Tuutko mun kanssa maistelee kahveja?

yhteistyössä Moccamaster2L8A2482 kopio

Minulla on lempikahvila Helsingissä. Se on Johan & Nyström Katajanokalla, jossa on kauniin punertavat tiiliseinät, kivoja köllöttelysohvia, skarppeja etätoimistoja ja keltainen Moccamaster. Saan kahvia tilatessani aina tietooni, mitä kahvia tulen juomaan. Ja ainakin tähän saakka aina on maistunut hyvältä. Tästä kahvilasta olen teille monesti leperrellyt.

Mutta hei, nyt saan kutsua sinne muutaman kahvinjuoja-lukijankin ja pääsemme yhdessä tutustumaan kahviin ja kahvin moniin makuihin. Uskon, että lukijoiden joukossa on myös sellaisia, jotka suhtautuvat kahviin yhtä intohimoisesti kuin minä itse.

Ennen kutsua koolle, haluaisin kuitenkin pohtia vähän tämän hetken kahvitrendejä. Olen yrittänyt pysyä niistä perillä, mutustellut makupareja ja maistellut kahveja matkustellessani. Olen maistanut näädänpeppupapukahvia ja kuunnellut puheenvuoroja vaaleapaahtoisen uudesta tulemisesta.

2L8A2531 kopio_MG_2549 kopio

Kaiken tämän kahvifiilistelyn keskellä hain jopa Johan & Nyströmille baristaksi toissakesänä, niin paljon halusin viettää aikaa kahvin kanssa. Kävin haastattelussakin, mutta sain sitten oman alan töitä täyspäiväisesti, ennen kuin kuulin kohtalostani. Salaa toivon, että olisin tietysti tullut valituksi. Niin huvittavalta kuin se tuntuu, olin silloin aivan pettynyt tähän taivaasta tippuneeseen oman alan työpaikkaan. Sehän vei minulta osa-aikaisen barista-unelmani.

En kuitenkaan ole suoraan sanottuna mikään kahvin asiantuntija. Niinpä ajattelin tätä kirjoitusta varten kysellä Suomen ja maailman uusimpia kahvikuulumisia itseäni viisaammalta. Oli tarkoitus, että siteeraan lyhyesti oman kirjoitukseni lomassa haastattelemaani Lari Salomaata, joka vastaa Johan & Nyströmin liiketoiminnasta Suomessa. Hänen ajatuksensa olivat kuitenkin niin innostavia, että julkaisenpa sitaatit lähes sellaisenaan.

2L8A2541 kopio2L8A2391 kopio

Suodatinkahvit tämänhetkiset trendit Suomessa ja maailmalla?

Suodatinkahvien ”uusi tuleminen” alkoi jo kymmenkunta vuotta sitten Japanissa ja USA:ssa sekä Pohjoismaissa. Tämä uusi aalto tarkoittaa, että kahvit nautitaan alkuperäislajikkeina, kun suodatinkahvi on totuttu juomaan sekoituksina.

Eri maanosista tulevilla kahveilla on oma luonteensa ja makuerot ovat valtavia. Kahvissa on enemmän makuja kuin viinissä, se tekee maistelusta mielenkiintoista. Nyt on trendikästä myös valmistaa suodatinkahvia manuaalisilla menetelmillä ja/tai kuppi kerrallaan. Eri metodit palvelevat eri kahveja. Jotkut korostavat marjaista hapokkuutta ja toiset taas vahvistavat suklaista bodya.

Toki perinteinen tapa valmistaa kahvia suodatinkeittimellä pitää pintansa ja nämä uudet trendit oikeastaan vain vahvistavat sitä. Manuaalisillakin metodeilla kahvi nimittäin suodatetaan paperin läpi, jolloin kahvien maut ovat puhtaimmillaan, ja kun kuppikin on puhdas, on kahvihetki täydellinen nautinto.

