työpäivän keskelle ilahduttamaan.

Mutta arvatkaa, nyt seuraa paljastus: tätä kakkupalaa en leiponut itse. Puhtini loppui, vaikka olin vannonut vääntäväni kaiken itse valmiiksi alusta loppuun. Lähikahvilasta noudettu juustokakkupala ei ollut gluteeniton, joten Janne sai kokeilla tämän makuparin toimivuuden. Täysi siunaus tuli, enkä yllättynyt yhtään.

Siinä ne olivat, yhdet makuparisuosikeistani. En tiedä, voisinko myöskään olla enemmän innoissani, että olen saanut perjantai-iltapäiväksi kutsun mennä kokeilemaan viidettä yhdistelmää: Ida leipoi limeraakakakkua hedelmäisen Presidentin vuosikertakahvin kylkeen. Nam nam nam! Sitä on säästetty minulle (omasta pyynnöstäni) pakkaseen palanen. Oikeastaan minua ei siis kutsuttu, vaan kutsuin itse itseni.

Parhaimmat parivaljakot voi jakaa kommenttipoksissa. Vaikka myönnettävä se on, että hyvä kahvi on aina hyvää, vaikka kaverina olisi kehnokin leivos.

-Henriikka

6 kommenttia

 1. Marie 16.3.2016

  Tuli näistä parivaljakoista mieleen, että minulle yksi sellainen lemppari on liptonin yellow label tea maidolla ja natinajuuston (eli leipäjuusto) kanssa, nam!

  Vastaa
  • Henriikka 16.3.2016

   Voiko natinajuustoa pilata mikään? Tuskin. Se on ehkä mun lempiruokaa, jos niin voi sanoa.

   Vastaa
   • Henriikka 16.3.2016

    (ja tämä kommenttini ei toki tarkoittanut sitä, että tuo kyseinen Lipton pilaisi mielestäni jotakin hahha)

    Vastaa
 2. hipsuli 17.3.2016

  Hei kuuleppas ihana Henriikka!

  Jännä juttu, mutta ajattelin kysyä sinulta eli varsinaiselta helsinkitietäjältä (kuvittele vaikka sellainen hieno tietäjänhattu päähäsi), että mistä kannattaa opiskelijan etsiä asuntoa? ehkä universumin kliseisin kysymys jea, mutta help! osaatko sanoa, että mikä alue esim. toimii näppärästi?

  terveisin, ikuinen pauligi mundo fani

  Vastaa
  • Henriikka 17.3.2016

   Hei siellä!

   Vaikean kysymyksen heitit. Se kun riippuu niin paljon siitä, millaisessa paikassa opiskelija haluaa asua. Itse olin vähän kranttu ja halusin opiskeluaikana asua Helsingin rajojen sisäpuolella ja hain Hoasin asuntoa Katajanokalta, Kalasatamasta, Toukolasta, Kumpulasta, Arabianrannasta ja olisko ollut vielä Jätkäsaari ja Käpyläkin mukana. Nuo kaikki ovat varsin ihania asuinalueita hyvien kulkuyhteyksien päässä. Nyt asumme keskustassa enkä voisi ihanampaa kuvitella tähän elämäntilanteeseen, mutta esim. Kruna/Kamppi/Punavuori/Eira/Töölö/Ullanlinna-akseli on tietysti sitä vähän hintavampaa, josta on vaikeampi löytää kovin edullista kämppää ilman varsin hyvää tuuria. Sellaisiakin toki löytyy!

   Myös Vantaalta, Espoosta ja kauempaa Helsingistä löytyy aivan ihania alueita. Metroverkot laajenee, bussit kulkee hyvin ja julkisilla pääsee. Kannattaa tsekata kaikkien säätiöiden kämpät, kaupungin asunnot, hoas ja sitten toimiva tapa on laittaa ihan Hesariin ilmoitus. Itse asuin opiskeluajan Haagassa ja Arabianrannassa ja viihdyin molemmissa oivallisesti.

   Voisinkohan kertoa vielä jostain?

   Vastaa
   • hipsuli 18.3.2016

    woo! ihan mahtava vastaus, kiitos paljon suurenmoisesta avusta.

    aina joka hakukone utelee asuinalueita rajauksiin, ja niistä kun ei oikein höläystäkään vielä osaa sanoa, niin jopa auttaa :) menin kans ehkä siihen klassiseen ”ansaan”, että en halua muuttaa kauas keskustasta koska ääh liikaa matkaa jne, mutta varmasti bussit ja metrot sun muut rullaa eli ehkä siis uskallaudun khih. kumpula esim. on noussut monessa paikkaa esille, mutta näytti olevan vähän kaukana kartalta katsoessa (nyt sanon ehkä jo että pöh tälle ajatukselle).

    moikkaan jos törmään suhun ja kaffekuppiis kadulla :—)

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.