Yksin viikonloppulomalla Tampereella

Kaupallinen yhteistyö: Työ- ja elinkeinoministeriö, Lomahaaste

Olin viime kesäkuussa yksin lomalla Tampereella. En tiedä kuinka moni muistaa pientä irtiottoani, mutta kahden yön mittaisen reissun ajan tamppasin Tamperetta huolella haltuun.

Tuo pikkuloma viime kesältä on jäänyt erityisesti mieleeni. Olin kirjoittanut Onnibussista menomatkalla seuraavasti:

2.6.2016, Onnibussi HKI-TRE

Täällä on taas yksi seikkailu alkamassa. En tiedä miksi, mutta tämä tuntuu ihan spesiaalitärkeältä. Ja jännittävältä. Olen ihan yksin ja mun ei ole missään vaiheessa tarkoituskaan tavata ketään.

En osannut reissun jälkeen sanoittaa omien ajatusten kanssa vietetyn paripäiväisen jälkeen ajatuksiani lomasta. Nyt talven jälkeen olenkin odottanut, milloin sää näyttäisi edes lieviä kesän merkkejä, niin pääsisin jakamaan toiveikkaita kuvia aurinkosäästä ja toivottavasti antamaan inspiraatiota tulevaan kesään.

En tiedä mistä olin alunperin saanut idean lähteä lomalle parin tunnin matkan päähän, jo entuudestaan melko tuttuun kaupunkiin. Jannehan on Kangasalta, Tampereen vierestä kotoisin ja käynyt Tampereella lukionkin. Käymme Tampereella monta kertaa vuodessa ja tunsin kaupungin melko hyvin.

Ensimmäinen syy oli se, että olin halunnut lomailla nimenomaan Suomessa. Tutustua paremmin kohteisiin kotimaassa ja löytää lähialueista uutta ja hienoa. Toinen syy oli luultavasti se, että olin aina kävellyt Tampereella jonkun muun perässä. Halusin tutustua kaupunkiin ihan itse, löytäen ne omat suosikkipaikat.

3.6. Sitko Pizza Bar, Tampere

Mahtava päivä. Heräsin klo 06:30 ja lähdin lenkille. Edelleen jäi epäselväksi onko erikseet jotkut Pyynikin portaat, Tahdon portaat ja Pispalan Portaat. Mutta minä löysin ne Pispalan. Pieni lenkki venyi puolitoistatuntiseksi, kun yhtäkkiä löysin itseni harjulta ja piti löytää vielä kotiin. Kodilla tarkoitan toki Omenahotellia.

Tilasin gluteenittoman kylmäsavulohipitsan. Päätin, etten katso puhelinta koko ruokailutilanteen aikana.

Tampereella olisi yhtäkkiä riittänyt nähtävää vaikka monen viikon ajaksi. Olin kysellyt Snapchatissa seuraajien vinkkejä kaupungin parhaista paikoista ja saanutkin mielettömän läjän varteenottettavia ideoita. Olin päättänyt suunnistaa pelkästään suositusten avulla, ilman lisägooglettelua.

Kävin Kauppahallissa ostamassa vihanneksia ja palan juustokakkua. Nautin lounasta 4 vuodenaikaa -ravintolassa, jota oli kehuttu Sushibar Umamin rinnalla. Piipahdin Radiokirppiksellä ja tietysti ihanista ihanimmassa INCH-farkkukaupassa. Kävin toisena aamuna juoksulenkillä Hatanpään Arboretumissa, mikä oli niin kaunis ja rauhoittava. Toisena aamuna löysin ne yllä mainitut Pispalan portaat, missä kanssani treenasi muuan jääkiekkojoukkue.

Tiesin, etten tulisi viettämään majapaikassani aikaa kuin hyvien, makoisien yöunien verran, joten nukuin suosiolla Omenahotellissa. Valkoiset, puhtaat lakanat ja keskeinen sijainti, bueno!

