Luomu- ja lähiruokamessuilla.

Viime viikonloppuni oli aplodien arvoinen suoritus. Olin sekä lauantaina, että sunnuntaina töissä 12-17, mutta silti ehdin käydä luomu- ja lähiruokamessuilla, kiertää muutaman tunnin Herttoniemen pihakirpputoria, käydä leffassa, vastaanottaa ihanan anopin vierailulle ja viettää leffailtaa vuokraelokuvan parissa. Kerrassaan uskomatonta ajankäyttöä. Onnea, Henriikka!
Toiset toki voisi olla sitä mieltä, että parempaa ajankäyttöä olisi nukkua pitkään ja nauttia pitkistä aamuista, mutta minä olin tikkana molempina aamuina. Kirjoitan myöhemmin viikolla Herttoniemen pihakirppiksestä ja sen löydöistä, mutta nyt tulisi kuvasatoa lauantain messuilta. Helsingin Messukeskuksen luomu- ja lähiruokamessut keräsivät tuhansia vierailijoita. Uusi tapahtuma keräsi yhteen tuotteet, palvelut, yhdistykset ja vaikuttajat. Ruokaharrastajat, ekoihmiset ja tällä tavalla muuten vain mukavasti kiinnostuneet vierailijat saivat nauttia messutunnelmasta (ja ennen kaikkea tuotenäytteistä!).
Mukana oli ystäväni Mira, jonka kanssa taidankin jakaa Jannen jälkeen eniten aikaa arjestani. Hän kuuluu siihen sakkiin, joka näistä luomujutuista tietää astetta enemmän. Itse taas olen luomu- ja lähiruoan kanssa aika taapertaja. Ajatus kiinnostaa ja motivoi, mutta tietoa en ole aiheesta kovin paljon vielä kerännyt. Sen tiedän, että kesäisin pakastan pakkasen täyteen oikeita marjoja ja suosin kauppojen hyllyillä olevia luomutuotteita, jos vain kukkaro suinkin kestää. Kunnon ekoilijaksi on kuitenkin vielä suuria askelia.
 
Ensimmäistä kertaa järjestettävä messu oli vielä aika pienimuotoinen. Sellaisenaan käynti olisi saattanut jäädä pettymykseksi, vaikka sisältö olikin kerrassaan mahtavaa. Messuilta vaan odottaa aina paljon ja näytteilleasettejia olisi saanut olla lukuisia enemmän. Messuhallin täyttivät kuitenkin useat muut messut ja siksi nähtävää riitti. Itseäni kiinnosti etenkin käsityö- ja outletmessut. 
Ei pidä kuitenkaan ymmärtää sanojani väärin, sillä niin kuin kirjoitin, niin luomumessut olivat ihanat. Sen verran mitä sisältöä oli, oli se kiinnostavaa ja monipuolista. Hillot, marjat, mehut, juustot, leivät ja monet muut ruoat täyttivät hallin mauillaan ja hauillaan. Oli myös mukava oivaltaa, ettei siihen ”luomuuteen” välttämättä tarvita aina niin suuria. Jotenkin ”luomu” on sanana niin ylikäytetty ja trendikäs, että siihen on toisinaan vaikea tarttua. Ne äidin kotitekoiset mehuthan ovat juuri sitä parasta luomua ja lähiruokaa. 
Koko messujen sykähdyttävin konsepti oli Middag. Idean pointtina on tarjota tiettyjen ruokien raaka-aineet valmiiksi omaan kotiin saakka kannettuna  Palvelu sisältää reseptit, raaka-aineiden keräämisen ja pakkaamisen sekä valmiin ruokakassin toimittamisen kotiovelle pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. 

Ateriakokonaisuudet on suunniteltu niin, että niiden valmistamiseen kuluu keskimäärin noin 30 minuuttia, riippuen raaka-aineiden kypsennyksestä. Lähtökohtana ovat kuitenkin aina tarkkaan valikoidut, puhtaat ja mahdollisimman lähellä tuotetut ainekset – tuloksena helposti valmistettavat herkulliset ateriat. Joka viikko on tarjolla monipuolisesti kalaa, lihaa, siipikarjaa ja kasvisruokaa. 

Aion ehdottomasti kokeilla tätä myöhemmin. Kuulostaa arjen suurluksukselta.

 Joku olikin bongannut minut Messukeskuksesta vihreässä collegessani ja valkoisessa rusetissa (kyllä, se olin siis minä). Matka jatkui messujen jälkeen töihin kolmea hillopurkkia ja yhtä tyrnimehupulloa rikkaampana. Suru iski puseroon jälkeenpäin, kun tajusin unohtaneeni ostaa leipäjuustoa. Onneksi ostin sitä tänään lohdutuksesi ihan tuosta lähikaupasta. Ja nyt siirryn sitä itselleni lämmittämään. 
Huomenna on vappu ja vihdoin tänään sain hankittua oman yo-mirrini. Luvassa on ystäviä, hyvää ruokaa ja jokavuotista, turhanpäiväistä vappukäyskentelyä.
Henriikka

19 kommenttia

 1. Anonymous 29.4.2013

  Miten Muotikuution kanssa kävi?

