Maailmaa parantamassa korulausein

Hyvää iltaa arvoisat. Eilen mun piti jo tänne kirjoittaa ahkerasti tämä juttu, mutta toisin kävi. Lähdin kotoa kiireessä ovet paukkuen ja kuinkas ollakaan, avaimet unohtuivat sisään. Janne on ollut viikon Lappia kiertämässä, joten hänen avaimestaan ei paljon hyötyä ollut. Kiinteistöhuolto ilmoitti iltahinnakseen ovenavaukselle 50 euroa, joten päätin odottaa päivähintoja ja punkkasin ystävällä. Ostin tietenkin morkkikseen irtokarkkia seitsemällä eurolla. Äsken pääsin kotiin ja sain vielä 15 euron hinnasta 3 euroa alennusta, sillä käteiseni loppuivat siihen pisteeseen. 

Mutta päivän käsiteltävä aihe on eräs mielenkiintoinen Nepalin matka, jonka kautta myös ainutlaatuinen nettikauppa. Kaikkihan alkoi siitä, kun heinäkuussa sain facebookin kautta kuulla eräästä mielenkiintoisesta hyväntekeväisyys-projektista: Pakettiauto matkaa Suomesta Nepaliin ja takaisin tehden samalla konkreettista hyvää. Projektilla on facebookissa jo yli 11000 fania, joten luultavasti osa teistäkin seurailee jo matkan kulkua. 

Matka tiivistetysti: 
Elokuun 2. päivänä 2012 kolme nuorta miestä aloitti ajomatkansa Tampereelta kohti Nepalin Kathmandua. Matka taittuu vanhalla postipakulla, sillä Nepalista takaisin tullessa mukana on 5000 käsintehtyä korua. 
Määränpäähän saapumiseksi on autopoikien löydettävä tiensä Venäjän suurkaupunkien läpi, halki Kazakstanin lakeuksien ja Kirgisian vuoristosolien toivoen, että auto kestää Pakistanin ja Kiinan välisen Karakoram highwayn 4693 metrin korkeuden. 
Autoa molempiin suuntiin ajavat Juho Leppänen, 23-vuotias valokuvaaja Tampereelta, sekä Rico Pircklen, 22-vuotias opiskelija Helsingistä. Menomatkalla mukana on myös Mikael Hautala, 22-vuotias video- ja valokuvaaja, sekä tulomatkalla Misa Jokisalo, 21-vuotias opettajaopiskelija. Pojat päivittävät nettiin huippulaatuista kuva- ja videomateriaalia mm. Twitterin ja Facebookin kautta koko matkan ajan. 
Matkaan pojat käyttävät yli kaksi kuukautta ja tuottavat materiaalia ilman palkkaa, haluten omalla ajallaan ja tietotaidollaan saada maailmasta ehkä hiukan paremman ja tasa-arvoisemman paikan. Matkasta aiheutuvat kustannukset (polttoaineet, majoitukset yms) ovat muutaman ennaltasovitun yrityssponsorin (Dream.do, Kameratori.fi, Kuvastin.fi) ja kuskien varassa, mikä mahdollistaa korujen ja mainosmyynnin koko tuoton lahjoittamisen hyväntekeväisyyteen. 

 Matkahan alkoi jo elokuussa ja jo kaksi kuukautta kestänyt reissu jatkuu yhä vaan. 1.10 avattiin kuitenkin nettikauppa “Store of Hope” ja olin jo kovasti odottanut, että pääsen kurkkimaan mahdollisia joululahjaideoita. Nepalin matkan korut siis myydään Suomessa tämän nettikaupan avulla ja tuotto lahjoitetaan Fida Internationalin kautta Nepalin kehitysyhteistyöhön. Suureksi, iloiseksi yllätykseksi Store of Hope oli ehkä huomannut intensiivisen seurantani projektin suhteen (ja ymmärtänyt, että voin jakaa täällä hyviä uutisia), ja sain postissa näytteen turkoosista kivi-luukaulakorusta. Aion kieputtaa sen ranteeni ympärille heti sopivaan asukokonaisuuteen. Koru tuli vielä tuollaisessa söpössä silkkipussukassa, jollainen tulee avajaistarjouksena kaupan päälle.

