7 keinoa rakastua kotiseutuunsa

Kaupallinen yhteistyö: momondo

Rakastan kotikulmiani ja kotikaupunkiani Helsinkiä. Toisaalta rakkauteni ulottuu vahvasti myös Kainuun mökkimaisemiin ja kaikkiin luonnonkolkkiin, joilla retkilläni pääsen. Luontoonhan löytää onneksi helposti pääkaupunkiseudullakin. Löydän uusista asuinkaupungeista usein nopeasti suosikkipaikkani, vaikka se vaatiikin melkoisesti empiiristä tutkimusta.

Momondolla on käynnissä maailmanlaajuinen Welcome to My World -Instagram-kilpailu, jonka ideana on avata kaikille rakkauttaan omaan kotiseutuun. Voittajia tulee olemaan kaksi ja huikeinta kilpailussa ovat sen palkinnot: voittajat pääsevat ilmaisille matkoille toistensa kotiseuduille.

Olen itse momondon yhteistyökumppanina jäävi osallistumaan, mutta en malta silti olla hehkuttamatta vähän lähimatkailua. Matkustus, laajemmin sanottuna seikkailu, ei nimittäin rajoitu ulkomaihin, vaan sitä voi toteuttaa vaikka omalla kotikadullaan. Se on enemmänkin tapa katsoa maailmaa ja kokea sitä, kuin kulkea paikasta A paikkaan B ja viettää sitten aikaa B:ssä, palaten A:han.

Tässä tulisi seitsemän omaa vinkkiäni, kuinka kotikulmista voi saada enemmän irti…

1.Kotiseutu kameran läpi

Kameran kanssa saa helposti tuhrattua liikaa aikaa, mutta sen kanssa ympäröityyn maailmaan tulee kiinnitettyä myös enemmän huomiota. Usein kamera kulkee ihmisten mukana lomilla ja muissa spesiaalitilanteista, mutta arjen kuvaaminen saattaa nostaa lähitienoon tutut maisemat aivan uusiin sfääreihin.

2.Käytä karttaa

En ole lainkaan karttaorientoitunut ihminen, mutta erityisesti Helsingin karttaa tutkaillessani olen tajunnut monia unhoon jääneitä puistoja, rantoja, katuja ja luontospotteja. Erityisesti visuaalisella muistilla varustetut pystyvät käyttämään muistikuvaansa hyvin tulevilla lähiseikkailuilla.

3.Monipuolinen kulkuvälineiden käyttö

Mitä jos tarttuisitkin fillaria sarvista ja kokisit työmatkan ihan uudella tavalla? Tai jos yleensä poljet pyörällä, niin kokeilisitkin lähiliikennettä tai jalkapatikkaa? Isommissa kaupungeissa voit pyöriä raitiovaunulla ympäri kaupunkia ja löytää itsesi aivan uusista paikoista. Vapaapäivänä voit varautua eväillä, hypätä tuntemattomaan bussiin ja löytää sitten mystisiä reittejä takaisin kotiin.

Huom! Silmät auki, pää pyörii kuin pöllöllö, ja puhelin pysyy visusti taskussa.

4.Nosta katseesi

Kiinnostavimmat asiat tapahtuvat harvoin juuri nenäsi edessä tai jalkojesi juuressa. Oletko koskaan ihaillut esimerkiksi Helsingin Aleksanterinkadun arkkitehtuuria nostamalla leukaasi tavanomaista korkeammalle, suuntaamalla katseesi yläviistoon?

5.Lomalle omaan kotikaupunkiin

Tästä olen puhunut ennenkin: vaihda tuttua ajatuskaavaa. Kuvittele olevasi lomalla kotiseuduillasi. Jos kukkaro riittää, voit varata vaikka hotellihuoneen tai vaihtoehtoisesti sohvasurffata ilmaiseksi. Lomasi voi kestää muutaman tunnin tai koko viikonlopun. Kuvittele olevasi turisti. Hyppää hop-on-hop-off-bussiin, ihastele ympäristöä uusin silmin ja livahda paikkoihin, joihin sinulla on paikallisena ennakkoluuloja.

Jos mielikuvituksesi kanssa on kitkaa, voit myös lähteä oikean turistin matkaan. Hänen tapansa oppia seuduistasi saattaa opettaa sinullekin uutta.

6.Opaskirja

Onko tutusta miljööstäsi tehty opaskirjaa turisteille? Sellaisen hankkiminen saattaa kasvattaa kotiseuturakkauttasi roimasti. Olen itse kulkenut Helsinki-oppaan kanssa löytäen salaisia helmiä ja esimerkiksi uusia ruokapaikkoja. Merkitse kirjaan parhaat ja kehnoimmat löydöt ja päivitä muistiinpanosivuille tietoa ympärillä tapahtuvista muutoksista.

7.Paikalliset oppaat

Tuntuuko, että ystäväsi rakastaa yhteistä asuinkaupunkianne paljon sinua enemmän? Anna hänen johdattaa sinua. Jos rohkeutta riittää, voit myös hankkia tuntemattoman oppaan esittelemään sinulle hänen mielipaikkansa.

Kun tällaisia kierroksia kertyy useampi, avautuu kotiseutu monien erilaisten mieltymysten kautta paljon laajemmin kuin vain omien kokemuksiesi kautta. Ehkä haluat oppia kirjaystävän lempispotit tai ystäväpiirin muotikuninkaallisen kaupunkikierroksen?

Millaisena te näette kotipaikkanne? Mikä on kotikulmienne lempipaikka tai erikoisuus?   

Avaa maailmasi jollekulle toiselle, niin hänen maailmansa avautuu sinulle. Ikuista hetki paikallisessa suosikkipaikassasi ja voita unohtumaton matka.

Lataa Instagramiin kuva paikallisesta suosikkipaikastasi, lisää kuvaan sijaintisi ja kerro, miksi pidät kyseisestä paikasta. Muista liittää kuvaan tunnisteet #myworldmomondo ja @momondo. Kilpailu päättyy 30.4.2017.  Lisätietoa kilpailusta löydät täältä.

Osallistuisin itse aivan ehdottomasti, jos saisin. Luulen, että jakaisin kuvan Hietalahden nostureista tai Kuhmon mökin autuaan hiljaisesta soutuveneilystä. Tiedän, että sielläkin puolen ruutua löytyy varmasti kotikonnuistaan ylpeitä kuomia. Ainakin toivon niin.

-Henriikka

2 kommenttia

 1. R 15.3.2017

  Etkös sä ole kotoisin Kouvolasta etkä Helsingistä? ?

  Vastaa
  • Henriikka 15.3.2017

   Joo, olen! :) Kouvolassakin on niin monia suosikkipaikkoja.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.