Itseaiheutettu keskittymishäiriö

Olen yksi niistä lukuisista, jotka ovat nyky-yhteiskunnassa rakentaneet itselleen keskittymishäiriön. Itse aiheutettu keskittymishäiriö, ADT.

Siitä on pauhattu viimeisen vuoden sisään valtamedioissa, joten miksei nyt täälläkin, vähän vähemmän valtaisessa pikkumediassa. Tunnistanhan itsessänikin tuon, ADT:n.

Vaikka oikeastaan tuntuu hupsulta allokoida itseään minkään kirjainyhdistelmien alle. Tulee vähän sellainen olo, kun yrittäisin suurennella haastettani tai tehdä itsestäni suuremman numeron kuin olenkaan.

Mutta kyllä te tiedätte: vähän väliä tulee impulssi napata puhelin käteen. Tekee mieli täyttää tylsyyttä virikkeillä, havitella dopamiinia. Bussissa ei pysty enää vain istumaan ja tuijottamaan maisemia, kirjaa on vaikea aloittaa, sarja on helpompi valita kuin kahden tunnin elokuva.

Kaikki on meille saatavilla aivan koko ajan. Ja toisaalta meidän pitäisi olla itse säännöstelemässä itsellemme sitä kaikkea terveellisissä annoksissa, aikamääreissä ja tilanteissa. Mahdotonta.

Olen käynyt viime syksystä lähtien työnohjauksessa. Olemme puhuneet useista teemoista, mutta kaikki menevät aika sujuvasti otsikon alle ”Voisiko elämä ja työelämä olla jotenkin vähän vähemmän hähmäistä?”

Olemme yrittäneet rakentaa prosesseja, työtapoja ja rutiineja, jotka auttaisivat minua arjessa ja löytämään selkeämmän työelämän.

Viimeksi puolitoistatuntisen session loppupuolella työnohjaajani Tarja kysyi, onko jotain, mihin haluaisin erityisesti loppuajan keskittyä. Mietin hetken ja totesin, että sen päivän puhutuista teemoista selkeimmin mieleen oli jäänyt keskittymiskyky.

Keskittymiskyky – mikä ihana sana.

Sana vie lapsuuteen, kun jaksoin oleskella omissa mielikuvitusmaailmoissani vaikka miten pitkään. Istuin kivellä ja kalastin. Samoilin metsässä sisarusten kanssa ja leikin. Piirsin. Luin. Liikuin. Mitä tahansa, mutta aina meneillään olevaan keskittyen.

Sana kertoo myös nuoruudesta, vaikka ei aivan yhtä hanakasti. Mutta edelleen yläkoulu- ja lukioikäisenä pystyin helposti lukemaan vaikka kolme tuntia koulukirjaa paikaltani nousematta. Sitten kävin syömässä ja jatkoin toiset kolme. Sitten ehkä vielä kolmannet kolme. (Jep, silloinen itsekontrollini on nyt kaukainen muisto vain.)

Muistot eivät ehkä näiltä ajoilta ole yhtä kultaisia, kun keskittyminen keskittyi lähinnä kouluun ja koulutehtäviin, joka oli suorittavalle itselleni aika rankkaa. Mutta silti on mukava ajatella itse sitä keskittymistä. Olin siinä totisesti hyvä.

Ja onhan se oltava vielä minussa jossain? Voiko 10 vuotta älypuhelinten maailmassa tuhota aivoni lopullisesti? Tuskin sentään. Mutta muutosta on kyllä tultava, jos aion keskittyä mummona palapeleihin.

Työnohjaajani pyysi miettimään, mihin nykyään keskityn.

Vastasin heti nauraen, että en mihinkään.

Sitten aloin miettimään. Keskittymään.

Keskityn urheiluun, esimerkiksi uimahallissa uimiseen ja sulkapallohallissa pelaamiseen, hiihtoladulla hiihtoon.

Keskittyminen on helppoa, kun näkee ystäviä. En ole enää sellainen, että tekisi mieli kaivaa puhelinta esiin, kun ystävät ovat vieressä. Ainakin jos tapaaminen kestää vain muutaman tunnin.

Luonnossa löydän hetkiä, jolloin keskityn.

Lapsen kanssa löydän hetkiä, jolloin keskityn.

Puolison kanssa elokuvaa katsellessa keskityn.

Toisinaan maalatessani keskityn.

Palavereita on elämässäni nykyisin sen verran vähän, että niissäkin keskityn.

Joululomalla luin monta kirjaa keskittyneesti.

Oli hetkiä sitten kuitenkin. Jos työnohjaajani tsemppimieltä on uskominen, niin yllättävän paljonkin.

