Naisilla on oikeus päättää omasta kehostaan

Yhteistyössä Solidaarisuus & Asennemedia

Ylläolevassa kuvassa on Elizabeth, joka tulee Masai-heimosta. Hänet oli määrä ympärileikata 9-vuotiaana ja naittaa 11-vuotiaana 65-vuotiaalle miehelle. Hän karkasi. Suurin osa ei karkaa.

Joka minuutti kuusi tyttöä on vaarassa joutua sukupuolielinten silpomisen uhriksi. Kun edes yritän ajatella tätä faktaa, pääni meinaa seota. En voi käsittää, miten paljon vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta naisten ympärileikkaukseen kuuluu. Olen vihainen, neuvoton ja pohjattoman surullinen. Olen ollut kyyneleet silmissä asian kanssa monta kertaa, sillä aihe on liian rankka ja käsittämätön.

Asuin 18-vuotiaana muutaman kuukauden Etiopiassa ja osa tämän kirjoituksen kuvistakin on otettu silloin. Sinne työskentelemään saapuneesta suomenruotsalaisesta kätilöstä tuli silloinen paras ystäväni. Hän itki lähes joka ilta kaikkea sitä kauheutta, jonka hän joutui kohtaamaan työssään. Synnytykset olivat hengenvaarallisia sekä äidille että lapselle, ja koko kauheus konkretisoitui synnytyssaleissa. Aihe oli silloin vaikea ja se on sitä edelleen.

Tiedän tiedän, olen tähän maailmaan verrattuna pumpulissa kasvanut nainen. Mutta kai mekin voimme yrittää auttaa jotenkin?

img_8233-kopio

Huom! Seuraava teksti sisältää paikoitellen karua ja yksityiskohtaista kuvausta naisten ympärileikkauksesta.

Mitä silpominen on?

Silpomisen äärimmäisessä muodossa naiselta poistetaan kaikki ulkoiset sukupuolielimet: klitoriksen huppu, klitoris sekä pienet ja suuret häpyhuulet limakalvojen puolelta, ja alue ommellaan umpeen. Ommeltava avohaava saattaa olla nyrkinkokoinen. Virtsalle ja kuukautisverelle jätetään pieni ulostuloaukko.

Naisen sukupuolielimissä on paljon hermopäätteitä ja verisuonia, mikä tekee toimenpiteestä äärimmäisen kivuliaan ja verenvuodosta runsasta. Kivunlievityksenä on usein pelkkä kylmä vesi ja välineenä epähygieninen veitsi, lasinsiru tai partakoneen terä.

Keniassa kiisiläisten keskuudessa silpominen tehtiin aiemmin murrosikään tulleille 12–14-vuotiaille tytöille avoimessa seremoniassa, jossa silpoja oli perinteinen ympärileikkaaja. Nykyään silpominen tehdään yhä useammin klinikoilla ja jo alle 9-vuotiaille tytöille, jotka eivät osaa vielä vastustaa toimenpidettä. Välineet ovat usein likaisia ja tyttöjä silvotaan useampi kerralla. Silpomisen kieltämisen jälkeen toimenpidettä suoritetaan myös entistä enemmän salaa kodeissa.

img_7264-kopioimg_8336-kopio

Kenian kisii-yhteisössä tyttöjen sukupuolielinten silpominen on pitkään elänyt perinne. Siellä jopa 96% tytöistä silvotaan, vaikka se on Kenian laissa kiellettyä. Somalimaassa 98% 6–9-vuotiaista tytöistä joutuu silpomisen uhriksi.

UNICEF:in mukaan maailmassa on tällä hetkellä noin 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista, yli 30 maassa. Näistä 200 miljoonasta yli puolet asuvat Indonesiassa, Egyptissä ja Etiopiassa. 44 miljoonaa silvotuista on alle 15-vuotiaita ja nuorimmat ovat alle viiden vanhoja.