  Vastaa
  • Henriikka 8.5.2013

   Valitettavasti eivät ihan etsineet kaltaistani tyyppiä. :-)

   Vastaa
 2. Vööra. 30.4.2013

  mää en taho sitte millää ymmärtää tuota luomuhehkutusta :D tein siitä opinnäytteen vuosi sitte ja rehellisesti oli tosi vaikea löytää mittään positiivisia puolia siitä! ja voin vannoa et etukätee oli täysin neutraali olo koko asiaa kohtaa, mut kyllä se lähemmäs negatiivista meni mite pitemmälle pääsi siinä hommassa. :s

  Vastaa
  • Hanna 2.5.2013

   Miksi negatiivista? Jos tarkotat sitä ”hössötystä” niin voihan se tuntua ärsyttävältä mutta eihän itse luomussa ole mitään negatiivista, päin vastoin! :) Puhdasta, terveellistä ja maistuvaa ruokaa.

   Hanna
   http://hannamariahh.blogspot.fi/

   Vastaa
  • Vööra. 2.5.2013

   se on nii vähäistä ne torjuntaaineet yms. siellä et ku vuojen syöt luomua ja juot kupillisen kahvia nii se on sama ku söisit normia iliman kahvia. terveellisyydestä ei oo mitään todellista näyttöä ja mun tekemissä sokkotesteissä 2/3 osaa sano ”normia” ruokaa paremmaksi. Kyllä mää lähiruoan ymmärrän ja kannatanki sitä. siinä nyt ei tietenkää oo mittää järkeä jos rahtaa toiselta puolelta maapalloa sitä mitä saa naapurista. :) oli itellekki tosi yllätys se tulos tuosta opparista.

   Vastaa
  • Henriikka 8.5.2013

   Hmmmmm. Mä en tästä asiasta vielä niin kovasti paljon tiedä. Pitäisi varmaan tutustua. Lähiruoka ja luomu on itselleni positiivinen asia. Tiedän, että kehoni voi paremmin kun syön luomuruokaa, se on täysin empiirinen testini. Onko sun opparia mahdollista lukea jossain avoimesti? Alkoi kovasti kiinnostamaan.

   Vastaa
  • Vööra. 9.5.2013

   se on mulla vaa paperiversiona muuttolaatikoissa joten valitettavasti ei oo mahollista. :s jos löyät jotaki joka kumoaa mun väitteet nii pistä mulle mailia veeraose@hotmail.com mää kyllä mielelläni vaihtaisin mielipidettä luomusta, jossai alitajunnassa ku silti pitää sitä positiivisena asiana :D

   Vastaa
 3. M 30.4.2013

  Oi kuinka raikkaan näköisiä ruokia! :) Näitä kuvia katsellessa tulee nälkä :D

  Vastaa
  • Henriikka 8.5.2013

   No totta. Vaikka suurin osa noistakin ruoista oli vain lavasteita haha. Nauroivat kun pompin siellä somisteiden keskellä.

   Vastaa
 4. Anonymous 30.4.2013

  Minä taas bongasin teidät Herttoniemestä. Näin edessä tutun asun, josta teit vähän aika sitten parikin postausta ;) Eksyin pari viikkoa sitten ekaa kertaa blogiisi, tosi kiva lukea juttujasi ja katsella kauniita kuvia.
  Iloista vappua! t. Ampula

  Vastaa
  • Henriikka 8.5.2013

   Haha Kyllä vain, siinä samassa asussa sitä painettiin siellä menemään. Pitäisköhän sitä ruveta vähän enemmän miettimään, miten sitä tuolla hiihtelee, kun joka paikasta bongaillaan. Teen vielä typeryyksiä.

   Iloista kevättä itselleskin, piristävä viesti!

   Vastaa
 5. Aada 30.4.2013

  Kaikki tuotteet niin kauniisti esillä. Ihania kuvia!

  Mun alkoi just nyt tekemään mieli leipäjuustoa! :D

  Hulvatonta Vappua!

  Vastaa
  • Henriikka 8.5.2013

   Leipäjuustoa mmmmm. Arvaa tai älä, niin mulla on sitä taas jääkaapissa.

   Joutsen-Aada jes, iloitsen voitostasi suuresti.

   Vastaa
 6. Anonymous 30.4.2013

  Tää kysymys menee nyt ohi tän aiheen, mutta teetkö koska sen postauksen niistä suomea kiertävistä kameroista? :)
  T: innolla odottaen

  Vastaa
 7. Anonymous 30.4.2013

  Moikka! Ainakin tässä postauksessa http://aamukahvilla.blogspot.fi/2012/10/huoleton-sydan.html näkyy Seppälästä ostetut pääskyskorvikset, jotka kiinnostaisivat minua kovasti. Muistan katselleeni noita joskus kauan sitten Seppälässä mutten ostanut, ja nyt ne korvikset on ruvennut kummittelemaan mun päässä. Ebaystakin oon yrittänyt etsiä vastaavia, mutta yhtä kivoja ei ole vain tullut vastaan! Onko sinulla enää kyseessä olevia korviksia, ja jos on nii olisiko mitenkään mahdollista myydä niitä minulle? :-)

  Vastaa
  • Henriikka 8.5.2013

   HEI! jos sinä niitä niin kovasti rakastat, niin mielelläni minä ne sinulle myyn. Pidän kyllä niistä, mutta sinä taidat pitää niistä vielä enemmän. Laita mulle mailia, niin sovitaan ostoista. Hih.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.