Uudenvuodenlupaus 2018: elämää isommalla vaihteella

Kaupallinen yhteistyö: Arla & Asennemedia

Tein vuodenvaihteessa yhden lupauksen: Do more exciting things. Tiedän, se on englanniksi ja siksi vähän hassu, mutta asiaa on vaikeaa kääntää suomeksi niin, että se säilyisi täysin samana. Elä elämää isommalla vaihteella? Tee enemmän asioita, jotka saavat sinut innostumaan? Exciting on vähän haastava sana, kun englanniksi se pitää sisällään vielä paljon enemmän. Vähän niin kuin kind. Tai cozy.

Joka tapauksessa lupasin itselleni parempaa elämää. Ja elämäni on parhaimmillaan, kun teen asioita, jotka saavat sydämeni sykkimään, sykkeeni kohoamaan ja silmäni tuikkimaan. Usein nämä asiat vaativat kuitenkin valmistelua ja viitseliäisyyttä – kliseistä sanoa, mutta upeimmat asiat tapahtuvat harvoin mukavuusalueella.

Vuoden 2018 uudenvuodenlupaukseni haastaa itseni pois kotisohvalta leffojen ja jäätelön äärestä kokemaan elämää isommalla vaihteella – ilman paineita, mutta herätellen sopivasti sen ääreen, mikä tuo itselleni taatut euforiat ja ikimuistoisimmat hetket.

Koska haaveen toteutumiseen tarvitaan lähes aina myös systemaattisuutta, laadin yhteistyössä Arlan kanssa vuoden alkuun 12 viikon suunnitelman kunnon startiksi lupaukselle. Suunnitelma kestää aina 1. huhtikuuta saakka ja pitää sisällään kuusi kohtaa – siis aina yksi kohta kahdelle viikolle. Olenkin instan ja instastoorin puolella selostanut homman etenemistä (sori, homma on lähtenyt välillä vähän lapasesta…). Koska aloitin suunnitelmani helmikuun toinen viikko, tällä hetkellä mennään viikossa 7.

Suunnitelmani tavoitteen toteutumiseen tiivistetysti:

Viikko 1–2: Opettele uusi taito!
– Itselleni tämä oli käsinseisonta, jonka oppimista olen havitellut lapsesta asti, vaan en ole koskaan nähnyt kunnolla vaivaa sen eteen.

Viikko 3–4: Tee jotain, mistä nautit, mutta mitä et ole aikoihin tehnyt!
– Vähän nolona myönnän, etten tehnyt näiden viikkojen leipomishaastettani, täydellistä pitsataikinaa. Aina ei voi onnistua.

Viikko 5–6: Tee jotain mitä et ole koskaan ennen tehnyt!
– Minulle tämä oli retki autiotupaan! Ja voi katsokaa ensimmäistä kuvaa. Siellä minä nyt nökötän ensi kerran autiotuvan lämmössä.

Viikko 7–8: Kokeile uutta liikuntalajia!
– Bluffasin vähän, kun valitsin lajiksi kiipeilyn. Olen nimittäin käynyt muutamia kertoja boulderoimassa ja kiipeilemässä valjaissa. Nykyisten viikkojen tavoitteenani on ollut aktivoida tuo hetken innostus uudelleen.

Viikko 9–10: Ota aikaa sille, mitä eniten tarvitset!
Exciting ei todellakaan aina tarkoita fyysistä, aktiivista tai toiminnallista. Laitoin itselleni suunnitelmaan relaamisen ja rentoutusharjoitukset, jotka jäävät itseltäni aina ensiksi arjesta pois kiireessä.

Viikko 11–12: Tee innostavia asioita lähimmäistesi kanssa!
– Perheen kanssa Lappiin! En voi uskoa, että saimme tämän kaikkien kalentereihin. Tervetuloa lumilautailu, -kenkäily ja -sota, laavuretket, pulinantäyteiset aamiaiset ja ihanat pienet perhekinat.

Tietysti suunnitelman kohtien toteutumisen lisäksi on ja ollut olennaisinta, että mieleni pysyy lupauksen mukaisessa tahtotilassa ja sydän läpättäen teen innostavia asioita listan ulkopuoleltakin.

On ollut ihan mieletöntä huomata, että tällainenkin on henkinen laji, päätöskysymys. Kun olen tehnyt uudenvuodenlupaukseni, olen ollut ikään kuin pakotettu olemaan sille lojaali. Esimerkiksi erään kerran olimme saunomassa ystävän kanssa ja pihalla oli avanto. Ensin emme todellakaan olleet menossa sinne, vaan mieleen jäi kaikumaan lupaukseni. Lopulta hypimme laiturille ja laskeuduimme urheasti avantoon – ja kyllä kannatti.


Olen näiden vuoden ensimmäisten kahden kuukauden aikana ennättänyt jo vaikka mitä.

Olen aloittanut vuoteni Tansaniasta, viettänyt viikon Lapissa ja  käynyt Turussa ja Turun saaristossa. Olen luistellut rautatientorilla, syönyt lounaaksi nuotiolla paistettua pitsaa ja käynyt neljästi avannossa, aina eri paikassa, kolmesti meressä ja kerran järvessä. Olen nukkunut autiotuvassa ja laavulla ensi kertaa elämässäni, ja rakentanut lumiukon ensi kertaa yli kymmeneen vuoteen. Olen juonut kahvia milloin missäkin, viettänyt aikaa ystävien, perheen ja kummitytön kanssa ja tutustunut reilusti uusiin ihmisiin. Olen tehnyt innostavampia työprojekteja kuin koskaan ja haaveillut tulevasta. Huomenna lähden Nepaliin.

Yritän pysyä lujana, lojaalina lupaukselleni. Yritä sinäkin.

-Henriikka

1.kuva: Eeva Mäkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.