Ei sitä löydy koskaan! (kotia siis)

Olemme etsineet poikaystävän kanssa yhteistä taloa nyt joitain kuukausia. Aloitimme keväällä kotien katsomisen vähän vitsillä, kesällä vitsi muuttui todeksi ja nyt syksyn tullen jopa paikoitellen totiseksi.

Miten kukaan on ikinä onnistunut löytämään itselleen sopivan omakotitalon?

Kriteerimme ovat olleet seuraavat:

– Parin tunnin päässä Helsingistä, mieluummin itään kuin länteen (esim. Porvoo, Orimattila, Lahti, Nastola, Kotka, Kouvola, Nastola…)
– Vanha ja mieluusti hirsinen
– Rantatontti (eikä mitään hikistä levälampea, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä)
– Luonnonläheinen, mieluiten maaseudulla ja reilusti omaa rauhaa
– Omannäköinen. Pommikunto ei haittaa, jos perusasiat ovat kunnossa.
– Hinta alle 500 000, mieluummin 300.

Tiesimme, että kriteerit olivat suht tiukat, mutta toisaalta tiesimme näitä kohteita olevan. Päätimme myös, että syyskuun lopussa vaihdamme kriteerit laajemmiksi, mikäli sopivaa kotia ei ole osunut kohdalle.

No, kriteereiden mukaista taloa ei ole kävellyt vastaan. Eikä kovalla etsinnälläkään löytynyt. Olemme selailleet miltei päivittäin ilmoitukset (tai siis, poikaystävä on selannut ja esitellyt mahdollisia minulle kuratoidusti…) ja käyneet katsomassakin joitain kohteita.

Joistain kohteista pyydetään tunnearvolisää parisataa tonnia tai vaaditaan, että saa myöhemminkin tulla käyttämään rantaa joka-aamuisella aamu-uinnilla. Eräs kohde oli upea, mutta vanhaa hirsitaloa arvostavan remontin sijasta oli kodin vuotavia putkia korjailtu muun muassa elmukelmulla. Vähän liikaa sellaista ”teenpä tämän tästä nokkelasti ja vikkelästi ja halvalla itse” -mentaliteettia. Useampi on ollut vain ankea. Eräs täydellinen löytyi, aivan täydellinen (joka omistajat olivat maailman ihanimpia), mutta sijainti oli tosi vaikea. Julkisia ei kulkenut, ja kohde oli hyvin kaukana kaikesta. En kuitenkaan halua olla täysin eristyksissä tuntien päässä, vaikka koti olisi aivan nappi.

On vaikeaa tehdä reissutyötä ja etsiä kotia. Parhaat myydään päivässä tai päivissä, pitäisi olla paikan päällä vahtaamassa ja spekuloimassa. Lisäksi koronan vuoksi moni muukin on ollut etsimässä kotia maaseudulta. Toissapäivänä eräs sopivanoloinen kohde myytiin, kun olimme Lapissa.

Parahdin ääneen, että tulemme varmaan kuolemaankin Helsingin keskustassa. Että emme koskaan löydä sopivaa kotia.

Siihen saakka olin onnistunut pitämään myönteistä spirittiä yllä, mutta silloin hetkeksi napsahti. Myöhemmin palasin uomiini. Onhan se ylipäänsä älytöntä valittaa Helsingin keskustakodista.

Tiedän vain, ettei se tällä hetkellä ole se, mitä kaipaan. Mitä kaipaamme. Ei ollenkaan.

Otimme pienen varaslähdön, vaikka ei ole aivan vielä syyskuun loppu ja päivitimme kriteerimme uudestaan.

Tällä hetkellä kriteerimme ovat seuraavat:

– Parin tunnin päässä Helsingistä, mieluummin itään kuin länteen (esim. Porvoo, Orimattila, Lahti, Nastola, Kotka, Kouvola, Nastola…)
– Luonnonläheinen, mieluiten maaseudulla ja reilusti omaa rauhaa
– Omannäköinen. Pommikunto ei haittaa, jos perusasiat ovat kunnossa.
– Hinta alle 500 000, mieluummin 200.

Lähden taas uudella tsempillä metsästykseen, kun sain kerättyä itseni hetken kuopastani. Onneksi poikaystävä totesi, että kyllä me vielä sopivan löydämme.

Tiedänhän minä, että kyllä sopiva vielä löytyy. Vaikka sitten joku sellainen, jossa voi etsiä seuraavaa, vielä sopivampaa.

Välillä tuntuu, etten malta odottaa, että saan olla kyläyhteisöaktiivi, että voin laittaa uutta kotia, että voin lähteä lähimetsään puolukkaan, ja että retkivarusteemme mahtuvat hyvin varastoomme.

Onneksi välillä tuntuu siltäkin, että nyt on ihan hyvä. Olen yrittänyt ajatella, että kaupunkielämästä kannattaa nyt ottaa kaikki irti. Sillä vaikka sinne voi aina palata, voi olla etten palaa kuin vierailijana. Ainakaan Helsinkiin.