Toisena aamuna nautin avarakatseisesti peri-tamperelaiseksi kehaistua aamiaista Hämeenkadulla, Café Siilinkarissa (yllä kuvassa). Paikka on ollut keskustassa jo vuodesta 1960, joten he ilmeisesti tuntevat tamperelaisen maun erinomaisesti.

Toisena aamuna suuntasin verrattain uuteen Hotel Torni Tampereeseen, sillä moni oli kehunut paikan aamiaisbuffettia (alla kuvassa). Ei kieltämättä haitannut yhtään istua yli tuntia hyvän aamupalan ääressä. Jouduin kuitenkin palaaman vielä illalla, sillä myös alakerran olutvalikoimaa sekä yläkerran näköalabaaria oli kehuttu. Gluteeniton olut alabaarissa, drinkki yläbaarissa. Ei hassumpaa lomailua!

4.6. Hotelli Torni, Tampere

Tuossa viereisessä puistossa oli 40-vuotiaiden, varpaasta nenänpäähän tatuoitujen kaverusten pussikaljabileet. Istun täällä yksin ja kirjoitan rakkaudesta. Pitäisi varmaan liittyä heidän elämänmakuiseen seuraansa.

4.6. Café Europa

Kuvittelen kauhulla kuinka jätän tämän päiväkirjan vahingossa tänne ja mun harhaisista kirjoituksista tehdään kokopitkä elokuva. Toivottavasti pääosaa esittää joku muu kuin Pamela Tola.

Söin aivan ihanaa ruokaa Kasvisravintola Gobalissa ja join hyvät kahvit niin Laukontorilla kuin Tammelan torillakin. Ylivoimaisesti pisimmän tikun veti kuitenkin Zeytuun ja Lähi-idän maut Tuomiokirkonkadulla.

Design on Tampere -kartan avulla suunnistin niin Design Boulevardiin, MUKA VA flagship storeen ja luonnollisen kauneuden kotipaikkaan, Keidas by Lumoon. Reissun viimeiset kahvit ennen bussiin hyppäämistä join pitkäaikaisessa suosikkipaikassa, Kahvila Runossa, jossa joskus teineinä Jannen kanssa kahviteltiin ”ihan vain kavereina”. Molemmilla pellavapaidat päällä.

Ensi lomallekin jäi tekemistä: Mustanlahden satama, Rosendahlin ranta ja esimerkiksi Sara Hildenin Taidemuseo. Myös Särkänniemen X ja muut uutuushumputukset ovat kokematta ja kauppahallin herkuistakin tuli syötyä vain murto-osa.

Tampere on kyllä monella tapaa kiehtova. Helsinkiin verraten niin suupaltti ja maanläheinen, pieni mutta monipuolinen. Ainakin kesällä kadut vaikuttivat olevan ydinkeskustassakin ihan eri lailla elossa kuin Helsingissä. Terassit olivat täynnä, ihmiset puhuivat kadulla spontaanisti ja neuvoivat oikeaan suuntaan, kun näytin eksyneeltä turistilta.

Tuntui kyllä todelliselta turistilta, vaikka toisaalta kaikki on ihan samanlaista kuin kotonakin. Ja vaikka toisaalta kaupunki oli ihan tosi tuttu. Se onkin matkustamisen parhaita puolia. Avata silmiä isommiksi, löytää tutustakin uutta.

Sen minä vaan sanon, ettei kannata aliarvioida kotimaisia matkustuskohteita, kun miettii tulevaa kesälomaa ja matkustusta yleisesti. Monesti on niin sokaistunut ulkomaan matkojen hypestä, ettei tajua oman nenän alla ja edessä olevan vaikka mitä koettavaa ja nähtävää.