Vastasin, että ei jotain tunnin pätkiä lasketa. Tai sellaisia hetkiä, niin kuin urheilu, jolloin puhelimen ottaminen käteen ei olisi muutenkaan mahdollista. Eikä somelomalla luettuja kirjoja.

Haluaisin monen tunnin mittaisia flow-kokemuksia. Olon siitä, että minä hallitsen mielihalujani, eivätkä ne minua. Ja usein, lähes aina, tämä mielihalujen maailman, tämä kaikki keskittymätön levottomuus kiteytyy nimenomaan puhelimeen ja someen. Sieltä se mahdollinen dopamiinipläjäys huutaa, että avaa ruutu, skrollaa vähän, saat nopeasti pientä nautintoa.

Työnohjaajani oli sitä mieltä, että niistä lyhyistä hetkistä kannattaa aloittaa. Niinpä istun ja kirjoitan tässä. Sain tehtäväkseni keskittyä 1,5 tuntia blogijutun kirjoittamiseen.

Olen paljon nopeampi kuin muistin. Kohta on mennyt 20 minuuttia, ja pitäisi kuluttaa vielä tunti ja 10. Aloitin jo kahdesta muusta aiheesta, mutta sitten laitoin ne jemmaan ja otin käsittelyyn tämän akuuteimman. Tämän jota muutenkin pyörittelen nyt mielessäni.

Keskittyminen on vaikeaa. Varsinkin tällä tavalla, että se on pakotettua.

Mutta ehkä se on juuri se salaisuus. Aikuisena ja tällaisessa työssä minun ei tarvitse koskaan keskittyä kovin kauaa. Minun ei tarvitse pakottaa itseäni keskittymiskykyni mukavuusalueen ulkopuolelle. Eihän se siksi harjaannukaan, eikä se lapsuus- ja nuoruusiän keskittymiskyky pysy yllä. En opi, koska en harjoittele, koska harjoittelu on niin epämukavaa.

En pitänyt koskaan kokeisiin lukemisestakaan, mutta silti vain tein sitä. Sehän oli nimenomaan pakotettua keskittymistä. Pystyn helposti palauttamaan mieleeni historian kirjan, jonka väleihin laitoin aina merkintöjä siitä, että nyt voi ottaa tauon: kuunnella biisin, syödä omenan, lähettää viestin poikaystävälle.

Nykyisellä keskittymiskyvylläni koko albumi olisi jo kuunneltu, hedelmäkori syöty ja viestejä lähetetty pilvin pimein jo ensimmäisen sivun aikana.

Tiedän, etten ole ainoa. Tiedän, että tosi moni teistäkin, jotka tämän lukevat, tunnistavat itsensäkin.

Mutta se ei jotenkin lohduta, pikemminkin ahdistaa: miten me olemme päästäneet itsemme tähän jamaan?

Miettikää, että sain älypuhelimen 10,5 vuotta sitten ja kirjoitin silloin tähän samaan blogiin, miten pelkään muuttuvani. Ja juuri niin on käynyt.

”Isoin asia onkin tieto siitä, että kun annan pikkusormen, se vie koko käden. Ja totta kai se tekee niin, sehän mahdollistaa monen asian, mitä en ennen ole voinut tehdä. Toisaalta se mahdollistaa myös älyttömän typerän puhelinkäyttäytymisen: ystävät kahvipöydän ääressä puhelimet kädessä, ihmiset keikalla eivät kuule musiikkia, kun kuvaavat. Jokainen bussimatka kuljetaan netin syövereissä ja aina pitää olla tavoitettavissa. Väittelyitä ja keskusteluja ei synny, kun aina voidaan tarkistaa faktat samantien. Tärkeät tylsistymisen hetket jäävät unholaan, kun aina on virikkeitä. Ja tätä minä inhoan.”

Omat tapani ovat niitä, joita voin muuttaa. Ja minä haluan hanakasti saada keskittymiskykyni takaisin. Uskon sen laskevan samalla ylikerroksia ja tuovan levollisuutta tilalle.

(Välihuomio: ensimmäinen impulssi vasta tässä vaiheessa! Teki mieli ottaa puhelin ja käydä somet läpi. Olen ylpeä, että meni puoli tuntia. Ehkä voin kuin voinkin oppia. Oikeastihan pitäisi laittaa puhelin jonnekin kauas, mutta kuuntelen siitä samalla musiikkia, ja minulla on vain langalliset kuulokkeet. Parasta olisi tietysti hiljaisuus, mutta alhaalla huudatetaan lastenlauluja, niin otan mieluummin tämän Relaxing kasvohoito -soittolistan kuin Tässäpä Peppi Pitkätossu.)

Ehkä tätä voi tosiaan harjoitella. Pidin 90- ja 2000-luvun keskittyvästä itseäni. Ehkä voisin löytää hänet tälle vuosikymmenelle. Oho, yksi vuosikymmen taisi jäädä välistä, mutta jos nyt 2020-luku voisi olla uutta, kultaista keskittymisen aikakautta.