Store of Hopen tuotteet on valmistettu eettisin periaattein kehitysmaissa ja korujen valmistajat saavat reilun korvauksen tekemästään työstä. Materiaaleina ovat esimerkiksi luu, lasi, kivi ja siemen, ja koruvalikoimassa on kaula-, korva- ja rannekoruja. Princess Beads -nimeä kantavien korujen tekijät ovat naisia, jotka asuvat ja työskentelevät nepalilaisessa turvakodissa. Naisten koruista saama palkka riippuu heidän työmäärästään ja tehtävistä koruista sekä siitä, saavatko he täyden ylläpidon turvakodissa vai käyvätkö he siellä vain töissä. Palkkojen ja materiaalihankintojen jälkeen jäljelle jäävä tuotto käytetään tänä vuonna n. 20 entisen katulapsen ruoka-, asumis- ja koulunkäyntikustannuksiin. Pitempiaikaisena tavoitteena on rakentaa uusi katulapsikoti sekä avata Princess Beadsille oma myymälätila Kathmandun keskustaan.

Minä senkun höpötän ja höpötän, olen tästä vaan niin vaikuttunut. Vaikka oonkin pohtinut kulttuurituottajana tulevaisuuden työkenttänäni muotoilu- ja kuvataide-projekteja, niin jotenkin tällaiset jutut saa mun sydämen kyllä sykkimään tosi kovasti: kuka tietää vaikka löydänkin itseni organisoimasta jotain tällaista? 
Henriikka 
Lisätietoja: 

28 kommenttia

 1. caro 4.10.2012

  Oikeasti, arvostan!:-) Tunnen siis kyseisen matkan Misan, joka on ollut kaverini jo pitkään ja ihanaa, että heidän työnsä saa viimeinkin kuuluvuutta myös täällä blogin puolella! Ihanaa, että kirjoitit juuri tästä aiheesta :-)

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Noniiin, arvelinkin että suht moni täällä tietää jutusta ja ehk tunteekin veijareita. Hienoa duunia tekevät he.

   Vastaa
 2. Anonymous 4.10.2012

  Innostuin tuosta ensin kovasti mutta sitten huomasin että valikoimassa oli ivory blabla -koru ja eikös ivory nimenomaan ole norsunluuta? Byhy.

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Mä en osaa materiaaleista sanoa niin tarkkaan, mutta onhan ivory myös väri? Voihan olla että he tarkoittavat vain sävyä?

   Vastaa
  • Anonymous 1.11.2012

   Store of Hopesta tässä hei! Hienon jutun olit koonnut meidän projektista! Kiitos siitä. Tuosta Ivory Coins -korun materiaaleista sen verran, että tässä tapauksessa kyseessä on väri, eikä norsunluu. Korun helmet ovat kylläkin valmistettu luusta, mutta puhvelin luusta. Puhveli on yleinen kotieläin Aasiassa ja sielläpäin käytetään kaikki materiaali hyväksi mitä on. Luu on vaihtoehto muoville.

   Vastaa
  • Henriikka 7.11.2012

   Noniin! Tässähän se selvisi. Olkaattes hyvät ja kiitos oikaisusta, näin ei jää väärinkäsityksiä ilmoille.

   Vastaa
 3. sannero 4.10.2012

  KIITOSKIITOSKIITOS! Olen pohtinut pitkään mitä jälleen ostaa syntymäpäivälahjaksi äidilleni, jolla tuntuu olevan kaikkea. Korujen ostaminen tuntuu välillä niin tylsältä, mutta kun löytyy koru joka tuottaa hyvää ja on kaunis, se on loistolahja, kun äiti rakastaa kehitysyhteistyötä ja turkooseja kivikoruja :)

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   OLEHYVÄOLEHYVÄOLEHYVÄ. Mitä luultavimmin omakin äitini huolisi näitä koruja itselleen.

   Vastaa
 4. Ellu-Kana 4.10.2012

  Hiiih, tämäpäs oli piristävää et mainostit täällä tätä :) Tiesin tästä facebookin kautta jo kauan, mutta oli silti kiva kokoaminen tuohon, kun en itekkää oo täysin ymmärtänyt nuitten matkan kulkua.

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Voi olla, että jos tästä näkee palasen sieltä ja palasen täältä, niin on vaikea lähteä kokoamaan mistä on kyse. Hyvä että valaisi asiaa!