Me matkustimme perheeni kanssa Suomessa koko lapsuuteni ja vaikka nautin siitä silloinkin, olen vasta viime vuosina saanut täysin uuden innostuksen ja vaihteen päälle kotimaan matkustuksessa. Tähän vuoteen on mahtunut jo Kuhmoa, Hossaa, Vuokattia ja Yllästä. Olenkin ylpeästi mukana kotimaanmatkailun haastekampanjassa. Haaveilen myös samanlaisesta minilomasta tulevana kesänä. Minne teidän mielestänne kannattaisi suunnata?

4.6.2016 Onnibussi, TRE-HKI

Odotan tulevalta kesältä ihan käsittämättömän paljon. Tiedän ettei saisi, mutta odotan silti. Eikä se ole mikään tuleva kesä, vaan kesä nyt ja tässä.

-Henriikka

Julkaisu on osa TEMin Suomi 100 – Löydä Suomesi kotimaanmatkailun haastekampanjaa #lomahaaste”. 
Lisätietoja kampanjasta www.lomahaaste.fi

34 kommenttia

 1. Oululainen 19.4.2017

  Ouluun :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Oulussa ei olekaan tullut käytyä hetkeen. Pistetään korvan taakse.

   Vastaa
 2. Maria 19.4.2017

  No jo on, ”yhteistyössä Työ- ja elinkeinoministeriö” :’D Ei mutta ihanan kuuloinen Tampereen loma, ootpas ollut aktiivinen! Itsellä on kans Tampereesta ystävien takia lämpimiä muistoja, pitäiskin mennä uudestaan <3

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Suuren maailman meininkiä! Mä otin kieltämättä tällä reissulla kaiken ilon irti Tampereesta ja olin tehokas aikatauluttaja. Vaikka oikeasti mulla oli myös ihana rentouttava pikkuloma.

   Vastaa
 3. Suvi - Kotonainen 19.4.2017

  Tulipas sopivaan kohtaan tämä postaus! Olen itse kotoisin suht läheltä Tamperetta, mutta kaupunki ei silti ole kovin tuttu. Mieheni ilmoitti tänään töistä tullessaan, että voisimme tehdä lauantaina päiväretken Tampereelle, hänellä on siellä kuulemma joku autojuttu. Ilmoitin, että hän saa lähteä yksin, jään kotiin. Postauksesi luettuani päätin sittenkin hypätä kyytiin! Kiitos :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Jess, ihan mainio juttu. Ole hyvä vain. Toivottavasti teillä oli mukava Tampere-päivä.

   Vastaa
 4. Piia 19.4.2017

  Olipas hauska näin tamperelaisena lukea reissustasi! Tampere-päiväsi kuulostivat oikein oivallisia, olit löytänyt kyllä Tampereen kivoimpia paikkoja :)

  Olen kyllä niin satakymmenenprosenttisesti samaa mieltä tuossa, että ihan täältä omasta rakkaasta kotimaastakin löytyy vaikka mitä kivoja ja upeita matkakohteita. Aina ei todellakaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan elämyksiä saadakseen. Jos et ole vielä tutustunut Tammisaari-Hanko-Naantali -akseliin, suosittelen lämpimästi. Vanha Rauma on suloinen, ja Vaasassakin on oma viehätyksensä (jos suuntaa sinne päin, kannattaa lähteä ajelemaan saaristoon). Itse olen suuntaamassa kesällä road tripille Itä-Suomeen :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Hahaa, sain tamperelaisen hyväksynnän. Länsirannikko on jääyt mulla vähän tuntemattomammaksi, vaikka kyllä sielläkin on tullut käytyä joitain kertoja. Korkea aika olis taas lähteä sinnepäin retkeilemään. Kiitos vinkeistä Piia.

   Vastaa
 5. Var är den här Tampöör? 19.4.2017

  Tampereella on hyvin epäsymmetriset kasvot. Äkkipäätä katsottuna se näyttää romuluisen arkipäiväiseltä muotopuolelta mutta jo hetkeä myöhemmin se yllättää avoimen kulkijan karhean kukkealla kauneudellaan, vääjäämättömästi vyöryvällä elinvoimallaan ja hyväntahtoisen originellilla omaleimaisuudellaan. Like no other.