Kapseliratkaisut tuntuvat olevan ohimenevä trendi, laitteita kyllä hankitaan paljon, mutta niiden käyttöaste jää tutkitusti alhaiseksi meillä Suomessa, mutta myös esimerkiksi USA:ssa. Tähän on looginen selitys; meillä osataan arvostaa laatua ja tuoreutta sekä valinnan vapautta. Kapselilaitteet sitovat kuluttajan käyttämään vain tietynmerkkistä kahvia, jolloin valikoima jää rajalliseksi. Meillä osataan onneksi myös enemmän ja enemmän ajatella ekologisesti, senkin takia tuoretta kahvia arvostetaan.

Uuden aallon suodatinkahvit ovat globaali trendi, joka on tullut jäädäkseen. Toki espressopohjaiset kahvijuomatkin ovat tulleet pysyvästi myös suomalaiseen kahvikulttuuriin, mutta suodatinkahvia ne eivät syrjäytä.

2L8A2503 kopio2L8A2406 kopio2L8A2399 kopio 2L8A2418 kopio

Kahvilakulttuurin tämänhetkiset trendit Suomessa ja maailmalla?

Käsityö, eettisyys, ekologisuus, tarinat. Kuluttajat vaativat entistä enemmän. Varsinkin kun lähdetään ulos juomaan (tai syömään), odotetaan saavansa jotain muuta kuin sitä tavallista, jota työpaikalla tai kotona on aina ollut tarjolla. Enää ei ole oikein perusteltua veloittaa 2-3 euroa kupillisesta markettikahvia, oli sitten kahvilan vuokrat ja työnantajakulut millaiset vain. Suomessa arvostetaan käsityötä ja tarinoita sekä laatua. Tämä palvelee käsityönä paahtavia pienpaahtimoita sekä kestävän kehityksen mukaisesti tuotettua laatukahvia, jonka jäljitettävyys on korkeaa tasoa.

Kahviloilta vaaditaan eettisempiä ja ekologisempia tuotteita. Hyvä näin, sillä arabicalajike, josta suurin osa meidänkin nauttimastamme suodatinkahvista valmistetaan, on loppumassa maailmasta, jos jatkamme samaan tahtiin teollisesti viljellyn markettikahvin kuluttamista. Eettiset ja ekologiset kahvit myös maistuvat paremmalle, eli kuluttajan on hyvä maksaa hieman enemmän mutta nauttia hieman vähemmän. Tällä tavoin hän voi osaltaan varmistaa laadukkaan ja hyvän kahvin saatavuuden.

Perinteiset kahvilaketjut eivät myöskään ole enää yhtä suosittuja kuin esimerkiksi kymmenkunta vuotta sitten. Nyt kuluttajat hakevat ainutlaatuisia elämyksiä ja kokemuksia. Pienet, yksittäiset kahvilat ovat suosittuja, mikä tuo oman mielenkiintoisen mausteensa kaupunkikulttuuriin. Toki tämä on vielä melko pääkaupunkikeskeinen ilmiö mutta kyllä koko maasta löytyy enemmän ja enemmän helmiä.

Pikkuhiljaa meidänkin kahvittelukulttuurimme siirtyy enemmän ja enemmän kodin ulkopuolelle. Se lisää kuluttamista, sosiaalista kanssakäymistä ja kehittää kulttuuriamme kaiken kaikkiaan.”

2L8A2518 kopio2L8A2492 kopio

Sellaisia kahvikuulumisia. Jaksoitko lukea? Minä jaksoin ja innoilla luinkin. Taas vähän viisaampana voi tarkastella ympäröivää kaupunkikulttuuria.

Mutta hei! Nyt siihen lukijatapaamiseen. Moccamaster kutsuu ti 10.11.2015 klo 17.00 lähtien neljä blogini lukijaa cupping-koulutukseen. Paikkana toimii Johan & Nyström.

Kahvi sisältää yli 1 000 aromiainetta. Kahvinmaistelu eli cupping-koulutus on hauska tapa tutustua uusiin kahvilaatuihin ja -paahtoihin ja avartaa samalla kahvituntemustaan. Erityistä huomiota kiinnitetään juoman hapokkuuteen, suutuntumaan, makeuteen ja jälkimakuun. Eli tällaista olisi luvassa, jos uskallat lähteä mukaan.

