Vuoden visuaalisin telttaretki Porkkalanniemen kallioille

Kaupallinen yhteistyö: Partioaitta

Tänä viikonloppuna heitän toivottavasti talviturkkini, mutta viime viikolla starttasi kesän telttailukausi. Lähdimme vappupäivänä Jannen ja Roosaliinan kanssa yhdeksi yöksi telttailemaan, enkä voi vieläkään uskoa, millainen tuuri meillä oli: aivan pilvetön taivas, kirkkaanpunainen auringonlasku ja koko niemi meidän käytössämme. Kaiken lisäksi päivällä pauhannut tuuli tyyntyi täysin yöksi.

Harhailimme kallioilla kaikessa rauhassa, istuimme iltanuotiolla ja nautimme makuupussien lämmöstä ja teltanovesta näkyvästä maisemasta.

Valikoimme Nellan suosituksen perusteella paikaksi paljon kehutun Porkkalanniemen, jonne pääsi Helsingistä helposti laina-autolla vajaa tunnin ajolla. Parkkipaikalta käveli niemenkärkeen vielä noin kilometrin verran, mutta kuitenkin sen verran vähän, ettei kamoja tarvinnut pakata edes rinkkoihin.

Porkkalanniemi olisi ihana paikka myös ihan päiväretkelle, mutta telttailu on tietysti aina ihan spesiaalia.

Lompsimme Ikea-kassien ja pienten reppujen kanssa niemen kärkeen saakka. Iltaan mennessä kaikki muut niemen kulkijat lähtivät yöksi muualle ja jäimme kolmisin virittämään tulta.

Löysimme hyvän telttapaikan meren ääreltä. Potkimme isoimmat kivet alta ja myönnyimme tosiasialle, että luultavasti jokunen möykky jäisi kuitenkin kivipohjaisella paikalla selän alle.

Tuntui ihanalta saada taas tuttu teltta käyttöön. Viime vuonna hankkimamme Fjällrävenin kahden hengen Abisko View on ollut jo mukana niin Norjan Geirangerin roadtripillä, Suomen ja Pohjois-Norjan matkalla, Hossan Kansallispuistossa ja monella muulla telttaretkellä. Marraskuussa majailimme siinä pakkasella Repovedellä. Kirjoitin viime vuonna tarkemmin telttakokemuksistani.

Telttaan kömpiessä tuntuu kuin olisi tullut kesämökille; tuttuun paikkaan, jossa ei kuitenkaan ole päässyt hetkeen käymään.

Aurinko laski valtavana, ja meri tyyntyi samalla. Teimme kauniin nuotion, jonka syttymistä joutui hetken kosteiden puiden vuoksi odottelemaan. Mutta lopulta rannan tulisijassa paloi hehkuvat liekit ja ritilällä paistuivat maissit, cheddar-voileivät ja pikkupullat. Heitimme huonoa läppää, nauroimme paljon.

Iltaa olisi voinut istua vaikka kuinka pitkään, mutta seuraavan aamupäivän töiden vuoksi kävimme telttaan ennen puolta yötä.

Roosaliina laitettiin nukkumaan pää alarinteesen, jotta veri kiertäisi seuraavana aamulla kunnolla. Kahden hengen telttaan olisi helposti mahtunut vielä vaikka loputkin perheestä.

Aamulla kello soi varhain, enkä olisi millään malttanut nousta. Ainoastaan meren päälle noussut aurinko motivoi pois pussin lämmöstä.

Yöllä nukutti hyvin, sillä lämpötila pysyi juuri plussan puolella, ja kaikilla oli vähintään comfort -2 makuupussit.

Nenänpää, varpaat ja peppu meinaavat itselläni aina kerätä kaiken kylmyyden, mutta muuten kaikki sujuu aina mutkattomasti, sillä palelen muutenkin harvoin. Ulkoneville lantionluille on keksittävä kesäksi joku pehmuste, jos meinaan viettää teltassa viikonkin peräkkäin ja nukkua tuhista tuttuun tapaan kyljelläni.

Aamupala ei hävinnyt visuaalisuudessaan ympäristölle. Gluteenitonta kaurapuuroa, jonka päällä tuoreita ja kuivattuja marjoja ja hedelmiä sekä mantelirouhetta. Nokipannu vihelsi iloisesti, kun vesi kuumeni ja join oranssista pandamukistani useamman kupillisen.

Istuimme aamiaisella varmaan tunnin verran. Päivä valkeni, silmät aukenivat. Edellisen päivän levottomuus oli tipotiessään ja tilalla oli seesteisyyttä ja iloa miehestä ja siskosta, joiden kanssa seikkailla. Olin suoraan sanoen ollut edellispäivänä kiukkuinen kuin häiritty amppari, mutta onneksi se muuttui hetkessä luontoon päästessä.

Teltan kasaaminen tuntui haikealta, niin kuin se lähes aina tuntuu. Viimeistään kesäkuussa on kuitenkin taas tiedossa monta yötä vihreässä turvapaikassa.