  Vastaa
 6. Salla 19.4.2017

  Moikka! Lisäisin listaan Bonus-kirppiksen! Se on erityisesti nuorten suosima kirppis, josta löytyy ihan uusiakin vaatteita, vipinää riittää ja aina mukaan tarttuu jotakin. Kaiken lisäksi se on onneksi ihan keskustan tuntumassa. Kiva, että pidit Tampere lomastasi. Se on niin paras kaupunki <3

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Tampere on mahtava. Ja lisätään siis Bonus-kirppis listan jatkoksi. Kiitos kommentista Salla :-)

   Vastaa
 7. Markka 20.4.2017

  Voi vitsit, että mä tykkään sun jutuista! Oon seurannut jo vuosia sun blogia ja aina vaan tykkään enemmän. Ja nyt tämä sun teksti sai aikaan sen, että mäkin haluan viikonloppulomalle Tampereelle! :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Voi että, miten paras kommentti. Ihan huippua, että oot tota mieltä. Se ilahduttaa kovasti.

   Viikonloppuloma Tampereella tekee varmasti terää, suosittelen lämmöllä!

   Vastaa
 8. Tiina 20.4.2017

  Kivoja vinkkejä Tampereelta. Suuntaa seuraavaksi Ouluun!

  Tiina A.

  Vastaa
 9. Anna-Kaisa 20.4.2017

  Oo, hyvissä paikoissa oot käynyt :) Tuu tänäkin kesänä!

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   No oon kyllä omastakin mielestä. Ja enköhän mä tänäkin kesänä oo Tampereelle tulossa. Niin hyvä kaupunki se on.

   Vastaa
 10. Elisa 20.4.2017

  Sun kasvokuva varasti koko show’n. Saisiko kauneudenhoitovinkkejä? Upea iho…

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Hihihhii, kiitos Elisa. Ei ollut tarkoitus varastaa showta… Mulla ei ole mitään erityisen systemaattisia ihonhoitokäytänteitä, joten vinkkejä en valitettavasti oikein osaa antaa.

   Vastaa
 11. Emilia 20.4.2017

  Me kanssa reissattiin Suomea ympäri ämpäri kyllästymiseen asti kun olin lapsi. Nyt ajatukset muuttuneet ja kotimaan matkailu kiinnostaa todella paljon. Haluaisin lähteä samanlaiselle reissulle yksin johonkin, mutta en vielä tiedä minne. Nyt vuoden Tampereella asuneena tykkään tästä kaupunkina todella paljon ja erityisesti juuri mainitsemistasi asioista. Ihana postaus <3

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Kiitos Emilia ihanasta kommentista. Eikö ookin aivan huikeeta löytää Suomi ihan uudella tavalla? Mä oon viimeiset vuodet fiilistellyt niin paljon sitä, mitä kaikkea täältä löytyykään.

   Vastaa
 12. Asikaine 20.4.2017

  Hei mahtis reissu sulla ollut Tampereella! :) Ilmottele ensi kerralla, niin mennään Wanhaan Tappiin syömään herkulliset mojo-perunat tai Pyynikin Näkötorniin munkille tai Kalevan kirkkoon hämmästelemään arkitehtuurin kreisiä taidonnäytettä!
  Aurinkoista kevättä!

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Hei kuulostaapa hyvältä. Saakohan näkötornista myös gluteenittomia munkkeja… Pitää varmaan lähteä ottamaan selvää.

   Aurinkoa myös sun kevääseen!

   Vastaa
   • Erzi 9.7.2017

    Pyynikin näkötornista saa myös gluteenittomia tuoreita munkkeja. :) Aina silloin tällöin käyty tyttären muskarin jälkeen sieltä hakemassa herkkuja koko perheelle!

