Millä perusteella valitsen reissukohteeni?

Melko yleisesti kysytty kysymys minulle kuuluu: ”millä perusteella ja miten valitset matkakohteesi?” Viime viikolla vastasin kysymykseen ainakin kahdesti ja tajusin, etten ole koskaan miettinyt asiaa kovin syvällisesti. Jouduin miettimään, millä tavalla prosessi usein edistyy.

Useimmiten matkustukseni lähtökohtina ovat rajattomat haaveet. Näitä rajattomia haaveita rajoittamassa tai boostaamassa ovat kuitenkin vaihtelevasti eri osatekijät: aika, budjetti, fiilis, kohteen tilanne, matkaseura, omat kokemukset sekä muiden kokemukset.

Rajattomista haaveista

On matkoja ja on matkoja.

Ensimmäiset ovat työmatkoja, nopeasti kasaan kyhättyjä viikonloppukarkauksia tai viikonloppureissuja mökille. Näitä matkoja harvoin suunnitellaan kovin pitkään tai kovin hartaasti, mutta ne voivat silti ilahduttaa ja avartaa aivan yhtä lailla.

Nämä toisena mainitut matkat ovat kuitenkin oman ja monen muun matkustusta rakastavan kiinnekohtia. Rajattomia matkahaaveita, joita toivottavasti pääsee toteuttamaan aina silloin tällöin. Nämä matkat vievät usein (eivät aina!) enemmän aikaa, rahaa, vaivaa ja energiaa, mutta ovat (lähes) aina sen arvoisia. Matkat eivät aina suuntaa kauas tai ole massiivisia megatuotantoja, mutta ovat aina jotain antaumuksella odotettua.

Omia matkojani ovat olleet esimerkiksi kolme kuukautta Etiopiassa, Transsiperian junamatka, vajaa viikko purjehdusta ja vaellusta Turkissa, pariviikkoinen reissu Tansaniassa ja tämän kesän Kanada-USA-roadtrip.

Aika

Ennen suurin matkustusta määrittävä tekijäni rahan rinnalla oli aika, eli käytännössä se, milloin minulla on töistä tai opiskeluista lomaa tai voin sitä ottaa ylimääräisenä. Nyt yrittäjänä aikatauluttaminen on vapaampaa, mutta edelleen on paljon asioita, jotka pitävät minua Suomessa. Osa töistä on pakko hoitaa paikan päällä.

Loman lisäksi aika-määreen alle menevät myös vuodenajat ja säät. Koska Australiaan kannattaa matkustaa? Mihin kannattaa suunnata uuden vuoden tienoilla? Jos ainoa lomaviikko on joulukuussa ja kaipaa seksihellettä, ei Espanja ole välttämättä paras ratkaisu. Toisaalta jos turistihuippuja on mahdollista välttää, Thaimaahan saattaa olla fiksumpaa matkustaa kaksi viikkoa ennen joulua kuin aattoviikkona.

Budjetti

Niin tylsä, mutta olennainen syy! Usein matkoille on tarkka tai löyhä budjetti, tai vähintään jonkunlainen takaraivossa oleva ajatus siitä, kuinka leveästi reissun päällä voi tai haluaa elää.

En ole vielä koskaan kirjoittanut matkoilleni tarkkaa budjettia etukäteen. Olen kuitenkin luonteeltani melko säästäväinen, lähden matkaan säästöjen kerryttämisen jälkeen, enkä elä reissuilla yli varojeni. Olen toisinaan pitänyt matkan aikana tarkkaa kirjaa budjetista tai joskus kirjannut jälkikäteen menot otsikkotasolla, mutta usein raha-asiat kulkevat aika luonnollisesti mukana matkansuunnittelussa.

Toisille reissuille säästetään kuukausitolkulla, jotkut eivät vaadi budjettia ollenkaan. Välillä viikonlopunmittainen halpalentodiili Latviaan saattaa koitua kokonaisuudessaan omalle kukkarolle halvemmaksi kuin viikonlopun vietto illallisen kera Helsingissä.

Fiilis

Tekisikö mieli seikkailla? Entä kulttuuri, nähtävyydet, historia, rannat, sää ja lämpötila, aktiviteetit, shoppailu jne jne? Myös esimerkiksi väsymyksen ja stressin taso, sekä henkinen valmistautuminen ovat olennaisia tekijöitä matkanvalinnassa.

