Minä olen lopulta aina oikeassa.

Minulla on tapana ajatella, että olen oikeassa.

Olen kai ollut aina vähän sellainen – jästipää.

Saatoin seurata jo alakouluikäisenä muiden puuhia vierestä ja miettiä mielessäni, että olisin kyllä itse tiennyt paremmin kuinka tämä kannattaisi tehdä, mutta antakaa mennä vaan. Välillä otin ohjat omiin käsiini, mutta yleensä en. Ajattelin olevani kohtelias, kun en puuttunut. Sain jopa kerättyä sellaista hyvän olon tunnetta itselleni vierestä katsomisesta, kuin hyvän ihmisen pisteeni jotenkin karttuisivat: ”Tässä minä vain annan heidän tehdä miten he tahtovat, enkä lainkaan paljasta oikeaa ratkaisua.”

Sitä en lainkaan hahmottanut, että olin vähän idiootti, kun en edes yrittänyt päästä eroon ajatuksestani – siitä, että minä olisin tiennyt paremmin. (Klassinen huonojen pomojen piirre.)

Aika monella ihmisellä luontainen ajatuskaava on, että itse tietää paremmin. Ei todellakaan kaikilla, hyvä heille, mutta monilla. Ei ole mikään suuri salaisuus, että he ovat väärässä. Minäkin, vaikka kuinka siltä tuntuu, en ole usein se kirkkain järjenääni. (Ja sitten on vielä huomioitava sekin, ettei järki välttämättä ole edes kaikissa tilanteissa kaikkein paras auktoriteetti.)

Luulen, että asian edessä nöyrtyminen on elämänmittainen prosessi. Jos kuitenkin haluaa pyrkiä olemaan kiva ja tasapainoinen ihminen, on tämä aika olennainen reitti kulkea. Vähintään maalia kohti, jos ei aivan maaliin saakka.

Itse havaitsin tämän kimurantin asian itsessäni selkeästi ehkä lukioikäisenä ja siitä lähtien olen sitä yrittänyt ravistaa irti.  Silti olen vielä aivan alkutaipaleella, maratonin ensimmäisillä kilometreillä.

Viimeisten kuukausien aikana piirre on alkanut ärsyttää minua toden teolla. Siksi tästä kai kirjoitan – haluan kiriä matkalleni. Olla itse itselleni jäniksenä.

Luulen, että on ainakin yksi olennainen sudenkuoppa, johon jää helposti piehtaroimaan:

Näennäinen hyväksyntä sisäisen ymmärryksen sijaan.

Vau, kuulostaapa hienolta, aivan itsekin vaikutun omista sanoistani. Tarkoitan kuitenkin ihan yksinkertaisuudessaan sitä, että todetaan kyllä, että ehkä oma mielipide ei ollutkaan paras ja myönnytään toisen mielipiteen edessä. Sen sijaan ei syvällä tasolla hoksata, että tämä toisen mielipide saattoi ihan oikeasti-oikeasti-oikeasti olla pätevämpi siihen hetkeen. Tai että jäädään omassa mielessä kuitenkin tyytyväisenä pohtimaan, että oma mielipide tai esimerkiksi tapa toimia olisi johtanut vähintään tasapeliin, vähintään yhtä hyviin tuloksiin.

Tämä taas johtaa enemmänkin oman egon ja erinomaisuuden pönkittämiseen. ”Olinpa minä kerta kaikkiaan hieno ihminen, kun annoin muiden tehdä kuinka he tahtoivat, annoin periksi toisen mielipiteelle, kun hän sitä niin janosi.”

Tiedän, liioittelen tilanteita ja ajatuksia suuresti, jotta pointti tulisi selville, mutta tämä on kyllä tuttu kaava. Itsellenikin.

Olen yrittänyt harjoitella sellaista uutta mantraa. Kun kuuntelen tai seuraan jotakuta, jonka mielipide tai tapa toimia poikkeaa omastani, hoen itselleni:

”Älä edes yritä vastata. Kuuntele. Yritä ymmärtää.”

Niin usein kuuntelemme vastataksemme, emme ymmärtääksemme. Ja se on niin usein ongelman ydin.

Kuulostaa tosi helpolta, mutta voin vakuuttaa, että sitä se ei ole. Vaan ihan hullun vaikeaa ja rasittavaa! Katson kun kollega tekee jotain aivan mitä sattuu, aivan surkealla tavalla, enkä saa hyökätä väliin. Kuuntelen perheenjäsenten naurettavia ajatuksia ja tekisi mieli pyöritellä silmiä niin, että ne tipahtavat sillä vauhdilla päästä.

Sen sijaan yritän kaikin voimin kuunnella ja ymmärtää. Ihan rasittaa ajatellakin, miten rasittavaa se on.

MUTTA, se toimii.

Jaan pieniä onnistumisen kokemuksia lähiviikoilta. Epäonnistumisen kokemuksia olisi kosolti enemmän, mutta nämä motivoivat paremmin.

