Siviilisääty: naimaton, eiku…

Olen lähiaikoina joutunut pari kertaa kirjoittamaan johonkin viralliseen paperiin siiviilisäätyni.

Oli kyllä erikoinen fiilis tajuta, että siviilisääty ei olekaan naimaton, vaikka naimisissa en olekaan, vaan… Eronnut.

Siviilisäätyni on eronnut! En todellakaan tiennyt, että sellainen siivilisääty voi edes olla?

Siviilisäätyluokitus on seuraava:

– naimaton
– naimisissa
– eronnut
– leski
– rekisteröidyssä parisuhteessa
– eronnut rekisteröidystä parisuhteesta
– leski rekisteröidyn parisuhteen jälkeen

Tuota listausta lukiessa nousee kyllä aivan karvat pystyyn. En ollut aiemmin hoksannut, että joku näin kivikautinen järjestelmä voisi edelleen olla aktiivisessa käytössä. Onhan tuokin nyt aivan älytöntä, että esimerkiksi leskeksi jääneen tulee luokitella itsensä leskeksi jääneeksi ”rekisteröidystä parisuhteesta.”

Mihin tällaista järjestelmää edes tarvitaan?

Tämähän tarkoittaa, että jos en enää koskaan menekään naimisiin, mutta olen esimerkiksi 70 vuotta parisuhteessa, niin siviilisäädyltäni olen silti eronnut.

Ei, se ei vaikuta onneksi identiteettiini. Lähinnä hätkähdin tätä koomista tosiasiaa. Ja ei, mielestäni yhteiskunnan rahoja ei tulisi ensisijaisesti käyttää tämän järjestelmän uusimiseen, vaan paljon tärkeämpiin asioihin, niin kuin vaikka ilmastonmuutoksen ehkäisyyn. Tai sukupuolitasa-arvon edistämiseen. Tai mielenterveystyöhön. Tai yksinäisyyden estämiseen.

Mutta jos saisin päättää, kantaisinko esimerkiksi lopunelämääni siviilisäädyssäni elämäni alkupuoliskon eroa, niin vastaisin vikkelästi: En.

-Henriikka

3 kommenttia

 1. EmppuOmppu 3.10.2020

  Tämä oli uutta tietoa, aika friikki systeemi.. Ja jotenkin pelottava ajatus että silti tuollainen pitää johonkin täyttää, mitä kukaan viranomainen oikeasti tekee tuolla tiedolla kun ymmärtääkseni esim kela kuitenkin myös avoliitossa maksaa matalampia tukia ja olettaa että se avopuoliso elättää.. Turha systeemi ja vaikka ilmastonmuutos yms on tärkeää ni ehkä ton kivikautisen luokittelun vois silti lopettaa ?

  Vastaa
 2. J. 4.10.2020

  Niin, vasta vähän aikaa sitten mietin, että itkeäkö vai nauraa maistraatin papereita lapseni synnyttyä, siellähän lukee isoin mustin kirjaimin ’avioliiton ulkopuolella syntynyt’. Ihania kivikautisia leimoja lyödään jo näihin pieniin – että ei se meidän järjestelmä mikään kovin avarakatseinen, mielenterveyttä tai identiteettiä tukeva ole. Onneksi ei niitten lukeminen tai täyttäminen ainakaan itselle ole mitenkään arkipäivää.

  Vastaa
  • Nuuksio on itsellenikin tuttu paikka, mutta syksyllä en ole siellä tainnut koskaan käydä. Hienoja kuvia olet saanut otettua, jossa ruska ja syksyisyys tulevat hienosti esiin. Tuo Fatbike-pyöräily on kiinnostanut pidemmän aikaa, mutta vielä ei ole tullut kokeiltua. Patikoidessa noita näkee koko ajan enemmän ja enemmän ja hauskaltahan se näyttää, niin en yhtään epäile, että siihen hurahtaisi helposti!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.