En ehkä hyppäisi tunnin varoitusajalla Siperian junaan, mutta voisin hyvin karata viikonlopuksi Turkuun tai vaikka Kööpenhaminaan. Talven laskettelupaikkoja etsiessäni kartoitan tietoa rinteistä ja niiden ulkopuolisista laskumahdollisuuksista, enkä priorisoi mielettömiä ruokapaikkoja. Tosin vielä parempi, jos voin saada molemmat.

Opiskellessani en kokenut lomien olevan varsinaisia hengähdyshetkiä, vaan olin valmis tekemään ja kokemaan. Päivätöissä saattoi toisinaan olla niin kiirevaiheita, että lomalla teki mieli vain pysyä mukavuusalueella, varata helppo hotelli ja pysyä turvallisessa. Nyt huomaan, että valitsen yhä enemmän aktiiviloman ja kyllästyn puolessa päivässä auringonottoon. Parin vuoden päästä voi taas olla toinen tilanne.

Kohteen tilanne

Vaikka haaveni olisi miten rajaton, tyhmä ja liian riskialtis en halua olla. Maailmalla on liian paljon esimerkkejä siitä, että matkustaja on uhannut liikaa turvallisuusrajoja. En pelkää helposti ja voisin tällä hetkellä matkustaa hyvin esimerkiksi monen jännittämiin kohteisiin, mutta otan riittävästi selvää asioista ja tiedän myös, mitä alueita ja millaista toimintaa välttää kohteessa.

Matkaseura

Joskus matkaseura valitaan ensin, kohde sitten. Joskus toisinpäin. Jonkun toisen kanssa haluaa kokea Pariisin kaupunkiloman, jonkun toisen kanssa napajäätikön riemun. Verrattoman matkaseuran kanssa voi yhteistuumin päättää, mikä olisi sopiva kohde ensi viikolle tai viiden vuoden päähän.

Matkaseuralla voi myös olla sananen sanottavana budjettiin, matkustustyyliin, ajankohtiin, matkan kestoon… Yhdessä suunnitellen ja sopivasti joustaen tulee yleensä parasta jälkeä.

Omat kokemukset

Joihinkin kohteisiin tekee mieli palata (New York, Ylläs, Kööpenhamina, Kanada…), joskus fiilikset ovat päinvastaiset. Minulla on usein olo, että matka on ollut mieletön, mutten usko että tulen palaamaan kyseiseen paikkaan enää – maailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa.

Omat kokemukset eivät välttämättä rajoitu matkakokemuksiin. Joskus inspiraatio lähtee kirjasta, joskus elokuvasta. Tietyt matkakohteet myös nousevat trendiaalloin esille ja yhtäkkiä et tiedä, miten olet altistunut kyseisen kohteen huumalle. Omat kokemukset saattavat liittyä myös esimerkiksi taiteenmuotoihin, historiaan, uskontoon tai muihin erityisiin kiinnostuksenkohteisiin, jotka ohjaavat siten myös kohdevalintaa. (Haluaisin itse päästä esimerkiksi kirjoituskurssille Japaniin ja vaeltaa kaikissa maailman kauneimmissa kansallis- ja luonnonpuistoissa.)

Joskus kipinä lähtee jostain todella pienestä asiasta. Lähdimme ajamaan autolla Nuorgamiin vain sen vuoksi, että paikan nimi on niin kaunis.

Muiden kokemukset

Instagram, oi Instagram, minkä oletkaan tehnyt matkustukselle. Olen todellakin blogien ja Instagram-kuvien vietävissä, mitä matkustukseen tulee, ja kun muistan pitää kriittisen medianlukutaidon mukana, pidän sitä pelkästään positiivisena asiana.

Somen lisäksi ystävien ja tuntemattomien kertomukset ja faktatieto ohjailee omia valintoja. Yritän päästä ammattilaisen ja matkustaneiden puheille, imeä tietoa nettiforuumeilta ja toisaalta löytää kohteita, joista kukaan ei vielä osaa oikein sanoa mitään.

Esimerkkejä matkakohdevalinnoistani vuodelta 2017

Kanada-USA-roadtrip

Aloimme loppuvuodesta puhua Jannen kanssa, että olisi kiva päästä pitkästä aikaa kahdestaan pidemmälle reissulle. Aikaa olisi noin kuukauden verran käytettävissä ja useampi tonni säästössä matkakassassa. Mietimme kohteita, joista olimme haaveilleet: Australia ja Uusi-Seelanti eivät ole Suomen kesäaikaan parhaimmillaan, Filippiinit kiinnostivat, mutta en ole erityisen kova kuumuuden ystävä. USA ja etenkin Kanada olivat pyörineet pitkään mielessä, ja ystäväperhe oli kutsunut meidät marraskuussa Michiganiin kylään. Niinpä päädyimme kyseiseen kohteeseen.