   Vastaa
 5. Janninna / MJAU 4.10.2012

  Ehdin jo ajatella, että Bloglovin on hajonnut! Selasin päivittyneitä blogeja etusivulta ja ilostuin, kun huomasin Autolla Nepaliin kuvan ja klikkasin sen auki (kuvitellen että niiltä on tullut uusi postaus). Hetken hämmennys, että mitens mä nyt tänne päädyin, mutta tajusin mä sitten vihdoinkin! :D

  Ihana koru! Mun täytyi ajatella pankkitiliä ja päädyin Black Dropiin. Paketti tuli tänään ja aijai kun ne on ihanat :)

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Ei ei! Bloglovin on täysin kunnossa, minä vaan vähän hypin muiden reviireillä. Black Drophan on aivan ihana myös, toivottavasti pääsee ahkeraan käyttöön!

   Vastaa
 6. elisam 4.10.2012

  Oi, alusta asti olen tuota poikien reissua seurannut, eikä voi kuin ihmetellä tyyppien rohkeutta ja energiaa! (:

  Vastaa
 7. Mari 5.10.2012

  Ei vitsi miten mulla on mennyt ohi tämmönen juttu, ihan mahtava projekti! <3 ja noi korut oli upeita, nyt tiedän mistä hommaan itselleni synttärilahjan ;)

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Synttärilahjat itselleen on niitä kaikista parhaimpia, sitä pitää välillä vähän hemmotella itseään. Ja tässähän samalla auttaa muitakin.

   Vastaa
 8. Elli 5.10.2012

  Ihana ulkoasu tällä blogilla! Tosi kivanolonen matka myös, upee projekti :)

  http://id-bn.blogspot.fi

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Kiitos paljon sinnepäin. Kaverini Ville näki vaivaa, kun teki mulle näin hienon ulkoasun. Ja Nepalin pojat näkee vaivaaa tähän prokkikseen. Hienoja ihmisiä on maailma pullollaan.

   Vastaa
 9. Korvistyttö 5.10.2012

  vau! tekee mieli itkeä, kun tajuaa että tällasia ihmisiä tällasten ideoiden kanssa yhä löytyy. niin siistiä. kiitos, sain ideoita äidin joululahjaa varten :-)

  Vastaa
 10. Suvi 5.10.2012

  Ihanaa verbaalista akrobatiaa otsikossa :)

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   JES JOKU HUOMASI, JES JOKU HUOMASI! Olin niin ylpeä itsestäni!

   Vastaa
 11. T 6.10.2012

  Kiitos sen tiivistämisestä, mikä tää juttu on! Oon itekin törmännyt Facebookissa tähän, mutten oo jaksanut ottaa selvää, onko tää isomman tason hyväntekeväisyyttä vai ihan vaan reissu nepaliin pakulla. :D

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Ole hyvä. Tässä oli semmoisessa tiiviissä paketissa homman idea. Taitaa tässä muustakin olla kyse kun autolla huristamisesta.

   Vastaa
 12. Veera 6.10.2012

  Tällaisiin juttuihin törmääminen on kyllä ihan parasta! Itse en ollut koko projektista aiemmin kuullut ja omalla kohdalla tällainen aihe uppoaa suoraan sydämeen. Pitää käydä tsekkaamassa nuo kotisivut myös. Kiitos!

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Ole hyvä Veera. Minä niin mielellään levitän tällaista sanomaa kaikin tavoin. Vaikka pinnallinen olen itsekin, niin tälläiset uppoaa kunnolla ja hyvä niin.

   Vastaa
 13. Seregi 8.10.2012

  Minua kiinostaisi kuulla, miten Nepalin poliittinen tilanne näkyi matkalla. Viime aikoinahan on kuulunut näistä turistien murhista yms. Mitä kannattaisi ottaa huomioon, kun matkustaa Nepalissa? Varsinkin naisen näkökulmasta.

  Vastaa
  • Henriikka 11.10.2012

   Valitettavasti minä en osaa tästä kertoa yhtikäs yhtään. Sun kannattaa laittaa itse reissussa oleville postia, he varmasti osaavat vastata. Itse olen turvallisesti kotiSuomessa, enkä tiedä vastausta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.