En pysty käsittelemään surua ja vihaa, joka sisälläni on, kun luen faktoja aiheesta. Tämä on oikeasti totta.

Ylläoleva kuva: Seitsemäsluokkalainen Mercy oli määrä ympärileikata ja naittaa eräälle vanhalle miehelle. Hän oli nähnyt, miten hänen isosiskonsa oli leikattu ja joutunut naimisiin. Mercyn äiti sopi pastorien kanssa, että Mercy karkaisi. Äiti auttoi tytärtään, vaikka tiesi joutuvansa kotikylässä suuriin vaikeuksiin, jos tytär katoaa. Äidille oli kuitenkin tärkeintä, että Mercy pääsee kouluun. Ympärileikatut tytöt joutuvat naimisiin eivätkä voi jatkaa koulunkäyntiä.”

Miksi tyttöjä ympärileikataan?

Luulin ennen syvempää perehtymistä asiaan, että silpomisen juuret johtavat uskontoon. Näin ei kuitenkaan ole. Ikivanha perinne on ollut olemassa jo kauan ennen islamia ja kristinuskoa, eikä sille ole lääketieteellistä eikä uskonnollista perustetta. Jo Egyptin faaraoiden ajan muumioista on löytynyt todisteita silpomisesta.

Kyseessä on syvälle kulttuuriin juurtuneesta perinteestä. Silpomista pidetään normina niillä alueilla, joilla sitä tehdään. Perinnettä on vaikea verrata mihinkään kulttuurissamme olevaan asiaan. Vaikka harjoittaminen olisi lain vastaista, siitä ei raportoida poliisille, sillä se tehdään kaikille.

Näin oli Etiopiassakin. Tiesin prosenttien valossa, että kaikki ympärilläni olivat silvottuja. Kaikki paikalliset ystäväni olivat silvottuja, ja vain minä olin silpomaton, joka tuossa kulttuurissa on haukkumasana. Silpomattomien tyttöjen uskotaan olevan moraalittomia ja ajautuvan kunniattomaan elämään kuten prostituoiduiksi.

Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi ja sen uskotaan vahvistavan. Kunniallinen ja siveellinen tyttö on aina ympärileikattu, eikä terveyshaittoja yhdistetä silpomiseen.

img_0733-kopio

Ylläoleva kuva: 13-vuotias Serina pakeni kylästään kolme vuotta sitten, ettei häntä ympärileikattaisi. Hän unelmoi lentäjän ammatista.

Kuinka äidit voivat alistaa tyttärensä julmalle toimenpiteelle?

Vaikka sitä on vaikea käsittää, niin äidit antavat tyttärensä ympärileikattaviksi, koska haluavat heille parasta ja parhaan mahdollisen elämän. Varmasti monilla tätä tekstiä lukevillakin on lapsia, ja voin vain kuvitella, miten pahaa tämän tekstin lukeminen tekee.

Köyhissä yhteisöissä naiset ja tytöt ovat usein heikomassa asemassa, ja vain avioliitto voi taata hyvän elämän. Avioliiton varmistamiseksi tytöt silvotaan, sillä leikkaamaton tyttö voi jäädä yhteisön ulkopuolelle ja häntä voidaan pitää naimakelvottomana, siveettömänä ja epäkunniallisena. Leikkaamaton nainen voidaan raiskata.

Kun kätilöystäväni keskusteli Etiopiassa paikallisen ystävänsä kanssa asiasta toivoen, että tämä voisi muuttaa mieltään asiasta oman tyttärensä suhteen, vastaus oli selkeä: totta kai tytär silvotaan. Koska muuten hän ei saa elämässään mitään.

Ylläoleva kuva: Maasai-heimon Isina ja Naserian päivää ennen heidän ympärileikkaustaan.

Silpomisen terveysvaikutukset

Voin pahoin, kun vain ajattelenkin itse toimenpidettä. Kuvitella, että äidit katsovat vierestä ja mahdollisesti pitävät väkisin kiinni, kun omaa tytärtä ympärileikataan.