    Vastaa
    • Henriikka 10.7.2017

     Jes, ihan super juttu. Pitääpä kipaista sinne, kun suinkin vain ehdin.

     Vastaa
 13. tiitu 20.4.2017

  Asun ite Tampereella ja mulla on itseasias ollu suunnitteilla yhden hengen miniloma joko täällä tai Helsingissä! Tässä ois yksi potentiaalinen kylpylähotelli ihan lähellä, mutta oon miettiny, et pitääkö mun sit valehdella kotiosoite respassa kun näkisivät siitä muuten että oon lähteny huikealle 300 metrin lomamatkalle :’D Mut kiva kun tuli Tampere-vinkkejä vaihteeks, hyödynnän sitten ku tää reissu toteutuu… tai ehkä jo aikasemmin. :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Hahahahaa, ihan huikeeta, jos lähdet parinsadan metrin päähän kylpylälomalle. Mä peukutan täysillä tälle idealle. Myös miniloma Helsingissä olis varmasti hyvä vaihtoehto. Etköhän saa rentouttavan reissun kumpaan vaan päädytkin.

   Vastaa
 14. Roosa 20.4.2017

  No Joensuuhun tottakai kannattaa suunnata! Parhaimmat karjalanpiirakat Marttakahviosta, symppis Taitokortteli, Ilosaarirock, pienet retkikohteet lähellä keskustaa (mm. Utransaaret, Kuhasalo, Aavaranta) ja tottakai Koli myös ihan huudeilla huikeina maisemineen ja kylpylöineen. Sit vähän rentojoogaa, suplautailua tai kajaakkimelontaa Pielisjokea pitkin :) talvella ehkä vähän ankeee kaupunki, mut oi kesä!

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Koli kiinnostaa kovasti! Ei sillä, varmaan Joensuu itsessäänkin voisi olla kiva, mutta tällä hetkellä Kolin kansallismaisemat vetää vähän kovempaan puoleensa. On ihan parasta, kun kaikki Suomen kaupungit on ihania kesäkaupunkeja mutta useimmat on talvisin vähän nihkeitä.

   Vastaa
 15. Rebecca 21.4.2017

  Sun täytyy lähteä Kaskisille! Siellä on ehkä yks tai kaks kahvilaa, mutta tunnelma siitä tuhatkertainen! Puupajoja, käsityöpajoja, ihmiset pitävät kauppoja omissa kodeissaan ja ovat niin ystävällisiä! Mekin pääsimme jopa sateelta suojaan jonkun kotiin! Myös venerantasatama ja pieni metsäseikkailu onnistuu siellä. Se on pieni puutalokylä Närpiön lähellä. Närpiössäkin kannattaa piipahtaa, erityisesti hautausmaa ja kirkon seutu ovat ihania! Siellä päin on myös valtavan ihana kasvihuoneravintola Linds Kök. Itse tein oman pienen maakuntamatkailun sinne, ja suosittelen!!

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   No mutta Kaskinen kuulostaa eksoottiselta. Piti vielä käydä googlettamassakin. Sen ja sun suosituksen perusteella oon aivan lähdössä retkelle Kaskisille. Listan jatkoksi vaan!

   Vastaa
 16. sup tampere 19.5.2018

  Moikka

  Tampere on järvien kaupunki. On kiva supata ja saunoa. Vuokraan Sup lautoja Tampere Rauhaniemi hellepäivinä. Paikka on vanha suojeltu saunakompleksi kokonaisuus http://www.rauhaniemi.net

  Katso facebookista vuokraamoni aukioloajat,
  http://www.facebook.com/SupTampere/
  http://www.suptampere.fi.

  Vastaa
 17. […] vasta kaksi kesää sitten tein ensimmäisen varsinaisen lomani Tampereelle. Nukuin omppuhotellissa ja seikkailin ympäri kaupunkia, tutustuin kaupunkiin vielä paljon […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.