1. Perhekiukku

Isoveljeni lähetti perhe-whatsappiimme hauskan kuvan hänen ja naapurinsa kirjeenvaihdosta. Kysyin, että saanko jakaa sen ihmisille iloksi anonyyminä somessa. Toinen sisaruksista oli sitä mieltä, ettei ehkä kannata. Ettei ainakaan itse ilahtuisi, jos oma henkilökohtainen kirje leviää netissä, vaikka olisikin anonyymi ja hyvällä tarkoitettu.

Oletusreagoimiseni: ”Oottepa te surkeita ilonpilaajia kaikki! Tällaisina aikoina ihmisten olisi hyvä saada hymy huulille, mutta te vaan ryystätte kuraämpärin reunalta loputtomiin ettekä iloitse mistään. Ettekä ymmärrä mitään.”

Reagointini hetken hengittelyn ja HIRVEÄN tsempin jälkeen: ”Jep. Varmasti parempi jättää jakamatta. En ajatellut riittävän pitkälle.”

Paljon normaalista temparementistani ja reagointityylistäni kertoo, että ajattelin kirjoittaessani, että perheenjäseneni varmaan luulevat, että olen sarkastinen. Oikeasti koin vain häpeää siitä, etten ollut ajatellut asiaa kunnolla. Tunsin itseni tyhmäksi.

2. Uusia tuttuja

Olen kova kettuilemaan ja kuittailemaan. Se on olennainen osa huumoriani ja ollut aina esimerkiksi perheessäni tapa osoittaa kuulumista luottamuksen piiriin. Mustan, perirehellisen huumorin kautta pääsee nopeammin syviin kerroksiin, enkä niin välitä pinnalla kellunnasta.

Tapasin hetki sitten uusia ihmisiä. Ilkikurinen huumorini meni osaltaan maaliin ja sai iloa aikaan, mutta herätti myös osaltaan hämmennystä. Huomasin, ettei heittoni olleet yksiselitteisen myönteisiä samantien.

Oletusajatukseni: ”Huumorintajuttomat daijut. Eipä siinä sitten, elelkää te teidän surkean huumorin kuplassa, minä ainakin tiedän että tarkoitin hyvää ja yritin osoittaa välittämistä. Se riittäköön.”

Ajatukseni mantranhokemisen jälkeen: ”Saatoin ylittää vähän liikaa rajoja tai ainakin vähän liian nopeasti. Täytyy vähän himmata ja sanoa vaikka suoraan, että nyt lähti vähän keulimaan, ja että tarkoitukseni oli hyvä. Huumori on aika huonoa huumoria, jos se, kenen kanssa vitsiä jaetaan, ei koe sitä samoin.”

Jälkimmäisessäkin oletusajatusten ja sen jälkeisten ajatusten välissä oli paljon häpeää ja ylpeyttä. Kaksi todella suurta hidastavaa voimaa, jotka on kuitenkin erityisen tärkeä tunnistaa.

Ehkä tämän koko suuren ympyrän omainaishaaste on ajatusmalli siitä, että joku olisi oikeassa ja joku väärässä. Absolutismista kannattaisi höllätä tässäkin, sillä on aivan huuhaata ajatella, että asiat, tilanteet, keskustelut ja elämä ylipäänsä olisivat täysin mustavalkoisia. Useimmiten on monia mahdollisuuksia kohti päämäärää, useimmiten on monia mielipiteitä ja tapoja tehdä, joista on aivan turha valkata parasta, koska sellaista ei usein edes ole.

Ja tiedättekö, minä en sittenkään ole aina oikeassa. En edes lähellekään niin usein, kuin edelleen luulen.

Edelleen takaraivossani huutaa ääni, joka muistuttelee, että olenhan minä sentään todella usein oikeassa. Aika paljon useammin kuin moni muu, kuin suurin osa ihmisistä.

Antaa huudella, sillä olen matkalla kohtia maalia.

Vaikka onhan se vähän lannistavaa sekin, ettei maaliin pääsy ehkä ole edes realistinen tavoite. Sen sijaan sitä kannattaa keskittyä siihen, kuinka oman ääliömäisyytensä kanssa oppii elämään. Äitini kertoi eilen puhelimessa hellyttävän anekdootin hänen ja isän elämästä toissapäivältä:

”Me siinä sitten todettiin, että molemmat taitaa loppuun asti luulla, että on tässä asiassa oikeassa. Niin me sitten päätettiin sen jonninjoutavan sanaharkan keskellä, että kumpikin saa olla sitä mieltä mitä on, kumpikin saa luulla olevansa täysin oikeassa ja sillä selvä. Ja sitten me ei palattu siihen enää ja jatkettiin elämää tyytyväisinä.”

-Henriikka

Kuvat: Dorit Salutskij

9 kommenttia

 1. Inna 22.3.2020

  Vau, kiitos tästä. Luin tätä juuri kun olimme kinastelleet mieheni kanssa tulevasta muutostamme, ja siitä miten tarkasti tavarat pitää käydä läpi ennen muuttoa. Pääsimme näennäiseen ratkaisuun, mutta loppujen lopuksi molemmat kumminkin tiesivät sisimmässään olevansa täysin oikeassa tässä.