-Henriikka

Valokuvat: Joanna Suomalainen

paita / North Outdoor (sunnuntaina tästä lisää ja alekoodia!), housut / Makia Clothing, nuttura / Nokonen, kengät / second hand

12 kommenttia

 1. Iina 24.9.2020

  Meillä on aivan sama tilanne! Haetaan myös uutta yhteistä kotia Porvoosta. Koti voisi yhtä hyvin olla kerrostalo kuin omakotitalo, jopa mökkejä ollaan tiirailtu! Kun maaliskuusta asti on selaillut melkein päivittäin tarjontaa, alkaa jo hiukka hapottaa tunnelmaa.. tsemppiä meille ja toivottavasti ei isketä silmää samaan kotiin! :))

  Vastaa
 2. Jenni 24.9.2020

  Noilla kriteereillä ehdotan laajentamaan vähän vielä Lahdesta pohjoiseen: Heinola! Vesistö kaikkialla läsnä. Eikä mikään pikku lampi (vaikka niitäkin on) vaan Kymijokeen ja Päijänteeeseen on suora yhteys. Nelostie vie nopeasti mihin vain ja itään päin lähtee Kouvolantie. Kauniit harjumaastot. Halvempi kuin Lahti mutta Lahden palvelut ihan vieressä. Vierumäen urheiluopisto palveluineen ja upeine luontoineen vieressä. Elokuvateatteri Elo, joka on ihana ja aito oma pieni teatterinsa, ei osa finnkinoa. Aktiivinen kulttuuripöhinä pikkupaikkakunnaksi. Huippukauniit kahvilat Cafe Kailas ja Harjupaviljonki. Ja kaikesta huolimatta voi olla ihan syrjässä ja metässä ja ihan rauhassa. Tetvetuloa Itä-Hämeeseen, Henriikka!

  Vastaa
 3. Saara 24.9.2020

  Me ehdittiin etsiä unelmakotia yli vuoden ajan. Pari kertaa tuli kauhea epätoivo ja uupumus etsintään. Mutta niin kuului mennä jotta löysimme juuri sen meille oikean helmikuussa, vielä reilusti alle markkinahinnan. Emme uskaltaneet luottaa että saamme sen, ennen kuin kauppakirjat allekirjoitettiin. Edelleen ihmettelen miten onnekkaita oltiin. Joten tsemppiä ja kärsivällisyyttä!

  Vastaa
 4. Anne 24.9.2020

  https://www.etuovi.com/kohde/7900623?haku=M1547538752

  Vastaa
 5. L 25.9.2020

  Ootteko miettinyt ostotoimeksiantoa? ? Vois olla hyvä, kun on noin eksaktit kriteerit. Mutta aika munkki sais olla, että löytyy noin läheltä helsinkiä noin edullinen rantatontti ja talo. ?

  Vastaa
 6. EmppuOmppu 25.9.2020

  Sama tilanne paitsi että etsitään Turun alueelta.. Meillä kriteerinä metsäinen isohko tontti, ei liian iso (3-4h) ja ei heti ison rempan tarvetta (putket, katto, lämmitys). Ja ei löydy, epätoivo hiipii mielessä, me ei onneksi nytkään ihan kaupungissa asuta mut metsäisempi ympäristö kiinnostelee.. Tsemppiä etsintään!

  Vastaa
 7. U 25.9.2020

  Mites tää? https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/loviisa/15044089

  Vastaa
 8. Petra 26.9.2020

  Oltiin miehen kanssa toissa kesänä pyöräretkellä Kouvola- Kuusankoski- Verla- Jaala- Kimola- Iitti- Kouvola. Se oli suunnattoman kaunis! Vanhassa kulttuurimaisema saa näkyi perinnetaloja, retkeilymaastot takapihoilta, (mm. ihmeellinen Hiidenvuori, pieni Etelän Koli!) kylät kuuluja aktiivisuudestaan, Kymijoki virtaamattoman veden äääärellä asuvalle ihme. Sitkeyttä etsintään!

  Vastaa
 9. Petra 26.9.2020

  https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/loviisa/15361329 Loviisa Pernaja Koskenkylä – seutu on myös ihana!

  Vastaa
 10. Annika 3.10.2020

  Meille on muodostunut vitsi siitä, että kun sanon, että jotain ei tapahdu ikinä, niin se tapahtuu aika pian sen jälkeen. :D Toivottavasti pätee myös teihin! ;) Mieheni nykyään jopa pyytää, että ”voisitko sanoa, ettei me ikinä päästä tästä tien yli/löydetä sopivaa talvitakkia/mökkiä/jne”, koska sitten se yleensä tapahtuu. :D Me ostettiin keväällä mökki rantatontilla metsän keskellä ilman naapureita 45 min Tampereelta, eli ymmärrän täysin nuo perusteet ja metsän kaipuun. <3 Etsittiin melkein 2 vuotta. Ei auta kuin olla kärsivällinen.

  Vastaa
 11. Heini Jurkkola 25.10.2020

  Jotenkin aloin heti katsoa myös teille asuntoa oman etsinnän lisäksi.. :D Rakastan asuntojen selailua!!! Katoitteko jo Jokelasta Papinpolun kämpän Kouvolasta? Rantasauna olis ihan teidän näköinen?

  Vastaa
 12. […] lopulla olin ennättänyt kirjoittaa kriteereistäni ja turhautumisestani talomarkkinoilla. Tuntui siltä, ettei sopivaa kotia löydy […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.