Itse silpomisesta johtuneen tuskan ja välittömien komplikaatioiden, kuten verenhukan, verenmyrkytyksen ja kipushokin lisäksi toimenpiteestä seuraa pysyvät henkiset ja psyykkiset traumat sekä lukuisia muita terveyshaittoja.

Likaiset välineet levittävät HIV-tartuntaa ja tulevista synnytyksistä tulee hengenvaarallisia sekä äidille että vauvalle. Sisäsynnytintulehdukset ovat yleisiä, samoin krooniset virtsatieinfektiot. Virtsa voi pakkautua niin sanotuiksi vaginakiviksi ja kuukautisveri voi pakkautua ja aiheuttaa tulehduksia ja kovia kipuja.

Seksuaalisen nautinnon saaminen on vaikeaa, usein mahdotonta. Äärimmäisen muodon läpikäynneillä virtsaaminen on hidasta ja yhdynnät äärimmäisen vaikeita.

img_0944-kopio

Miksi kirjoitan aiheesta?

Siksi, että mikään ei ole pitkään aikaan tuntunut näin tärkeältä.

Kun olin osallistunut Solidaarisuus-järjestön aiheesta informoivaan tapahtumaan, tiesin heti että haluan käyttää omaa blogiani aiheen esilletuomiseen. Haluan yrittää autttaa, jotta perinteen kierre saadaan katkaistuksi.

Solidaarisuus on tehnyt silpomisen vastaista työtä Somalimaassa kymmenen vuotta ja tänä vuonna he ovat siirtyneet myös Keniaan. Vuodet ovat näyttäneet, että perinne voidaan katkaista lisäämällä yhteisöissä tietoa silpomisen haitoista ja vaikuttamalla asenteisiin. Somalimaassa 86 % koulutuksiin osallistuneista koululaisista kertoi, että he puhuvat nyt silpomisperinnettä vastaan. Keniassa vasta alkanut työ on tuottanut jo tulosta: paikalliset opettajat haluavat silpomisen vastaisen teeman koulujen viralliseen opetussuunnitelmaan.

Kaiken keskiössä ovat yhteisöt. Pelko huonosta elämästä ja yhteisön ulkopuolelle jäämisestä on valtava. Perinteen hylkääminen vaatii yhteistä päätöstä luopua siitä, jotta jokainen perhe voi luottaa muidenkin luopuvan tavasta. Yhteisön asennemuutos luo hiljalleen uuden normin, jossa silpomattomalla on yhtä vahva sosiaalinen status kuin silvotuilla.

img_8229-kopio

Miten silpomisen vastaista työtä tehdään?

En usko siihen, että perinne katkaistaan sillä, että me yksin menemme paikalle kertomaan asioista, joissa emme itse ole sisällä. Eikä usko Solidaarisuuskaan.

Ensiksi sopivat kumppanijärjestöt koulutetaan silpomisen vastaiseen työhön. Olennaisina tekijöinä muutoksessa toimivat kuitenkin kumppanien kouluttamat vapaaehtoiset, jotka ovat paikallisia aktiiveja. He kiertävät kylissä ja kouluissa levittämässä tietoa silpomisen haitoista ja toimivat kuten ensimmäisen kuvan Elizabeth: he puhuvat aktiivisesti silpomista vastaan erilaisissa tilaisuuksissa.Vapaaehtoisten pitämissä keskustelutilaisuuksissa ihmiset oppivat puhumaan tabusta, kun taas samaan aikaan kumppanit järjestävät koulutuksia päättäjille ja viranomaisille.

Yllättäväkin seikka oli, kun Solidaarisuus-järjestön yhteyshenkilöni kertoi monen aktiivin olevan nimenomaan miehiä. Kun tietoisuus siitä on levinnyt, että silpomaton nainen voi oikeasti nauttia seksistä ja että naiset ovat terveempiä ja onnellisempia ympärileikkaaamattomina, myös miehet ovat alkaneet nousta vastarintaan silpomista vastaan.