Sitä kohti.

-Henriikka

Ps. Aikaa jäljellä tasan tunti. Tulee pitkä tunti.

Ps. Oikoluvun jälkeen 49 minuuttia. Huh.

Pps. Muotoilujen jälkeen 35 minuuttia. I can do this!

Pps. Kuvien valinnan jälkeen 27 minuuttia. Tämä alkaa helpottua. Oikeasti. Minä keskityn.

Ppps. ÄH! Nyt luin vahingossa viestin puhelimesta. Nyt palaan ruotuun. 23 minuuttia pyhää aikaa jäljellä. You can do this!

Kuvat: Pauliina Tähkäpää

6 kommenttia

 1. Jessica 29.1.2024

  Selasin tässä instagramin tarinoita kun kohdalle osui jakamasi linkki blogi tekstiisi. Mietin heti, että ompas kiinnostava aihe, mutta se on blogi teksti… Jaksaisinkohan lukea sitä kokonaan?
  Ei hyvänen aika mihin on tultu. Onneksi luin. Ehkä tämäkin on jonkinlainen alku oman kadonneen keskittymiskykyni löytämisessä.

  Vastaa
  • Henriikka 30.1.2024

   Kiitos. Olipa tärkeä viesti. Jotenkin allekirjoitti koko blogikirjoitusta.

   Kiitos, kun luit ja jätit vielä viestinkin. Siinähän oli jo keskittymistä! :-D

   Vastaa
 2. Hoo 30.1.2024

  Allekirjoitan ja tunnistan sinällään kaiken, mitä tässäkin mainittiin. Kritisoin vähän kuitenkin suomennosta, jota adt:sta yleensä käytetään ja jota itsekin tässä käytät. Itseaiheutettu keskittymishäiriö viittaa kovin yksilön itse itselleen aiheuttamaan ongelmaan, vaikka ainakin itse koen että kysymys on paljon kompleksisemmasta asiasta. Toki yksilölläkin on vastuunsa ja hän toiminnalla voi ja ruokkii häiriötä, mutta näkisin että kyseessä on kuitenkin enemmän rakenteellinen/laajempi ongelma, jota kiihtyvä työelämä, erilaiset vaatimukset ja some + älypuhelimet aiheuttavat. Mielestäni liian usein mietitään pelkästään sitä, miten yksilö voi tehdä muutoksia, sen sijaan että lisäksi tehtäisiin rakenteellisia toimenpiteitä. Ehkä se sitten johtuu siitä, että niitä on vaikea tehdä tai niitä ei haluta tehdä. On helpompi osoittaa sormella ongelmallisia yksilöitä, kuin purkaa haitallisia rakenteita.

  En tiedä onko mielenterveystalon käyttämä ”hankinnainen keskittymishäiriö” juurikaan parempi termi, se toisaalta ei ole niin sormella osoittava ja kuvaa paremmin sitä että kyseessä ei ole synnynnäinen asia.

  Vastaa
 3. sdfs 31.1.2024

  Olipa ihana tulla blogiin, jossa koko etusivu oli täynnä tekstejä, joissa ei ole kaupallista yhteistyötä!

  Hyvää pohdintaa, sai ajattelemaan myös omaa somekäytöstä. Blogitekstiin tulee paneuduttua paljon syvemmin kuin instaan, jossa skrollailee vain eteenpäin ja unohtaa mitä on äsken lukenut. Paneutuu varsinkin, kun tulee lukemaan perinteisesti koneella.

  Vastaa
 4. E 1.2.2024

  Hei! Odotan aina, että kirjoitat tänne ja käyn noin kerran kuussa katsomassa onko niin tapahtunut. Olen jättänyt somen mainitsemistasi syistä ja tilalle olen saanut paljon tilaa omalle luovuudelle ja ajatuksille.

  Blogit kiinnostavat, koska haluan lukea kokonaisia ajatuksia, jotkaon ajateltu kutakuinkin loppuun. En tuhlaa aikaani some-rääpäisyihin. ???? Esa Saarinenkin kehottaa ihmisiä altistamaan itseään laadukkaalle ajattelulle.

  Hyviä keskittymiahetkiä!

  Vastaa
 5. Vierailija S 2.2.2024

  Täälläpä kans yksi, joka kaipaa lisää keskittymiskykyä ja vähemmän puhelimen tarkkailua! Itse jaksoin kyllä lukea tämän blogitekstin (vaikka vähän ajatukset harhaillen), mutta muu keskittyminen, esim. kirjan lukeminen välillä vähän takkuaa.
  Joten, yritetään yhdessä keskittyä keskittymiseen!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.