Yhteistyössä Puhtaasti Kotimainen ja Asennemedia
Joskus tuntuu, että rakastan sieniä enemmän kuin Super Mario. Niillä ei ole ehkä ihan samanlaista kasvattavaa vaikutusta minuun, mutta energiaa tunnun saavan yhtä paljon.
Kun eilen tein syksyistä sienipiirasta, jäin useasti fiilistelemään herkkusienten rakennetta ja tuntua. Veitsi läpäisee tasaisen pinnan nätisti ja lapsuuden sieni-inho on jäänyt jonnekkin vuosien taakse. Miten kauniita pyöryläsieniä. Tuntuvat mukavilta käsissä, sopivat moneen ja ovat todellista lähiruokaa.
Eilen sain sähköpostin, jonka lopussa oli toivotus: ”hyvää loskaa.” Ajattelin, että yhtäkkiä palanneen harmauden keskelle tarvitaan kunnolla väriä ja lohtua, ja siksi jaan reseptin sieni-lohipiiraasta.


Värikäs sieni-lohipiiras
Pohja
n. 3 dl gluteeniton jauhoseos/vehnäjauho
100 g voita tai margariinia
1 muna
(1 tl leivinjauhe)
(n. 1 dl juustoraastetta)
Täyte
7 dl herkkusieniä (käytin itse ruskeita ja vaaleita sekaisin)
1 rkl öljyä
puolikas purjo
150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta
puolikas punainen paprika
100 g juustoa raastettuna
2 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa tai yrttisuolaa
1 tl timjamia


Pohja
Nypi rasva huolellisesti jauhoseokseen (jauhoihin voi halutessaan lisätä vähän leivinjauhetta). Lisää muna ja vaivaa taikinaksi. Lisää mahdollinen juustoraaste ja painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija n.25 cm.) Esipaista pohjaa 200°C:ssa n. 5–10 min.
Täyte
Lämmitä puhdistettuja sieniä pannulla niin, että suurin osa nesteistä karkaa ja sienet kutistuvat. Lisää öljy ja purjorenkaat. Kääntele pannulla hetki ja jäähdytä.
Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään sieni-purjoseos, kala- ja paprika sekä juustoraaste.
Sekoita kulhossa munat, kerma sekä mausteet. Levitä täyteseos esipaistetulle pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes täyte hyytyy ja piiraan pinta saa väriä.


Piiras meni päivässä, syöjiä oli kaksi. Olisi voinut ehkä rajoittaa vähän, mutta minkäs teet, kun piiras huutaa nimeäsi.
Piiraan voisi hyvin toteuttaa ilman lohtakin, pelkillä sienillä. Champin kotimaisia sieniä saa ympäri vuoden ja niistä vauhkotaan ihan liian vähän. Sienet ovat kevyttä, terveellistä ja puhdasta ruokaa. Herkkusienillekin on niin monia käyttötarkoituksia aasialaisista ruoista grillailuun, kastikkeisiin, munakkaisiin ja salaatteihin.
Onko teillä sienibravuureja?


Nyt alan valmistautua uuteen päivään. Ei parane jäädä miettimään liian pitkäksi aikaa terapeuttisia sieniä, kun asiakaspalaveri alkaa jo yhdeksältä.
Päivän ohjelmassa on työpäivän lisäksi yhden haastattelun teko, designkeskuksen avajaiset ja toivottavasti aikaa aikaiselle nukkumaanmenolle.
Iloista päivää!
-Henriikka
Hah. Luin otsikon ja kuvittelin jostain syystä, että ”loska” on lyhenne sanoista LOhiSienipiirakKA (mitänyttaas… :’D)Näyttää kyllä ihan superhyvältä! Että kiitos nyt vielä tästä hyvästä loskaohjeesta.
Tän tyyppinen postaus saattais muuten olla hauska: http://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/google-haun-parhaat-x-15 (vai ootko tehnytki tälläsen joskus..?)
HAHHAHAA, niin hyvä juttu. Nauroin makeasti tälle kommentille.
Ja hei huippuvinkki! Oonkin joskus ehkä laittanutkin jonkun tänne, mutta kokonaista juttua en oo tainnut tehdä. Pistetään korvan taakse.
Näyttää herkulliselta! Osaatko vinkata missä gluteenittomassa jauhoseoksessa ei olisi sokeria? (Siis mikäli olet vielä sokeriton) Tai sekoitatko jauhoseoksen itse?
Heippa Jaana. Mä teen välillä itse jauhoseokset miksaamalla esim tattaria, chiaa… Niin ei ainakaan tuu turhaa sokeria mukaan. Täysin sokeritonta valmista jauhoseosta mä en nyt tässä hetkessä osaa sulle vinkata, mutta eiköhän sellaisiakin löydy :-)
Kiitos kovasti kommentista!
Vaikuttaa ja näyttää kyllä niin hyvältä, että menee testaukseen! :)
Hurraa hurraa! Suosittelen testausta. Mun mielestä ainakin tuli ihan huippuhyvää, kun teki tällä ohjeella.