Paikkamäärä on valitettavasti hyvin rajattu. Minun lukijoistani mukaan pääsee se neljä kappaletta, lisäksi paikalla on Ida lukijoineen ja Mari lukijoineen. Koko tapahtuma on siis vain pienelle porukalle ja siksi on tärkeää, että ilmoittautumiset ovat sitovia. Jos haluaisit mukaan koulutukseen ja kahvi-iltaan, ota minuun yhteyttä sähköpostitse viimeistään ensi viikon loppuun, 18.10. mennessä (osoite blogin oikeassa reunassa). Kaikkien halukkaiden kesken arvon neljä osallistujaa, jotka pääsevät hörppimään ja oppimaan mustasta kullasta. Kaikki osallistujat saavat suosikkikahviaan kotiin vietäväksi.

Tosi kivaa, tosi jännittävää. Kiva nähdä lukijoita ja viettää syysiltaa yhdessä. Minulla ei ole epäilystäkään, ettenkö tulisi erinomaisesti toimeen teidän kanssa.

Tunnelmallista iltaa kaikille.

– Henriikka

Ps. Tässä samalla julkaisen Moccamaster-arvonnan voittajan. 342 osallistujaa, huh huh. Arpaonni suosi Rikua, joka voittaa ilokseen Red Metallic -keittimen. Laitan sinulle viestiä!

9 kommenttia

  1. Noora 8.10.2015

    Uu mä haluan mukaan! Ois ihanaa tällaisena kahviaddiktina oppiakin kahvista jotain ja saada välillä kotiin vähän hienompaa kahvia.

    Vastaa
  2. Marie 9.10.2015

    Jos asuisin vähän lähempänä, ilmoittautuisin taatusti mukaan. Ihania kahvihetkiä! :)

    Meillä on siirrytty vallan itse jauhamaan pavut. Maku on aromikkaampi ja tuoreempi verrattuna valmiiksi jauhettuihin. Ja aina kun poikkeamme siellä Helsingissä, ostamme ”sunnuntaikahvit” Stockmannilta. Ollaan vallan ihastuttu Mövenpickin caffe crema-kahvipapuihin, Nam!

    Vastaa
  3. Sappurainen 9.10.2015

    Uu kyllä kiitos! Johan & Nyströmin kahvila on iloa silmälle ja makuhermoille, olisi hauska päästä testailemaan enemmänkin heidän kahveja. Ja jaksoi lukea mielenkiinnolla ;-)

    Vastaa
  4. Minna Ryynänen 10.10.2015

    Mahtavaa jos arpaonni osuu kohdalle!

    Vastaa
  5. Teemu 10.10.2015

    Ulkona kylmässä kävellessä yritin jo lähettää viestin suuresta unelmastani päästä cupping koulutukseen kanssanne. Saa nähdä miten tämän kanssa käy… Ilmeisesti edellinen viestini ei päätynyt perille?

    Vastaa
  6. Riku 11.10.2015

    Hei! Todella mukavaa kuulla voitosta! Tsemppiä kaikille tähän kisaan!

    Vastaa
  7. saara 14.10.2015

    oi, ihanasti sanottu että kahvikulttuuri vois ”kehittää” meidän suomalaista kulttuuria. en oo jotenkin koskaan tullut ajatelleeksi, että kulttuuri vois kehittyä!

    Vastaa
    • Henriikka 1.1.2016

      Eikös ole aika ihana tapa ajatella? Usein ehkä just sellaiset arkiset asiat voi saada jotain ”hienompaa” ja ”tärkeämpää” aikaiseksi.

      ps. Mites tää mun vastaustahti? Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

      Vastaa
  8. Susanna Mähönen 2.11.2015

    Täällä ilmoittautuu intohimoinen kahvinharrastaja. Pian kymmenen vuotta on pavunjauhaja ollut käytössä ja erilaisten kahvien maistelu on suuri intohimoni. Johan&Nyström on ehdottomasti lempikahvilani ja sieltä saa myös parhaat pavut kotiin. Pari viikkoa sitten tuli tarkastettua Tukholman Södermalmin Johan&Nyströmin kahvila. Ihan kiva paikka, muttei vedä vertoja Helsingin kahvilalle :)

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.