Niin kuin olen monesti kirjoittanut, aion luultavasti hankkia tuon View -teltan rinnalle perinteisemmän kupoliteltan. Sopiva malli voisi olla ehkä Fjällrävenin Abisko Dome. Se olisi luultavasti tilavampi kolmen hengen versio, jotta ei tarvitse nukkua aina ihan näin sardiinisti. Sellainen kupoli on myös talvella tätä nykyistä lämpöisempi, mikä helpottaa kylmempien aikojen reissuja. Lisää hyödyllistä asiaa telttavalinnasta ja -vaihtoehdoista löytyy täältä. Nyt on kyllä se paras aika telttahankinnalle, jos meinaa tulevina kuukausina viettää öitään merenrantanäköaloilla ja jylhillä kallioilla.

Porkkalanniemen kalliomaisemia suosittelen kaikille, jotka kaipaavat uniikkia ympäristöä läheltä pääkaupunkiseutua. Miten onnekaita olemmekaan ollessamme ympäröitynä tällaisellä luonnolla!

-Henriikka

16 kommenttia

 1. Anni 12.5.2017

  Inspiroivia kuvia! Tekee itekin mieli lähteä telttaretkelle. :)

  Vastaa
  • Henriikka 13.5.2017

   Kiitos kiitos kiitos Anni. Miten ilahduttavaa kuulla.

   Nappaa vaikka äiti mukaan ja lähde telttailemaan äitienpäivän kunniksi!

   Vastaa
 2. ninni 12.5.2017

  Upeita kuvia!
  Suosittelisitko Abisko View 2-telttaa? Oletko kokenut telttamallissa olevan muita negatiivisia puolia kuin mainitsemasi kylmyys viileämpänä vuodenaikana? Mahtuuko rinkat absideihin hyvin? Teltan osto olisi edessä ja vaihtoehtoja tuntuu olevan niin paljon… Kiitos jos ehdit vastailemaan :)

  Vastaa
  • Henriikka 13.5.2017

   Kiitos kovasti!

   Suosittelisin ehdottomasti. En siis missään tapauksessa korvaisi tätä tuolla toisella kupoliteltalla, vaan tämä varmasti pysyy suosikkina. Rinkat on mahtuneet hyvin absideihin ja teltassakin on tilaa, jos sisällä olevat 2 hlöä ei ole kovin kookkaita. Hmmm.. oikein yritän miettiä negatiivisia puolia, mutta en meinaa keksiä. Joten suosittelut kyllä täältä!

   Vastaa
   • ninni 13.5.2017

    Huippua, juuri tämänkaltaista vastausta odotinkin! Ensi viikolla taidankin suunnalta telttakaupoille. Kiitos :)

    Vastaa
 3. Juuli 15.5.2017

  Ihanan levollisia kuvia. Näissä on jotenkin ihana tunnelma :) Voi kun sitä sais itekki lähettyä telttaretkille tai edes päiväreissulle. Se on ihana aina käydä, mutta aivan liian harvoin sitä tulee tehtyä.

  Vastaa
  • Henriikka 15.5.2017

   Toi on ihan totta. Sitä aina ajattelee, että täytyy kauheasti valmistella ja suunnitella, vaikka oikeasti varsinkin päiväretkelle ei paljoa muuta tarvi kuin vähän evästä ja hyvät vaatteet.

   Kiitos paljon Juuli. Meillä oli aivan ihana retki. Kannustan suakin lähtemään!

   Vastaa
 4. Emilia 15.5.2017

  Nämä kuvat ovat uskomattoman kauniita ja inspiroivia <3

  Vastaa
 5. Kaukokaipuun Nella 18.5.2017

  Ihanaa, että teillä oli onnistunut telttaretki. Kuvat ovat ihan huikean kauniita – sellaisia, että tekisi mieli pakata oma rinkka valmiiksi per heti.

  <3

  Vastaa
  • Henriikka 18.5.2017

   Meidän telttaretki oli ihan yliveto. Suurensuuri kiitos sulle vinkistä. Lisää toteuttamiskelpoisia otetaan ilolla vastaan!

   Pusuja sinne.

   Ps. Oon luullut, että sun rinkka on aina valmiiksi pakattuna spontaaneita retkiä varten, mutta mun luulot on selvästi menneet metsään.

   Vastaa
 6. Kaukokaipuun Nella 18.5.2017

  Ihanaa, että teillä oli onnistunut telttaretki. Kuvat ovat ihan huikean kauniita – sellaisia, että tekisi mieli pakata oma rinkka valmiiksi nyt heti.

  Vastaa
 7. Kaukokaipuun Nella 18.5.2017

  Oho, tämä spämmäsi ihan huolella! Sain torun tuplakommentista, mutta taisi vaan olla liian nopeat sormet. Siksi tuo sama kommentti pikkuisen muuteltuna, kun ajattelin, etten saa saatana sitä muuten läpi. :D

  Vastaa
 8. […] seisomme jalat tukevasti Porkkalanniemen kalliolla. On toukokuu, ja kesä vielä edessä päin. Muistan odottavan olon; kesä toisi mukanaan niin paljon vapautta ja niin paljon uutta. Nenä oli vielä pisamaton, […]

  Vastaa
 9. […] ensimmäinen telttaretki tehtiin Kirkkonummen Porkkalanniemeen, josta löysinkin lopulta itseäni useasti tänä vuonna. Päiväretkiä suuntautui esimerkiksi […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.