Onko nutturapäisestä miehestä hyötyä Marokossa?

mara5

Huomenna nousemme siiville. Ensin Helsingistä Madridiin ja siitä luoteis-Afrikkaan. Marokon kuningaskunnassa kellon pitäisi olla lähellä keskiyötä, ja kyyti hotellille onneksi jo odottamassa. Kyllä jännittää.

Marokko on maailman neljänneksi suurin arabimaa. Perinneruokia ovat kuskus ja tajinet, juomaksi on usein makeaa minttuteetä. Vuonna 2004 maan pohjoisosassa sattunut maanjäristys surmasi yli 600 henkeä ja jätti 15 000 kodittomiksi. Marokon pääkaupunki on Rabat ja suurin kaupunki Casablanca. Casablanca on Marokon taloudellinen keskus.

Me menemme sisämaahan, Marrakechiin. Siellä on yli 1,5 miljoonaa asukasta.

Marokko on osallistunut Eurovision laulukilpailuun kerran: vuonna 1980, jolloin maata edusti Samira Saïd kappaleellaan ”Bitakat Hob”

mara2 mara7

Mitä pidemmälle opaskirjaa selaan, sitä enemmän jännittää. Ja toisaalta samaa tahtia kasvaa myös reissukuume.

Maan pinta-ala on noin 446 550 km². Rantaviiva on yli 1 800 kilometriä pitkä, pohjoisessa Välimeren rannikko ja lännessä Atlantin valtameri. Suuri osa Marokosta on vuoristoista. Marokossa on tavattu 460 lintulajia ja ainakin 104 matelijalajia, kuten gekkoja, kobria ja espanjankilpikonnia. Nisäkkäisiin kuuluvat antiloopit, gasellit ja aavikkorotat. Vuoristossa elää myös makakeita.

Marokon virallinen kieli on arabia, puhekieli on marokonarabia eli darija ja 12 miljoonaa Marokon asukasta puhuu äidinkielenään berberikieliä. Marokon väkiluku on noin 32 miljoonaa, ja heistä 58 % asuu kaupungeissa.

mara3mara4

Millaisia vaatteita oikein pakkaan? Pitääkö paikkansa, että vanhan marokkolaisen uskomuksen mukaan kaikki vaalehiuksiset ovat prostituoituja? Onko vuoristo tosiaan niin kaunis kuin sanotaan? Onko aavikko yhtä henkeäsulpaava kuin on luvattu?

Kannattaako ratsastaa kamelilla jos on välilevynpullistuma? Onko nutturapäisestä miehestä enemmän haittaa vai hyötyä?

Maatalous työllistää 45 % marokkolaisista, mutta tuottaa vain 17 % sen bruttokansantuotteesta. Maatalouden tuotteita ovat ohra, sitrushedelmät, vihannekset, oliivit, viini ja karja. Maa on merkittävä kannabiksen ja hasiksen tuottaja. Viljely keskittyy maan pohjoisosaan Rifin vuoristoon.

Marokon merkittävimpiä vientituotteita ovat tekstiilit, kala, epäorgaaniset kemikaalit, transistorit, mineraalit, lannoitteet. öljytuotteet, hedelmät ja vihannekset.

mara6
Marokon ruokakulttuuri on tyypillisen pohjoisafrikkalainen, jossa käytetyimpiä mausteita ovat korianteri, juustokumina ja minttu. Erityisesti jälkiruokien maustamiseen käytetään usein ruusuvettä ja appelsiininkukkavettä.

Marokossa on rautateitä yhteensä 1 907 kilometriä ja valtateitä 57 625 km.

Nyt pakkaamaan. Woh.

-Henriikka

Kuvat: Mara Hoffman – A Maroccan dream
Lähde: No arvaapa!

10 kommenttia

 1. säppä 5.4.2016

  Marrakech on ihana! Soukeissa seikkaillessa aika kuluu mukavasti. Kivaa reissua! :) Toivottavasti löytyi mieluinen majapaikka!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Marrakech oli valloittava samoin kuin koko Marokon kokemus. Ai että.

   Vastaa
 2. Oi, Marokko! Marokko on ihana. Aamulla heräsin Marrakechistä ja kattoterassilta seurasin haikaroiden elämää. Pienillä sokkeloisilla kujilla seikkaili aamuvarhain vain minä ja kissanpennut. En malttanut nukkua, noh, koska Marokko! Varaudu tuomaan mukanasi iso kasa ihania sisustusjuttuja lampuista puhvityynyihin sun muihin. Sit ne korut ja maailman söpöimmät Aladdin-tossut toreilla. Muista tinkiä kunnolla. Ja vuoristo on kaunis, Sahara on upeaakin upeampi ja koko maa ehkä maailman valokuvauksellisin. Marrakechissäkin riittää tutkittavaa. Huippua reissua, seikkailijatar!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Oijoijoi, Marokko vei sydämen. Eiköhän sinne vielä tehdä reissu jos toinenkin!

   Vastaa
 3. Marie 6.4.2016

  Oiiih, onpas kauniita ja lämminhenkisiä kuvia. Ihan tässä vilukissakin lämpenee noita katsellessa ja tietenkin sivussa myös matkakuume itse kullakin nousee, aaapuva.

  Ihanaa matkaa!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   No ei kun Marokon matkaa varaamaan, jos et vielä ole sitä ehtinyt tehdä. Siellä on niin paljon nähtävää ja ihailtavaa, että en sinuna jättäisi tätä tarjousta välistä.

   Vastaa
 4. Jasmine 6.4.2016

  Hei ja Marokossa käytetään virallisen kielen arabian lisäksi myös ranskaa. :) Isäni on kotoisin Marokosta ja puhuu toisena täysin sujuvana kielenään ranskaa.

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Meidän ranskantaidot on ouin lisäksi aika lapsenkengissä, joten englannilla ja elekielellä mentiin. Ja onneksi niillä pärjäsi vallan mainiosti hihi.

   Vastaa
 5. HANNA 23.4.2016

  Vau mitä kuvia!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.