Myös moni uskonnollinen päättäjä puhuu nyt silpomista vastaan. Heidän vaikutuksensa ja mielipiteensä ovat tietysti moninkertaisesti vahvempia taistelussa vanhaa perinnettä vastaan. Vaikka Solidaarisuus tarjoaa kumppaneille tukea, rahoitusta ja asiantuntemusta, pysyvään muutokseen tarvitaan nimenomaan yhteisön sisällä tapahtuvaa vaikuttamista ja keskustelua.

Työ on äärimmäisen raskasta ja vaikeaa, mutta sukupolvi sukupolvelta ollaan lähempänä tilannetta, jolloin silpominen ei enää määritä tyttöjen asemaa eikä vastaavanlaista väkivallantekoa tarvitse enää suorittaa yhdellekään tytölle.

"Isoäitini ja äitini olivat molemmat ympärileikkaajia. Äitini kuitenkin säästi minut silpomiselta, mistä olen hänelle kiitollinen. En aio ympärileikata omia lapsiani. Tunnun itseni vahvaksi ja ylpeäksi lasteni takia. Minulle vapaus tarkoittaa valinnan- ja sananvapautta." Doreen Cheptoyek lapsensa Amos Kiprotichin kanssa.

Ylläoleva kuva: Doreenin isoäiti ja äiti olivat molemmat ympärileikkaajia. Hänen äitinsä säästi hänet kuitenkin silpomiselta eikä hän aio nyt ympärileikata omia lapsiaan. ”Tunnen itseni vahvaksi ja ylpeäksi lasteni takia. Minulle vapaus tarkoittaa valinnan- ja sananvapautta”

Tarkoitukseni ei ole pelotella, tarkoitus ei ole moralisoida. Tarkoitukseni on kertoa faktoja vallitsevasta todellisuudesta ja levittää tietoutta asiasta. Olen keskustellut asiasta niin perheeni, ystävieni kuin tuntemattomienkin ihmisten kanssa ja tuntuu, että tämä työ on todella sellaista, jossa haluan olla pitkäjänteisesti mukana. Tuntuu, että oma sydämeni palaa juuri tälle aiheelle. Haluan olla mukana auttamassa näitä naisia ja näitä tyttöjä.

Solidaarisuus-järjestöllä on käynnissä #silpomaton-kampanja, ja kampanjasivulta löytyy lisätietoa aiheesta. Bloggaajista aiheesta on kertomassa minä ja Jenni, ja muita vaikuttajia ovat muun muassa Meeri Koutaniemi, Iina Kuustonen ja Tarja Halonen. Aloitin tänään itse kuukausilahjoittajana ja toivon mahdollisimman monen tekevän samoin. Myös kertalahjoituksia otetaan kiitollisena vastaan.

Jutellessani Solidaarisuus-järjestöllä kampanjasta, yhteyshenkilö kertoi vaipuvansa joskus hetkellisesti masennukseen. Tuntuu, ettei mitään ole tehtävissä. Mutta sitten hän kertoi, että huomio on siirrettävä kaikesta siitä tapahtuvasta julmuudesta siihen muutokseen, joka on jo tapahtunut. Tämän postauksen kuvatekstillisissä kuvissa on selviytymistarinoita ja häivähdyksiä kirkkaammasta tulevaisuudesta, jolloin tyttöjä ei enää yritetä kontrolloida väkivallan teoin.

Kertokaa ihmeessä kommentein, millaisia ajatuksia aihe teissä herättää.

-Henriikka

Kuvat 1, 5, 7, 8, 11: Meeri Koutaniemi
Muut kuvat: Etiopian matkaltani vuonna 2009

26 kommenttia

 1. Maria Roimaa 14.10.2016

  Tämä on niin tärkeä aihe! Lukioikäisenä kohta kymmenen vuotta sitten luettu Aavikon kukka on jättänyt silvotut ja siinä vaarassa olevat tytöt ja naiset sydämelle. Upeaa, että toimit heidän hyväksi. Tosi koskettava ja puhutteleva kirjoitus.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Itsellenikin Aavikon kukka taisi olla ensimmäinen sellainen todella herättelevä kokemus aiheesta.

