Hyvää loskaa: Värikäs sieni-lohipiiras

Yhteistyössä Puhtaasti Kotimainen ja Asennemedia_mg_2806-kopio

Joskus tuntuu, että rakastan sieniä enemmän kuin Super Mario. Niillä ei ole ehkä ihan samanlaista kasvattavaa vaikutusta minuun, mutta energiaa tunnun saavan yhtä paljon.

Kun eilen tein syksyistä sienipiirasta, jäin useasti fiilistelemään herkkusienten rakennetta ja tuntua. Veitsi läpäisee tasaisen pinnan nätisti ja lapsuuden sieni-inho on jäänyt jonnekkin vuosien taakse. Miten kauniita pyöryläsieniä. Tuntuvat mukavilta käsissä, sopivat moneen ja ovat todellista lähiruokaa.

Eilen sain sähköpostin, jonka lopussa oli toivotus: ”hyvää loskaa.” Ajattelin, että yhtäkkiä palanneen harmauden keskelle tarvitaan kunnolla väriä ja lohtua, ja siksi jaan reseptin sieni-lohipiiraasta.

_mg_2798-kopio_mg_2941-kopio

Värikäs sieni-lohipiiras

Pohja
n. 3 dl gluteeniton jauhoseos/vehnäjauho
100 g voita tai margariinia
1 muna
(1 tl leivinjauhe)
(n. 1 dl juustoraastetta)

Täyte
7 dl herkkusieniä (käytin itse ruskeita ja vaaleita sekaisin)
1 rkl öljyä
puolikas purjo
150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta
puolikas punainen paprika
100 g juustoa raastettuna
2 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa tai yrttisuolaa
1 tl timjamia

_mg_2899-kopio_mg_2822-kopio

Pohja

Nypi rasva huolellisesti jauhoseokseen (jauhoihin voi halutessaan lisätä vähän leivinjauhetta). Lisää muna ja vaivaa taikinaksi. Lisää mahdollinen juustoraaste ja painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija n.25 cm.) Esipaista pohjaa 200°C:ssa n. 5–10 min.

Täyte

Lämmitä puhdistettuja sieniä pannulla niin, että suurin osa nesteistä karkaa ja sienet kutistuvat. Lisää öljy ja purjorenkaat. Kääntele pannulla hetki ja jäähdytä.

Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään sieni-purjoseos, kala- ja paprika sekä juustoraaste.

Sekoita kulhossa munat, kerma sekä mausteet. Levitä täyteseos esipaistetulle pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes täyte hyytyy ja piiraan pinta saa väriä.

_mg_2855-kopio_mg_2914-kopio

Piiras meni päivässä, syöjiä oli kaksi. Olisi voinut ehkä rajoittaa vähän, mutta minkäs teet, kun piiras huutaa nimeäsi.

Piiraan voisi hyvin toteuttaa ilman lohtakin, pelkillä sienillä. Champin kotimaisia sieniä saa ympäri vuoden ja niistä vauhkotaan ihan liian vähän. Sienet ovat kevyttä, terveellistä ja puhdasta ruokaa. Herkkusienillekin on niin monia käyttötarkoituksia aasialaisista ruoista grillailuun, kastikkeisiin, munakkaisiin ja salaatteihin.

Onko teillä sienibravuureja?

_mg_2820-kopio_mg_2769-kopio

Nyt alan valmistautua uuteen päivään. Ei parane jäädä miettimään liian pitkäksi aikaa terapeuttisia sieniä, kun asiakaspalaveri alkaa jo yhdeksältä.

Päivän ohjelmassa on työpäivän lisäksi yhden haastattelun teko, designkeskuksen avajaiset ja toivottavasti aikaa aikaiselle nukkumaanmenolle.

Iloista päivää!

-Henriikka

6 kommenttia

  1. tiitu 16.11.2016

    Hah. Luin otsikon ja kuvittelin jostain syystä, että ”loska” on lyhenne sanoista LOhiSienipiirakKA (mitänyttaas… :’D)Näyttää kyllä ihan superhyvältä! Että kiitos nyt vielä tästä hyvästä loskaohjeesta.

    Tän tyyppinen postaus saattais muuten olla hauska: http://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/google-haun-parhaat-x-15 (vai ootko tehnytki tälläsen joskus..?)

    Vastaa
    • Henriikka 25.11.2016

      HAHHAHAA, niin hyvä juttu. Nauroin makeasti tälle kommentille.

      Ja hei huippuvinkki! Oonkin joskus ehkä laittanutkin jonkun tänne, mutta kokonaista juttua en oo tainnut tehdä. Pistetään korvan taakse.

      Vastaa
  2. Jaana 16.11.2016

    Näyttää herkulliselta! Osaatko vinkata missä gluteenittomassa jauhoseoksessa ei olisi sokeria? (Siis mikäli olet vielä sokeriton) Tai sekoitatko jauhoseoksen itse?

    Vastaa
    • Henriikka 25.11.2016

      Heippa Jaana. Mä teen välillä itse jauhoseokset miksaamalla esim tattaria, chiaa… Niin ei ainakaan tuu turhaa sokeria mukaan. Täysin sokeritonta valmista jauhoseosta mä en nyt tässä hetkessä osaa sulle vinkata, mutta eiköhän sellaisiakin löydy :-)

      Kiitos kovasti kommentista!

      Vastaa
  3. Anniina 17.11.2016

    Vaikuttaa ja näyttää kyllä niin hyvältä, että menee testaukseen! :)

    Vastaa
    • Henriikka 25.11.2016

      Hurraa hurraa! Suosittelen testausta. Mun mielestä ainakin tuli ihan huippuhyvää, kun teki tällä ohjeella.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.