Kreikka

Päätimme siskoni kanssa lähteä reissuun toukokuussa. Kokonaisbudjetin (per hlö) piti pysyä ehdottomasti alle tuhannessa, mieluummin lähempänä 500 euroa. Matkakohteella ei ollut niin väliä, mutta toivoimme kaupunki-, rentoilu- ja aktiiviloman yhdistelmää. Mitään luksuslomaa emme etsineet, joskin myös rinkat jäivät tällä kertaa kotiin.

Käytimme momondon Trip Finderia, joka tarjoili meille vaihtoehtoja. Harkitsimme Portugalia, Irlantia, Ateenaakin, mutta päädyimme lopulta hyvän lento+hotelli-diilin vuoksi Kreikan saariin, jotka olivat kummitelleet mielessäni muutenkin. Olin myös innoissani, kun pääsin korkkaamaan uuden maan – kunnes vasta perillä tajusin, että olin käynyt nuorena Rodoksella. Hah.

Monissa kohteissa olen käynyt tänä vuonna blogin ja töiden vuoksi, Tukholmaan lähdin maratonin perässä ja Ylläkselle sekä Vuokattiin melko pitkälti pelkän lumilautariemun vuoksi.

Pohdin harvoin (= en koskaan) matkakohdetta näin järjestelmällisesti ja rationaalisesti kuin tässä kirjoituksessa on lueteltu. Luulen, että matkakohdevalinnassa vaikuttaa kodinoston kaltaisesti pitkälti kaksi asiaa: rahat ja intuitio. Kun intuitio on jo tehnyt päätöksen, lähdetään järkisyitä etsimään jälkikäteen.

Miten te valkkaatte reissut?

-Henriikka

Ps. Tämän kirjoituksen kuvat ovat toukokuiselta Kreikan matkalta. Istuimme viimeistä iltaa Heliotopos-hotellilla: nautimme yhdestä elämämme upeimmista auringonlaskuista, jonka jälkeen söimme kellariravintolassa itsemme kylläisiksi.

Huom! Kirjoitus on osa momondo ambassador -vuosikumppanuutta.

12 kommenttia

 1. Emma 17.7.2017

  Hyvä teksti, hyviä pohdintoja.

  Aiheen vierestä, juolahti mieleeni, että lienetkö sukua oululaiselle tanssijalle, miehesi kaimalle? Loistotyyppi nimittäin kyseessä – en ihmettelisi vaikka olisi samasta puusta!

  Vastaa
  • Henriikka 18.7.2017

   Hei kiitos kovasti Emma. Ihan hyvä kyllä välillä tällaisiakin juttuja pohdiskella.

   En oo sukua tälle mieheni kaimalle, mutta oon kyllä kuullut hänestä paljon hyvää taannoin, kun vielä itsekin tanssin. Mun Janne on saanut aina välillä vahingossa hänen puheluita, mutta samasta puusta meitä ei oo veistetty.

   Vastaa
 2. Meri 18.7.2017

  Kivaa pohdintaa! Tekstissä oli selvästi näkökulma omissa mieltymyksissäsi, mutta mielelläni olisin kuitenkin kuullut myös sun mietteitä matkailun ekologisuudesta. Kaikkea ei tietysti kenenkään tarvi yksin harteillaan kantaa, mutta pienikin maininta ekologisista matkailuvalinnoista olisi paikallaan, varsinkin kun uskon asian olevan myös sinulle tärkeä. Kannattaa tutustua esim: http://www.reilumatkailu.fi/reilun-matkailijan-ohjeet/

  Vastaa
  • Henriikka 18.7.2017

   Moi! Hyvä pointti, arvelinkin että tästä tulisi kommenttia. Mietin itse asiaa myös ja meinasin sen ottaakin käsittelyyn, kunnes tajusin, etten ole vielä edistynyt ekologisessa matkailussa niin pitkälle, että se vaikuttaisi kovin vahvasti nimenomaan KOHDEvalintaan. Olen ruvennut ottamaan asiaan haltuun nimenomaan siitä näkökulmasta, miten sitten käytännössä matkustan. Millä menen perille, mitä perillä teen jne. Mutta on häpeäkseni myönnettävä, että kohdevalintaan asia vaikuttaa vielä aivan liian vähän! Olen pystynyt skarppaamaan kuitenkin siinä, että näen esim. lähi- ja kaukokohteet yllättävän usein samalla viivalla. Asia on minulle ehdottoman tärkeä ja päivittäin ajatuksia vievä. Kiitos linkistä ja kommentista :)

   Vastaa
   • Meri 19.7.2017

    Kiitos kun vastasit kommenttiin!