   Kiitos Maria. Ollaan hurjien, tärkeiden asioiden äärellä.

   Vastaa
 2. Helmi 14.10.2016

  Itku tuli. Ja raivo, jälleen kerran. Mutta myös lohtu siitä että on yritystä, tahtoa, rakkautta ja voimaa muuttaa asioita. Kiitos kun kirjoitit tästä.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Kun lohdun ja toivon yrittää pitää mukana paketissa, niin raivosta ja itkusta on paljon hyötyä. Kiitos.

   Vastaa
 3. Tämä on äärimmäisen vaike ja sydäntäsärkevä aihe.. Kaikki voimat tuntuvat katoavan kehosta, kun edes ajattelen koko asiaa. Kymmenen vuotta sitten käydessäni Keniassa tapasin tyttöjä, jotka olivat karanneet ympärileikkaukselta. Kun sen jälkeen katsoin Aavikon kukka -elokuva, meinasin yhtään liioittelematta pyörtyä, kun nousin elokuvateatterin penkistä. ”Mielenkiintoinen” yksityiskohta on se, että nainen saattaa joutua raiskatuksi, jos häntä ei silvota – mutta mitä muuta pakkoavioliittokaan on kuin raiskauksia raiskausten perään? Ei 11-vuotias tyttö vapaaehtoisesti ole sukupuoliyhteydessä 65-vuotiaan miehen kanssa, sen täytyy olla ihan sairaalloisen traumatisoiva ja kivulias kokemus. Voin kuvitella, että moni vuotaa kuiviin tuossa tilanteessa :(. Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka ovat tarpeeksi rohkeita taistellakseen muutoksen puolesta. Ja ihan mahtavaa, että olet tarttunut tällaiseen kammottavaan aiheeseen. Teksi oli tosi koskettava <3.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Olipa äärimmäisen hyvin kiteytetty kommentti. En olisi itse osannut kuvailla sitä yhtä hyvin.

   Kylmät väreet menee edelleen, kun miettii näitä asioita ja on näiden äärellä. Mutta pitää olla! Silmien sulkemisella ei ainakaan voiteta mitään. Kiitos Mirka.

   Vastaa
 4. Petra 14.10.2016

  Tämänkin ilmiön taustalla on tietämättömyys. Aivan samoin kuin muukalaisvihassa, jätteiden lajittelemattomuudessa tai heijastinten käyttämättömyydessä. Tietämättömyys ja/tai välinpitämättömyys. Paras ja ainoa lääke on tiedon välittäminen, kouluttaminen ja kouluttautuminen. Kertominen siitä, mitä seurauksia tällaisella toiminnalla on esimerkiksi naisen terveydelle. Toki ymmärtäminen vaatinee valitettavasti myös sellaista pohjatietoa fysiologiasta, jota ympärileikkaajilla ei ole koskaan ollut mahdollista hankkia.

  Näin isojen asioiden äärellä työskennellessä lienevät toki yliluonnolliset ihmeetkin tarpeen. Siunausta matkaan kaikille työtä tekeville. Hienoa, että kutsumusta ja intohimoa taisteluun löytyy.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Tietämättämyys on monen harhaisen asian alku. Tosi fiksusti kiteytit, noin se juuri on. On kuitenkin tosi olennaista, ettei paikan päälle mennä päällepäsmäreinä paasaamaan. Emmehän voi ymmärtää asiaa mitenkään yhtä syvästi, kun asiassa sisällä olevat.

   Kiitos tuesta. Kutsumusta ja intohimoa ainakin on.