  Oikeastaan meillä on paljon tähän liittyvää sanaharkkaa ja keskustelemme muutenkin paljon siitä miten teemme asiat aina niin paljon paremmin kuin tuttavamme. Otinkin asian heti puheeksi mieheni kanssa ja kyllähän se pisti huvittamaan (ja samalla ahdistamaan), kun emme olleet tätä haitallista ajattelutapaa ennen tiedostaneet.

  Vastaa
  • Henriikka 23.3.2020

   No tämäpä sattui. Luulen, että ihminen on kuitenkin onneksi jo yllättävän pitkällä, jos ymmärtää ongelman. Haasteen. Miksi sitä nyt ikinä haluaa kutsua. Pahinta on katsoa samankaltaisia luonteenpiirteitä ilman, että sitä hahmotetaan yhtään!

   Tsemppiä teille, yhdessä ja erikseen ;)

   Vastaa
 2. Nyyti 22.3.2020

  ”Niin usein kuuntelemme vastataksemme, emme ymmärtääksemme.” Aivan älyttömän hyvin sanottu, ja tunnistan tämän piirteen todellakin itsessäni! Hieno kirjoitus kaikin puolin!

  Vastaa
  • Henriikka 23.3.2020

   Luulen, että olen kyllä napannut ajatuksen joskus jostain, en muista, varmaan Pinterestin vaaleanpunataustaisista quoteista. Joka tapauksessa NIIN tärkeä asia, jossa itselläkin aivan hurjasti opeteltavaa.

   Vastaa
 3. Jenni 23.3.2020

  Ihana kirjoitus, Henriikka. Niin hyvää pohdintaa ja hyvin kolkutteli myös omaa maailmaa. Valoa kevääseen serkultasi!

  Vastaa
  • Henriikka 25.3.2020

   Kiitos Jenni <3 Olen saanut onneksi aika paljon viestejä, että moni on samaistunut. Sepä oliskin ollut hauskaa, että oikeasti ajatukset olisi olleet vain ja ainoastaan mun :---D Kaikkea hyvää kevääseen, vaikka ajat ovat mitä ovat.

   Vastaa
 4. Suvi 23.3.2020

  Ai että miten osasin samaistua niin moneen kohtaan tässä tekstissä.Hyvä herätys itselleni (jälleen).Mä toisin tähän vielä yhden näkökulman.Omasta temperamentista tai tavasta reagoida ei pääse kokonaan eroon.Voi olla myös lempeyttä itseään kohtaan todeta,että minulla on taipumus haluta olla aina oikeassa.Mutta.Emme ole minkään ajatuksen tai tunteen sanelemana,vaan pysähtymällä hetkeksi,voi päättää miten reagoi.Ei ole helppoa tällaiselle hyrrälle kuin minä.Mutta samalla polulla ollaan,itseään mielenkiinnolla tutkien ja kohti läsnäolevampaa elämää.Sopivassa määrin ”et ole niin mielenkiintoinen ja tärkeä kuin luulet”.Vaikka sä olet mielenkiintoinen, koska muuten tämä blogi ei varmaan olisi hengissä :) Kiitos aidon kohtaamisen tärkeyden muistuttamisesta <3

  Vastaa
  • Henriikka 25.3.2020

   On muuten tärkeä pointti tuo sun. Helposti sitä lähtee nimenomaan sitä reittiä ratkaisemaan, että miten pääsisin tästä luonteenpiirteestäni eroon tms., kun pitäisi pikemminkin kelailla, että mitenhän tämän saisi hallintaan.

   Hahaha, luulenpa etten ole sen mielenkiintoisempi kuin kukaan muukaan. Mä vain otan aikaa kirjoittaakseni näitä ajatuksia ylös ;)

   Vastaa
 5. Anu 3.1.2024

  Kirjoituksesi nousi hakutuloksiin, kun etsin jotai hukassa olevaa biisiä (joka kertoo, öh, joulupukista ????). Mutta tänään tämä taisikin olla mulle tarkoitettu!

  Oon vähintään kolmannen polven oikeassaolija: meillä mietitään asiat oikeasti tarkasti ja tehdään pieteetillä ja perustellusti. Samalla hommiin sujahtaa hyppysellinen besserwisseröinnin kitkerää sivumakua, joka tekee moneen hetkeen saman vaikutuksen kuin Marinol retkiruokaan.

  Monena vuonna olen ottanut teemaksi jossain asiassa kilvoittelun. Tämän vuoden teema voisikin olla tämä: Vähemmän ylenkatsetta ja Paremmin Tietämistä, enemmän aitoa avarakatseisuutta sanan laajassa merkityksessä.

  Kiitos siis.
  Tästä tulee vaikea vuosi.
  Ja tärkeä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.