    Tiedän, että sua nää ympäristöasiat kiinnostaa asiasta muistuttamattakin, joten siksi yritin olla aiheuttamatta ahdistusta kommentillani. :) Jotenkin tuli vaan sellainen olo, että oli pakko nostaa asia esiin. Ihan vaikka vaan lukijoita varten. Jos itse kirjoittaisin blogia, en varmaan uskaltaisi sanoa mistään asiasta yhtään mitään kun ajattelisin, että aina joku tietää tästäkin enemmän ja toimii itseäni paremmin, mikä minä olen sanomaan yhtään mitään. Arvostan paljon sitä, että kirjoitat. Sun juttuja on ihana lukea!

    Vastaa
    • Henriikka 24.7.2017

     Hyvä, kun nostit asian esille. Ja kiitos kovasti! Ihana kuulla, että mun jutut voi ilahduttaa muita.

     Vastaa
 3. Norppu 18.7.2017

  Tulipas sopivasti luettua tämä postaus. Kirjoittelin aamulla notepadille haaveita tulevista matkoista samalla kun istun junassa matkalla Lappiin (ja sieltä Norjaan) :)

  Matkavalinnoissa luotan hyvin paljon intuitioon ja yllättävään inspiraatioon. Esimerkiksi Kolumbiaan lähdimme siksi, että olin nähnyt järjettömän kuvan paikallisesta luonnonpuistosta Andien keskellä. Toki halvat lennot sinetöivät päätöksen.

  Todellisuudessa aika ja raha ovat isoimpia määrittäviä tekijöitä, mutta sitten kun reissuun on päätetty lähteä ovat gut feeling ja into paras sysääjä. Onneksi itsekin pystyn yhdistelemään työmatkoja ja lomia, näin saa vähän minimoitua pitkiä turhia lentoja ja kustannuksia. Lentäminen todella ahdistaa, mutta matkakaipuu on toistaiseksi myös ääretön. Onneksi on lähimatkailu!

  Olisi muuten vielä kiva saada postaus sun tulevista reissuhaaveista ja joitain perusteluja kohdevalinnoille! Inspis ei ole täällä koskaan pahasta :)

  Omia himotuksia ovay tällä hetkellä ainakin Madrid, Nicaragua, Taiwan, Peru ja Ahvenanmaa.

  Vastaa
  • Henriikka 24.7.2017

   Uijuijui, Norja on aivan lemppari. Toivottavasti on ollut hyvä reissu.

   Ja kiitos kommentista. Mä pidän mielessä reissuhaavejuttutoiveen! Sun lista kuulostaa kyllä erinomaisen hyvältä, etenkin toi Nicaragua. Itselläni ei oo varmaan ikinä tullut edes mieleen, että sinnekin voisi lähteä. Hmm… Ehkäpä joku päivä vielä sinnekin.

   Vastaa
 4. Pirjo Tapio-Karttunen 18.7.2017

  Välillä paikkoja jossa ei ole käynyt,budjetti ja aika.Työ rajoittaa matkustamista.

  Vastaa
  • Henriikka 24.7.2017

   Näinhän se valittettavasti on useimmilla. Mutta onneksi välillä on lomia, jolloin voi matkustaa :-)

   Vastaa
 5. SannaV 19.7.2017

  No voi hehheh. Että ihan vasta perillä muistit, että olet käynyt Rhodoksella. Mistä näitä ylimielisiä, idiootteja bloggareita sikiää???

  Vastaa
  • Henriikka 19.7.2017

   Hei Sanna! Meitä sikiää varmaan jossain kämäsemmissä olosuhteissa kuin teitä rakentavan kritiikin ammattilaisia ;)

   Kyllä, todella random juttu. Olin käynyt Rhodoksella niin pienenä, etten ”perinteisemmästä” Kreikasta haaveillessani ollut jostain syystä tajunnut yhdistää koko Rhodos-muistoa ajatuksiini.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.