   Vastaa
 5. Krista 14.10.2016

  <3 sinulle kun kirjoitit tästä aiheesta. Meinaa itku tulla vaikka olen junassa ja kaikkea. Silpominen on kyllä yksi niistä asioista, joiden miettiminen nostaa itsessäni pintaan valtavan halun taistella oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Tämä on vaan niin väärin, niin monella tasolla, niin riipaisevasti. Ei auta pienen ihmisen muuta kuin koettaa kantaa oma kortensa kekoon koulutuksen ja sitä kautta koko maailman naisten ja miesten puolesta.
  Hienoa muuten, että kirjoitit aika kaunistelematta ja aiheen vaatimalla vakavuudella. Respect!

  Vastaa
  • Henriikka 28.11.2016

   Toivottavasti ei tullut ihan itku kuitenkaan. Tai en mä tiedä toisaalta: kyllähän itkuakin tarvitaan.

   Ja kiitos. Oli vaikeaa löytää tapaa, että kirjoittaa tarpeeksi suoraan muttei kuitenkaan turhan inhorealistisesti pröystäillen. Että nostetaan tietoisuutta mieluummin totuudella kuin pelottelulla.

   Vastaa
 6. M 14.10.2016

  Olipa hyvä ja kattava teksti aiheesta! Kiitos, että kirjoitat siitä!

  Silpominen itsessään on kamalaa ja kuvottavaa, kuten myös samojen yhteisöjen perinteisiin liittyvät lapsiavioliitot. Kuten kirjoitit silpomisen jälkeen synnytys voi olla todella vaarallista, varsinkin osittain kehittymättömälle nuorelle, joka lantio ei kestä vielä synnyttämistä ja vammautuu siinä aiheuttaen jatkuvaa kipua. Välillä on vaikea sietää vääryyttä ja pahuutta tässä maailmassa.

  Sivuhuomautuksena vielä, jos tytöltä silvotaan ulkoiset sukupuolielimet, häneltä ei viedä koko klitorista, vaan klitoriksen huppu ja nupukka. Suurin osa klitorikseen paisuvaiskudoksesta on kehon sisäpuolella jakautuen nupukasta emättimen molemmille puolille. Ja kokonaisuudessaan se on pidempi ja sisältää huomattavasti enemmän hermopäätteitä kuin penis! Et varmaankaan itse ollut vastuussa kirjoituksesi faktoista, huomio vain kiinnittyy pieniin asioihin. Ei aliarvioida naisten kykyä nautintoon näinkään kauheasta asiasta puhuttaessa :)

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Ihanaa, että vielä löytyy todellisia asiantuntijoita. Kiitos korjauksesta! Ja ole hyvä. Kirjoitin tästä todella mielelläni, vaikka upposinkin aika syviin vesiin aihetta tutkiessani. Hurja, liian hurja aihe.

   Niin, sekin tässä on niin olennainen pointti, että millainen on 11-vuotiaan hyvä elänä 65-vuotiaan miehen vaimona? Silpominen pitää tietysti saada loppumaan, mutta ei sen vuoksi, että lapset voisivat helpommin synnyttää lapsiavioliitoissa.

   Vastaa
 7. annadele 14.10.2016

  Tää aihe koskettaa joka kerta. Tuntuu ihan uskomattomalta ajatella, millanen tilanne itellä ois tuollaisissa maissa tällä hetkellä 19-vuotiaana. Kun töissä kahvitauolla luin tämän postauksen, meinasi tulla itku – aihe on niin tärkeä. Usein tällaisia tilanteita ajatellessa itelle tulee tosi pieni ja mitätön olo, mutta oon onnellinen, että pari vuotta sitten järjestin seurakunnan nuorten kanssa laulavaa joulukorttia. Kaikki rahat koko projektista ohjattiin Tansaniaan maasai-tyttöjen koulutukseen. Oli niin liikuttavaa lukea myöhemmin, miten pari tyttöä oli nimenomaan niillä rahoilla välttynyt silpomiselta ja pakkoavioliitolta, päässyt kouluun ja elämään kiinni. Pienillä teoilla on väliä, ja pitäis vaan muistaa, että mekin voidaan auttaa tavalla tai toisella, vaikka tilannetta on täältä käsin vaikeampi ymmärtää todeksi.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Niinpä! Kurkkua ja sielua kuristaa, kun miettii millaisessa onnenkehdossa saa itse keinutella pienten, ihan viattomien kärsiessä. Ja ettei niitä tosissaan ole vain muutamaa, vaan satoja miljoonia.

   Teidän projekti kuulostaa ihan uskomattomalta. Jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Ei tarvitse välttämättä pyrkiä harppomaan, pienilläkin askelilla voi olla tosi suuri merkitys.

   Vastaa
  • Tuula 19.10.2016

   Minua, niin kuin useita muita naisia, masentaa lukea tästä asiasta, mutta ilahduin, kun kuulin, että olet pystynyt auttamaan paria tyttöä välttämään silpomisen ja pakkoavioliiton. On niin totta, että pienillä teoillakin on merkitystä. Ja pienet teot usein poikivat isoja parannuksia.

   Vastaa
   • Henriikka 28.11.2016

    Pienistä joista kasvaa valtameriä. Onneksi.

    Vastaa
 8. Mirjami 15.10.2016

  Tosi hienoa, että kirjoitat tästä. Toivottavasti vielä meidän elinaikana luvut näyttävät toisenlaisilta.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Toivotaan. Uskon ainakin itse vahvasti niin. Pitää vain keskittyä jo muutettuun, jotta jaksaa taistella vielä muuttamatonta vastaan.

   Vastaa
 9. Merikilppari 15.10.2016

  Kiitos Henriikka kun kirjoitit tästä. Ei nyt ole oikein muuta sanottavaa tässä hetkessä, mutta arvostan sinua suuresti kun kirjoitat tällaisesta aiheesta.

  Vastaa
  • Henriikka 17.10.2016

   Aina ei tarvitsekaan sanoa mitään, mutta myös minä arvostan suuresti, että kommentoit. Jotenkin tiesin, että lukijat ottavat tämän(kin) asian oikealla vakavuudella vastaan.

   Vastaa
 10. Pari kuukautta sitten synnyttäneenä voin vain kuvitella sen tuskan, mitä silvottu nainen kokee synnytyksen aikana. Saatikka se kipu, joka on läsnä joka päivä. Hieno kirjoitus. Tärkeä aihe.

  Vastaa
 11. […] Aleppo. Silpominen ja sen vastustaminen. […]

  Vastaa
 12. Aili Maria Tiiro 3.10.2017

  Hyvä asia ,kun tästäkin tärkeästä ,meille vieraasta asiasta kerrotaan, Luin aivan äskettäin kirjan,nimeltä Orja,se kertoi järkyttävän tarinan Mende Nazer nimisestä nuba tyttösestä,joka selviytyi lopulta vapauteen.-Aivan käsittämätöntä on tämä silpominen.kuinka erilaisia ihmiset ovatkaan tuolla kaukana meistä,-Toivoa aina voi,että tämäkin kauheus joskus loppuisi.ettei yhdenkään tytön tarvitsisi kokea sitä tuskaa enää tulevaisuudessa..Mutta ,mitä me voimme tehdä. emme paljoakaan.En ole kyyninen ihminen ,mutta ei nämä asiat muutu,vaikka me täällä kuinka paasattais, Kiitos sinulle ,kun otit asan esille.

  Vastaa
 13. […] liittyy valtavasti eri syitä ja taustoja. Olen kirjoittanut silpomisesta yleisesti ennenkin, laajimmin täällä. Perimmäinen syy silpomiselle on kuitenkin vanhempien, erityisesti äidin, rakkaus lastaan […]

  Vastaa
 14. Tytöt turvaan 4.12.2018

  […] Naisilla on oikeus päättää omasta kehostaan  Joululahjaksi ihmisoikeusrikos Koska minäkin saan päättää omasta kehostani […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.